Jump to content

Rimokatolicizam


Recommended Posts

primjećujem da na dijelu foruma ''religija & magija + filozofija'' nema topica o katolicizmu pa sam odlučio (kao katolik) ponuditi taj topic za komentiranje.

 

dakle, vaše mišljenje o katolicizmu, nauci tj. Vjerovanju, prilikama u svijetu and stuff like that.

 

u zadnje vrijeme čitam nešto od johna henrya newmana pa ću prigodno staviti jedan njegov izvadak iz pisma svom suvremeniku koji je bio anglikanski biskup, edward elliott (j.h.newman je učinio prijelaz s anglikanizma na katolicizam; postao je katolički biskup, a nakon toga i kardinal)

 

iz pisma j. h. newmana biskupu edwardu elliottu:

 

''Otkako sam katolik, moja je sreća, nezaslužen i neprocjenjiv dar Milosti, što nikada nisam imao ni jednu jedinu sumnju u božansko podrijetlo i istinitost katolicizma. Kada bih o tome počeo "ponovno razmišljati", kao što mi vi savjetujete, bio bih najokrutnije nezahvalan njemu koji je tako snažno blagoslovio i unaprijedio moje traganje za njime. Tko ne sumnja, ne smije tragati ni "ponovno razmišljati". Kada bih ja ikada posumnjao, ne dao Bog, tada bih svakako bio obvezan ponovno razmišljati, no to ponovno razmišljanje ne bi me, siguran sam, odvelo natrag k bilo kojemu obliku protestantizma jer sam već dugo uvjeren da je protestantizam istinit samo u onoj mjeri u kojoj je zadržao zrnca one objavljene istine koju, u njezinoj punini, nalazimo u Katoličkoj Crkvi. Ako nema Crkve, nema ni Objave. Što može presuditi između nas o tome varate li se vi ili ja, osim sudnjega dana?''

 

LD XXV 145 (16. 06. 1870.)

 

vaše mišljenje?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Што се мог мишљења тиче. довољно је то што сам наслов теме променио из "Католицизам" у "Римокатолицизам". Тако је правилније. Без псовања и пљувачине. Такође, обзиром да сада и ова тема постоји, ко год ми помене инквизицију и сличне РКЦ тековине на теми "Православље", добиће бан на седам дана. Уживајте.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poštujem ortodoksne katolike (pod ortodoksnim podrazumevam korenito i tradicionalno, a ne pravoslavlje :) ) i zaista mislim da ima puno dobrih (Bogougodnih) katolika.

Malo znam o suštini raskola između pravoslavne i katoličke crkve (koliko sam shvatio radi se o različitom poimanju oca, sina i svetoga duha i to je srž razlike ove dve crkve), a što se tiče sitnijih razlika, znam da se recimo u katoličkoj crkvi sedi, dok se u pravoslavnoj stoji, znam da se u katoličkoj koriste instrumenti, dok je u pravoslavlju to zabranjeno i gde se kaže "da je i najgrublji ljudski glas lepši (i svrsishodniji) od najlepšeg instrumenta".

E sad, iz ove moje (subjektivne) perspektive čak i ova dva zadnja razloga bi učinila da se opredelim za pravoslavlje umesto za rimokatolicizam. Ali to nije ni bitno.

 

Inače, zanima me ako neko može da pojasni tu suštinsku razliku u poimanju oca, sina i svetoga duha?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Што се мог мишљења тиче. довољно је то што сам наслов теме променио из "Католицизам" у "Римокатолицизам". Тако је правилније. Без псовања и пљувачине. Такође, обзиром да сада и ова тема постоји, ко год ми помене инквизицију и сличне РКЦ тековине на теми "Православље", добиће бан на седам дана[u/]. Уживајте.

 

Ахахаахахахха паметно, паметно! хахахха Улепша ми вече.

 

Дакле, не волим католичку цркву. Волим православну. Толико од мене на овој теми и не, нисам ограничена особа осим када је реч о сарми коју обожавам.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inače, zanima me ako neko može da pojasni tu suštinsku razliku u poimanju oca, sina i svetoga duha?

 

To je onaj "filioque" sukob: po simvolu/simbolu vere, kod pravoslavaca Sveti Duh ishodi iz Oca, a kod Katolika "pater filioque" - i iz Oca i iz Sina. Pravoslavcima je neprihvatljivo takvo tumačenje, da Sveti Duh može imati bilo kakvo ishodište u Sinu. Ima tu i drugih razlika, da katolici poimaju Oca, Sina i Duha Svetoga kao zasebne entitete, dok ih pravoslavci više posmatraju kao različite strane jednog jedinstvenog entiteta.

