Jump to content

Serije koje ste gledali ili gledate - preporuke


Zagrivuk

Recommended Posts

moji utisci o The Haunting of Hill House
pisao sam na nekom drugom mestu, pa kopiram
posebno me zanima da se uključite u ovaj deo sa Kingom haha

 

Spoiler

 

Fantastična serija! Što bi rekli Type O Negative - slow, deep and hard.

Oduševilo me je to što se bavi likovima, a ne radnjom, koje u suštini i nema. Događaji su toliko isprepletani u vremenu da deluje kao da se mnogo toga desilo, ali u stvari nije, već su samo u više vremenskih momenata predstavljana trenutna psihička stanja likova, a to je preplitanje je izvedeno tako da makar u nagoveštajima možemo da vidimo šta je ih je dovodilo do takvih stanja.

To putovanje kroz vreme unazad i natrag u sadašnjost je toliko dobro urađeno da ni u jednom momentu nije dosadno ili zbunjujuće, stvarno fenomenalan posao.

Druga očaravajuća stvar u tehničkom delu jesu kamera i montaža - dugi, moćni, dinamični kadrovi, a često snimani iz jednog tejka (recimo, cela šesta epizoda je snimljena u pet scena i svaka je urađena u jednom tejku, potvrdio reditelj na Tviteru). Scene ščepaju i ne puštaju, osećaj je kao da ste u prostoriji sa likovima i da hodate pored njih, okrećući glavu tamo gde i oni gledaju.

Priča.

Podložna tumačenju. Za mene je centralni motiv borba sa ličnim demonima posesivnosti, sujete, pshičkih bolesti, odnosa sopstvenosti prema spoljašnjem svetu i prikazom sebe u tom okruženju, neshvaćenosti... Možda bismo mogli o svemu ovome i detaljnije da pričamo.

E sad, pogledao sam o čemu se radi u romanu čiju adaptaciju serija predstavlja i nakon što sam video da knjiga nije dosledno preneta na ekrane, prilično sam siguran u to da su još najmanje dva umetnička dela uticala na scenario i čitavu seriju - knjiga, tj. film The Shining i King Diamondov album "Abigail".

Za The Shining neću da dužim, oni koji su gledali su možda i sami primetili neke sličnosti, onima koji nisu ne bih da kvarim gledanje filma.

Što se tiče pomenutog albuma, u pitanju je konceptualna ploča sa pričom datom kroz tekstove devet pesama. Ako sam dobro video, u romanu "The Haunting of Hill House" inače nema lika Abigail, ni po tom imenu, niti pod drugim imenom. Priču albuma dajem u  još jednom spojleru, da ovaj ne bude prevelik, pa možda nekome bude zanimljivo da pročita.

Abigail tells the story of a young couple, Miriam Natias and Jonathan La'Fey, who move into an old mansion that La'Fey inherited. It takes place in the summer of 1845. At their arrival they are warned by seven horsemen not to move into the house because if they do "18 will become 9." They do not heed the warning and proceed to move into the mansion. During their first night, Jonathan meets with Count de La'Fey, the Family Ghost, who is a deceased relative. The ghost shows him a casket in which a corpse of a stillborn child, Abigail, rests. The ghost informs him that Miriam is carrying the spirit of Abigail and that the child will soon be reborn. He insists that Jonathan must kill Miriam at once to prevent the rebirth.

The narration then relates the story of what happened to the Count and his wife: on 7 July 1777, the Count had discovered his wife had been unfaithful to him, and was pregnant with an illegitimate child. Enraged, he threw the Countess down the stairs, breaking her neck and causing the child to be stillborn. The Count had the body of the Countess cremated, and the stillborn fetus he named Abigail and had mummified and laid to rest in a sarcophagus, the Count having an inexplicable urge to preserve Abigail for the future.

The narration then returns to the summer of 1845, during which Jonathan and Miriam are beset by a range of omens; the church bell rings despite nobody being inside to ring it, flowers die, unwholesome stenches fill the house and in the dining room the table is discovered set for 3. In one incident an empty cradle is discovered by Jonathan swaying in the air, with both him and Miriam insisting that they didn't bring it with them. The next day, Miriam is clearly pregnant and the fetus develops quickly; Jonathan realises that the family ghost was speaking the truth.

