Jump to content

Progressive Rock - opšta diskusija


Kamaitachi

Recommended Posts

Kuj nije čuo Italijane pod imenom D.F.A. (Duty Free Area) mnogo se zajeb'o u životu! Velika preporuka za album koji je dat OVDE, ne budite lijenštine, nećete se pokajati :D :3 Ovo im je ujedno poslednje što su izdali, možete overiti i prethodne albume, ali je ovaj blago rečeno "atomska bomba".

 

Aj pa tako!

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Astralis:

 

Ajde uploaduj prva 2 albuma od D.F.A. posto mi se cini da imas te diskove.

 

Jedino ako hoćeš da ti prerežem i pošaljem ta dva audija+Work in Progress Live, pošto se meni nikako ne isplati da uploadujem sa mobilnim internetom.

 

Hvala za D.F.A. :pivopije:

 

Nema na čemu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ću ponovo da otvorim slučaj otvaranja podforuma posvećenog progresiv rok muzici (i srodnim stilovima i vezanim žanrovima); probaću ukratko (khm) da argumentujem to:

 

Yumetal je postepeno postao forum koji u svojim podforumima (i vaznim temama) pokriva sve muzičke žanrove, pretežno gitarske, koji imaju "hevi" elemente. Iako je fokus, naravno, ostao na metal muzici, muzički ukus članova se prostire i kroz ostale žanrove koji imaju manje ili više dodirnih tačaka sa metalom.

 

Kao posledicu, razumljivo, imamo hard rok podforum, posvećen žanru iz koga su nastale glavne heavy metal forme (na ovom podforumu se nalaze teme nekoliko prog rock bendova, proverio sam).

Imamo "misc" podforum gde se nalaze: jazz, elektronska muzika, hip-hop i najvažnije - rok svih vrsta (neretko, i pokoji prog rock ili prog-related bend).

Imamo forum posvećen avangardnom metalu na kojem osim dotičnog ima svega i svačega (u mnogim temama se neretko spominju prog rock bendovi ...opeth > porcupine tree... :lol: ).

Na ovom forumu je dugo vremena preovladavalo interesovanje za post-rock koji je po misljenju nekih (i mom skromnom misljenju) samo jedna grana prog stabla (ja bih zastupao da se post-rock smesti na prog podforum).

 

Imamo i gothic podforum, posvecen žanrovima koji, osim u slučaju indastrijala, ama baš nikakve veze nemaju sa metalom i hevi muzikom (ili bar ne bi trebalo da imaju po mom skromnom mišljenju :haha:)

Jedino što nemamo je prog rok podforum posvećen žanru koji je, više nego bilo koji drugi, vezan uz metal - kako u vreme nastanka, tako i dan danas.

 

Na kraju krajeva, imamo ovu temu koja je posvećena prog roku u globalu, ali zapravo je posvećena aktuelnim prog izdanjima i na njoj nema baš mesta za razne prog stilove, klasične bendove, domaći (i ex-yu) prog, srodne žanrove itd.

Tema živi posto posvećeni članovi redovno postuju na njoj, ali to je ipak mali broj članova i svi su uglavnom koncentrisani na aktuelna prog izdanja (i to uglavnom u specificnom stilu, bliže nekim ustaljenim rok formama; avangardniji prog bendovi koji bi trebali da se nalaze ovde, neretko se nalaze na opstim temama na avantgarde metal podforumu). Rezultat ovoga je da ako i ima clanova na ovom forumu koji slusaju u odredjenoj meri prog muziku, oni mozda (citaj: verovatno) nisu zainteresovani da postuju na ovoj temi jer na njoj nema mesta (objektivno.. na jednoj temi nema dovoljno prostora za dublju diskusiju o pojedinačnim bendovima) za ono što oni vole. Sa druge strane, možda bi bili zainteresovani da otvore temu posvećenu svom omiljenom prog rok bendu da postoji odgovarajući podforum.

