Jump to content

Najgluplji & najgori filmovi


Ranis

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

Edge Of The World (2021)

Film je baziran po istorijskoj ličnosti James-u Brooke-u (nažalost slabo znanje imam o Engleskim kolonizatorima) koji je došao u Brunej da "istražuje".

Nisam skoro gledao dosadniji i razvodnjeniji narativ, trejler je namestio da će ovo biti zanimljivije nego što jeste.

Podseća na kakvu levu Hallmark tv produkciju, i to se vidi u neinspirisanoj režiji.

Najviše nervira konstantna naracija glavnog lika dok se događaju stvari, vidi se da je inspiracija došla iz Malick-ovog The New World-a, ali ovde više oduzima i deluje dosta naivno jer pokušava da profura taj eterični momenat koji je on bukvalno patentirao.

Žao mi je samo što su uzeli Jonathan Rhys Meyers, oduvek mi je bio gotivna pojava (Tudors npr.) i što je protraćen.

I bolno je koliko je u filmu sve očišćeno, Britanac je vrli čovek koji gleda na lokalnu raju i njihove brutalne način života i koji će ih izmeniti iz korena.

Ovaj film je mogao da bude interesantan, da ga je režirao recimo Mel Gibson. On bi mogao poput Apocalypto-a da izvuče energičnu avanturu i da prenese kakav je nekada bio život u čitavoj brutalnosti, bez dlake na jeziku.

1.


The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)

Treća sreća za Warren-e, bez koje smo mogli i da prođemo.

Meni je ovaj serijal već izgubio na snazi još sa drugim delom, horora skoro i da nema ovde, osim jeftinih jump scare-ova koji su bili potpuno predvidljivi.

Mislio sam da će izlazak iz ukletih kuća, i postavka u urbanu sredinu dodati novih ideja i inovacija, ali ništa nisu učinili sa time.

I dalje su najsvetlija tačka filma Farmiga i Wilson, njihov prikaz Warren-ovih i brižnog odnosa i u kakvim se sve situacijama pronađu, držalo me je da ga pogledam do kraja.

Najveći problem proizilazi iz same režije koja deluje veštački i neprirodno, fali zrnasta slika i manjak green screen-a.

Sama priča je dosadna, taj slučaj po kojem je ovo bazirano deluje interesantno na papiru, ali oni su uspeli toliko toga da ubace što samo guši tok radnje, i imali su priliku da odrade intrigantnu pričicu sa korišćenjem kulta, i sramotno je što su propustili da ga bolje implementiraju.

2. No sikiriki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Gunpowder Milkshake (2021)

Nisam imao nikakva očekivanja od ovoga, čak me ni trejler nije impresionirao, jer je sve delovalo kao da je premazano instagram filterom.

Stvarno ne volim da trošim svoju energiju na loše filmove (treševe svakako, oni su hleb nasušni koji nabaci osmeh na moje lice!) ali primećujem da u poslednjih par godina, mnoštvo filmova deluje kao da su ih sklopili kompjuterski algoritmi, a ne ljudska bića.

Sinopsis: Pratimo ubicu koja radi za mafijašku Firmu, međutim omekša joj srce i odluči da spasi jednu devojčicu i to pokreće sijaset događaja.

Pa da počnemo sa drvljem i kamenjem: Zaplet je boza najveća, nije da je bitan uopšte, i film pride nema nikakvu tematiku unutar njega da ga vodi.

Bitno je da su stavili razne poznate ženske glumice, neke od njih su nekada bile zvezde, ali ih je vreme pregazilo.

Ujedno se forsira da je ovo feministički film i da je o nečemu, nažalost to nije slučaj. Kao što spomenuh ovo deluje kao da je neki algoritam čitao Twitter-Instagram-Facebook nove talase feministkinja gde se poziva na ubistvo i linč muškaraca i to je posve najveća glupost i konstrukt koji je osmišljen ikada.

