Jump to content

Horor filmovi


Novaliis

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

ko ima 90 min da ubije, može da overi Girl On The Third Floor. počinje kao i 1000 drugih ali postaje blesavije u drugom delu + je zanimljivo videti CM Punk-a u glavnoj ulozi, odličan je za ove blentave polu-komične likove :haha: pored njega, vrh zla riba u filmu + Neurosis i Converge kao muzika, nije mi žao što odgledah uglavnom

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Invisible-Man-IMAX-poster-600x750-1.jpg

Nova verzija "Nevidljivog Čoveka" pod režiserskom palicom Leigh Whannell-a koji je poznat po pisanju scenarija za Saw i Insidous serijale, a i režirao je b movie sci fi hitić Upgrade (toplo preporučujem!) i Blumhouse produkcijska kuća koja radi sve moguće indie horore, su se odlučili na oživljavanje mrtvog Dark Universe koje je pokušan sa mega budžet trešom Mummy od pre par godina pa je ubrzo i zamro sa tom idejom.

U glavnoj ulozi je Elisabeth Moss kao Cecillia Kass, koja je u nasilnoj vezi sa Adrianom. Uspeva da pobegne od njega i posle nekog vremena saznaje da je on preminuo i pokušava da nastavi svoj život. Ali počinju da se dešavaju neke stvari koje daju naznake da nije sve kako se čini.

Odmah da pohvalim Elisabeth Moss, ona je ovde odglumila žrtvu nasilja i mentalnog zlostavljanja savršeno. Svaki njen pokret, pogled i tik su uverljivi i ako ste ikada gledali dokumentarce takvog tipa i videli prave osobe iz ovakvih nesrećnih životnih situacija, ona je to sa majstorstvom odglumila.

Što se režije, montaže i fotografije tiće, film je prelepo snimljen na nekolicini lokacija. Dosta su dobro uradili momente sa osvetljenjem i mrakom i građenjem tenzije sa statičnim i dugim kadrovima i pogledima iz prvog lica.

Ako bih imao zamerku na film to je njegov tonalitet, počinje kao jako ozbiljan film, da bi se vremenom žanr olako menjao i time poništio sve što je postignuto u prvih pola sata.
Pogotov ima jedna scena koja je pri kraju filma i nekako ne priliči onome što je prethodilo, ali kapiram da u horor žanru se ne može izbeći taj momenat gde jednostavno mora da se isključi mozak i da kažeš sebi pa to je stereotip.

Mislim da je film mogao da bude kraći, jer ima scena koje su rastegnute i moglo je to da se krati da bi sve bilo fluidnije.

Apropo samog Nevidljivog Čoveka, ima jako dobar i moderan obrt, ne bih da otkrivam jer zaista jeste iznenađenje. I dobro je da su u trejlerima sakrili naznake kako sve to funkcioniše.

Muzika je dobro ispratila paranoju i užas kojim odiše Mossova i komponovao ju je Benjamin Walfisch, ima te elektronske zig zag momente koji stvarno idu na živac dok na ekranu raste napetost.

Očiglednpo da je potrebno velikim studijima da dođe iz dupeta u glavu da može da se napravi dobar horor sa manjim budžetom i da se sledi kakava formula, a ne da se ulaže u velike efekte i jednu zvezdu od glumca. Voleo bih ako ovo prođe dobro da će Blumhouse da pokuša sreću i sa ostalim Universal kreaturama Creature from Black Lagoon, Wolfman itd.

Dvoumim se između jake 6 do 7, ali mislim da ne bih gledao ponovo skoro film, možda kroz par godina. Ima ga sada na svim torrentima pošto su bioskopi postali rahmetli zbog virusa...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

mislim da nisam ovde izrekao preporuku za Belzebuth, ali baš jak i zanimljiv film, Meksikanci standardno ludi

ima nekih dosta zajebanih momenata, zapravo od prve scene kreće da nabada direkt u glavu a pritom ima svež i zanimljiv pristup ideji demonske posednutosti, overite

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Pred početak Korone, ovo je bio jedan od poslednjih horora pored the Invisible Man-a koji se davao u našim bioskopima.

Trejler je obećavao sa bogatom fotografijom, a i kada sam video horor divu Alice Kriege da će igrati i samu vešticu iz priče, rekoh sebi pa ovo mora da valja donekle!

Ukratko ovo je Ivica i Marica, sa par novih detalja, ali narativ iz same bajke je i dalje prisutan i nepropmenjen. Oz Perkins režiser poznat i po The Blackcoats Daughter (taj film mi nije ostao u lepom sećanju, bio mi je previše sport i dosadan) se ovde dobro snašao.

Malo je izvrnuo stvari na glavačke, Ivica i Marica nisu isto godište kao u priči, već je Marica mnogo starija i iz njene perspektive se posmatra film. Ima dosta modernog govora što mi i ne smeta toliko. Moglo bi se reći da Perkins ponavlja iste greške kao u TBD, film ima sporih delova i razvlači se na tananu kašičicu sa kompletnim zapletom.

