Jump to content

Horor filmovi


Novaliis

Recommended Posts

Da ne spamujem više..

Pratite onaj Eli Roth-ov dokumentarac History of Horror (AMC nedeljom oko 23h), već prošle tri epizode, valjda ima negde da se skine.. prošla (no.3) bila o monstersima, a druga, meni omiljena - daemonic possession, baš odlična epizoda!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

MV5BNDFhMGJjMjQtODU0OC00NWQ5LWJhNjctOTZi

Luke kao mladi dečak vidi strašan događaj ubistva i iz tog iskustva kao vrstu odbrambenog sistema zamišlja prijatelja pod imenom Daniel.

Isprva Daniel deluje kao dobar drugar, a i roditelji ne intervenišu na njegovo pominjanje, međutim Daniel s vremenom utiče loše na Luke-a i onda ga Luke isključuje iz svog života.

Mnogo godina kasnije Luke je omladinac na faksu, ima pregršt psiholoških problema i odlazi redovno kod psihijatra koji ga savetuje da bi moguće rešenje bilo da oslobodi svoju maštu i na taj način ponovo doziva Daniela u naš svet.

Iako je ovo u suštini b movie, što zapravo i nije loše, iznenadio sam se kako na svež način pokušava da se bavi psihološkim poremećajem (ima na momente realističan prikaz šizofrenije) ali i pokušava da postavi neke ideje van okvira žanra, ili koje jako nisam dugo video.

MV5BZjQ1MTg4YTgtZDZmNi00ZTQyLTgyOTQtZTBk

Spomenuti Luke (Miles Robbins) i Daniel (Patrick Schwarzenegger) imaju odličnu hemiju kada su zajedno na ekranu. I obojica nisu imali lak posao Miles je morao da prikaže dečka koji prolazi kroz najgori pakao zbog svog psihološkog stanja i mislim da će s vremenom da postane novi typecast glumca poput Johnny-a Depp-a za takve uloge.

Dok je Patrick osim fizionomije nasledio i dosta harizmatičnost od ćaleta i briljira u ulozi Daniela koji je ekstremno zabavan u svim tim odelima i samouverenosti i preglumljivanjem u određenim scenama. Da se danas snima kakav rimejk American Psycho mogao bih da ga vidim u ulozi Patrick-a Bateman-a.

Iznenadio sam se ponajviše kamerom i montažom i bojama u filmu, zaista je iskorišćen maksimum sa ovako malim budžetom i stvarno se pravi ta jeziva atmosfera gde jednostavno znate da će sve poći po zlu. Kadrovi i gore pomenuta montaža određene scene podsećaju na radove slikara renesanse.

I pohvalio bih što su odabrali za određene scene koristili praktične efekte koji variraju ali uvek dajem prednost takvom radu nego li 3du za koji znaš da je lažan i uništiti ti gušt dok gledaš ovakav tip filma.

Clark elektronski muzičar koji je poznat ljubiteljima WARP records etikete je ovde odradio valjan posao i zaista njegovi sintovi i bitovi nabujali elektricitetom i tenzijom odlično služe kao muzička pratnja za film i emotivna stanja glavnog lika.




 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobar je video. Film je savršen. Ne želim da navlačim plitke minusare hajpovanjem i buzzwordovanjem nekim, ali jebiga, meni je ovo film za dušu.

Teško neko može da me ubedi da scenario za Lighthouse nije pisao Lovecraft lično. Taj osećaj izolacije, paranoje, klaustrofobije, lagani silazak u ludilo u priču, plus očigledni morski elementi, su me u potpunosti vratili na osećaj prvih čitanja Lovecraftovih priča. Plus, sam screen-ratio filma, boja (tj. nedostatak iste) i način glume su kao da je film snimljen '40ih i da sad gledamo neku remasterovanu verziju, mi takođe leže blisko duši i onome što volim da iskusim od filma.

Pattinsona mislim da gledam prvi put uopšte na filmu i odličan je, ali prava zve(r)zda filma je Dafoe. Nisam ga gledao ne znam koliko, ali se ne sećam da sam ga igde video ovoliko umetnutog u lika, sa tim stepenom imerzije. Došlo mi da guglma posle kraja filam dal je lik ikad radio ikakav posao na brodu. Takođe kad smo kod imerzije, a ovo je nešto na šta retko kad i obraćam pažnju u filmu, zvuk i miks zvuka je van ovog sveta. Kao da je neko uzeo Eraserhead industrial efekte i njih umiksao sa talasima, sirenama za maglu i kricima galebova. Prvi put da mi žao što nemam neki kvalitetan soundbar uz televizor.

Tako da, Parasite mi je i dalje film godine za u bioskop. A ovo je film godine za gledanje sam, u bilo kakvom mraku, sa odvrnutim zvukom i zatvorenim svim izlazima iz sobe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sve se slažem sa gospodinom iznad - besprekoran film, lavkraftovsko ludilo 1/1, glumci preludi, kamera i zvuk savršeni, nema šta da se zameri ovde, samo da se pogase svetla i prepusti 

i kao bonus, podsetilo me malo i na ovo crnilo od filma: https://www.imdb.com/title/tt1588875/ - nije horor ali ima tu osnovnu premisu dvojice likova izolovanih u ledenoj depresivnoj zapizdini, samo se ovde zlo i haos izrode na drugačiji, realniji način

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...