Jump to content

Progressive Rock - opšta diskusija


Kamaitachi

Recommended Posts

Guest Куртон

Ja ću ponovo da otvorim slučaj otvaranja podforuma posvećenog progresiv rok muzici (i srodnim stilovima i vezanim žanrovima); probaću ukratko (khm) da argumentujem to:

 

Yumetal je postepeno postao forum koji u svojim podforumima (i vaznim temama) pokriva sve muzičke žanrove, pretežno gitarske, koji imaju "hevi" elemente. Iako je fokus, naravno, ostao na metal muzici, muzički ukus članova se prostire i kroz ostale žanrove koji imaju manje ili više dodirnih tačaka sa metalom.

 

Kao posledicu, razumljivo, imamo hard rok podforum, posvećen žanru iz koga su nastale glavne heavy metal forme (na ovom podforumu se nalaze teme nekoliko prog rock bendova, proverio sam).

Imamo "misc" podforum gde se nalaze: jazz, elektronska muzika, hip-hop i najvažnije - rok svih vrsta (neretko, i pokoji prog rock ili prog-related bend).

Imamo forum posvećen avangardnom metalu na kojem osim dotičnog ima svega i svačega (u mnogim temama se neretko spominju prog rock bendovi ...opeth > porcupine tree... :lol: ).

Na ovom forumu je dugo vremena preovladavalo interesovanje za post-rock koji je po misljenju nekih (i mom skromnom misljenju) samo jedna grana prog stabla (ja bih zastupao da se post-rock smesti na prog podforum).

 

Imamo i gothic podforum, posvecen žanrovima koji, osim u slučaju indastrijala, ama baš nikakve veze nemaju sa metalom i hevi muzikom (ili bar ne bi trebalo da imaju po mom skromnom mišljenju :haha:)

Jedino što nemamo je prog rok podforum posvećen žanru koji je, više nego bilo koji drugi, vezan uz metal - kako u vreme nastanka, tako i dan danas.

 

Na kraju krajeva, imamo ovu temu koja je posvećena prog roku u globalu, ali zapravo je posvećena aktuelnim prog izdanjima i na njoj nema baš mesta za razne prog stilove, klasične bendove, domaći (i ex-yu) prog, srodne žanrove itd.

Tema živi posto posvećeni članovi redovno postuju na njoj, ali to je ipak mali broj članova i svi su uglavnom koncentrisani na aktuelna prog izdanja (i to uglavnom u specificnom stilu, bliže nekim ustaljenim rok formama; avangardniji prog bendovi koji bi trebali da se nalaze ovde, neretko se nalaze na opstim temama na avantgarde metal podforumu). Rezultat ovoga je da ako i ima clanova na ovom forumu koji slusaju u odredjenoj meri prog muziku, oni mozda (citaj: verovatno) nisu zainteresovani da postuju na ovoj temi jer na njoj nema mesta (objektivno.. na jednoj temi nema dovoljno prostora za dublju diskusiju o pojedinačnim bendovima) za ono što oni vole. Sa druge strane, možda bi bili zainteresovani da otvore temu posvećenu svom omiljenom prog rok bendu da postoji odgovarajući podforum.

 

Mogao bih da zaključim sledeće:


  1.  
  2. Na muzičkom forumu sa fokusom na metal muziku, ali i sa proširenim interesovanjem za ostale (mnoge potpuno nesrodne) žanrove, treba biti mesta za ozbiljnu diskusiju o prog roku i ostalim prog stilovima.
  3. Na ovom forumu već postoji mnogo pojedinačnih i opštih tema koje su posvecene prog roku i premestanjem tih tema bi se podforumu odmah mogao dati neki oblik i sadrzaj.
  4. Na ovom forumu postoje clanovi koji bi rado postovali na temama posvecenim pojedinacnim prog rok bendovima (dosad su to radili na raznim drugim podforumima a sad to rade u manjoj meri jer nemaju odgovarajući prostor za to). Koji je to broj članova ne znam, ali siguran sam da je veći od onog broja koji postuju na ovoj temi (iz gorenavedenih razloga).
  5. Ako bi postojao posveceni podforum, mozda bismo imali priliv novih clanova sa tim interesovanjem, a sa druge strane mozda bi vec postojeci clanovi koji nemaju jak interes za prog rok postali zainteresovani u dovoljnoj meri da postuju na tom podforumu (da postavljaju pitanja, traze preporuke itd... eventualno i da otvaraju teme).

 

Dodao bih jos da ako bi se podforum otvorio, mogli bismo odmah da mu damo neku formu po uzoru na ostale podforume npr. (ovo su samo predlozi, ne znam koliko su dobri, nemam iskustva, nisam nikad bio moderator)


  •  
  • otvaranje vaznih tema posvecenih glavnim bendovima (genesis, yes, king crimson... i ostali bendovi vazni za metal) po uzoru na heavy metal podforum (teme posvecene tim bendovima uglavnom vec postoje, samo ih treba premestiti)
  • otvaranje opstih tema za prog stilove (70's prog, neo-prog, linkovi za aktuelna izdanja) i sistem slican nacinu na koji se dozvoljava otvaranje tema na power i prog metal podforumu
  • stvaranje jednog zajednickog pod-podforuma za prog zanrove koji nisu prog rok u uzem smislu (post rock, rio, raznorazna avangardna muzika itd...) - slicno folk metalu na blek metal podforumu
  • stvaranje jednog zajednickog pod-podforuma ili opste teme za domace i ex-yu bendove

 

It doesn't hurt to try. Ja obecavam da cu postovati redovno.