Problem je i u tome što ovaj film nema ništa svoje, generalni zaplet, razni momenti u scenariju, i likovi, čak i neke scene akcije deluju kao da su direktno ukradene iz već poznatijih i priznatijih filmova. A svi znamo da ne može gomila pastiša da drži jedan film na nogama.

Art direkcija je donekle u redu, ali mi smeta što su boje prenaglašene, pride ni to nije ništa originalno jer dele istu osobu koja je radila na Atomic Blonde, koja je barem po mojim ukusima i estetici odradila to bolje u AB.

AB nije bio savršen film, ali je vazda daleko interesantniji u svojem klasičnom špijunskom narativu i sadržao interesantniju koreografiju borbe i izborom van vremenskih muzičkih hitova 80-tih koji pogađaju u centar.

Ovde imamo problem što je akcija prisutna, ali nije uverljiva jer Gillanova jednostavno nema atletsku građu da izvuče pola tih scena, i onda često pada u zamku akcijaša sa kraja 80rih i tokom 90tih kada su se radile slow motion montaže da prikriju nedostatke u borbi.

Ne mogu ništa lepo da kažem ni o njenoj glumi ovde, jer sam sve vreme mislio da je ovo ili parodija (verujem da režiser i scenarista to ne misle) jer igra totalno suvo i bukvalistički glavnog lika i izgovara najbezveznije replike ili je scenario grozan. Verovatno potonje, samo da čujete neku od replika.

Što se same akcije tiče poseduje par interesantnih scena, koje bi neki kompetentniji režiser (Miller, Stahelski, Mann, Evans) mogao da uzdigne da budu nezaboravne, a ovde deluju samo kao nerazrađeni koncepti koji brzo splasnu i iščile.

Ovo nije bilo zabavno iskustvo, stvarno je ogavno kada se više ni ne trude, a ponajviše smeta to što traje bezmalo 2 sata. Sve je ovo moglo da se upakuje u 90 minuta i da prođe glatko.

Kao kontra preporuku ovom đubretu, gledajte Shoot Em Up, bukvalno isti fazon, imate i tamo Giamatti-ija koji glumi Elmera Fudd-a, dok se Clive Owen zeza igrajući Bugs Bunny-a, i daleko je bolje ostario film i sa zabavnijim akcionim sekvencama. Pride imate Strapping Young Lad scenu. Odmah ocena više.

Želim ovom filmu da završi u Tartaru, i da ga vreme zaboravi. 1.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala na lepim rečima. Zaista jeste takva situacija, trudi se da ima neku vrstu feminističke priče i da ojača ženske karaktere, ali je sve to magla i praznina.

Ljudi su pišali i srali po Mad Max Fury Road, ali je to više feministički film koji ima smisla i narativ koji je jednostavan i lak za ispratiti. Gunpowder je definicija filma koji se žestoko trudi da bude kul, ali je poput nesrećnog ujaka, loše su mu fore, i to što se loži na određene stvari neće mu pomoći u životu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Lorelei (2021)

Sinopsis: Ray (Pablo Schreiber, The Wire, American Gods) je pušten iz zatvora posle 15 godina, i vraća se nazad u društvo bez nekog jasnijeg cilja. Prolazi čitavu integraciju i susreće svoju staru ljubav Dolores (Jena Malone, Sucker Punch) sa kojom je bio intiman, i nastavlja gde su stali i ubrzo uviđa da je samohrana majka sa troje dece.

Oko ovog filma se digla velika buka na festivalima, govorili su kako je prepun humanizma i kako postavlja neka bitna pitanja i da je drugačiji od ostale ponude kojima nas trenutno bombarduju.

Nažalost, pumpanje putem malih indie sajtova i time što je osvojio priznanje na festivalu kao najbolji film (sada me kopka da nađem ostale i da vidim šta su oni imali da ponude) ne čini ga dobrim.

Imamo već viđene priče o ljudima sa margine, i o tome kako je teško vratiti se u normalu kada provedeš većinu života unutar zatvora. Postavljaju se i neka odlična pitanja u vezi toga šta sačinjava jednu porodicu, direktna krvna veza, ili postoji mogućnost da nešto opstane i u naočitom haotičnom životu, čak i kada niste direktan rod.

