Jump to content

Kosingas: Red zmaja


Imrahil

Recommended Posts

Sa sajta 24sata:

 

Knjiga „Kosingas: Red zmaja” Aleksandra Tešića već je stekla renome „srpskog Gospodara prstenova”. Reč je o epskom romanu koji se oslanja na činjenice iz slovenske tradicije, tako da se kroz fantastičnu priču provlače brojne figure koje poznajemo iz narodnih predanja, poput Kraljevića Marka, ali i običaja koji su se do danas zadržali u nekim krajevima Srbije.

- Gde god da kročite čućete divne priče o vilama, vampirima, zmajevima... Bez sumnje, za Srbiju možemo da kažemo da je zemlja iz bajke. Zbog mnogih stvari u ovoj knjizi poželećete da zagrebete po našoj istoriji i tradiciji - kaže Tešić, najavivši i nastavke priče o svešteniku Kosingasu i Redu zmaja, čiji su vitezovi između ostalih bili i despot Stefan Lazarević i Vlad Cepeš, poznat kao grof Drakula.

„Kosingas” se može kupiti na štandu „Portalibrisa” po ceni od 570 dinara.

 

Jel citao neko? Valja li?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzeo na sajmu ,juce ga bas zavrsio ,i da ga jebem svidja mi se u pizdu materinu ,kao mastoviti recnik srpske/balkanske istorije i mitologije + poredi sa zapadnim i skandinavskim.Prve dve glave sam kao bio ono pesimistican a sad cekam sledeci deo!!!!!!! preporucujem!!!!!!!!!!!!Mada kontam da ce mnogi biti na foru :kakvi todorci,vile ravijojle,psoglavi,kraljevic Marko,medjedovici....gde su trolovi,gandalfi,eldari...e ti mogu da mi se ...:)))))

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iako jos nisam procitao knjigu (stigao sam cini mi se do 7. jula leta Gospodjeg (193 str. mislim), kniga me odusevljava. Citam je posle neumivace, na odmorima, na casovima, posle skole, pred spavanje... da ne duzim pricu, knjigu stvarno vredi procitati, a neumivaca mi je omiljena rec koju sam naucio iz knjige... skontacete sami, ako ne znate sta je...

 

Inace sam kupio knjigu na sajmu, cak sam otisao da mi Tesic potpise, pa smo ja i brat i pricali sa njim i rekao je da odkako je saznao neke sitnice u vezi nase stare vere i obicaja (2003.) poceo je da se zanima mnogo za taj deo nase istorije i tada je i poceo da pise knjigu. Kaze da je pisao 5 godina, a pisao bi je jos, jer je kako je rekao opisao samo 45 dana (nisam siguran, lako je proveriti u knizi), a cilja se ka godini dana. Kaze da su ga izdavaci pozurili za sajam i da ce biti nastavaka...

 

 

(ako niste procitali knjigu, ne citajte sledece:) (SPOIL)

Jedino mi se malko ne svidja sto u svako selo u koje dodju, neki obicaj je u toku izvodjenja. Obicaji jesu odlicno opisani i zanimljivi, ali ipak ostavlja nekakav cudan osecaj da je samo zeleo da nabroji razne obicaje... (ne moram da nabrajam-vrlo su cesti)

 

 

(ovo se sazna na prvim stranicama knige:)

Takodje nisam siguran zasto su Marko i Lazar tako prijateljski vezani, kada je Vukasin Mrnjavcevic, otac Marka Kraljevica, bio u sukobima sa Lazarom, a takodje je posle pogibije kralja Vukasina Lazar, kao i ostali susedi Marka Kraljevica, koji je bio naslednik oceve zemlje, zauzeo jedan deo Markove zemlje. Ako neko zna nesto sto ja ne znam (vezano za ovu temu naravno), bio bih zahvalan ukoliko bi to znanje podelio sa mnom.

 

Jako mi se svidja sto vreme meri po starom kalendaru, tako da godinu dana pred Boj na Kosovu nije 28. jun 1388, nego 15 jun 1388... doduse godine ne meri po meni poznatom kalendaru... 1388. mu je 6964. ili tako nesto....

 

uh.. odlicna knjiga

 

STOpnATo.suirnj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da ,tek nesto vise od mesec dana je opisano a radnja treba da traje tacno godinu ,do boja.

 

Bas zbog toga sto si napisao sam upotrebio izraz "recnik obicaja" ,jer je svaka glava gotovo ,jedan novi,kontam da je razvuko malo radnju i usporio dinamiku iz ove knjige je mogao da izvuce bar dve ali neka meni bas nekako leglo i ovako,kao skup prica iz srpeke mitologije i povezan roman u isto vreme.