 

Slobodno neka me neko ispravi ako sam pogrešio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inače, zanima me ako neko može da pojasni tu suštinsku razliku u poimanju oca, sina i svetoga duha?

 

Komplikovana je to rabota. Morao bi da poznajes kompltnu istoriju hriscanstva, politicku, pravnu i religioznu, da bi uopste poceo da dobijas predstavu sta se tu desilo. Samo poimanje Svetog Trojstva je u stvari bilo i ostaje najmanji problem, problem je strogo u tumacima koji svoj autoritet kao tumaca koriste da diskvalifikuju svoje politicke, pravne i religiozne konkurente.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Susret Paganizma sa Hriscanstvom je izgledao mnogo lepo na pocetku. Ljudi su prihvatili Hrista a i dalje su nosili stara obelezja, pa su se molili malo Hristu a kada zagusti na moru, dodje oluja, pomole se Toru :)

Kovaci su kovali Mjolnire i Krsteve istovremeno. Bukvalno jedna vera, skroz izmesana.

A onda je dosao Olaf Sveti i pobio sve Pagane i porusio hramove :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapravo, pogledaj kako je katolicizam izgledao u Skandinaviji i shvatićeš da to i nije baš tako :)

 

Ima onaj (u stvari jedini) spot od Bathory kad sveštenik pokrštava Vikinge. :)

E sad imam ortaka koji je, čini mi se, potpuno isti ko ovaj naš Varg i stalno me taj drugar smara oko dela na spotu kad jedan Viking odgurne sveštenikovu ruku. Mnogo mu dobar taj deo. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

problem je strogo u tumacima koji svoj autoritet kao tumaca koriste da diskvalifikuju svoje politicke, pravne i religiozne konkurente.

ovu recenicu treba uramiti, staviti svaku ucionicu i na pocetak svakog udzbenika.

odavno nisam procitao nesto istinitije i konkretnije receno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дечко, очогледно римокатолик, би да прича о разликама, а и чуо би ставове друге стране. За све остало постоји Општа...

Хоћу рећи да ако се развезе прича - зашто, како, онда све оде у курац.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa kako da pricamo o razlikama ako ne pricamo zasto i kako :confused:? Ili mislis da se samo izlistaju u vidu bullet liste razlike i zdravo djaci, razlaz.

 

Uzgred, dogma kao takva uopste nije razlicita ali o tome mozemo privatno.

Edited by Kalif nad Kalifama

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Bata Životinja
problem je strogo u tumacima koji svoj autoritet kao tumaca koriste da diskvalifikuju svoje politicke, pravne i religiozne konkurente.

 

što su rimokatolici i uradili. Uz to u samoj Bibliji piše da proishodi samo iz Oca

 

Jovan 14:26. А утешитељ, Дух Свети, ког ће Отац послати у име моје, Он ће вас научити свему и напоменуће вам све што вам рекох.

 

15:26. А кад дође утешитељ, кога ћу вам послати од Оца, Дух истине, који од Оца излази, Он ће сведочити за мене.

 

 

 

 

Efescima, glava 1

 

17. Да Бог Господа нашег Исуса Христа, Отац славе, даде вам Духа премудрости и откривења да Га познате, 18. И бистре очи срца вашег да бисте могли видети шта је нада Његовог звања, и које је богатство славе наследства Његовог у светима, 19. И каква је изобилна величина силе Његове на нама који верујемо по чињењу превелике силе Његове, 20. Коју учини у Христу, кад Га подиже из мртвих и посади себи с десне стране на небесима

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisu 'filioque' ubacili Rimokatolici. Na drugom ekumenskom savetu trista osamdes i neke su se predstavnici svih pet ekumenskih crkava (patrijarsija) slozili da se ubaci. Pored toga, a za nasu pricu oko raskola/sizme bitno, tu je prvi put i patrijarh Konstantinopolja priznat kao ravan onom iz Rima (do tada je ovaj iz RIma bio 'prvi medju jednakima'). Na prvom savetu u Nikeji, sezdesetak godina ranije, slovo vere (simvol vere) se zavrsavalo bez 'filiouqe' (jedna jedina rec je dodata, sto znaci 'i iz sina isto-takodje'). Big deal, svi se slozili 'idemo dalje, po dnevnom redu'. Svi su oni vrlo dobro znali da je originalna verzija iz Biblije, i to Jevrejske. U medjuvremenu se desio Hesus pa je valjalo i apdejtovati dokumentaciju. Onda je daljnje (politicko i za moc) pickaranje na sledecem skupu prouzrokovalo da se crkve malcice podele. Ovi jedni su skandirali 'fi-li-o-que na-po-lje, fi-li-o-que na-po-lje' a ovi drugi su bili u fazonu, 'Kako isti? jedan je Pa-pe iz Rima. Mi smo numero uno' (ovo medju jednakima je pocelo polako da jenjava, gubi se u sustanju jesenjeg lisca). Elem, sve je to nebitno a crkva se raspala iz drugog razloga 5 vekova kasnije. Sjebala su nas sve dva kretena, jedan bizantijski Patrijarh i jedan legat rimskog Pape. Dva frajera sjebase citav koncept, o Mojsije.