Schreiber i Malone su dobri u ovim ulogama, uverljivi su im likovi, čak moram da pohvalim i dečije glumce, ovo je ponovo u kratkom roku gde vidim decu koja su dobra u ulozi mladog white trash nakota, a bez toga da budu preuveličani ili iritantni.

Ali hajde da pređemo na loše odrađene elemente, sama režija nije posebna po ničemu, ima dosta propusta u kadriranjui, i ponajviše u montaži i pokazuje te nedostatke kao pravi prvi film ove osobe.

Ujedno film opada sa kvalitetom jer je hteo da ispriča realističnu priču, međutim konstantno ubacivanje nadrealističnih-maštovitih momenata i nekih zaista previše zašećerenih flešbekova su pokvarili čitavu stvar i teško je onda ovo sve uzeti sa ozbiljnošću koju želi da prikaže.

Ono što isto guši je pokušaj prikazivanja pravog života, trudi se da sve to bude što prirodnije i onda se ne možete oteti utisku da nije ovo "high art" i da je moglo bez toga. I možda će nekom zvučati čudno, ali navikao sam kada gledam filmove sa teškim socijalnim tematikama, da patos bude prisutan. Iako ovde imamo junake koji nisu na najboljim putanjama u svojim životima i dvoje glavnih glumaca koji se trude iz petnih žila da sve izvuku, sve to pada u vodu i deluje lažno.

Preporučio bih da preskočite. 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

The Suicide Squad (2021)

Da sumiramo, ovo je soft reboot, prvi deo se nije desio, što je i u neku ruku bolje. Ne znam koliko ste upoznati sa James Gunn-ovim korenima, ali je nekada pekao zanat radeći u famoznoj kompaniji Troma.

I to se da i videti u ovom filmu, ali isto tako kao što je i bilo sijaset stvari koje su mi se dopale na momente, ima i toliko praznoga hoda, ponavljajućih šala, i na kraju jedan segment gde stvarno nisam bio siguran da li je film iskren ili samo ironičan na najgrđi mogući način da nam uvaljuje polu Disney spiku (its all about family and friendship, get it?!) da sam imao kolu, verovatno bih pljucnuo u ekran.

Ujedno jedan od najvećih problema mi je bio tok priče (haha) delovalo je više kao da je Gunn ovo zamislio kao veliki skeč šou, i često jer nije mogao da podari više stvari nekim likovima da urade tokom filma, onda je kao jelte bolje dati kraće scene i vinjetice gde se desi nešto smešno, bila je ovo poveća greška sa njegove strane.

Najbolje stvari iz filma su John Cena kao Peacemaker, ali smo već videli najbolje fore u trejlerima i Dastmalchian kao Polka Dot Man. Da nije bilo njih dvojice ugasio bih na pola filma.

Svo to forsiranje neuklopljenih probisveta mi je pomalo zamorno već, i nekako mi se čini da je to bolje uradio u GOTG. (pogotovo drugom delu)

Drago mi je što sam se iznenadio ko je sve zaginuo, neki su bili evidentni, ali su ubistva stvarno bila osvežavajuća.

Ali kada se svede sve ovo, definitivno je pukao mehur superherojštine i vreme je da odumre.

P.S: Videćete kurčinu prvi put na superherojskom filmu. Eto i to se desilo.

3 i to samo zbog par zabavnih performansa, sve ostalo je bilo odrađivanje. Znam da će se mnogima dopasti film, i to je na kraju dana, sasvim u redu. Ali bih vam onda preporučio da otvorite paletu ka treš filmovima, pogotovo Troma produklciji i videćete daleko jače i luđe radove od ovoga. Ćao James Gunn-e, bio si bolji nekada, a možda su zaista trebali da te zabrane na duže staze.

P.S.S. Posle ovoga mi se ni ne gledaju GOTG3.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Tmina (2014)

Luka Bursać se često spominje u našoj kinematografiji kao kompetentan režiser koji je revitalizovao našu kinematografiju, jer je među prvima pokazao da ima "jaku" stilizaciju u istima. Pošto nisam imao prilike da gledam nijedan od njegovih radova u bioskopima, ispalo je traženje torrenta još teži posao.

