Jump to content

Budizam


Recommended Posts

Za sve one koje zanima budizam i imaju pitanja ili iskustva koja žele da podele sa drugima.

Šta za vas znači budizam? Jednu od tih čudnih, teško razumljivih religija sa Istoka ili nešto od čega može biti i neke koristii?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobro, nemoj odmah tako oštro, moderatorski prema čoveku. Samo se najavio da će kasnije ponovo navratiti :smile:

U međuvremenu, evo nekoliko odgovora na neka česta pitanja o budizmu:

 

Šta je budizam?

 

Naziv budizam dolazi od reči buddhi, što znači "probuditi se", te se zato za budizam može reći da je filozofija probuđenja. Ova filozofija ima svoje poreklo u iskustvu čoveka Sidhate Gotame, znanog i kao Buda, koji je meditirajući sam sebe prosvetlio u 35. godini života. Budizam je dakle star oko 2500 godina i danas ima oko 300 miliona sledbenika širom sveta. Do unazad stotinak godina budizam je bio uglavnom ograničen na Aziju, ali onda počinje da pridobija sve više sledbenika u Evropi, Australiji i Severnoj Americi.

 

Ko je bio Buda?

 

Godine 563. rodilo se dete u kraljevskoj porodici na severu Indije. Dečak je rastao u bogatstvu i luksuzu, ali je na kraju otkrio da materijalno bogatstvo i imetak ne garantuju sreću. Duboko ga je potresla patnja koju je video svuda oko sebe i odlučio je da pronađe put do trajne ljudske sreće. Kada je imao 29 godina, napusitio je ženu i dete i krenuo od jednog do drugog velikog religijskog učitelja toga doba, kako bi učio od njih. Mnogo čemu su ga oni podučili, ali nijedan zapravo nije znao pravi uzrok čovekove patnje i kako se ona može prevazići. Na kraju je, posle šest godina učenja, borbe i meditacije, doživeo nešto što je razvejalo svako neznanje u njemu i on je iznenada razumeo. Od tog dana nazivan je Buda, Probuđeni. Živeo je još 45 godina, tokom kojih je putovao po čitavoj severnoj Indiji, podučavajući druge ljude onome što je sam otkrio. Njegova samilost i strpljenje prešli su u legendu i imao je na hiljade sledbenika. U 80. godini, star i bolestam, ali još uvek dostojanstven i vedar, konačno je preminuo.

 

Da li je Buda bio bog?

 

Ne, nije. On nije ni tvrdio da je bog, božije dete, čak ni njegov glasnik. On je bio ljudsko biće koje je sebe usavršilo i učilo da ugledajući se na njegov primer i mi sami sebe možemo da usavršimo.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel može nešto o tkz. dijamantskom putu? Čuo sam da je to nekakav ''poseban sistem'' u budizmu?

 

Svaki sistem za sebe tvrdi da je poseban :D

Ali evo da pokusam da ti odgovorim:

 

Budizam danas poznaje dve glavne skole: theravada (juzni budizam, Sri Lanka, Burma, Tajland, Laos, Kambodza) i mahajana (Kina, Koreja, Japan). U zavisnosti od toga ko govori, dijamantski put ili vadjrajana (vadjra = grom; dijamant) se smatra ili delom mahajane, ili posebnom, trecom glavnom skolom u budizmu. Ova skola je nastala u VI veku, dakle nekih hiljadu godina posle Bude, i poznata je i pod drugim nazivima (tantricki budizam, dijamantsko vozilo, mantrajana). Deli se na tibetanski budizam (Tibet, Butan, Nepal, severna Indija, jugozapadna Kina, Mongolija i neki delovi Rusije) i na shingon budizam (Japan).

 

Vadjrajana se ne razlikuje toliko od ostalih mahajana skola (medju koje spada i kod nas najpoznatiji zen) po filozofskim stavovima, koliko po ritualnim praksama koje je verovatno usvojila iz hinduizma i potom ih nadogradila i dala im nova znacenja i simboliku. Tako je karakteristicna upotreba mantri (svetih reci koje se recituju), mandali (svetih crteza) i mudri (posebnih gestova sakama). Sve su to sredstva koja u odnosu na theravadu i ostale mahajana skole “ubrzavaju” put ka prosvetljenju. U stvari, vadjrajana sebe smatra “krunskim dragulje” Budine nauke, a sve dotadasnje skole su bile samo istorijska priprema da taj dragulj nastane.