 

 

 

Photius (Patrijarh) je baja koji je kao generalni vrsilac duznosti na pomenutu poziciju dosoa onim krajnje nepopularnim sredstvima medju prostom rajom a i plemstvom: spletkarenjem i ubistvima po potrebi. Drzao je Bee Zantijskog Imperatora pod svojim (he, on ga i postavio) a prethodnog Generalnog je proter'o iz nahije i sire. Onda se ovaj poslednji zalio Papi i svim ostalim ekumenskim patrijarsijama uredno, kao ljudi, ako Boga znate, ovo su lopurde i razbojnici i svi su se slozili 'jeste uzurpatori', ajde dede Papa kao 'prvi medju jednakima' nek lepo sedne i diluje sa problemom. Papa presudi da se ovaj prvi originalni vrsilac duznosti (Iskarije tako nesto) vrati na zasluzeno mu mesto; Fotijos ni da cuje a njegov Imperator, neki nesposobni klinja budala valjda ga podrzava jer bi i on 'rotirao' sa pozicije. Da dara prevrsi meru, u odgovoru na Papino pismo Fotijus njega oslovi sa 'Sveti Brate' umesto 'Sveti Oce' (jer se ovi iz Konstantinopolja tripuju od drugog saveta da su ravni Rimu, sto je na trecem savetu opovrgnuto time sto je odluceno da se zakljuchci prvog saveta ne mogu menjati i Amin). Tu se Papa (Leo valjda) nanovo zacnuo i posalje dva papska legata (poslanika) da vide sto ovaj nece da se sklanja i da ga po potrebi ekskomuniciraju. Par meseci ih je Fotijus zamajao po gradu Carigradu ne primivsi ih i na kraju je nesto ih odjebao, zaboravih, na sta ga onaj prvi legat ekskomuniciro iz mesta. I ovaj onda njega, te radnje. Fora je u tome sto je Papa Leo netom pandrknuo dok su ovi uopste stigli da se vide i ispickaraju i prema tome legati vise nemaju nikakvu pravnu moc. Moraju nazad u Rim kod novog Pape na instrukcije i oponumocja. Ovi legati su doduse uredno precutali vest koju su dobili iz Rima o smrti Pape, i nevertheless odbrusili Fotijusu, nije mogao da otrpi taj jedan baja. Fotijus tu onda potegne 'filioque' i odjebe Zapad. Nekih dvesta godina kasnije, sada vec potpuno rastavljene crkve (patrijarsija u Antiohu je i nestala sa lica zemlje) jednostavno i javno priznase da je razlaz neminovan/vec-se-desio.

 

Interesantno je da u stvari po svim pitanjima vere uvek nekako primat imadose patrijarsije iz Aleksandrije i Antioha. Odatle su, kaze istorija, dolazili najautoritativniji religijski radovi, oni su ti koji su najvise uticali i na finalnu verziju hriscanske Biblije. Rimska patrijarsija je imala primat u administrativnim poslovima jer se smatralo da Rimljani tokom vekova imaju najvise iskustva oko administrativno/cinovnickih poslova. Dok su ucenjaci i pisari iz Aleksandrije i Antioha radili na enciklopedizaciji vere, Rimljani i Grcite su se redovno pickarali oko jurisdikcije i rituala. Te ovako cemo drugovi, te onako cemo drugovi.

 

 

 

Inace, izmedju drugog saveta (381.) i kraja devetog veka, ovako je otprilike isao tok razgovora dva visoka crkvena zvanicnika, jednog sa zapada i drugog sa istoka.

 

Istocni:"E, stigoste...Dobrodosli"

 

Zapadni: "Evo stigosmo, bolje vas nasli. Dug put od Rima. Sta se desava?"

 

Istosni:"Nista evo sve id po dnevnom redu, spremni smo za sutra, doc' ce raja, sve spremno za Liturgiju"

 

Zapadni:" Mislis, ovu, Misu?"

