Jump to content

Bad Religion


Recommended Posts

Bad Religion je veoma uticajan punk rock bend poznat po snažnim intelektualnim stihovima sa socijalnom pozadinom. Bendu se često pripisuje zasluga za oživljavanje punk rocka tokom kasnih '80-ih.

 

Istorija

 

Rana karijera (1985 – 1985.)

 

Bad Religion je nastao u Los Anđelesu, u Kaliforniji 1980. godine. Osnovali su ga studenti Greg Grefin (Greg Graffin, vokal), Džej Bentli (Jay Bentley, bas gitara), Džej Ziskrut (Jay Ziskrout, bubnjevi) i Bret Gurevic (Brett Gurewitz, poznatiji kao Mr. Brett, gitara). Godine 1981, bend je izbacio svoj prvi EP za svoju novoosnovanu izdavačku kuću Epitaf (Epitaph Records) kojom je upravljao Gurevic. Sledeće godine izlazi njihov prvi album, How Could Hell Be Any Worse?, koji im donosi i prve fanove. Tokom snimanja ovog albuma Džej Ziskrut je napustio bend, a na njegovo mesto došao je Piter Fajnston (Peter Finestone).

 

Godine 1983, bend je izbacio album Into the Unknown, psihodelični rock album sa klavijaturama, koji je izašao na strahovito loš prijem najvećih fanova. Danas je generalno gledano ovaj album odbačen od strane benda. Međutim, neki od fanova ga prihvataju uz tvrdnju da je to dobar album, ali ne i dobar Bad Religion album. Naredne godine Greg Hetson (Greg Hetson) iz benda Circle Jerks zamenio je Gurevica. Bend se vratio svom originalnom zvuku u nešto mekšijoj verziji, sa EP-om Back to the Known, ali su se ubrzo razišli.

 

Glavna karijera (1986 – 1992.)

 

Bend se ponovo oformio 1986. godine. Album Suffer označio je njihov povratak na punk scenu. Ne samo da je ovaj album za većinu fanova najbolji od svih, već je i album koji je zahvaljujući fanovima i ostalim slušaocima Bad Religion-a spasao punk scenu Južne Kalifornije.

 

No Control (1989) i Against the Grain (1990) samo su povećali popularnost benda, a nakon njih usledio je Generator (1992). Pre snimanja ovog albuma bubnjar Pit Fajnston je napustio bend, kako bi se potpuno posvetio svom drugom bendu, The Fishermen, a Bobi Šejer (Bobby Schayer) došao je na njegovo mesto.

 

Mejnstrim uspeh (1993 – 1995.)

 

Sa dolaskom na mejnstrim scenu, Bad Religion napuštaju Epitaf Rekords i sledeći, sedmi po redu, album - Recipe for Hate (1993) izdaju za veliku izdavačku kuću Atlantik (Atlantic Records). (U stvari Epitaf je Atlantiku prodao prava na Recipe for Hate). Naredne, 1994. godine, usledio je Stranger Than Fiction, ali je Gurevic napustio bend neposredno nakon izlaska albuma. Zvanično, izjavio je da mu rad u Epitaf Rekordsu oduzima previše vremena, ali poznato je da je pravi razlog bio taj što je smatrao da se bend "prodao" jer je napustio Epitaf kako bi potpisao za veliku izdavačku kuću. Usledilo je mnogo međusobnih "prozivki" između Gurevica i ostatka benda. Gurevic je zatim oformio bend The Daredevils i u narednim godinama imao velikih problema sa heroinom. Gurevica je zamenio gitarista Brajan Bejker (Brian Baker), bivši član bendova Minor Threat i Dag Nasty. Pre toga Greg Grefin i Gurevic su zajednički bili potpisani kao tekstopisci, što je Grefina ostavilo kao solo tekstopisca.

 

Post-Gurevic period (1996 – 2001.)

 

Bad Religion nastavili su bez Gurevica i izbacili još tri albuma: The Gray Race (1996), No Substance (1998), i The New America (2000). Kako njihova popularnost više nije bila velika kao nekada (iako je The Gray Race dobro prošao kod velikog dela publike) 2001. godine napuštaju Atlantik Rekords i vraćaju se u Epitaf.