 

Nasuprot Budinim tvrdnjama da je izlozio svoje ucenje do kraja, da nista nije sacuvao u stisnutoj saci, te da je njegovo ucenje dostupno svakome, vadjrajana insistira na ezotericnosti i neophodnosti posebne inicijacije da bi neko uopste mogao da vezba na ovaj nacin. Zato je jako vazna veza ucenik-ucitelj, bez cijeg uputstva i blagoslova napredak nije moguc. Na Zapadu je najintrigantnija bila upotreba seksa u vadjrajani kao sredstva u duhovnom usavrsavanju. Smatra se da je tokom seksa svest u posebnom stanju koje je vrlo prijemcivo za prosvetljujuce uvide.

 

Posto je meni bliza theravada i nju najbolje poznajem, verujem da bi ovaj moj kratki prikaz mogao umnogome da dopuni ili ispravi neki sledbenik vadjrajane. U Srbiji ima sledbenika karma kagju skole, koja je jedna od podskola vadjrajane. Tacnije, to su sledbenici Lame Ole Nidala, kojeg sam i sam jednom imao prilike da slusam.

 

U svakom slucaju, koga zanima, njegova grupa u Srbiji ima sajt na:

http://www.budizam.net/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I da li u budizmu postoje bogovi?

Kratko receno: postoje, ali nisu bitni.

Kako?

 

Prvo, cilj budizma jeste sticanje, kroz meditaciju, znanja o svetu u kojem zivimo, nezamagljeno nasim strastima, strahovima, zeljama, besom, zavi[;u i ostalim stvarima koje su ti, kao i nama svima, verujem poznate. To znanje, probudjenje, nam omogucuje da se umesto ovog sveta (naziva se samsara) u kojem se neprekidno preporadjamo iz zivota u zivot i uvek smo podlozni patnji, nadjemo u stanju bez patnje (nirvana). Posto kao sto vidis sve zavisi od naseg znanja, uvida do kojeg smo do[li upornim vezbanjem, a ne od milosti nekog boga, uloga svemoguceg bozanstva u budizmu ne postoji. Po tome se budizam i razlikuje od ostalih religija, kao i po tome sto ne priznaje da postoji dusa.

 

Bogovi, iako postoje, da tako kazem imaju svoj problem. A to je kako i oni da se nadju u blazenstvu nirvane, odakle vise nema preporadjanja. Jer, iako su se zbog svojih dobrih dela preporodili kao bogovi, to stanje ipak nije vecno i moguce je da zbog losih dela padnu na neki nizi nivo egzistencije, medju zivotinje ili demone recimo. Naime, po budizmu svaka stvar na ovom svetu (sem nirvane, koja je van ovog sveta) jeste prolazna. pa tako i "raj" u kojem borave bogovi.

 

Prema tome, ostavimo bogove da gledaju sta ce i kako ce. A mi da gledamo svoju brigu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada sam pre nekoliko godina naisao na ove stihove iz Dhammapade odmah mi se dopao

Budizam i brzo sam zakljucio da ima iste pozitivne vrednosti kao i Hriscanstvo.

Cak s jedne strane ima i mnogo vece vrednosti. Ove stihove je dobro imati na umu

svakodnevno.

 

On me povredio, on me istukao, on me nadvladao, on me opljackao --

onaj koji ovako nemisli u svome umu, taj je sposoban da smiri svoju mrznju. -- Dhp 5

 

Ne govori uvredljivo s nikim da ti onaj s kim tako govoris ne odgovori istom merom.

Bolne su doista ostre reci, otpor koji izazivaju moze te povrediti. -- Dhp 133

 

Trpljenje je najveca vrlina. Uzdrzavanje je najvece drzanje(prakticiranje).

tako kazu prosvetljeni. -- Dhp 184

 

Neka covek ukloni svoj bes. Neka iskoreni svoj ponos. Neka nadvlada sve necistoce

strasti i zelja. Za coveka koji nije zalepljen za telo i um niti za nista na svetu,

vise ne postoji patnja. -- Dhp 221

 

Nadvladaj ljutnju spokojstvom. Nadvladaj zlo dobrim. Nadvladaj nesrecu oslobodjenjem.

nadvladaj lazno pravednoscu. -- Dhp 233

 

Cuvaj svoj um od nastupa pogresnih osecaja. Drzi svoj um kontrolisan. Razvij cistotu

uma oslobadjanjem pogresnih misli. -- Dhp 233

 

"Not by hating hatred ceases in this world of tooth and claw;

Love alone from hate releases -- -This is the Eternal Law."