Imao sam sreću i našao Tminu na Dailymotionu iz dva dela, kada je emitovana na Pinku (prikladno mesto za film) i nisam zadovoljan materijalom.
Ovo je u suštini studentski film, koji se sastoji od dva različita kratka filma od po pola sata svakog segmenta, i tako su trapavo nakalamljeni jedan o drugi, da sam razmišljao šta se ovde ljudima dopalo u vreme izlaska. (sećam se da je Popboks bio pozitivan)

Prvi segment počinje u burnim 90-tima, pratimo zaljubljeni par, čija veza se rasplinjava. Iako je simpatično što se Luka verovatno ne seća najbolje tog razdoblja, vraški se potrudio da stavi poznate dens, i folk numere iz tog razdoblja. U nekom klubu svi nose Koluči džempere i brendirane treše dok đuskaju sve to. A kuće glavnih likova deluju skučeno i narokani VHS kasetama i starim malim televizorima iz tog razdoblja. Štto se tiče glavnih glumaca koji su taj par, devojka mi je bila posve neuverljiva dok mu izgovara ljubavi po XY put, a glumac je imao težak Vuk Kostić vajb. Izgleda da može samo nadrkan stav da iznese dobro. Sve to u suštini i ima nekog šmeka, ali daleko je od dobrog, više je na prolaznom nivou.

Drugi segment filma je u budućnosti, tačnije sadašnjoj godini 2021, maksimalno je iskoristio brutalističke zgrade i mračne haustore da bi prikazao sivilo, Novi Beograd je tu ipak bio glavni akter. I sve je raskalašno i prepuno lažnih užitaka putem novog narkotika koji nešto uradi korisnicima. Istovremeno pratimo ženskog lika, koji nije žena, već transvestit, kojeg glumi ženski glumac, i koja je sinhronizovana od strane muškarca. Sve to deluje posve komično, mogao je da nađe pravog transvestita i da mu glumi u filmu. Drugi film je manje fokusiran na samo priču, i delimično se nadovezuje na prvi. Sve je više obojeno u neonu i prosečnoj kostimografiji koja podseća na Matrix, ali sa buvljaka. Uglavnom nema tu puno dešavanja, više je iskorišćavanje lokaliteta i eto kao imaginativne kostimografije i korišćenja neonskih osvetljenja, ali to ne čini ovaj segment dobrim i posve je isprazan.

Iskren da budem ne bih preporučio Tminu čak ni poštovaocima sci fi žanra, sa te strane nema šta da ponudi. Generalni utisak koji mi je najviše smetao kod filma je kasting, previše lepih ljudi u filmu, pogotovo u segmentu u 90tima, bilo bi realističnije da je bilo i kakvih markantnih pojava, i onda mi je to uništilo malo atmosfere koju je izgradio u prvom segmentu. Drugi je loš u svemu, od rečenica koje likovi izgovaraju i čitave zamisli, da mo eto svi udaljeni od drugih u toj budućnosti i da nas jedino mogu narkotici i zabava izvući iz učmalosti. To sam već spominjao, ali to je kao neki autopilot mod za sve sa FDU, samo o takvim stvarima znaju da pišu scenarije i da stvaraju filmvoe i serije. Ali niko od njih neće biti novi Refn ili Noe.