The fatal crisis begins when Jonathan accuses Abigail of possessing Miriam, and Abigail (through Miriam) admits it. Jonathan is terrified and considers getting a priest to exorcise Miriam - Miriam, however, exercising a moment of control, urges him to cast her down the stairs to kill her just as the Count had slain the Countess and Abigail's original incarnation. Therefore, Jonathan pretends to give in to Abigail's demands, and suggests to Abigail (once she regains control of Miriam) that she should come down to the family crypt so she can be reborn where she died. However, as the couple stands at the top of the stairs, Jonathan is distracted and the possessed Miriam pushes Jonathan down the stairs.

Miriam gives birth to Abigail, but dies shortly afterwards, her last sight being of Abigail's "yellow eyes"; supposedly her ghost can be heard screaming on the stairs in July ever after. The seven horsemen arrive at the mansion and discover the baby Abigail in the sarcophagus, eating something too horrifying for the narrator to mention (though the fact that it is found in the sarcophagus suggests that Abigail is eating her own previous body). Appalled, they take her away to bury her in a hidden chapel in the forest with seven silver spikes driven through her body (a burial heard as the intro to the album), in the hope that this will prevent a further resurrection.

Mladi par, upozorenje da ne žive u kući, Abigail, mrtvorođeno dete, slomljen vrat, zvuci kojih nije bilo napolju (na albumu zvuk zvona, u seriji lavež pasa), neobjašnjiva pojava prljavštine u kući (na albumu smrad, u seriji buđ), prazna kolevka, pad, tj. guranje sa vrha stepenica... Nije sve potpuno isto kao na albumu, naravno, ali sličnosti ima toliko da mi je potpuno neverovatno da je seriju mogao da stvori neko na koga opisana priča albuma "Abigail" nije uticala. E sad, nisam čitao knjigu i moguće je da grešim, tj. da je Kingu inspiracija za album došla posle čitanja knjige, pa da su svi ovi detalji osim imena Abigail u stvari iz knjige i da je King odatle sve to preuzeo. Naći ću knjigu, pa ću da vidim, zasad je utisak takav da mi deluje da je tvorac serije u mladosti slušao hevi metal.

Jedan od glavnih simbola serije mi je "borba" između plave i crvene boje. Samo obratite pažnju na to koliko često Nel i Liv nose crvene i plave haljine. Crvena je obično kada na njih deluje nešto loše - mrtva Nel, Liv na čajanci, kad pruža ruku Luku sa stepenica, kasnije kada se svi skupe u kući... Triš nosi crveni donji veš u sceni u kojoj se na Teodori pojavljuje ono mnoštvo crnih ruku pre nego što je Nel izvuče, Širli je u crvenoj haljini kada priča za šankom sa tipom sa kojim je prevarila Kevina, Hju je u plavoj košulji kobne noći... Ima dosta takvih scena, baš mi je upao u oči taj upadljiv kontrast crvenog i plavog.

Još jedna stvar koja me intrigira su vitraži, tj. prozori koji liče na vitraže na spratu kuće. Možda ste primetili da za vreme oluje, dok Hju stoji na početku hodnika, pucaju svi bezbojni prozori, ali vitraž koji je bio tačno pored njega ostaje netaknut. Ti vitraži su u centru kadra u nekoliko scena, posebno pred kraj, kada Liv ide od sobe do sobe tražeći decu. Vitraži imaju religijski značaj, o tome može da se čita na mnogo mesta, a gospođa Dadli i Liv u razgovoru koji vode dok skupljaju razletelo staklo pominju i Otkrovenje, tako da verujem da serija ima i motive iz hrišćanstva.

Zanimljiva je i scena u kojoj mrtva Nel ima dugmad na očima. Prema grčkoj mitologiji, u usta mrtve osobe se stavlja novčić kako bi ta osoba mogla da plati Haronu, skeledžiji koji prevozi duše novopridošlih preko reka Stiks i Aheron iz sveta živih u svet mrtvih. Dva novčića su se stavljala kada se očekuje da se osoba vrati među žive. Kod Jevreja je postojao običaj da se dva novčića stave preko očiju preminule osobe, ali nije mi poznata njihova simbolika iza toga. Ne znam šta tvorcu serije predstavljaju dugmad na očima Nel, ali verujem da ima veze sa nekim religijskim ili mitološkim simbolima i značenjima poput opisanih iz grčke mitologije.

