Jump to content

Darkwood Dub


salebghouse

Recommended Posts

 

 

 

 

Grupa Darkvud dab (Darkwood Dub) je osnovana sredinom 1988. godine. Inspiraciju za ime nalaze u stripu o Zagoru koji je živeo u šumi Darkvud. Prvu postavu su činila dva bubnjara, dve bas gitare, ritam mašina i vokal. Prvi koncert grupa je održala 15. maja 1991. godine u SKC-u (Studentski kulturni centar) u Beogradu. Nekoliko meseci kasnije snimili su dve pesme za kompilaciju „Želim jahati do ekstaze“ u izdanju Nove Aleksandrije.

 

U periodu od decembra 1992. do maja 1993. godine snimaju prvi studijski album. Animirani film za njihovu pesmu „Usamljeni hašišar“ u režiji Đorđa Marjanovića i Nikole Majdaka je nagrađen YU ASIFA diplomom za animaciju. Pre objavljivanja prvog albuma, snimili su muziku za omnibus film „Paket aranžman“, a takođe izlazi knjiga „U vozu za Diznilend“ u izdanju SKC-a, koji sadrže tekstove grupe Darkvud dab.

 

U januaru 1995. je objavljen prvi album „Paramparčad“. Za film Miloša Stojanovića „Paramparčad“ (u izdanju RTS-a) snimaju originalnu muziku.

 

U septembru i oktobru 1995. godine snimaju drugi album.

 

U novembru 1995. godine snimaju originalnu muziku za film „Geto“ u režiji Mladena Matičevića i Ivana Markova u izdanju B92.

 

Animirani film za pesmu „Situacija“ u režiji Aleksandre Dulić je dobio drugu nagradu na Međunarodnom beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma.

 

Maja 1996. godine izlazi drugi studijski album pod nazivom „U nedogled“ u izdanju B92.

 

Takođe su snimili muziku za multimedijalni projekat „Radionica 301“ profesora Branka Pavića.

U periodu februar-mart 1997. godine snimaju originalnu muziku za pozorišnu predstavu „Trejnspoting“ Irvina Velša, u režiji Đorđa Marjanovića koja je dugo igrana u Bitef teatru u Beogradu. Inače ovo je bila druga postavka ovog teksta u Evropi. Godinu dana kasnije, originalna muzika iz ove predstave, zajedno sa šest remiksa, objavljena je kao album „Darkwood Dub“, u izdanju B92.

 

U jesen 1998. godine počinju sa snimanjem četvrtog albuma „Elektropionir“. Posle preuzimanja radija B92 od strane režima Slobodana Miloševića i bombardovanja Jugoslavije, „Elektropionir“ je objavljen sa znatnim zakašnjenjem u septembru 1999. godine, za novu izdavačku kuću KVS-FreeB92.

 

U zimu 1999-2000. godine uzimaju učešće na turneji „Nije ljudski ćutati“, posvećena gušenju nezavisnih medija od strane Miloševićevog režima.

 

Početkom 2000. godine u novobeogradskoj „Hali sportova“ su održali svoj najveći dotadašnji koncert u karijeri, na kome je prisustvovalo više od 3500 posetilaca.

 

Iste godine, grupa Darkvud dab razbija novonastale granice između bivših YU republika i otvaraju put kulturnoj razmeni svirajući u Zagrebu, Skoplju, Ljubljani i Sarajevu.

 

Ostvarili su i saradnju sa kanadskom firmom za veb dizajn „Webmotions“, u okviru koje rade muziku za veb sajtove njihovih klijenata.

 

U avgustu 2000. godine učestvuju u drugoj turneji pod imenom „Vreme je!“, čiji je cilj bio da se animiraju tradicionalno neaktivni mladi glasači, uoči saveznih i predsedničkih izbora u SR Jugoslaviji. I na sledećoj turneji u decembru 2000. godine pod nazivom „Upotrebi ga“ uzimaju učešće, koji je pratila velika slika mozga na sceni tokom koncerata. Tokom ove turneje posećeno je 56 gradova u Srbiji.