Jedva prolazna 2, jer ipak je tu postojao trud da se odradi nešto drugačije i pokazuje kompetentnost kada je u pitanju estetika da se prenese razdoblje koje svi hoće da zaborave. Ujedno ima sjajan remix Bebi Dol u jednoj sceni, ali nisam uspeo da ga nađem online, i to doprinosi boljem ugođaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 hour ago, VoivodBG said:

autopilot mod za sve sa FDU, samo o takvim stvarima znaju da pišu scenarije i da stvaraju filmvoe i serije

napokon da čujem da neko kaže da je problem u FDU

meni su oni autoreferentni, da tako kažem, oni kao da pokušavaju da povuku veze sa drugim filmovima, recikliraju, a ne da rade ono što su vrhunski filmovi oduvek i činili - stvarno bili u vezi sa društvom iz kojeg su potekli

FDU mi je odavno operisan od ono osnovnog znanja sociologije, koju su imali nekad, pa i Pajkić je solidan bio a ovi su totalni Srbi

doduše, koliko vidim ovaj je 1990. godište, film snimio dakle u 24. godini, balavac, pa ne mogu o njemu konkretno da sudim, to svakako mora biti studentski film

treba im da ti da snimaju spotove za narodnjake, kunem se posle bi bolje filmove snimali

Share this post


Link to post
Share on other sites

Generalno jeste, kada pogledaš većinu režisera i režiserki (npr Kosta Đorđević, Maja Miloš isl.) koji su uradili već nešto filmova, svi se baziraju na tim nekim blaziranim i dosadnim ličnim iskustvima o lakoj i dostupnoj zabavi. Retki su od novijih naraštaja primeri, gde su hteli nešto drugačije da ispričaju, pa makart to bile i standardne socijalne teme od kojih ne možemo da pobegnemo.

Sećam se da mi je drugar montažer pričao, šta oni rade scenaristima i režiserima, bukvalno ti daju po stavkama šta smeš i ne smeš da radiš, i kao da nema prava na slobodnu volju. Što u profesiji umetnosti zvuči užasno kada si skučen i nemaš prilike da se razmašeš, pa makar i propao u tom procesu.

Bursać ima još jedan dugometražni film, Afterparty, koji deluje kao i ovaj, ultrastilizovan, o šankeru kojeg svi znaju u gradu, i ima narodnjaka i svega. Deluje bolje fotografija i montaža i da je veći budžet, ali predosećam da će biti isti slučaj kao sa Tminom, previše stilizacije i referenci na druge autore koji su to bolje odradili, a sam narativ isprazan.

Ne verujem da bi i to pomoglo, ali recimo svež primer mešanja šunda i kiča i pomalo avangarde je bio Beograd noću koji su osmislili Crnobrnja, Bunuševac i Mandić. Meni je to ostao kao jak primer, da je za to vreme bilo progresivno i poprilično in your face.

Taj momenat se nije desio u skorašnje vreme, osim ako se ne računaju spotovi Zlog koji je držao primat na tom polju dugi niz godina. 😄

Share this post


Link to post
Share on other sites

mislim da bi im spot pomogao ne da postanu neki bajni reditelji, al da skontaju da skockaš i sastaviš kraj i početak. Al oni bi odma da im neko da 90 minuta dok 3 minuta nisu savladali ni na jednom nivou

to jest meni ni njihova tehnika ne odgovara, čas su brzi, čas su prespori, naravno uvek su površni

ta Maja Miloš me još živcirala u vreme Klipa, sad mi to još deluje solidno koliko su ismećarili ostali zadnjih 10 godina

pre bih njoj dao drugu priliku nego ostalima, no sve je to mrka kapa jer mnogo oće malo znaju

najgrđe što sam gledao sam zaboravio naslov, socijalni eksperiment troje studenata kako će izazvati nasilje u gradu nadzorom nekog gradskog prolaza

bukvalno spoj teškog neznanja o socijalnoj psihologiji plus što nisu kršteno razumeli ni Ritam zločina

oni ni ne kontaju da su stari filmovi imali stručne saradnike za takve stvari

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maja je odradila pošten posao sa Klipom. Sećam se kada sam ga gledao u bioskopu, jeste teška socijalna tematika, ali je i donekle bio realističan u prikazu mladih koji su pušteni kao sa lanca kada roditelji koji su nejaki ili nezainteresovani da sve to isprate.

Samo što je previše dugačak, i dok dođe do krešenda na kraju, tada je i najzanimljivije i prekid samo. A bilo bi sjajno da je moglo da se vidi šta će biti dalje. No, njeno pravo kao autorke da to završi na taj način.