 

A sto se Kraljevica i Lazara tice,jbg srpska istorija verovatno prosto nema dovoljno pozitivnih likova i odnosa medju njima da bi se stvorio oslonac za knjigu,jer da je bio bukvalno realan sto se toga tice,verovatno bi se vitezovi reda poklali medjusobno mrtvi pijani na pola prve knjige :).A i povukla coveka subjektivnost i rodoljublje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ti sa cheom na slici nadam se da ti dobro ide chitanje jer ako ne budesh gotov do 15-og il kad vec ja dolazim necu moci da chekam vishe i uzecu ti knjigu... jako mi se chita i nadam se da se necu razocharati... al ako ima neke mitologije koja mi je nepoznata(a ima je) i ako ima kroprolica siguran sam da ce dobiti bar 5/10... a ako je i pricha dobra bice to jako loshe po mene jer cu morati da nadjem teshica da ga nekako primoram da pozuri sa drugim delom :D

 

u svakom sluchaju jako je ohrabrujuce shto do sad niko nije napisao nishta u ovom zanru i sa takvom tematikom... kakva god ispala knjiga prva je pa cemo joj oprostiti :D (ako greshim po pitanju toga da je ovo prva ovakva "nasha" knjigamolim vas ispravite me i recite koja je to pre ove ne bi li je nabavio :D )

 

:D:D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Abaele (Slavko), brate moj po ocu i majci, upravo zavrsih knjigu i verujem da se neces razocarati kad je uzmes u ruke i i ti je procitas... inace sto se tice ranijih knjiga na ovaj fazon, cini mi se da sam video teme o drugim knjigama na ovaj fazon (srpska (staroslovenska) mitologija) i to na ovom sajtu. aj STopnATo

 

Da Istoce i meni se svidja knjiga, kasnije pogotovo se stice utisak nizanja dogadjaja bez namere objasnjavanja obicaja... knjiga se preterano zavrsava.... ne klanjaju se, vec pokazuju postovanja, i ne tebi, vec Gavrilu, kosingasu, prvom medju jednakima... jedva cekam sledeci deo... sve u svemu odlicna je!

 

STOPnATo.suirnj

 

Nastavicu i sutra. Ako Bog da.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Kad bude bilo malo vise takvih nasih dela....slozicu se...U sustini, radnja kao radnja, nikad nije nesto i normalno je sto je prezvakane ali sitnice rade svoje...Posebno sto Red zmaja stvarno postoji, u stvari ne znam da li jos uvek ali eto :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

U ponedeljak, 1. decembra, na tribini kluba Lazar Komarčić predstavljen je roman epske fantastike "Kosingas - Red Zmaja" Aleksandra Tešića. Na sajtu Pogled iz svemirskog broda (PISB) objavljen je detaljan izveštaj o književnoj večeri, koji prenosimo u celosti:

 

Pošto se sama knjiga pojavila u vreme Sajma knjiga, bilo je dovoljno vremena da se pročita, tako da se u razgovoru nije mnogo bavilo temom i opisom šta se tačno u knjizi dešava - što možda nije "prijalo" onima koji su se sa njom tek sada upoznali, ali je bilo više interesantnih momenata i, pre svega, saznanja o samom autoru kao i inspiraciji korišćenoj za ovo delo epske fantastike.

 

Aleksandar Tešić je napomenuo da se 20 godina bavio planinarenjem i da je nekoliko puta uzduž i popreko prešao Srbiju, pa tako i obišao sva mesta koja pominje u knjizi. Sama knjiga je obimna (456 stranica), a zapravo je mogla da bude još veća - "tri puta duža, pet godina sam istraživao a svaki tom je trebao da pokrije po 120 dana pre Kosovskog boja", rekao je pisac i dodao da je tako nastavio da radi ko zna kada bi zapravo i završio. "Drugi tom sam počeo da radim i biće veći nego prva knjiga, na užas izdavača", našalio se Tešić.

 

Dubravka Dragović-Šehović, ispred izdavačke kuće Portalibris, je naglasila da je "Kosingas" prva knjiga domaćeg autora kojeg su oni obajavili, za četiri godine postojanja. "Aleksandar je bio nestrpljiv, pa me je pitao da li može da se objavi za dve-tri nedelje", prisećala se Dubravka početka saradnje sa Tešićem. Ipak, pošto su mislili da knjiga treba da bude i grafički upotpunjena, na nju se onda znatno duže čekalo nego što je to autor želeo. Sama knjiga je specifična što ima dosta arhaizama, ali oni mogu da se razumeju i "Kosingas" neće predstavljati problem kako za mlađe, tako i za starije čitaoce.

 

Pisac Tešić se prilikom rada na "Kosingasu" više držao mitologije nego istorije, a za običaje koji su opisani u knjizi kaže da su "odraz mitologije". Iako je veliki poštovalac Tolkina i njegovog "Gospodara prstenova", on ipak nije predstavljao uzor po kome je radio - "izbacio sam ga iz glave i u svemu sam se trudio da bude u duhu naše mitologije".

 

Nastavak "Kosingasa" će stići pre narednog sajma knjiga, najavljuje Tešić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 10 months later...
Guest milos pfc 84

Ja procitao prva dva dela red zmaja i bezdanj i odusevljen jer volim tu tematiku koja je kod nas izuzetno malo zastupljena ali mom razocarenju nije bilo kraja kada sam dosao po smrtovanje i kada su mi u biblioteci rekli da nemaju treci deo.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 months later...

Zbog toga što Palma već ima žirafu, pa nema mesta za njega.

 

Zavrsio sam citanje prvog dela... Pa sad, jeste zanimljivo, ima odlicnih momenata, nije bas "pod ruku" sa Mitologijom nego ju je autor malo drugacije protumacio, scene borbe su mi ponekad praznjikave, i glavni junaci mi se cine potpuno neunistivi... Mada... Planiram da procitam i druge 2 knjige pa cu onda imati jasniju sliku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...