 

Evo sto se tice Bogova...

By Heedfulness did Indra become the overlord of the gods. Heedfulness is ever praised, and heedlessness ever despised. -- Dhp 30

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Not by hating hatred ceases in this world of tooth and claw;

Love alone from hate releases -- -This is the Eternal Law."

 

Evo sto se tice Bogova...

By Heedfulness did Indra become the overlord of the gods.

Heedfulness is ever praised, and heedlessness ever despised. -- Dhp 30

Ova poslednja dva stiha si naveo na engleskom, ali postoji Veljačićev prevod na:

Dhammapada -- Put istine

 

Prvi stih je čuveni Budin apel protiv mržnje:

 

Mržnja se nikad ne smiruje mržnjom,

mržnja se utišava nemržnjom.

To pravilo važi oduvijek. [Dhp. 5]

 

A drugi:

 

Bog Indra je svojom pažnjom

postigao vodstvo kod bogova.

Pažljivost se svuda cijeni,

a nepažnja uvijek prezire. [Dhp. 30]

 

On jasno kaže da čak i bogovi moraju da rade na sebi i tako steknu prvenstvo nad onima koji lenčare.

 

Zanimljiv je još jedan detalj u vezi sa bogovima. Kao što sam rekao oni, iako žive nebrojeno godina, ipak na kraju ižive svoje zasluge zbog kojih su i postali bogovi i počnu da gube svoja božanska svojstva, da bi se preporodili kao ljudi ili u nekom drugom svetu. Prvi znak da se blizi taj trenutak je da bog počne da dobija miris tela. A ostali, bestelesni bogovi odmah počinju da ga se klone :D

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dhamma

Salute za temu i za detalje, samo bih jednu stvar dodao, Buda iako se cesto poistovecuje sa Sidartom, nije jedna osoba nego skup osoba koje su se probudile (u neku ruku buda == budan).

 

Jos jednom cestitam na temi. Moglo bi da se razvija i malo u pravcu taoizma (aka 'kineskog budizma') i Lao Cea

 

414px-Confucius_Laozi_Buddha.jpg

Trazio sam jednu drugu, ali moze i ova slika ^^ Sidarta, Ze, i Konfucije

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Dhamma

Salute za temu i za detalje, samo bih jednu stvar dodao, Buda iako se cesto poistovecuje sa Sidartom, nije jedna osoba nego skup osoba koje su se probudile (u neku ruku buda == budan).

 

Jos jednom cestitam na temi. Moglo bi da se razvija i malo u pravcu taoizma (aka 'kineskog budizma') i Lao Cea

 

Hvala, meni je zadovoljstvo da razgovaram o budizmu.

 

Da Buda (na nasem, Budni) je naziv za sve probudjene koji su do toga dosli bez pomoci bilo kakvog ucitelja.

Kroz bezbrojene eone proslosti bilo ih je i pre istorijskog Bude (pali: Siddhatta Gotama / sanskrit: Siddhartha Gautama). U pali kanonu teravada budizma se nabraja 28 njih. Mahajana je posle stvorila citav panteon Buda, koji su svi vise bozanstva neko sto lice na ljude.

 

Predlazem da ovaj topik ostavimo za budizam, a ako ima zainteresovanih da se otvori i topik taoizam. Ipak je to sasvim drugi sistem, bez obzira sto, kao i neki drugi, nastoji da ukljucivanjem Bude implicitno sebi podredi i budizam. Nesto slicno se dogodilo i sa hinduizmom, kada je uspeo da u Indiji potpuno potisne budizam. Tamo je Buda zapravo postao samo jos jedna od inkarnacija vrhovnom Brahmana. Eto sta ti je duhovni imperijalizam :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, ok necu se [mnogo] buniti da ne ukljucimo taoizam :) ovo je poslednja poruka u kojoj cu ga spomenuti - samo da odgovorim

 

@Rogozub

Kad je budizam poceo da se siri u Kini, tamosnji stanovnici su ga smatrali taoizmom... naravno samo kao filozofiju koja je u osnovi svega.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkud ti znash za shta su ga oni smatrali? Jel si ti video kako ga oni smatraju taoizmom svojim ochima? :lol:

Prijatelju, a jel može malo konstruktivnije?

Tim načinom možeš sve da ismeješ, ali kakva korist od toga?