Apropo filma, na toj istoj projekciji je samnom bio i Debeli, koji je rekao da veće sranje nije gledao u životu i malo mi je falilo da mu se okrenem i saspem u lice, da ti ne praviš sranja poput Srećka, ladan itd itd. 😄

Misliš na Zečevićev film:
 

Nisam gledao jer mi nije delovao interesantno i tada kada sam pogledao trejler.

Ali moram mu skinuti kapu zbog Neprijatelja, retko dobro osmišljen i odglumljen film, a i pride horor, svi su odradili solidan posao. Što je za naše uslove uspeh.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zezaš da je to Zečević režirao haha
O alahu ekber, to je baš ultra-srozavanje.

Pa da, i on i Maja, čak i kad mi ne legnu filmovi jasno je da znaju poso. Uopšte mi nije jasno da je ista osoba to režirala, jer i Četvrti Čovek je bio bar znalački režiran iako je imao glup rasplet.

A ovi Izgrednici sam mislio neki student režiro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

On 5/25/2021 at 8:41 PM, VoivodBG said:

Army of the Dead (2021)

Zombi apokalipsa može početi sa pušenjem, i to je samo moglo da izađe iz glave "bruh" Zack-a Snyder-a.

Kratak sinopsis, u Americi dolazi do zombie posašti u oblasti najgrešnijeg grada u Americi, Las Vegasa.

Grupa plaćenika koja je izdržala taj inicijalni udar, ponovo je pozvana od strane privatnog sektora-vojske (nije objašnjeno, kao i mnoge druge stvari) da obiju veliki sef koji ima pozamašan iznos novca u njemu. I koji će im rešiti sve životne probleme.

Ovo je prvi film gde je Snyder potpisan kao jedini scenarista (Suckerpunch je isto sam osmislio, ali mislim da je imao ispomoć pri scenariju, ispravite me ako grešim) i sam je radio kao snimatelj.

Iako ga smatram za kompetentnog zanatliju, i nekoga ko razume važnost slika koje predstavljaju "epske" momente, pogotovo na one koje ga inspirišu i proizilaze iz mitologija sveta, sa ovime je pokazao da je totalni prevarant.

Prvo je najavio da je iskopao stara sočiva i napravio custom made kamere da bi napravio "neprijatnu" atmosferu.

Ovo je jedan od najnekompetentnije snimljenih filmova, jer konstantno je gledao da se zumira u lica glumaca i pravi krupne kadrove, dok je sve ostalo u pozadini mutno.

Imao sam u par navrata osećaj mučnine i bolele su me oči dok sam pokušao da čkiljim, i imam uvid u tome šta se dešava na ekranu.

Iako je nekada važio za koliko toliko kompetentnog režisera što se tiče akcionih scena, ovde su većinski u mraku i neprirodni način na koji su snimljene sve scene, ne doprinosi nikakvom boljitku, ili stilizaciji koja bi doprinela filmu, već samo oduzima i pokazuje da njemu jeste potreban dobar snimatelj.

Film pati i od trajanja, sve je ovo moglo da se upakuje u kratkih 80-tak do 90-tak minuta, i u rukama scenariste koji ume da se poigrava žanrovskim konvencijama, i da zna kakav humor da iskoristi i ubaci par obrta, imali bi mali kult od filma na izvolite.

Najveći problem se dešava pri kreiranju samog scenarija koji je mešavina svega što ste ikada videli iz pop kulture: 1. zombi film, da. 2. plajčkaški film, da.

Sama premisa jeste interesantna, ali Zack je toliko tup u pripovedanju iste, da čak ni šarenolika ekipa glumaca koju je pokupio za projekat, ne uspeva da pokaže šta može i da učini sa istom. Pogotovo što su likovi tanji od papira za pečenje, i kako se pojave na ekranu time ih brže i zaboravimo.