 

Po ideji mitrololita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija, a u realizaciji jeromonaha Jovana Ćulibrka, i izdanju beogradske izdavačke kuće PGP RTS i Radio Svetigore, na Vaskrs 15. aprila 2001. godine objavljen je muzički projekat „Pesme iznad Istoka i Zapada“, po tekstovima vladike Nikolaja Velimirović a u izvođenju istaknutih pop i rok autora. Između ostalih, učešće je uzeo i Darkvud Dab, uradivši muziku i aranžman za pesmu „Molitva Blagom Hristu“.

 

Maja 2001. godine su održali koncert u Kosovskoj Mitrovici posle 12 godina, organizovan u saradnji sa lokalnom NVO, CBM (Community Building Mitrovica), i uz pomoć IKV (Interchurch Peace Council).

 

2001. godine Darkvud dab počinje sa konstrukcijom sopstvenog studija „Elektropionir“, u kome snimaju novi album pod nazivom „Život počinje u tridesetoj“. U istom studiju snimaju originalnu muziku za film „Ogledalo“ Dejana Kovačevića, kao i veliki broj TV i radio reklama, džinglova i muzike za komercijalne internet prezentacije.

 

Sa pesmom „Steppin' Out“ uzimaju učešće na kombilaciji „Belgrade Coffee Shop Vol. 2“ u izdanju B92.

 

Proleća 2002. godine je objavljen album „Život počinje u tridesetoj“.

Sviraju na brojnim festivalima i otvaraju EXIT 02, poznati muzički festival u Novom Sadu. U okviru promotivne turneje svog albuma nastupaju u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini (u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine), Makedoniji, Poljskoj, Austriji, Engleskoj kao i u više od 30 gradova u Srbiji i Crnoj Gori.

 

U oktobru 2002. godine postavljena je oficijalna internet prezentacija benda, koju je posetilo više od 20.000 ljudi u periodu od prvih 200 dana.

 

Album „Život počinje u tridesetoj“ je u lancu prodavnica IPS-a bio najprodavaniji album u 2002.

 

U 2003-2004. godini njihova pesma „Original Creation“ se pojavila na novoj „Belgrade Coffee Shop“ kompilaciji.

 

Takođe, u izdanju B92, objavljeno je reizdanje albuma „U nedogled“ (originalno iz 1995.), remasterizovano i sa bonus snimcima iz tog perioda.

 

U prvoj polovini 2004. godine snimaju novi album, koji izlazi u decembru iste godine pod nazivom ,,O danima".

 

Ponovo imaju čast da otvore muzički festival EXIT 04 u Novom Sadu, kao i NISOMNIA festival u Nišu.

 

Uradili su muziku za predstavu „Rat/Sećanje“ u Ateljeu 212 u Beogradu, u režiji Putu Viđaja i Đorđa Marjanovića. Iste godine po prvi put nastupaju u Slovačkoj na ,,Pohoda” festivalu.

 

Trenutno je aktuelan singl "Ženeva" sa albuma "Jedinstvo" čiji se izlazak očekuje 14.novembra u izdanju muzičke produkcije b92.

 

smola

 

treci vavilon http://www.youtube.com/watch?v=5ubjnvhWjw0

 

danguba

 

zapremina tela

 

prostor izmedju nas

 

Šta mislite?Meni ovaj singl i nije nesto,album ce valjda biti malo zivlji...

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Јеа, Музика за представу је најбољи електро који сам чуо код нас а у то доба и у Европи.

"Б страна" је откидала!

Другар и ја смо се дрогирали са Бумеранг и Радионица 301 а није ми далеко ни Моновентил.

Добро си ме подсетио да то опет провртим.

И наравно, парола свих нас - Живот почиње у тридесетој!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сељаци.

:da:

 

Б Страна су:

 

06 - Monoventil

07 - Bumerang - Chiq Toxiq Remix

08 - Dogadjaj Bez Presedana - Chiq Toxiq Remix

09 - Bumerang - ( mix ) Velja M. & Boris K.

10 - Sistem - Chiq Toxiq mix

11 - Radionica 301

 

Ма ово је све скроз супер!

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

recenzija sa popboksa http://popboks.com/tekst.php?ID=6944

jos mi se nije dovoljno slego album.bolji od prethodnog,to sigurno...130icom sam ispirao mozak jedno nedelju dana,secer mi je bila u pocetku nepodnosljiva pesma (kad su je svirali letos kod h.cesme ortak i ja smo vristali od smeha) sad je usla u glavu,...sve u svemu solidno,i dalje su jaki.kad bi samo maaaalo ubrzali...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...