Jump to content

Putovanja


Novaliis

Recommended Posts

Plaza Jaz najlepsa. Ako ides autom, moja preporuka, naselje Lastva (magistralom kada se ide prema Tivtu od budve, sa desne strane. Nekih 4-5 km od plaze Jaz duz magistrale). Smestaji jeftini, naselje prepuno super opremljenih kuca sa apartmanima, mirno, korektno sve. Ko ide autom, tu je premija, jer za 10 minuta autom je do Budve, 5 minuta autom je do plaze Jaz, sve je relativno tu. Bio sam 3 puta u tom naselju, stvarno je savrseno. S tim sto sam ja sa burazerom pesacio od tog naselja do plaze, nekih 20 minuta laganog pesacenja treba.

Edited by ShinigаmY

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prevoz i metro funkcionisu perfektno. Ne znam sta te konkretno zanima ali je generalno sve zivo povezano, tako da ti je max pesacenja koji nije pokriven prevozom iznosi tipa 200m :D

A sto se tice toga sta videti ... Pa ono, od parlamenta, preko ribarskih kula, Matijasove katedrale, Sinagoge, katedrale St.Istvana, akvaparka, muzeja komunizma, svih mostova, pa do pabova u Nagymetzi ulici i Rocktogona xD

Share this post


Link to post
Share on other sites

мени било до јаја у том периоду на закинтосу, временски услови били идеални

 

сви дани су били сунчани, спољна температура оптимална а дувкао је и неки ветрић који освежава а не гоји (ово је вероватно јер се ради о острву)

 

е сад, узи у обзир да је ова година мало врљава са температурама...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikad nisam bio trudan, ali na Horgošu sam prelazio par puta ove godine, i sve je bilo bez problema.

 

Utisci iz Budimpešte - Lep grad, samo prljaviji nego što sam očekivao. Ne znam šta je to sa ljudima danas, kao da žele da žive na deponiji. Hvala Elldamaru na preporukama, mada ih nisam u potpunosti sledio. Nije lako obilaziti grad na 30°C :) Na zgradi parlamenta i okolini su radovi, sve ostalo je otvoreno za turiste. Kojih je previše, posebno na ribarskim kulama, koji su za mene najlepši deo grada. Bio sam i u lavirintu ispod tvrđave - bio bi zanimljiviji da mu osnavna svrha nije bila podrum :) Ima jedan jeziv deo sa veštačkim dimom, gde se čak ni sa lampom ništa ne vidi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja preporuka za Budimpestu --> Szimpla Kert ruin pub*

 

 

 

* 'Ruin pubs' (romkocsma), consume formerly abandoned buildings in the city, and are very popular hot spots. In 2012, Szimpla Kert was voted No. 3 in Lonely Planet's '100 great bars of the world' contest.

 

Btw, upravo se vratih iz Portugala, pa kome treba savjet kako jeftino doci do tamo, sta (ne) vidjeti, sta popiti, a sta pojesti, lemme know. Toliko mi se dopalo, da planiram next summer da provedem tamo.

Edited by Kokopelli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Био по други пут у пола године у Румунији, прелепа земља. Људи овде јако запостављају Румунију кад је туризам у питању. Што се мене тиче мало је рећи да сам одушевљен.

Темишвар је прелеп. Препун цркава (православних,протестантских,католичких) имају и пар синагога и у принципу много верских објеката који су прелепи. Био сам у фебруару 3 дана, шетали по цео дан и опет нисмо све обишли што смо хтели. Има и доста знаменитости које имају везе са Србијом (цркве, кућа "Златни јелен") а најскупљи ресторан у граду је српски. xD Додуше моја фасцинација Темишваром (као и целом Румунијом) има много везе и са тиме што сам иначе одушевљен аустроугарском архитектуром. Толико лепих рендом зграда по Румунији има да је то невероватно.

Букурешт је леп, музеј им је феноменалан, зграда парламента је ем сјајна ем невероватно велика. Другари ишли да је обиђу целу, требало им пар сати. У центру има много знаменитости (зграде свих живих институција су прелепе, велике аустроугарске зграде, лепо окречене, сређене, очуване, сваки центиметар је леп, бар мени) а посебно је занимљив део са уским уличицама, стварно има шта да се види. Само један дан смо разгледали, сигурно се може пар дана остати у Букурешту и да опет има шта да се обилази по цео дан. На једном крају града имају Тријумфалну капију и споменик Шарлу Де Голу, кажу иначе људи да је Букурешт грађен по узору на Париз. Метро је јефтин ( око 1.4 евра дневна) брз, удобан, пријатан.