Primera radi Bautistu sam stvarno zavoleo gledajući kao Drax-a (Gaurdians of the Galaxy serijal) jednostavno čoveku leži humorističan, a fizički pristup glumi, eventualno bih još izdvojio ulogu u Blade Runner 2049, kao androida/replikanta Sapper-a Morton-a, gde je uspeo da dokaže, da sa malo teksta, i dobrim sitnim gestovima, ipak postoji crta glumca u njemu i da može da bude dobar u takvim ulogama.

Ovde dobijamo jednog drvenog Bautistu, koji glumi vremešnog plaćenika i ćaleta, i poprilično je bio nezanimljiv, i to ide nauštrb neinteresantnog i stereotipičnog odnosa sa kćerkom (Ella Purnell) koji je povuci potegni i bazira se na par scena koje nisu bile dovoljne da ih učine zanimljivim.

Ujedno je tu i ostatak ekipe koji je šarenolik, Švaba obijač sefova, TikTok zombi influenser i njegova devojka (koja je čista kopija Vasquez-ve iz Aliens-a!), korporativni tip (kojeg glumi Garret Dillahunt, koji je isto protraćen jer smo već videli da može da glumi nazad u danu u serijalu Deadwood) i imamo i crnca koji je ozbiljan tip i razume se u oružja i ima nategnut odnos sa Švabom, hispano ljubavni interes Bautiste i Francuskinju koja švercuje unutar i van grada ljude.

Niko od njih nije imao sanše da išta odglumi sa amaterskim napisanim scenariom. Zamišljam Snyder-a kao čoveka u svojim 50-tima, koji se i dalje ponaša kao klinačka ložana i piše "radnju filma" i stavlja na papir, a onda da bi ispao pametan (barem sebe tako projektuje kroz silne intervjue) uzima reference od svih mogućih filmova koje ste gledali do sada, spomenuo sam gore Aliens, većina filma je u suštini veći deo zapleta direktno prenešeno iz Cameron-ovog klasika.

Onda nespretna referenca na kultni American Werewolf in London na početku filma, u jednoj od najglupljih scena, koja je njemu verovatno bila smešna, ali je samo glupava.

Što se tiče samih horor elemenata, u redu su kostimi zombija i ta šminka,

Mene je više nateralo na ramišljanje da li su zombiji uopšte zombiji, jer mi možemo da vidimo neke odlike uređenog društva kod njih,

iako ne mogu da komuniciraju normalno, ali verovatno je neka vrsta telepatije ili čega već, ali kao i mnoge stvari ne ostaju objašnjenje.

I bolno je to što čovek ne razume koncept horora, već sve radi na tupav način, zamišljam ga u pravoj zombi apokalipsi kako udara u šerpe i lonce.

Recimo u njegovom rimejku Dawn Of The Dead, bilo je scena koje su prizivale jezive momente u kojima se, ti isti likovi nalaze.
I postojao je osećaj za brzo delanje i intenzivne scene akcije kod samih likova.

Ovde je akcija samo jedna fusnota koja se završava na Snyder buci, taj efekat sam mu pripisao još od gledanja Suckerpunch-a, a to je nastavio da koristi i u ostalim filmovima. Jednostavno stvari se dešavaju, slow motion efekat je pristuan, koji ponovo samo upalio u 300 ekranizaciji jer je uspeo da prenese momente iz stripa na veliko platno u verodostojnom stilu.

Najveći greh je počinio sa načinom kako se odvija sam film, kad se god nešto desi, ubrzo stane da bi likovi dosadno stajali i objašnjavali šta se dešava i to na toliko jednostavnom nivou, da sam se par puta uhvatio kako se osećam pospanije nego kada gledam neke b filmove.

Vidim da ima planove i za nastavak, i da se navodno radi i Netflix anime serija i spin off prequel sa Švabom obijačem, ali iskreno ne bih polagao pare u ovu franšizu.

Neke stvari ne treba pravdati na kraju dana, jer nije ni čudo što dobijamo gomilu đubreta od filmskog sadržaja i onda svi ti silni studiji i striming servisi ih samo izbacuju da popune prazninu svakodnevnog života.

