Jump to content

Popečitelji


salebghouse

Recommended Posts

izvestaj sa koncerta http://www.rockserbia.net/reportaze/gruvan....2008-html.html

slike http://www.rockserbia.net/rsgalerija/Popecitelji/default.htm

recenzija prvog albuma(stara samo 3,5 godine :D),ali vredi procitati posto je njihov stil ovde precizno opisan.autor je ledolomac9

 

Ko Radi? Popecitelji. Nesto kao recencija.

 

Nesto potpuno novo, originalno i maksimalno osvezavajuce na domacoj rock sceni. Posle visestrukog preslusavanja CD-a “Ko Radi?” naterali su me da posle dugo godina odem na koncert domace grupe.

 

Obzirom da sam njihov bivsi sugradjanin (Pristina) osecam potrebu da kazem par stvari.

 

Za Popecitelje sam prvi put cuo sredinom devedesetih godina kao za glavne krivce sto je pristinska omladina inace ostro podeljena na “shabane” (ne bas pretezno iz okolnih sela) i “padavicare” (uglavnom iz urbanih delova Pristine) imala zajednickog idola generacije – Bobana Zdravkovica. Popecitelji su tih godina imali na repertoaru nekoliko najljigavijih hitova pomenutog turbo folkera koje su bukvalno odrazavale ritam zivota pristinske omladine (“Danju spavam, nocu ludujem” i sl.) naravno u najljucim punk obradama (na slican nacin kao sto su “The Residents” udesili “Satisfaction”).

 

Sto se tice njihovog CD-a prvo sto upada u usi je nacionalna neodredjenost etno zvuka koji se provlaci u gotovo svim pesmama. Etno motiv lici na albanski, pa na turski ili stari srpski-kosovski …

 

No stari Pristevci znaju o cemu se radi.

 

Popecitelji tretiraju kombinovanje razlicitih etno motiva na nacin kako se nekad (do sredine sedamdesetih) u Pristini pricalo na 4 jezika istovremeno. U jednoj multietnickoj sredini kao sto je Pristina veliki broj ljudi svih nacionalnosti je znao da se sporazumeva na 4 jezika. Stari Pristevci su u zavisnosti od okolnosti,emocije i teme koristili odgovarajuci jezik koji najbolje zvuci u konkretnoj situaciji. Na primer: o parama, poslu i ozbiljnim stvarima pricalo se na turskom, svadjalo se na ciganskom, pretilo se na albanskom a psovalo se pogadjajte, nimalo slucajno na srpskom. Obicaj je zamro vec pocetkom osamdesetih udaljavanjem etnickih zajednica zbog poznatih dogadjaja. Mladjim generacijama je predanje o tome preneo cuveni Rajko Kockar vlasnik video kluba koji je bez problema istovremeno komunicirao sa 20-tak multinacionalnih musterija tecnom sintezom 4 jezika. U slucaju da nije bio siguran koje je nacionalnosti aktuelni sagovornik sledio je brzi prevod poente na ostale jezike pogotovo ako se radi o placanju iznajmljivanja kaseta. Evo kako je to otprilike zvucalo : “Kerk besh – katerdhjet e pes – cetrdeset pet - ajt’ zdravo!”.

 

Popecitelji su dakle najelitniji mladi “Stari Pristevci” koji su gitarama oziveli i progovorili staropristevacki sleng. Oni su otisli i korak dalje od toga potpuno prirodno ukljucujuci u lingua mix i angloamericki – maternji jezik rock’n’roll-a. Slozicete se da je koriscenje klasicnih vokala izlisno ako stvari sagledamo iz ovog ugla.

 

Taj etno switch se najbolje vidi u “Tusta i Tma” i “Kombinovanoj sobi” koja mi je docarala tipicno pristinsko subotnje popodne kada se kroz zlokobnu tisinu probijaju i prelamaju zvuci pitaj boga cije svadbe sa svadbarski nabudzenim echo efektom na razglasu (a od strica, strica, strica …) iz dela grada u koji nije bas preporucljivo ici.

 

Fenomenalne “Raspolozenje” i “Leti Leti” govore o strahovito velikom potencijalu Popecitelja i van na ovom albumu primetne osnovne etno linije.

 

Koriscenje poklica i urlika (narocito u “Zvecarke” i ”Tusta i Tma”) asocira me na tipicno pristinsko oslobadjanje od teskobe od preteske kosovske zbilje spontano upraznjavano po zurkama (nekad i silom prilika bukvalno celovecernjim zbog policijskog casa), kaficima i koliko se secam i na koncertima Popecitelja od strane najvatrenijih fun-ova . Naime mnoge pristinske generacije su se kuvale kao zabe u vodi navikavajuci se na sve veci i veci teret. (Sta zna malji deca sta je 10 tona). To je od Pristine stvorilo sredinu u kojoj se moglo potpuno puci sto je bio cesci slucaj ili jedino kreativnim ludilom i originalnoscu parirati situaciji. A kada se silom prilika izazlo iz crne rupe na cistinu svaka zverka je pokazala svoj trag. Ono sto se u Popeciteljima godinama pod pritiskom talozilo je sazrelo, dobilo konkretnu formu i sada je kao supernova eksplodiralo u najpozitivnijem smislu.