Ništa nisi rekao o onome što kritikuješ, ali si mnogo rekao o sebi.

 

Evo i citat, možda te navede na malo razmišljanja.

"Buda svoje učenje uporedjuje sa kišom koja bez ikakve razlike pada po

svakom tlu. To što posle takve kiše neke semenke ne proklijaju, a

neke izrastu u visoko drvece ne zavisi od kvaliteta kiše, vec pre od svojstava

semenki koje ona hrani. Tako, učenje Budino ima samo jedan kvalitet,

ali bića od njega imaju različite koristi, u zavisnosti od svojih svojstava."

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pošto su se pre ulaska budizma u Kinu tamo razvile dve glavne struje, jedna konfučijanska i racionalno/društvena i druga daoistička kao ezoterična i mistična struja, budizam pri ulasku u Kinu se uistinu poistovećivao sa daoizmom. Čisto zbog svoje ezoteričnosti.

 

Čisto da se ne varamo postoji mnogo filozofskih pravaca u kini i van "svetog trojstva" budizam/daoizam/konfucijanizam.

No daoizam ma koliko uticao na budizam i njihovom sintezom je stvoreno par bitnih pravaca budizma, bez obzira na sve to nema neke velike veze sa osnovama budizma. Bolje koga to zanima neka otvori novu temu.

Edited by Azizam

Share this post


Link to post
Share on other sites

da, da, evo razmishljam... razmishljam da li cju ja ikada vidati tu kishu svojim ochima! bez toga nema nishta...

Pa i ti možeš da je vidiš svojim očima, samo od tebe zavisi. Prvo saznaš nešto o budizmu da bi ga razumeo intelektualno i proverio da li ti je logičan ili ne, da li bi u njemu mogao nešto da nadješ za sebe ili ne. Ako je odgovor negativan, ništa strašno, ideš dalje. Ako je odgovor potvrdan, onda napraviš sledeći korak, naučiš kako da meditiraš i onda ono što si intelektualno razumeo proveravaš u praksi. Sasvim jednostavno.

 

To ti je slično kao kad ti neko priča recimo o Londonu, učini ti se zanimljivim mestom, pa onda i sam zaviriš u neki vodič, pročitaš ponešto. Na kraju se rešiš i da odeš tamo i proveriš lično da li je sve to baš tako kako ti je prijatelj ispričao. Iskustvo je vrhovni kriterijum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma buda nije ni postojao.. dok ga ja ne vidim svojim ochima, ne verujem da je postojao...

 

Ma uopšte nije poenta u tome da vidiš Budu. Ko ti je rekao da treba da vidiš Budu da bi bio srećniji?

Treba da vidiš svoj um, jer te on pravi i srećnim i nesrećnim. Buda je svoje odradio za sebe i ne može

ništa više odraditi ni za tebe ni za mene.

 

Zato, sednes na nekom mirnom mestu, zatvoris oči, usmeriš pažnju na udah i izdah...

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa kako da zatvorim ochi, kako cju onda da vidim um svojim ochima......

 

Um se ne vidi očima, um se vidi umom.

 

Ali neće to ići ovako na parče. Vidim da ti treba šira teorijska priprema, zato ovoga puta OTVORI OČI

i baci pogled na sledeći link: Za Bogozuba koji bi iskreno da upozna budizam

 

Samo Sistematski [rad] Srbina Spasava :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije to bitno. Ako ateisti mogu da me prozivaju jer verujem u Boga koga oni nikada nisu videli svojim ochima, shto da ja malo ne zajebavam ateiste shto veruju u evoluciju, postajanje darvina, postojanje svog chukundede, postojanje svog mozga, ili npr budiste shto veruju u postojanje bude...

 

i baci pogled na sledeći link:

Ma nema shanse. Ne radim ja nishta shto mi ti napishesh. Ustvari, necju ni da chitam shta ti pishesh, ja tebe nikad nisam video svojim ochima, mozhda ti uopshte nisi taj za kog se predstavljash...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hm, tako, ti se to samo zaj....

A da ne čitaš to što ti pišem, to sam uklavirio još od ranije.

E prijatelju, to što radiš nije lepo za jednog uzornog hrišćanina. Tome te Hrist nije naučio.

A i moraćeš to da radiš sam.

 

Neka ti je tvoj Bog u pomoći, da te odbrani od samoga sebe.

 

 

 

Edited by Dhamma

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...