Radije bih da gledam onda samo stare filmove i da otkrivam na taj način klasike, nego da se ponovo izložim nečemu diletantskom poput ove sprdnje od filma.

1

bravo debilizam cist od filma 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da. Režiser filma je i glumac koji je Švabica. A što se anime prikvela tiče, kontam da će to biti o eskapadama tokom inicijalnog izbijanja zombija i kako je on sa njegovom ekipom to sve čistio i izgubio ženu i svaki drugi mogući stereotip. 😄

Blood Quantum i nije toliko grdan. Dobre su scene akcije, i praktični efekti. Malo je tupava ta analogija o pokolju Indijanaca, i eto kako su u toj apokalipsi najpotrebniji nama belcima i da je vrag došao da naplati sve. Not great but not terrible.

Ima par izuzetaka vezano za zombi formulu, meni je prvi 28 Days Later i dalje posve svež konceptualno što nisu zombiji, već virus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I Resident Evil je virus. Misim ok je sve to, al ne za neke reprize.

Ja sam više za Dellamorte pa me ovi inženjerski zombiji smaraju. Britanci su inače još šezdesetih snimali o zombijima kao posledicama radijacije, nazi eksperimenata ili čak poljoprivrednih hemikalija, stalno vole ta naučna objašnjenja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Best Sellers (2021)

Sinopsis: Izdavačica skoro zatvara svoju kuću, jer se ne prodaju Young Adult knjige kao nekada, očajna traži starije autore i nalazi jednog zaboravljenog koji preko 50 godina nije napisao knjigu. Hoće li uspeti da opstane?

Limunadica. Kao i svaki komični film iz 90tih, kreće sa tim nesnosnim, ha, ha humorom i prelazi u melodramu i postaje ozbiljniji. Aubrey Plaza napušta lagano svoju komičarsku rutinu i puca ka tome da postane ozbiljnija glumica. Iskreno više je volim kada glumi čudakinje i barata suvoparnim humorom. Ne mogu da kažem da je ovde učinila čudo sa svojom glumom, ali jeste prolazno. Michael Caine je na autopilotu, ali se barem zabavlja dok psuje sve u šesnaest. Ako bih kao najveću zamerku našao kod filma, to je predvidljivost sa zapletom, igrao sam bingo u glavi i pogodio skoro sve u vezi iste. Slaba 3.

My Son (2021)

Sinopsis: Otac pokušava da reši misteriozni nestanak sina.

Nisam gledao francusku verziju filma, ali je čudno kada režiser odluči da napravi rimejk sopstvenog filma. Sada ovaj film ima jednu caku, a to je što u suštini imate James MacAvoy-a koji nije imao linije teksta, već je morao konstantno da improvizuje dok je u scenama sa ostalim glumcima. Ispala je jako loša kombinacija, osim u par scena, gde stvarno pokazuje da može da isporuči interesantnu interpretaciju nečijeg očaja. Uglavnom su scene gde glumi sa ostalim glumcima totalno nepovezane i vidi se da oni isporučuju svoje delove i pomalo iznenađeno deluju na njegove upite, gestikulacije i pokrete.

Claire Foy ima ulogu majke, i stvarno nju počinjem da poimam kao obećavajuću mladu glumicu, svidela mi se u Unsane-u, okušala se čak i u onom Američkom nastavku Millenium trilogije, i verujem da će joj kad tad leći uloga koja će je progurati dalje i pokazati da imamo novu i jaku mladu nadu.

Što se same režije tiče, jedino što bih pohvalio je to što su sjajno zahvatili silnu prirodu Škotske, da je ovo rađeno za dokumentarac ili reklamu o istoj, skinuo bih kapu, ali ne služi veću svrhu već da popuni minutažu u poprilično ispraznom scenariju.

Verovatno će se neko sada naći uvređen, ali iskreno smatram da je prvi Taken sa Liam Neeson-om, daleko zabavnija priča o kidnapovanju i ocu koji je spreman da ide do raznih krajeva da bi spasio svoje dete. I pre bih njega pogledao ponovo, nego My Son.

Preskočite, 2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...