Jump to content

Goblini


Dimitri

Recommended Posts

Гоблини су настали 1992. године у Шапцу. Бенд је настао доласком Алена Јовановића и Владислава Кокотовића из Карловца, који су у то време били чланови бенда Лорелај. Упознавши се са Бранком Голубовићем оснивају бенд који после пар персоналних промена почиње да ради у стандардној постави са бубњарем Ненадом Дивнићем са ким снимају свој први албум под називом "Гоблини". Албум излази 1994. године.

 

Након тога, бенд се појављује на пар битнијих фестивала, од којих су нарочито битни Графити Авангарде у Новом Саду и Брзи бендови Србије у Београду на којима добија одличне критике.

 

Након тога бенд добија понуду од издавачке куће Метрополис рекордс из Београда да уради ново издање на којем би било заступљено пет песама са првог издања, као и шест нових песама. Разлог промене издавача је био веома лош медијски рад издавача са првог албума.

 

Логичан наставак је издање које се појављује у септембру под називом "Истините приче - I део". Убрзо након тога креће добро организована медијска кампања која проузрокује почетак турнеје која ће се зауставити тек у јануару 1998. године. Почетком 1995. године на место друге гитаре долази Leo fon Punkerstein. У току турнеје појављује се и прво live издање са концерта одржаног у београдском КСТ-у под називом Live in KST у издању београдског пирата Mortal Combat (новембар 1995.). У том периоду на место бубњара уместо Ненада Дивнића долази Зоран Јовић. Турнеја се на кратко прекида у јануару 1996. године због уласка бенда у студио и снимања новог студијског албума "У манговењу", који се појављује у марту исте године. Лео се враћа у свој матични бенд Џукеле, а на његово место долази Саша Сетка. Тада почиње и турнеја У магновењу која се води као највећа турнеја те године у регији, током које је одсвирано преко 80 концерата, од којих неки и у Словенији (Љубљана, Марибор, Нова Горица, Копер, Црномељ, Кочевље, Ормож, Крањска гора, Згага рок фестивал у Литији...). Са тих концерата издвојено је двадесет снимака из 13 градова и то се појављује на дуплом издању под називом "Турнеја у магновењу 97/98" на којем се поред ових песама налазе и све песме са прва два издања која су раније постојала само у касетној форми. На том албуму бубњеве свира Владимир Цинкочки који напушта бенд због породичних проблема пред сам улазак устудио новембра 1999 године. На његово место долази Милан Арнаутовић.

 

Албум "Re Contra" се завршава на дан почетка НАТО бомбардовања Србије. Услед свих догађаја који следе, бенд издаје овај албум тек у децембру 1999. године, али пре тога одлази на италијанску турнеју током које свирају у Милану, Риму, Болоњи, Торину, укупно у девет градова. У јануару 2000. године стартује и турнеја по Србији која траје све до пролећа 2001. године. Након тога бенд споразумно прави паузу, како би прикупили снагу и идеје за нови албум. Настала политичка и економска ситуација у земљи, бенд окреће у сасвим другом правцу, сваког својим приватним обавезама и бенд спонтано престаје са радом.

 

Последња постава:

 

  • Бранко Голубовић - вокал
  • Ален Јовановић - гитара
  • Саша Сетка - гитара
  • Владислав Кокотовић - бас гитара
  • Милан Арнаутовић - бубњеви
Крајем 2004. године излази ново издање Гоблина под називом "Најбоље приче" које представња збирку највећих хитова сачињених од концертних снимака и то баш из оног периода када су Гоблини били на врхунцу каријере. На овом издању, значајном за српску рок дискографију и историју, налази се и једна до сад не објављена песма - Причаш, снимљена још 1997. године.

 

 

 

 

Дискографија

  • Гоблини (Myusic Yuser 1994.)
  • Истините приче - I део (Metropolis records, 1994.)
  • Live in KST (Mortal Combat Rec, 1995.)
  • У магновењу (Metropolis records, 1996.)
  • Турнеја У магновењу 97/98 (Metropolis records, 1998.)
  • Re Contra (Metropolis records, 1999.)
  • Најбоље приче (Multimedia records, 2004.)

shta mislite o legendama srpskog punk-a?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nece se okupiti...

inace, postoji bend 'starsfuckers' u kom sivra alen iz goblina, a, pored autorskih, sviraju i par pesama goblina.

 

shta ti znash? xD

Ne bi me chudilo da se opet okupe,evo Pankrti se posle duzheg vremena opet okupili i odrzhace neke koncerte...josh samo Goblini :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moj omiljeni pank bend! Gledao sam ih nekoliko puta: na Koncertu godine u Novom Sadu, na Karlovackoj berbi grozdja (kada je neko iz publike Goluba pogodio u glavu plasticnom flasom u kojoj je bilo vino, pa su prekinuli koncert), ali nikada nisam bio na njihovom tradicionalnom koncertu koji su svake godine svirali u KST-u 31. avgusta. Inace, mislim da sam jednom davno video i reizdanje prvog albuma (isto na kaseti) koju je objavio Metropolis, sa malo drugacijim omotom, jer te to prvo izdanje bilo skoro nemoguce naci, a posle su isti materijal objavili i na drugom disku uz CD verziju albuma Turneja u magnovenju 97/98.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 7 months later...
čuh da golub dolazi u srbiju ovog meseca..

 

 

jashta

22.05-Beograd,KST-promocija knjige i svirka Goblini tribute benda.

23.05-Novi Sad,CK13-promocija,svirka.

24.05-Shabac,KC-promocija,svirka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam jedno 2 godina pisao ovde ;)

 

Nije mi punk jaca strana, ali Goblini su jednostavno genijalan bend sa preJAKIM textovima...Kad sam prolazio kroz razne pizdrarije i padove samo bih odvalio istinite price ili recontru i tako danima mesecima...samo goblini...

 

znam da je 99% nemoguce da se okupe, ali jednostavno ako se to desi...bice to nesto neponovljivo...

ziveli ;)

Edited by SacrilegiouS

Share this post


Link to post
Share on other sites

jashta

22.05-Beograd,KST-promocija knjige i svirka Goblini tribute benda.

23.05-Novi Sad,CK13-promocija,svirka.

24.05-Shabac,KC-promocija,svirka.

 

O kakvoj knjizi se radi?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...