Edited by Куртон
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Куртон

>>>sa hard rock podforuma>>>

rush - http://www.yumetal.net/forum/topic/13471-rush/

genesis - http://www.yumetal.net/forum/topic/37588-genesis/

elp - http://www.yumetal.net/forum/topic/32735-emerson-lake-and-palmer/

uriah heep - http://www.yumetal.net/forum/topic/459-uriah-heep/

van der graaf generator - http://www.yumetal.net/forum/topic/42664-van-der-graaf-generator/

camel - http://www.yumetal.net/forum/topic/37865-camel/

eloy - http://www.yumetal.net/forum/topic/39818-eloy/

 

pink floyd - http://www.yumetal.net/forum/topic/15349-pink-floyd/

 

journey - http://www.yumetal.net/forum/topic/31861-journey/

marillion - http://www.yumetal.net/forum/topic/35917-marillion/

spock's beard - http://www.yumetal.net/forum/topic/38014-spocks-beard/

magellan - http://www.yumetal.net/forum/topic/17617-magellan/

 

pop masina - http://www.yumetal.net/forum/topic/32574-pop-masina/

drugi nacin - http://www.yumetal.net/forum/topic/20234-drugi-nacin-nepocin/

 

>>>sa power prog podforuma>>>

osada vida - http://www.yumetal.net/forum/topic/43798-osada-vida/

king crimson - http://www.yumetal.net/forum/topic/7881-king-crimson/

porcupine tree - http://www.yumetal.net/forum/topic/29432-porcupine-tree/page__st__300

 

>>>sa ostala muzika>>>

post rock (opsta tema) - http://www.yumetal.net/forum/topic/14462-post-rock/ (postoje i razne pojedinacne teme za post rock bendove, a sad koji bend je vise prog a koji je manje/vise obican instrumentalni rock/metal a koji uopste nije progresivan... to je malo osetljivije pitanje; slint, tortoise, gybe, eits, mogwai, sigur ros su meni def. prog)

tool - http://www.yumetal.net/forum/topic/1649-tool/ (nesumnjivo progresivan bend; nisu metal; rok u sirem smislu jesu; znaci pripadaju u prog podforum, mozda u neki zaseban odeljak)

magma - http://www.yumetal.net/forum/topic/42579-magma/

 

>>>sa avantgarde>>>

circle - http://www.yumetal.net/forum/topic/40900-circle/

pure reason revolution - http://www.yumetal.net/forum/topic/36161-pure-reason-revolution/

mats-morgan - http://www.yumetal.net/forum/topic/21621-matsmorgan/

perunko - http://www.yumetal.net/forum/topic/27875-perunko/

Edited by Куртон
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo objasnjeno i u potpunosti podrzavam. Jedini koji mogu ovo da urade su admini a oni retko dolaze na forum, koliko vidim. Pretpostavljam da prvo moderatori treba da im jave za taj predlog (ako su voljni). Sve u svemu proces je dug i naporan, ali isplati se. Bilo bi lepo da postoji prog rock forum i videli smo da ima dovoljno zainteresovanih clanova koji bi postovali. Fanovi prog rock-a su poznati po pristojnom ponasanju i odredjenom nivou, sto ce reci da bi forum umesto spama i glupih svadja, sadrzao kvalitetne diskusije o brojnim kultnim (kao sto su Pink Floyd, Rush, Yes) i manje poznatim biserima prog rock muzike koja postoji vec pola veka (bendova je mnogo, kao i samih scena, vise nego dovoljno za zaseban forum). Uzevsi u obzir da je Yumetal jedan od najvecih foruma u Srbiji, sasvim je sigurno da bi time i promovisao ovu izuzetnu vrstu muzike koja je, na zalost, i dalje slabo poznata u Srbiji i mnogi clanovi bi imali prilike da se upoznaju sa zanrom. Prog rock dobija ponovo na popularnosti u svetu, kako u Americi tako i u Evropi i vreme je da se ucini nesto i kod nas povodom toga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Куртон

Oh yeah, they are a really nice band, great songwriting. Their last album is their best imho, it's very polished but it's also very emotional. Not a big fan of vocals tho; i feel the same way about most contemporary polish neo-prog bands..

Edited by Куртон

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Moram da se pohvalim da sam gledao Spock's beard prekjuče u Budimpešti.

 

http://www.setlist.fm/setlist/spocks-beard/2010/a38-budapest-hungary-43d5c3a7.html

 

Dva i po sata neverovatnog koncerta. Ćaskanje sa članovima benda posle, svi mi se potpisali na CD, slikao sam se sa Ryom, sve u svemu nezaboravno. I kupio sam The Light majicu, kakav kult. :bigblue:

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah, covece, kako bih voleo i ja da ih vidim..

Cudno, bas pre nekoliko dana sam razmisljao o gledanju Spock's Beard uzivo i kako bi to bio fenomenalan dozivljaj.. :haha:

 

Sto se tice setliste, mozda bi mogli da ubace jos koju stariju stvar. Tada bi bilo savrseno. Makar kao medley, pa da ubace vise pesama odjednom.

Voleo bih i jednom da vidim Neal Morsa ponovo sa njima i da odrade kompletan Snow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odnekud pokupih bend Kamchatka.

Pretražila sam ovde, i valjda nije - ako jeste nema ga na ovoj temi sigurno :D

 

 

Gde da ih stavim, najviše su prog sa blues-rock pozadinom, pa stoner ... Ako ima posebna tema koja je prigodnija, molim moderatore da premeste post!

 

Izvrstan treći album švedskog tria.

Ko voli dobru rifovsku muziku sa snažnim uticajem bluesa neka ovo posluša obavezno:

 

 

 

70be1ee4-47b0-42ba-a582-a9f100b268d3.jpg

 

 

 

 

 

http://rapidshare.com/#!download|437|312143651|Kamchatka-_Volume_III.rar|139634

Edited by Ајлин

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...