Брашов је најлепши град који сам ја до сада видео. Буквално сваки метар Брашова је леп. Имају највећу готску катедралу одавде до Беча у Брашову, улице су прелепе, свака али буквално свака кућа је из 17-18 века око малог трга у центру је много прелепих ствари. Око града су планине и шума, сјајан амбијент. Постоји жичара која води до панораме, ако будете у Брашову то морате видети, ја не могу речима да опишем колико је фасцинантно. Имају и најужу улицу на свету, нема ни метар и по ширине, мада то и није нешто занимљиво, чиста административна грешка.

Око Брашова су тврђава Бржно и замак Бран. У Бржну нисмо били али заиста изгледа сјајно када се види уз равнице на оним планинчугама. У Брану смо били, сјајан је замак. Из 13. века, Тевтонци га направили а после Аустроугари па онда Румуни столовали у њему. За скоро сваки предмет имате укратно написано на енглеском поред њега шта је, одузео нам је 2-3 сата обилазак замка а видели смо од средњевековне униформе и оружја и справа за мучење до намештаја из 19. века.

На мору смо били смештени између Констанце и Мамаје. Плажа у Мамаји је ок, море сваког дана другачије ( те сланије, те није слано, те има, те нема таласа) није плаво, зелено је али није прљаво. Ноћни живот Мамаје је ок, ми упали у неки буржујски клуб и ништа нисмо платили цело вече, супер испало. Констанца је ок, види се тај додир Турске и Аустрије у граду. Нисмо стигли да одемо до римских ископина, али капирам да то вреди видети. Чувена зграда казина у Констанци није ништа посебно, можда и једино разочарење. Са друге стране Констанце је Костинешти, ту ми је криво што нисмо били, кажу Румуни да је то летовалиште за студенте и да је стално хаос и провод.

Румунија је генерално џабе. Пиво на плажи је 3.5 леја, а евро је 4.5 , што му дође 80 кинти рецимо. Огромна и јако укусна пица у Брашову је била 3 евра. За 7 дана потроших 150 евра а плаћали смо и такси од Брашова до Брана (30 километара 25 евра са чекањем од 3 сата). Румуни су јако љубазан народ, девојке су им прелепе, одушевљен сам њима. Ми имамо предрасуде да су цигани, људи су у ствари у односу на нас чисти аријевци. Препоручујем свакоме Румунију, ја сам после 2 путовања тамо одушевљен и планирам да посетим и Клуж Напоку, Арад, Сибињ, Костинешти у догледно време. Феноменална земља, феноменални људи, небројено пута боља солуција од неке Црне Горе или неке Паралије, Пефкохорија. Додуше мени, пошто ми море није било под 1, више волим да разгледам . Кога год нешто обимније буде занимало нека ме слободно контактира , радо ћу му одговорити.

  • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gde ćeš obimnije od ovoga :pivopije:

 

Bukurešt - Istočni Pariz :bigblue: Ja sam želeo u Rumuniju sad, umesto u Mađarsku, ali bi mi bilo naporno da prelazim 700km do Bukurešta zbog 3-4 dana tamo. Posebno što ne znam koliko bih putovao vozom (ako i dalje postoji ta linija), a buseve izbegavam koliko mogu. Ostaće za neki drugi put.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Са Балкан Флексипасом испадне џабе. Цело ово путовање 70 евра и још имам још један дан путовања неискоришћен, вероватно ћу до Суботице па до Сегедина да свратим. Путовање возом није напорно, возови су им сјајни. Не треба ни резервације да се узимају, осим од Темишвара до Букурешта, на тој линији буде пун воз. А и резервација је 100 динара, нема потребе да се не узима.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karnisero svaka čast za izveštaj, definitivno ću i ja posetiti Rumuniju, pošto takođe delim fascinaciju za Austrougarsku arhitekturu, ovo što si opisao zvuči fenomenalno, a i cene su i više nego odlične. Jebeš more, razgledanje zgrada ftw.

Takođe bih voleo da posetim Rigu, oni imaju najveću "kolekciju" art nouveau arhitekture, meni omiljeni pravac arhitekture.

Share this post


Link to post
Share on other sites

За млађе од 26 је 70 евра, за старије је друга цена. Скупље је, 7 дана је 120 а 5 дана је 80 и нешто евра другом класом. Ево ти овде на линку цене.

http://www.zeleznice...revoza_v01.html

 

@Oak Румунија је моја огромна препорука. Ако будеш ишао, питај слободно за хостеле и тако то, могу да ти препоручим нека места. :pivopije:

Edited by El Karnisero

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...