Ali ono što ga izvlači je svakako neverovatna fotografija, znate stvarno je uspeh da snimiš film za 5 miliona, nađeš talentovanog direktora fotografije, uzmeš u određenom video formatu da prikažeš film i da je taj tehnički deo valjan. Svaka scena je bila novo otkriće i ima tu sjajnu jezivu atmosferu pogotovo kada uzmete u kontekst da dvoje dece samo pokušavaju da prežive pošoto ih život i nije mazio.

Alice Kriege je MVP filma, žena je jeziva. Svaka scena u kojoj se pojavljuje je na mestu. Što se klinaca tiče nema tu nešto previše vau momenata za ono što rade je sasvim korektno.

Dopada mi se nadogradnja legende o veštici, ali ponovo kao što navodim zaista je film spor i falilo je tu još malo mesa u scenariju da bio bio još bolji film.

Ima dosta elemenenata koji su moguće pozajmljeni od The VVitch, jebiga oba imaju decu i šta im ostaje u životu nego da odaberu ili mađija ili beznađe, sa time što je The VVitch i dalje jedna neprikosnovena filmčina.

Jaka 6, bila bi i 7 da nema sporoga hoda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije mu ga dao po hororu više, moja glavna zamerka. Scenario malo praznjikav, ali čuda je činio s njim. Po meni, Perkins bi s Egersovim budžetom bio bolji od njega. Ovako ga produkcija osakati ali vidi se potencijal. Perkins razume status veštice, Egers falsifikuje istoriju i ideološki je fejk. Perkinsove dve horor scene su mu bolje nego ijedna u VVitch, ali film kao celina nije, zbog scenarija i produkcije.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta, Egers ne razume srednjevekovni witchunt problem, nije upućen već falsifikuje istorijski kontekst, to je nesporno.

Postajanje vešticom kod Perkinsa je zapravo realnije. One su se pojavile nakon epidemije kuge kao slobodne žene i Perkinsova veštica to pokazuje.

Egers priredi gomilu lažnjaka de jedu malu decu i unose razdor u familiju i black phillip. Sve je to krasno al je falsifikat i ideološki fejk.

Ja ne volim horor koji nema nikakvog smisla u stvarnosti, bez obzira što je fantazija, mora biti realno utemeljeno. Ovaj Egers konstantno brlja, o Lighthouse da ne pričamo, teški promašaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Upravo odgledao Maricu i voleo bi da mi objasnite i te dve horor scene? Kao i u Veštici, koja je po meni takodje veliko razočarenje posle tolikih hvalospeva, ovde isto imamo tu mračniju atmosferu i po par morbidnih scena, ali nema tu ni H od horora, ono da ti se digne kosa na glavi ili bar neki blaži trzaj (da ne govorim o jezi koja te sve vreme prožima, jer to baš mali broj filmova ume valjano da omogući). Izgleda to postaje neki trend u današnjim, nazovi hororima, sve se svodi na neku tenziju, koja narasta bez neke velike potrebe, jer na kraju ne dobiješ apsolutno ništa što očekuješ od ovog žanra..

Share this post


Link to post
Share on other sites

jasno, kad sam reko horor nisam mislio na jezu

horor uključuje sve negativne emocije, gađenje recimo ili morbidna atmosfera

ali da, ovde svakako nema scary momenata, čak ni u finalnoj sceni, gde je moglo biti

nije ta vrsta horora i to jest sad problem jel žanr tim proširenjem gubi ili dobija

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, teško da može nešto da dobije, barem po meni, ali bitan element svakako gubi, pazi, te negativne emocije ili recimo disturbing momente imaš i u mnogim drugim žanrovima, ali ipak mislim da je esencija horora taj momenat jeze koji osetiš i koji zapravo sve vreme i isčekuješ, ali se to u ovim slučajevima ipak ne desi. Izgleda da se bitan element gubi samim tim što se taj žanr kod nas i prevodi (ili prevodio) kao filmovi strave i užasa! Npr serijal Saw nikada nisam doživljavao kao horor u tom pravom smislu, već jednostavno - triler, e sad to što je pun uznemirujućih iliti gadljivih scena ga po meni ne čini filmom strave i užasa, ali to ne znači da mi se ne dopada, zapravo jedan od boljih serijala od 2000-e pa na vamo. I u fenomenalnim trilerima tipa 7 ili Jaganjci takodje imaš tih elemenata, ali čisti horori sigurno nisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaganjce bih i ja svrsto u horor. Pa sad, nisu čisti, imaju elemente horora, kao što akcije imaju elemente komedije, i šta su onda, koji žanr...

e sad, strava i užas, horror znači "an intense feeling of fear, shock, or disgust". Frankenštajn reko bih nimalo nije fear, prosto je groteskan i zapanjujuć ali strašan teško

mene iznenađenje više vodi u hororima, jeza manje-više, one džampskerove ne volem

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Frankenstein nije fear, ali jeste shock and digust. Pogotovo iz perspektive kada je napisan/snimljen.

