Jump to content

Horor filmovi


Novaliis

Recommended Posts

izašao drugi deo Hell House LLC, apsolutno nepotreban, jedan od onih filmova kojima ne vidiš baš nikakvu svrhu sem da se uzme koji dolarčić, naročito jer mi je prvi deo jedan od omiljenih found footage-a

 

meni je ovaj film i bio ruku pod ruku sa The Houses October Built i sad je savršena paralela - Halloween stajl found footage, prvi delovi odlični, drugi delovi žali bože truda.

 

ako ništa, eto vam podsećanje za prve delove kao dva odlična filma za ove dane :D

Edited by Talvi

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sinoć odgledao Overlord, prilično me iznenadio s obzirom da nije klasičan zombi film gde horde njih pomahnitalo jurcaju ka žrtvama, više se bazira na one suspence momente. Gluma takodje dosta dobra obzirom na sasvim nepoznatu ekipu (barem meni). I da, preporuka naravno da se odgleda u bioskopu, barem zbog početka filma, jebeni pakao na nebu!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...

Malo kasnim s utiscima ali ajde...

Pro: Mandy, tu i tamo ode u hispsterizam ali bas mi se svideo, mnogo vise nego sto sam ocekivao, preporuka sto se mene tice.

No: Halloween novi, pola je mlitavi trib.. ripof prva dva dela, ostalo random trabunjanje, bas disgrace. Lepo je videti Jamie tho.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Dobar je Us

Ne bolji od Get Out svakako, ali za nešto što na površini liči na standard horror, jako dobro. Imam problema baš oko tih nekih klišea kojima se bavi i što objašnjava više nego što mislim da treba, ali ideja, gluma, režija, dijalozi - top notch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

baš dobar us. ja ne bih rekao da objašnjava više nego što treba, nego da je to dozirano taman dovoljno da se teoretiše i interpretira na različite načine. tu su neki znaci i naznake, a opet nije očigledno kao u get out-u, recimo (koji jeste odličan, ali dosta jednostavniji i više straightforward, a i sama tematika je uža). valjalo bi ga pogledati još jednom, imajući u vidu sva saznanja koja dobijemo do kraja filma, plot twist naročito.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da pređem u tagove ipak.

Konkretno mi cela ona "evil one explains it all" scena (kada su učionici) bila baš teško odstupanje od ostatka filma i kako je pričana priča do tog momenta. Kontam da postoje tropesi koje je teško bataliti, ali ovo mi lično u filmovima baš ide na ganglije u poslednje vreme. Kao da si mi odjednom pustio kraj Scooby Doo epizode usred sjajnog filma.  'Ajde u stvari da se preformulišem, recimo da je količina informacija dovoljna, ali način na koje su izbačene je lame.

I onda i način na koji umire je jako smehotresan bio. Opet trope, "evil one" igra oko bespomoćnog "good one", a onda ga good one nabode jer ovaj glup i ćaozdravo.

Sa druge strane, onaj plot twist na kraju mi je bio highly satisfactory :haha: Ti znaju da mi prelome na kraju film, ali ovaj bukvalno kako se prikazalo sam krenuo da odmotavam prethodnim 2 sata i da mi većina eratičnih odluka i scena sad ima mnogo više smisla. Retko dobar reveal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Rekao sam sebi ako baš moram da odem na Fest i da pogledam film iz čitavog kataloga biće to Suspiria Luce Guadagninoa.

I tako je i bilo, iako sam sebi mogao da priuštim sebi tu nelagodu da gledam kopiju sa Netflixa preko nekakvog torrenta suzdržao sam se jer sam želeo da imam ugođaj velikog platna.

I drago mi je što me predosećaj nije prevario jer je Suspiria (2018) jedan veliki film!

Ukratko da se ogradimo od Arđentove Suspiria, koja je onovremeno zaista imala super boje za nekoherentan horor film i prijatan OST odrađen od strane Goblina koji povremeno volim da izvrtim, daleko je ispod nivoa nove Suspiria koja je u suštini uzela samo jedan deo koncepta iz originalnog a ostatak je jako vešto i kompleksno novo i sveže delo.

Premisa je slična kao i u originalu tu je ženska plesna škola, mlada Suzy Bannion (Dakota Johnson, svi je znaju kao onu malu iz 50 nijansi, ali sve više pokazuje da ume da glumi!) dolazi u plesnu trupu u Berlinu i to baš u vreme Nemačkog proleća kada je dosta ljudi ginulo i nestajalo tokom terorističkih napada.
Plesna škola je samo za žene i devojke a vodi je bukvalno matrijarhat žena na čelu sa Madam Blanc (Tilda Swinton, žena je besprekorna glumica, ne bih da kvarim ugođaj ali ima čak tri uloge u filmu!)

Mlade devojke iz plesne škole nestaju a u sve to se povezuje i stariji psiholog Klemperer koji je imao poslednju učenicu kdo sebe na terapiji pa zagleda u slučaj jer ga njegova nesrećna prošlost mori.

To je neka kratka postavka, film je dosta umereniji u početku naspram originalnog filma. Prva razlika je u bojama, kako je original bio napojen jarkim neonskim bojama, ovaj film ima realističan prikaz i više se odigrava u mraku (a na kraju dana šta je strašnije od tmine?) i postepeno gradi tenziju, što svakako manjka današnjim hororima.


Ukratko bih ostatak sumarizovao ovako, odlična koreografija plesa, dosta detaljan i maštovit prikaz okultizma i naravno totalni maelstrom koji se razvija što film ide ka kraju i samo se otkačinje.

Skoro nisam imao lepši ugođaj u bioskopu zbog toga, osetio sam nalet vrućice u čelu i obrazima, dok se sve predamnom izdešavalo na veliom platnu i omađijalo me.

Apropo likova ovde imamo svakako likove od krvi i mesa do kojih nam je stalo dok u originalu to su dvodimenzionalni papirni likovi koji su tu da bi bili pogubljeni na najgroteskniji način.

Kroz ceo film se proteže nekoliko dobro postavljanih i zahtevnih tema. kako je to biti majka i žena, osećaj krivice i nerazjašnjene misterije i komentar na tadašnja dešavanja u Berlinu te daleke 1977 godine. Nekome će ovo možda biti previše, ali cenim kada natprirodni elementi mogu da se uklope sa nečim što se zaista desilo u našoj stvarnoj istoriji i da imaju smisla.

Siguran sam da će biti onih poklonika originala koji neće hteti ni da čuju za rimejk, koji u stvari nije rimejk već dovoljno hrabar, neobičan, lud i svež film koji može da stoji za sebe, ali bi trebalo da mu daju šansu.

Bravo Luca, glumicama, koreografu i montažerima! Najviši red pohvala ide i muzici koju je radio Thom Yorke, koristeći stare sintisajzere i moogove i električni klavir napravio je toliko nabujanih tema koje se nadovezuju na sam film i ulaze vam pod kožu da će te i posle filma rado izvrteti ih iznova, kao hipnotisani.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 minutes ago, HUMAN said:

Ja je skino za večeras, jel baš njesra?

nisam gledo, baš zato što svi kritikuju

gledao sam prethodni rediteljev film, koji su hvalili, a taj mi nije valjao, pa sad ne znam šta da mislim

čekam neko drugi da pogleda :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...