Sigurno ima još mnogo simbola koje ne razumem i ne mogu da povežem sa nečim (odnos blizanaca, zašto njihova majka oko vrata nosi medaljon sa baš njihovim slikama, značenje broja sedam, Poppy i William Hill i njihova bolest, crvena soba (doduše, na pamet mi pada da je to omaž za REDRUM, znate šta je to), čovek sa šeširom, plus sve ono što nisam zapazio. Kapiram da ću je vrlo brzo gledati od početka, mnogo sporije i bez binždovanja, da bih mogao da razmislim o svemu onome što nisam detaljno razmotrio u ovom prvom gledanju.

Jedino što me je malo razočaralo je bukvalno na samom kraju - kliše o ljubavi kao univerzalnom pokretaču svega. Knjiga počinje rečnicama kojima se serija završava: "No live organism can continue for long to exist sanely under conditions of absolute reality" i možda je trebalo da ostane na tome, bez bljutavog dodatka o ljubavi, ali 'ajde, ipak je to Netflix serija, a ne program za nas nihiliste. Iz mog ugla, citirana rečenica nije tačna, ali that's just me. Ovo svakako ne utiče na konačnu ocenu.


tl;dr - Izuzetno kvalitetna serija, the hype is real, ocena na IMDB je potpuno zaslužena i jedva čekam sledeću sezonu, iako se izvesno neće baviti porodicom Krejn. Uostalom, to sam i poželeo čim sam posle 3-4 epizode pomislio da očekujem da u prvoj sezoni bude zaokružena ova priča i shvatio da ne bih voleo da se rastegne na još jednu ili više sezona. To se i desilo, dobio sam baš ono što sam želeo i nadam se da će i druga biti ovako dobra, ali drugačija.

 

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slazem se to za Kinga, jos bih dodao i majku koja pada u posednutost.

Doduse serija je radjena po knjizi, ne znam sad koliko verno a King je navodno sanjao Abigail pricu... mozda se i on posluzio knjigom a nece da prizna hah.

Sve u svemu super serija a to za Kinga je tresnjetina na tortu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije verno prenesena knjiga na seriju(the haunting...), samo osnovni motiv o ukletoj kući, i delimično o mentalnim bolestima. Neki likovi se zovu isto, ali u knjizi nisu porodica nego dolaze da istraže paranormalne pojave u kući, odnosno da li ih uopšte ima.

mislim da je serija propustila dobar trik, da ostavi prostora tumačenju da su sve pojave bile halucinacije izazvane onom buđi koja je raširena po čitavoj kući a potiče iz crvene sobe. Plus uticaj naslednih mentalnih bolesti, koje se serija jeste dotakla, ali je sve bacila u vodu u poslednjoj epizodi, jbg ipak je rađena za američko tržište pa mora da se nacrta sve, da slučajno ne bude zabune.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Završio danas sa Haunting of Hill House, konačno. S obzirom da se retko nateram da gledam ovе američke razvučene produkcije, solidan zaeb sa izborom. Jedino ukupno dosadnije što sam u skorije vreme gledao je onaj Taboo prokleti.


Inicijalni motiv pri izboru mi je bio što mi se gledala kvalitetna horror serija, što su recenzije uglavom obećavale. I inicijalni problem mi je što ovo sa horror strane solidno mršavo i podseća me najviše na one američke rimejkove azijskih modernih horror klasika, sa sve učestalim mašenjem atmosfere i preteranim pokazivanjem svega i svačega. Mislim da su me prve dve epizode lečka malo hvatale off-guard i uspele nešto jeze da izazovu, ali nakon ponavljanja istih trikova kroz epizode i pojavljivanja utvara kao dobar dan, osećaj se ubrano izgubio. Jump scare-ova srećom nema toliko ali mi je nekako utisak da se drugi deo sezone horror maltene samo na to sveo, kao da su skontali u nekom trenutku pisanja scenarija da se dešavanja na ekranu ne poklapaju sa marketingom. Dno dna mi je ona scena u kolima u osmoj epizodi. Ili možda deseta epizoda kada se ona utvara pojavi iza leđa i uradi *ploink* po čelu kao da je Patak Dača crtani.