Lighthouse ako bi gledali tako dosadno, nije horror. Ali, ako ga gledaš kao suočavanje sa strahovima, kroz jezivu atmosferu, horrorčina je samo takva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Očigledno da u mnogim instancama se genetika i interesovanja roditelja prenose na svoju decu, pogotovo kada si dete jednog od najpoznatijih režisera "body" horora, i dalje važi stara krilatica da krv nije voda.

Brandon Cronenberg je krenuo očevim stopama i evidentno je da je pronašao veliku inspiraciju u njegovim radovima. (Videodrome, eXistenZ ponajviše!)

Possessor je nastao iz kratkog filma koji je prednjačio dugometražnom i poprilično se razlikuju sa radnjom.

Pratimo Tasyu Vos (Andrea Riseborough) koja radi za tajnu kompaniju koja je razvila tehnologiju da putem uređaja uđe u svest drugih ljudi i počini ubistva u korist iste kompanije

Sve će se to promeniti kada za metu dobija Colin-a Tate-a (Christopher Abbott) koji radi kao game programer za uticajnu tehnološku kompaniju koja se nalazi na meti i koji preti da uništi i proguta njenu ličnost.

Andrea Riseborough se ponovo pokazuje kao ikonična pojava, setite se samo njenog performnsa u Mandy,

i ovde je poprilično jeziva i glumi osobu koja pada pod teretom njenog posla.

Uz nju se svakako izdvaja i Christopher Abbott kojeg počinjem sve više da gotivim, jer ovo je već četvrti film sa njim (Sweet Virginia, Piercing, First Man) u kojem glumi poprilično iščašene likove, kao nekada za Depp-a sa njim bi se mogla povući paralela da će nas u budućim godinama uveseljavati kao totalni frik.

Njegov lik je ovde daleko svedeniji nego u tim pređašnjim filmovima.

Dobar je i ostatak glumačke postave iako su tu na kašičicu: Jennifer Jason Leigh (ponovo saradnica matorog Cronenberga) i Sean Bean!

Vizuelno film je solidno snimljen, paleta boja i tranzicija u scenama u tom "međusvetu" su interesantna igrarija, ali je svakako to moglo da bude još bolje razrešeno i bez poziva na reference na ćaletov rad.

Moram da pohvalim praktične efekte, verovatno jedni od boljih koje sam video na filmu u poslednje vreme. Svaka scena nasilja je zaista šokantna i vidi se da se ne libi da pojača to stanje preko 11.

Avetinjska muzika dosta pospešuje to stanje u kojem se nalaze oba lika, poprilično je jeziva i kao da je odsvirana za kakve digitalne duhove.

Okrenuo bih se sada na scenario, mislim da je ovde propuštena sjajna prilika da se uradi nešto sasvim drugačije i moderno. Verujem da je budžet bio najveći problem i da su pokušali sve to nadoknade kroz vizuelizacije i praktične efekte i odličnu glumu.

Prvo što mi pada na pamet da je ovo moglo da bude u nekoj novoj sezoni Black Mirror, kriva je Andrea koja je već glumila u jednoj epizodi serije (Crocodile)

Nažalost nije Videodrome za nove generacije ali može i te kako da postigne status Midnight Movie za novije generacije.

Dvoumim se oko jake 6 i slabije 7, ali videću ako ga ponovo pogledam u budućnosti da li će ostati u tom rangu.

Nisam uspeo da nađem trejler za film, pa možete da pogledate intervju sa režiserom i glumcima.
 

 

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

The Witch In The Window mi je ok, stara formula odrađena skroz pristojno, ništa artsy ni pretenciozno, ima nekih finih jezivih scena i dosta kratak film, 77 minuta samo

video sam dosta hvale za Harpoon pa overih i to, meni ovo u suštini uopšte nije horor pa ne kapiram što je na svim horor listama, ali jeste zabavna crna survival komedija, minimalistički postavljena naravno - njih troje na otvorenom moru, kreće prsavanje i to je to

Share this post


Link to post
Share on other sites

gledao neko Cold Skin?

nije mi ovo baš full horor iako ima čudovišta, više mi je neki fantasy fazon, ali mi je jako zanimljivo da je ovaj film izašao 2 godine pre The Lighthouse-a jer ono, dva lika pre 100 godina u svetioniku na pustom ostrvu negde na severu i sirenoliko zlo koje ih vreba, zvuči li poznato :haha:

fin je filmić, malo mi je suviše ušećeren na momente i predvidljiv, ali ok za ispratiti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...