 

Gurevicov povratak (2002 – 2004.)

 

Bobi Šejer napustio je bend zbog ozbiljne povrede ramena, a na njegovo mesto došao je Bruks Vekerman (Brooks Wackerman) iz benda Suicidal Tendencies. Gurevic se vratio u bend u vreme snimanja albuma The Process Of Belief (2002). Njihov sledeći album, The Empire Strikes First, izašao je u junu 2004. godine. Oba albuma su sjajno prihvaćena kako od fanova, tako i od strane kritike, koji su pozdravili njihovo ponovno ujedinjenje i povratak u Epitaf. Bend je takođe izbacio i reizdanja, digitalno-remasterizovane verzije nekoliko ranijih albuma uključujući How Could Hell Be Any Worse?, Suffer, No Control, Against the Grain i Generator. Reizdanje albuma The How Could Hell Be Any Worse? sadržalo je i kompletan prvi EP, zatim Public Service EP (alternative versions of Bad Religion, Slaves and Drastic Actions from the self titled EP) i Back To The Known.

 

Trenutna dešavanja i budući planovi (2005 – do danas)

 

U maju 2005, Grefin je na zvaničnom sajtu benda izjavio da će rad na sledećem albumu početi "kasno ove godine" da bi izašao negde u 2006. godini. U februaru 2006. godine basista Džej Bentli je potvrdio da će se album najverovatnije pojaviti u septembru iste godine. Na zvaničnom sajtu se takođe moglo pročitati da je Bret Gurevic najavio dupli album. Po poslednjim vestima izlazak novog albuma očekuje se krajem a

 

• 1981. Bad Religion (EP)

• 1981. Public Service (compilation EP, with Circle One, Red Cross, RF7 and Disability)

• 1982. How Could Hell Be Any Worse?

• 1983. Into the Unknown

• 1984. Back to the Known (EP)

• 1987. Suffer

• 1989. No Control

• 1990. Against the Grain

• 1991. 80-85 (kompilacija albuma i EP-ova pre albuma Suffer, osim Into The Unknown)

• 1992. Generator

• 1993. Recipe for Hate

• 1994. Stranger Than Fiction

• 1995. All Ages (kompilacija, kompilacija materijala iz Epitaf Rekordsa, pre albuma Recipe for Hate)

• 1996. The Gray Race

• 1997. Tested (živi)

• 1998. No Substance

• 2000. The New America

• 2002. The Process of Belief

• 2002. Punk Rock Songs (kompilacija, izdanje za Evropu i Japan)

• 2004. The Empire Strikes First

-2007 New Maps of Hell

 

shta mislite o njima?

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Od svega toga imam samo Aganist the Grain i No Substance...Slusam jos neke pesme koje sam skidala kako mi se pruzila prilika ali nemam zivaca da to sredjujem po albumima.Mogu reci da su ova dva albuma odlicna i dosta se razlikuju.Aganist the Grain ne mogu da slusam kad god hocu jer mi je sav nekako kukavan iako je svirka mnogo kvalitetnija, vise mi prija No Substance koji je agresivniji :)

Obozavam Bad Religion mada sam primetila da ih mnogi pljuju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ма не, него сам генералозовао, албум је чистокрвни HC.

Ниси га чула!?

ОДМАХ га скините/нарежите/шта год сви који га немате!

Мислим, пропуштате превише, једноставно.

Албум је савршен!

Нестваран.

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

odlični su. baš čistokrvni i što je najluđe veseli

 

veže me jedan dobar period puberteta za njih. sećam se da sam na jednoj strani srebrne basf kasete imala 3 iseckana albuma bad religion, na drugoj mešavinu smfa urgha i suicidala :D ali nisam ih slušala sto godina...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 2 weeks later...

Mene čudi kako nikako da ih dovuku na taj EXIT... skoro 30 godina sviraju i mislim da bi bio red.

Prvo sam čuo Suffer od njih, čak sam i svirao sa bendom obradu Delirium of Disorder, pa zatim sve po redu, inače vokal je jedino što ih izdvaja od svih tih punk rock bendova...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...