Jump to content

Svemir


hypnos

Recommended Posts

NASA se jadna bori za finansije, najavljuju konferencije za novinare povodom 'senzacionalnih' otkrića, a najnovije je da su skoro pa potvrdili nešto na šta se sumnjalo već dosta godina...

 

http://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-hubble-spots-possible-water-plumes-erupting-on-jupiters-moon-europa

 

Nisam ljubitelj toga što se po društvenim mrežama najavljuju konferencije na način na koji se najavljuju i što se koriste reči tipa 'neverovatno', 'senzacionalno' i slično, mislim da im ništa od toga ne ide u prilog; kada nešto tako najavljuju ljudi očekuju bukvalno da je pronađen život tamo, nešto spektakularno, i svaka konferencija bude ispala u očima javnosti. SETI moli za podršku u vidu donacija, a i cela NASA bi uskoro mogla da počne na isti način da prikuplja sredstva ako nastavi da najavljuje senzacije koje nisu senzacije.

 

Poenta otkrića je da će verovatno biti moguće otići tamo i pokupiti uzorak Evropinog okeana bez bušenja i topljenja nepoznatog broja kilometara leda koji prekriva njen podzemni okean :) Napravi od toga prioritet, uzmi taj uzorak i rezultate predstavi kao senzaciju, ne mogućnost da za 10 godina saznamo nešto više o okeanu tog meseca...

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 8 months later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Da li vi brtovi sa foruma podrazumevate da je nastanak života ili čovečanstva nemoguć bez natprirodne/božanske intervencije? S obzirom da se entropija kompletnog kosmosa povećava tokom vremena, u skladu sa drugim zakonom termodinamike, a da je život pojava koja tome prkosi, da li mislite da je život sam po sebi natprirodan?

 

 

 

Ja ne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja o termodinamici ponešto i znam, ti o životu slabo

(see what I did thar !)

 

Ja možda, da hrabro pozajmim reči jednog izuzetnog brta, retko izreknem celinu u kojoj se dubina (dubioza) i igrarija ne drže nježno za rukice, ali damezaebeš sa trolovanjem.

 

 

Evo pošto i dalje imam neko (bledeće) poštovanje za tvoj intelekt, iskoračiću u susret i pružiti ruku prijateljstva mladome brdskom trolu, a ti vežbaj sledeći put da upotrebiš ''očigledno'' gde mu je mesto:

Ervin Šredinger je to 1944. obradio u svojoj knjizi (O, oo, ooo) Život, šta je to? Samo ne feferon, nego Fizički aspekt žive ćelije. Zovu to neki od tada Šredingerovim paradoksom.

 

Inače je hipotetisao u istoj knjizi i o postojanju ''aperiodičnog kristala'' koji sadrži genetsku informaciju u kovalentnim hemijskim vezama, nekih 10ak godina pre otkrića DNK. Sve ga icepio čovek.

 

Vidiš li ti, moj Binže, šta radi ovaj...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesi li ti realan? Procitaj ko je prvi prozivao xD

 

Ja ti reko da elaboriras na sta mislis, ako mislis da ne odgovaram lepo, uporedi i sta si ti pisao a sta ja, napisao si ukupno jedan red na datu temu.

 

Zivot je jedna od pojava gde se lokalno entropija smanjuje, sto rezultuje dodatnim povecanjem entropije okoline, oko cega smo mozda i mogli da se razumemo da ti nisi slepi drkadzija.

 

To je interesantno iz aspekta nastanka zivota, tj. abiogeneze, sto sam i napisao u prvom postu.

 

Sto je glupo kad nekom treba da prepricavas sta pise u prethodnim postovima, leb te jebo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok elaboriraj sam procitao edukuj se, izvinjavam se :D

 

No

 

Zivot je jedna od pojava gde se lokalno entropija smanjuje, sto rezultuje dodatnim povecanjem entropije okoline

 

Ok i kako to onda zivot prkosi svemiru, kad si ovde sam rekao da doprinosi porastu entropije svemira..

Ovo lokalno pretpostavljam da se odnosi na telo coveka npr. kao td sistem..

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...