Jump to content

He-man


Гера

Recommended Posts

Не могу да изверујем да нема теме о најјачем баји од свих ликова икад!

 

Набавио сам скоро неке епизоде старог Хи-мена и тотално сам се одушевио, те сам морао тему да отворим. Чуо сам да постоје и неке нове епизоде, али њих нисам гледао. Ипак су култ ове из 1983. и ту даље, тај први талас! :)

 

Они који не знају о Хи-мену, мрзи ме да пишем, па ћу да ископирам са википедије!

 

Уживајте!

 

Kao i ostali dijelovi priče o Gospodarima svemira, He-Manova biografija i porijeklo ponešto su se izmijenili u uzastopnim verzijama priče. U najranijoj seriji minijaturnih stripova, izdatih zajedno sa izvornim igračkama, He-Man je putujući barbarin na Eterniji, planeti koja se suočava sa posljedicama Velikog rata, u kome su razorene civilizacije koje su nekada vladale nad svim nižim bićima. Čarobnica dvorca Grayskull, zvana Boginja u njenim ranim nastupima, predaje He-Manu posebne moći i oružja. He-Man počinje da brani tajne dvorca Grayskull od zločinca Skeletora.

 

Početkom treće serije minijaturnih stripova scenarij se ponešto mijenja: He-Manov stvarni identitet je princ Adam, sin kralja Randora i kraljice Marlene, vladara Eternije. U ovoj verziji priče, čarobnica dvorca Grayskull obdaruje princa Adama moćima transformacije u He-Mana. S uzdignutim čarobnim mačem zvanim Mač moći, Adam izgovara sljedeće riječi: U ime moći Grayskulla...ja imam moć! Ovo je preuzeto za seriju iz 2002. godine. Kućni ljubimac princa Adama je kukavički zeleni tigar zvani Cringer. Kada se Adam pretvori u He-Mana, Cringer postaje Battle Cat, ogromni oklopljeni zeleni tigar, ispunjen čarobnom moći iz He-Manovog mača. Battle Cat je također jedan od He-Manovih prevoznih sredstava, kao i žestoki saveznik u borbi.

 

Adam je prijatelj prelijepe i tvrdoglave Teele, kapetana kraljevske straže i usvojene kćerke Adamovog mentora Duncana. Saznajemo da je Teela kćerka jedinica Čarobnice, te buduća nasljednica Grayskulla; ipak, Čarobnica ju je dala na usvajanje još dok je bila beba, nakon što je preminuo Teelin otac. Duncan, nosilac titule Man-At-Arms je kraljevski inovator tehnologija i oružja. U mnogim epizodama Man-At-Arms se pojavljuje sa novim i fantastičnim oružjima koja pomažu He-Manu i njegovim prijateljima.

 

Dvorac Grayskull, koji naliči ogromnoj lubanji, izvor je He-Manove moći. U dvorcu živi Čarobnica, koja komunicira sa He-Manom putem telepatije, i koja je obdarila princa Adama s njegovom moći transformacije. Čarobnica je također stvorila He-Manov oklop od rijetkog eternijskog minerala pod nazivom korodit, koji pojačava njegovu snagu.

 

Kako bi zaštitio svoju porodicu, He-Man čuva tajnu o svom duplom identitetu, koji je poznat samo Man-At-Armsu, Orku, Cringeru/Battle Catu, i Čarobnici; pojavom serije She-Ra: Princeza moći, u ovo se društvo uključuju Adora/She-Ra, Spirit/Swift Wind, Light Hope, Loo-Kee, Madame Razz, i Kowl. Izvorna crtana serija ukazuje na to da zmaj Granamyr, kosmički sprovodilac Zodak, a u kasnijoj epizodi i kraljica Marlena također znaju o njegovoj tajni. He-Mana u njegovim borbama obično prate razni saveznici, kao što su Ram-Man, Stratos i Man-E-Faces. Adamova sestra bliznakinja zove se Adora i vođa je Velike pobune protiv Hordaka na planeti Eterija. Adori, kao i Adamu, podarena je moć Grayskulla i vlastiti mač koji ona koristi za transformaciju u She-Ru, Princezu moći.