 

Mogao bih da zaključim sledeće:


  1.  
  2. Na muzičkom forumu sa fokusom na metal muziku, ali i sa proširenim interesovanjem za ostale (mnoge potpuno nesrodne) žanrove, treba biti mesta za ozbiljnu diskusiju o prog roku i ostalim prog stilovima.
  3. Na ovom forumu već postoji mnogo pojedinačnih i opštih tema koje su posvecene prog roku i premestanjem tih tema bi se podforumu odmah mogao dati neki oblik i sadrzaj.
  4. Na ovom forumu postoje clanovi koji bi rado postovali na temama posvecenim pojedinacnim prog rok bendovima (dosad su to radili na raznim drugim podforumima a sad to rade u manjoj meri jer nemaju odgovarajući prostor za to). Koji je to broj članova ne znam, ali siguran sam da je veći od onog broja koji postuju na ovoj temi (iz gorenavedenih razloga).
  5. Ako bi postojao posveceni podforum, mozda bismo imali priliv novih clanova sa tim interesovanjem, a sa druge strane mozda bi vec postojeci clanovi koji nemaju jak interes za prog rok postali zainteresovani u dovoljnoj meri da postuju na tom podforumu (da postavljaju pitanja, traze preporuke itd... eventualno i da otvaraju teme).

 

Dodao bih jos da ako bi se podforum otvorio, mogli bismo odmah da mu damo neku formu po uzoru na ostale podforume npr. (ovo su samo predlozi, ne znam koliko su dobri, nemam iskustva, nisam nikad bio moderator)


  •  
  • otvaranje vaznih tema posvecenih glavnim bendovima (genesis, yes, king crimson... i ostali bendovi vazni za metal) po uzoru na heavy metal podforum (teme posvecene tim bendovima uglavnom vec postoje, samo ih treba premestiti)
  • otvaranje opstih tema za prog stilove (70's prog, neo-prog, linkovi za aktuelna izdanja) i sistem slican nacinu na koji se dozvoljava otvaranje tema na power i prog metal podforumu
  • stvaranje jednog zajednickog pod-podforuma za prog zanrove koji nisu prog rok u uzem smislu (post rock, rio, raznorazna avangardna muzika itd...) - slicno folk metalu na blek metal podforumu
  • stvaranje jednog zajednickog pod-podforuma ili opste teme za domace i ex-yu bendove

 

It doesn't hurt to try. Ja obecavam da cu postovati redovno.

 

Gde da potpišem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poslednjih nekoliko godina muzika koju najvise slusam je verovatno progressive rock. Pocelo je sa Dream Theater dosta davno, a onda sam cuo za Spock's Beard, Transatlantic (''The Whirlwind'' sam docekao sa nevidjenom ekstazom i odusevljenjem), Neal Morse, The Flower Kings i ostale moderne bendove, a zajedno sa njima otkrivao fantasticni svet prog roka 60-ih i 70-ih. Medju prvima Genesis, Yes, Rush, ELP, King Crimson...a potom Gentle Giant, Yezda Urfa, Egg, Gong/Mother Gong.. trenutno uzivam u manje poznatnim bendovima (vecina pripada nemackoj sceni) kao sto su Novalis (nema direktne veze sa mojim nickom), Hölderlin, Nektar, Octopus, Deluge Grander, Guru Guru, Grobschnitt, Triumvirat, Deutsch Nepal, Grobschnitt, Eloy... zaista neverovatan broj bendova, nikada nisam ni sanjao da je bilo toliko prog muzike.  :muzicar:

 

U svakom slucaju, odlicna tema, dosta dobre muzike sa skidanje. 

 

Deluge Grander nisu Nemci :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

I ja sam za, pisao sam takodje o tome ovde i na rock podforumu, tema o predlozima. Hocemo prog rock podforum! :)

 

Bio sam se ja obratio jednom prilikom lazi gnr-u, ali me on ispratio sa linkom za neki drugi forum (ne mogu da se setim koji), rekavši mi da tamo postoji poseban Progressive Rock podforum i da mogu da postujem koliko volim :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...