Serija sa ovim ne pati samo u horror scenama nego u i pričanju priče. Najprostiji primer mi je "cup of stars" i kad vidimo odraslu Nellie kako pije iz nje, i prvo ide krupni kadar nje na krevetu kako pije i sasvim se lepo vide zvezdice na šolji, da bi onda već sledeći kadar ona bukvalno STAVILA ŠOLJU NA SANTIMETAR OD KAMERE. "DID YOU SPOT THAT AUDIENCE, DIDYA?!". Ovo se proteže i na na sve ostale delove storytellinga, a najbolniji je u Bentneck Lady epizodi (inače možda i jedina svetla-tačka epizoda celog serijala) kada su sjajno zasrali kraj sa preteranim duplim objašnjavanjem. Jednostavno mi se sere od serije koja pokušava da maše simbolikom levom i desnom rukom i onda ima potrebu da iscrtava na ekranu. Samo fali da se scenama nakači "BE SAD NOW" ili tako nešto da se objašnjava šta klavirska deoničica i šaptanje na ekranu treba da pobudi u gledaocu.

Kad pomenuh šaptanje... Je li to neki novi smer u glumi da se svaka druga scena svodi na šaptanje glumaca i monologe izvedene sa pola daha? Te monolog scene su mi težak cringe postale dosta brzo, posebno kad skapiraš da je uvek u njih neki usiljeni uvod (scena krene u jednom smeru i onda se stane sa čim god se krenulo da bi lik ispričao pričicu) i da ne doprinose razvijanju radnje ni u kom smeru. Elem, čemu veštačko naglašavanje bitnosti scene sa tihom pričom? Jel ovo u "A Quiet Place" univerzumu, šta? Za svo lepo kadriranje i postavljanje scena, mislim da je režiranje glumaca dosta propatilo sa druge strane. Ili je jednostavno problem u kastingu. Deca glumci super sa druge strane, ove decenije što sam gledao dobrih klinaca i devojčica glumaca mislim da nije zapamćeno u filmskoj istoriji, lepe stvari. Ali, čak i njihovi nastupi ne mogu da mi izvuku generalni otužni utisak jeftine melodramatičnosti.

Nekako sam se već previše raspisao tako da me sad i mrzi da kukam na zadnju epizodu, ali valja pomenuti i njen razvučeni šećerna vodica završetak priče. Verovatno je dobro što nisam pročitao izvorni materijal da nemam dodatni izvor nezadovoljstva, jer koliko vidim iz komentara i tu su neki gresi učinjeni.

Diatribe transmission ends.

  • Like 1
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mosgaz je odlična, nije ni dugačka, 8 epizode.
Radi se o jednom od prvih ruskih serijskih ubica. Ustvari, serija je više o inspektoru koji je radio na tom slučaju, ima još nekoliko sezona ali su serije nezavisne jedna od druge, ovo je prva. Ima par naivnih delova, ali može da im se pogleda kroz prste jer je gluma odlična, radnja drži pažnju. Tek sad vidim da ima na youtube sa prevodom i čini mi se da je dobar, ovaj što ide uz seriju je baš loš, na titilovi.rs je malo bolji.

https://kinorusija.wordpress.com/2018/02/25/mosgaz-2012/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tacno sam znao da si to okacio, bez da pogledam link.

Ostala mi jos jedna epizoda, brutalno dobra serija sa sjajnom atmosferom.

Bolje od pojedinih True Detective sezona. :)

Svaka cast!

Perfume (German: Parfum) is a German TV-series produced for ZDFneo on air since November 14, 2018.[1] The series is both inspired by the novel of the same name by Patrick Süskind and the 2006 film Perfume: The Story of a Murderer, which was also produced by Constantin Film.

 

Edited by Chicken Little 420
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...