 

Sta reci o clanovima benda. Fuki (autor muzike i gitarista) je na ovom albumu plasirao sirok spektar muzickih ideja ispoljavajuci kreativnu dubinu i lucidnost retko vidjenu na ovim prostorima. Kada sam prvi put na martovskom koncertu (2004) na Akademiji cuo Fukijev karakteristicni tretman ritam gitare i uvrnuto poigravanje sa melodijom u “Leti Leti” u ushicenju i iznenadjenju sam bezuspesno pokusavao da nadjem bilo kakav reper ili kamen medjas sa kojim bih Popecitelje doveo u vezu.

 

Ritam sekcija je malo je reci fenomenalna. Bubnjar Rade udara snagom pancer divizije. Treba doci na koncert makar samo da biste videli njegov izraz lica i shvatili koliko je duboko u tome i sa kakvom posvecenoscu i zadovoljstvom svira.

 

Za basistu Furu ide prica da je u ranijim postavama bio bubnjar ali da je odjednom prosvirao bas i to do krajnjih granica. Cinjenica da je upoznao obe strane medalje daje ritam sekciji Popecitelja poseban kvalitet vise.

 

Kazu da je prelazak sa bubnjeva na bas Koja prokomentarisao u stilu: “Tezak si put odabrao decko! ”.

 

Sta reci o produkciji. Po mom misljenju Koja je profesionalno i vesto odmerio i podvukao osnovnu ideju. Medjutim od pojedinih najljucih fanova Popecitelja cuo sam i misljenje da ih je Koja malo smeksao i sputao te da je pravi dozivljaj zapravo na koncertu (Popecitelji su prvenstveno live band).

 

Sto se muzickih uticaja i inspiracija tice treba spomenuti “Ministry” (Popecitelji u prevodu sa srpskog iz vremena Milosa Obrenovica i znaci Ministri). Primetno je i odsustvo uticaja beogradskog zvuka (osim mozda malo u uvodnom delu u “Leti Leti”). I to je objasnjivo jer je Pristini kulturno a i geografski mnogo blize bilo Skoplje nego Beograd. Svest o kulturno umetnickoj posebnosti Pristine postojala je jos ranih osamdesetih godina.

 

O tome mozda najbolje govori vesto preterana, doterana i izkarikirana prica o dogadjaju koji se zbio na nekom muzickom festivalu u SKC-u negde pocetkom osamdesetih godina koji govori o neimanju reshpekta prema kulturnim desavanjima u prestolnici.

 

Legenda kaze da je na festivalu pored beogradskih novotalasnih grupa i Zabranjenog Pusenja nastupala i pristinska grupa Pashcad. U neko doba prilikom izvodjenja njihove etno stvari “Sevdije” na goranskom jeziku legendarni bubnjar Zuca se otkacio i zaboravio – jednostavno pao covek u sevdah. Nikako da zavrsi solo na bubljevima. Ostatak grupe sta ce jadni, poceli da se krpe i da improviziju ko je kako umeo. Prodje tako par minuta kad ima sta u publici da se vidi. Kompletan novotalasno i punk uniformisani SKC se uhvatio u kolo i poceo da igra shotu !?!

I sve ovo mnogo pre nego sto se na slican nacin Indexovac Micko odredio prema uvek kulturnijem i urbanijem Zagrebu. Secate se sigurno turbo folk hita na kajkavskom: “Pak sem tu i pak sem tvoj servus dragi Zagreb mooooj!”.

 

Toliko za sada. CD Popecitelja “Ko Radi?” najtoplije preporucujem kao odlican predlog za poklon za rodjendan (svoj ili prijateljev sve jedno) a i pozivam vas da prvom prilikom zajedno odigramo shotu i zaurlamo na sred SKC-a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
Narednih dana u beogradskom klubu Žica sviraće Tron, Popečitelji (na slici) i Nafta.

 

Duo Tron (Kiza (ex-Presing) i Trile (ex-Supernaut)) nastupa u subotu, 10. januara, trio Popečitelji 13. januara, a subotička Nafta 17. januara.

 

Zoran Radović Kiza za Popboks kaže da Tron neće održati klasičan koncert, već performans.

 

Subotičkoj Nafti, koju predvodi Slobodan Vukosavljević Bane (ex-Džukele), koncert u Žici biće prvi nastup u Beogradu; kako nam je rekao Bane, grupa će izvesti nekoliko novih pesama kojih nema na prošlogodišnjem albumu, a za prave ljubitelje pripremaju se iznenađenja i merchandise.

 

Cena ulaznice za Tron i Naftu je 250 dinara, a za Popečitelje 400 dinara.

Vrata se otvaraju u 21 h, a koncerti počinju oko 22 h.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...