 

He-Manov glavni neprijatelj je Skeletor, čarobnjak plave kože sa lubanjom umjesto glave. Vješt je sa crnom magijom i svim vrstama borbe. Skeletorovo standardno oružje je Havoc Staff, lubanja ovna na vrhu dugačkog štapa koja usmjerava njegovu magiju i pojačava njegovu moć. Havoc Staff također omogućava Skeletoru da posmatra događaje na Eterniji i dalje. Iako je Skeletorovo porijeklo tajanstveno (crtana serija opisuje ga kao "demona iz druge dimenzije"), jedan od minijaturnih stripova nagovještava da je Skeletorov stvarni identitet princ Keldor, mlađi brat kralja Randora, što bi značilo da je Skeletor He-Manov stric. U filmu He-Man i She-Ra: Tajna mača saznajemo da je Skeletor nekad davno bio Hordakov učenik, kojeg je Hordak kasnije ostavio i pobjegao na Eteriju.

 

Skeletorova baza djelovanja je Snake Mountain, tvrđava od poliranog crnog bazalta, omotana ogromnom kamenom zmijom. Snake Mountain se nalazi na Tamnoj hemisferi Eternije. Skeletor predvodi raznoliku bandu sljedbenika protiv He-Mana i njegovih saveznika; najpopularniji od njih su čarobnica Evil-Lyn, gospodar životinjskog svijeta Beast Man, bionički Trap-Jaw, mnogooki Tri-Klops, i gospodar riba Mer-Man.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Replies 104
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Jel to bese film kada se Hordak prvi put pojavi?

Secam se igracki,jbt ortak ih je imao oko 20.

 

Jes to je to, nadkult :pivopije: !Imam sad neku kasetu sa domacom sinhronizacijom, dakle Manda i neka likusa dali glasove svim likovima...prejezivo :) !

 

Ja sam imao Skeletora i Man-At-Armsa a ortak Hordraka i He-mana (sa sve Cringer/battle Cat-om)!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sada je ta sinhronizacija mozda smesna ali tada :D

Ja sam imao Hordaka i onog Skeletorovog pomocnika,sto je polu robot/covek ne secam se imena...

Nego jel neko gledao tog novog He-Men-a?Pre neku godinu sam video na nekom svapskom kanalu,animacija je izgledala ok,ali me mrzelo da otpratim do kraja jer su brbljali na doticnom jeziku...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma i tad je ovo bila shit sinhronizacija, bre likovi citaju sa 0% glume, kasne, ulecu u rec jedan drugom...ma jezvio! :)

 

video sam jednu ep tog novog He-mana, al mi se ne dopade narocito!A ima li nekih informacija za taj igrani film sto treba uskoro da se pojavi?

 

Evo sto je neki baja uradio nezvanicni trailer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

О, ипак има обожаватеља! Ма, ХИ-МЕН рока! Ево, управо само Ђига и ја покушали да поручимо мајице, али биће тек на пролеће! Закон! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

He-Man je sekundarna ocinska figura bre!!!

 

Neko je pominjao nove crtace tj.He-Man iz 2002. Imam i odgledao sam obe sezone - iskreno...DO JAJA SU!!!!

Ko nije gledao a fan je,nece se razocarati:

 

1)Animacija daleko bolja od Filmationa

2)Skeletor nije picka vise,nego se shiba non stop

3)Tuce su vise u kung-fu fazonu,ali nije neukusno

4)Cela druga sezona posvecena je Kralju Hisu i Snake ljudima sto je jebeno do jaja!

5)Ko nije video kako Hordak izgleda tu...nema pojma sta je propustio

6)I ima zanimljiva prica o tome ko je bio Lord Greyskull,ciji je mac koji koristi he-man...naravno ko je ubio Greyskulla?

HORDAK!!!

 

Toliko o tome...pogledajte,vredi skroz...

 

I dan-danas cuvam sve igracke...oko 20 komada...Grejskal sam poklonio davno i srce me boli i dalje zbog toga...totalna gotika...

 

Za kraj:

http://www.youtube.com/watch?v=ZKo9I09hZv8

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, то ти је као са музиком! Оно што је олд скул, остаје олд скул!

 

Мени је онако, не свиђа ми се што хи-мен има ону челичну ручерду, и тако још неки детаљи који су им булшит... Знаш, није то тај лик, није то тај "хумор", није то та анимација! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...