 

Istocni:"Da, to. Spremno"

 

Zapadni:"Super. Kako cemo"

 

Istocni:"Mi smo mislili prvo vi, kao gosti onda cemo mi domaci"

 

Zapadni:"Nema frke."

 

Istocni:"A ocete na latinskom?"

 

Zapadni:"Pa obicno, da. Moze i grcki. Mislim radimo sve, zavisi gde nas pozovu. Hebrejski, grcki, latinski, jermenski. Doduse latinski najvise.

 

Istocni:"Joj, kad bi vi to na grckom, zbog raje"

 

Zapadni:"Moze, kazemo, kako je po volji domacinu, sigurno"

 

Istocni:"Znaci nece biti 'filioque'?"

 

Zapadni:"Ne, ne radimo to obicno kad radimo grcku verziju. Ne pase nekako."

 

Istocni:"E super, fala, stvarno, nije za mene nego za raju, to, grcki, ne znaju oni 'filioque', fala jarani"

 

Zapadni:"Nema frke burazeru, samo da smo zivi i zdravi"

 

I tako odu svojim poslom...

Edited by Kalif nad Kalifama

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisu 'filioque' ubacili Rimokatolici. Na drugom ekumenskom savetu trista osamdes i neke su se predstavnici svih pet ekumenskih crkava (patrijarsija) slozili da se ubaci. Pored toga, a za nasu pricu oko raskola/sizme bitno, tu je prvi put i patrijarh Konstantinopolja priznat kao ravan onom iz Rima (do tada je ovaj iz RIma bio 'prvi medju jednakima'). Na prvom savetu u Nikeji, sezdesetak godina ranije, slovo vere (simvol vere) se zavrsavalo bez 'filiouqe' (jedna jedina rec je dodata, sto znaci 'i iz sina isto-takodje'). Big deal, svi se slozili 'idemo dalje, po dnevnom redu'. Svi su oni vrlo dobro znali da je originalna verzija iz Biblije, i to Jevrejske. U medjuvremenu se desio Hesus pa je valjalo i apdejtovati dokumentaciju. Onda je daljnje (politicko i za moc) pickaranje na sledecem skupu prouzrokovalo da se crkve malcice podele. Ovi jedni su skandirali 'fi-li-o-que na-po-lje, fi-li-o-que na-po-lje' a ovi drugi su bili u fazonu, 'Kako isti? jedan je Pa-pe iz Rima. Mi smo numero uno' (ovo medju jednakima je pocelo polako da jenjava, gubi se u sustanju jesenjeg lisca). Elem, sve je to nebitno a crkva se raspala iz drugog razloga 5 vekova kasnije. Sjebala su nas sve dva kretena, jedan bizantijski Patrijarh i jedan legat rimskog Pape. Dva frajera sjebase citav koncept, o Mojsije.

 

Ох, како само грешиш.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a što se tiče sitnijih razlika, znam da se recimo u katoličkoj crkvi sedi, dok se u pravoslavnoj stoji

 

 

 

vidis, u crkvama ovdje u USA, bar u onim u kojima sam ja bila - u srpskim crkvama se SJEDI. znaci ono, klupe kao u katolickim.

ustane se ponekad, ako svestenik ocitava Ocenas i sl. ali se generalno sjedi. i mene je malo zbunilo i sve to, ali eto, ima svega..

takodje, ima jos toga sto je vrlo slicno katolickim crkvama, a vrlo suprotno od pravoslavnih, dal` zato sto je USA ili sta god.. ali eto.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

vidis, u crkvama ovdje u USA, bar u onim u kojima sam ja bila - u srpskim crkvama se SJEDI. znaci ono, klupe kao u katolickim.

ustane se ponekad, ako svestenik ocitava Ocenas i sl. ali se generalno sjedi. i mene je malo zbunilo i sve to, ali eto, ima svega..

Skroz bezveze.

Ja bih pitao sveštenika što je to tako.

U crkvi treba da se stoji i tačka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skroz bezveze.

Ja bih pitao sveštenika što je to tako.

U crkvi treba da se stoji i tačka.

 

 

pa ja se slazem.. eventualno da ima poneka stolica po strani, za starije ljude, i sl.

ja to nekako gledam na duze staze, danas imamo klupe, sutra Papu?!

pretjerujem, al ajd :lol:

 

 

 

kalifu, pola je tri u nasoj zoni, idi spavaj. nemo` ti dolazim juzno :)

Edited by blondie

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...