Jump to content

Svemir


hypnos

Recommended Posts

Ja negde, imam jak osećaj, da i jedni i drugi greše.

Imaš uzgred onog naučnika koji ne veruje u tamnu materiju, već misli da se Njutnove jednačine moraju nadograditi. Sa druge strane, suština cele te "dark matter" ujdurme je u tome da naučnici ne mogu da objasne zašto su im rezultati da bi se univerzum bukvalno raspao, ovakav kakav jeste, ako uzmemo fizičke zakone ovakve kakve ih poznajemo.

I oni kažu, hajde da stavimo jedno X na to što ne znamo. I u redu je. X je to što ne znamo, i to je to što drži svemir nerapadnutim. Ali oni su tom X već dali ime (tamna materija), i traže da postoji. dokaz za to.

A šta ako je više X-eva? Šta ako je rešenje u minijaturnom (kvantna fizika, između ostalog)?

 

Ne kažem da oni to ne znaju, niti da razmišljaju u tom pravcu, ali ovolika frka oko tamne materije koja ni u kom slučaju nije dokazana, mi je ono.. meh.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni sve polako postaje apsurd.I to bas zbog fizickih zakona koje smo definisali na zemlji i koji se ticu zemlje, a njima pokusavamo objasniti svemir.Covek je od davnina pokusavao da objasni i tada usvojio tehniku cifara i na osnovu njih se rodila matematika, kasnije fizika, stvorene su formule i pored svega javljaju se paradoksi.Dakle nesto ne stima u nacinu.Ok, brojka ce kroz formulu pokazati nesto, a onda kroz teoriju vidis da razum ne prihvata to resenje i onda dobijemo milion teorija.

Npr svetlosna godina.Objasnjena i definisana na osnovu zemaljske godine i vrtenja oko sunca.I to je samo gruba procena.Isto tako i brzina svtlosti.Izmerena eksperimentom na zemlji.Jel moze naucnik da dokaze da je svetlost Sirijusa iste brzine kao Sunce?a i razdaljinu je izracunao na osnovu merenja vezanih za zemlju.Niko ne moze da potvrdi da se te mere i ti zakoni mogu primeniti na svemir i ostale galaksije.

Cak i Ajnstajnovo-sve je relativno dolazi u sukob sa formulama i matematickim proracunom.Sve mi to nekako govori da vreme, sati, brzine, metri i tezine nemaju nikakvo znacenje van zemlje i suncevog sistema, samim tim ne mogu nista ni objasniti.

Edited by sale 83 Larry Flynt
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

mera "svetlosne godine" može da se primeni na svemir kao i na bilo šta, jendkao kao što može da se primeni metar, milja, lakat, stopa, palac, inč, bilo koja mera koju je izmislio čovek.

o to da matematika možda i nije najbolja alatka ( :mhihi: ) za razumevanje svemira, je druga priča... to je otprilike kao da supu jedeš viljuškom i umesto da pronađeš zgodniju stvarčicu za to kompleksno uživanje ti na viljušku staviš pet zubaca, pa deset, pa petnaest, pa dvadeset, pa kad više viljuška ne može ni da stane u usta ideš na operaciju, pa dodatnih trideset zubaca, pa sledećih četrdeset smeštiš u 12-13-14 dimenzija i milijardu paralelnih univerzuma...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa to, nije najbolja alatka.Puke razdaljine su i tacne, tacka a do tacke b, na zemlji, medjutim van zemlje mi se cini to malo drugacije.

Npr, izracunali smo brzinu svetlosti.Cim smo to uradili, teoretski kroz formulu ako bi putovali brze, isli bi kroz vreme(na cenu se baziraju teorije), ali razum ti kaze da prvo moras krenuti da bi negde stigao, sta gid rekla formula, dakle taj tren prvog pokreta mora da postoji, samim tim putovanje u proslost je nemoguce, iako formula uz pomoc brojki teoretski pokazuje drugacije.tj paradoks.

 

Svetlosna godina se moze primeniti ali na suncev sistem, jer jos niko sa sigurnoscu ne zna da li uopste svetlost neke druge zvezde putuje brze od sunceve.Obaska sto u obzir treba uzeti i da se galaksije udaljavaju, da se sve siri, da ove darkerske matere i crne rupe upijaju svetlos', ko zna sta je i kroz sta sve prolazi ta svetlost dok dodje do nas.Jos u obzir treba uzeti i zagrevanje svemira(mislim da Hoking ovo prvi uvideo)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malo duži ali stvarno sjajan i intrigantan tekst o Fermijevom paradoksu (aka "ako je svemir toliko nepojmljivo ogroman kako to da još nismo videli/čuli vanzemaljce").

 

http://waitbutwhy.co...aign=pockethits

 

Moji favoriti:

 

The galaxy has been colonized, but we just live in some desolate rural area of the galaxy. ... it would be impractical and purposeless for anyone to deal with coming all the way out to the random part of the spiral where we live.

 

There’s even a chance that we’re all part of a computer simulation by some researcher from another world, and other forms of life simply weren’t programmed into the simulation.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim na 0, 1, 2, 3, +,-, √, ÷, ×, =, to su sastojci formula, jednacina, zakona u oliku formule itd...

 

Jesu, ali nisu iz njih nastale matematika i fizika, rodile su se na osnovu posmatranja pojava u prirodi i njihovih odnosa, a ti simboli su nastali kao instrument da se te matematičke misli i ideje prikažu na efikasan način...

Edited by Demon Seed
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

We have no answer to the Fermi Paradox—the best we can do is “possible explanations.”

:haha:

There are an average of 70,000 reported UFO sightings every year, worldwide.

That's an average of 192 per day.

 

yvQCXx0.png

 

Data collected by Nasa and other space agencies suggests that Earth is one of 40 billion potentially habitable planets in our galaxy.

 

In addition, another habitable planet is believed to form every year, meaning the chance of alien civilisations existing is very high - there may be around 3,000 alien civilisations already out there according to the study.

Milky Way Galaxy 'Home to 3,000 Alien Civilisations'

 

8KkKr9F.jpg

 

Toliko tragova poseta iz proslosti, toliko svakodnevnih vidjanja NLO-a, a pola globalne populacije histericno vristi o teoriji zavere. "Leave us alone, there is no spoon!". Pitam se zasto.

List of reported UFO sightings

Baloni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...