Jump to content

Biblioteke


Recommended Posts

  • 2 months later...
  • 4 weeks later...

Štrajk najstarije knjižare u Srbiji

17. april 2010. | 19:23 | Izvor: B92

Beograd -- Najstarija knjižara u zemlji “Geca Kon” zbog štrajka zaposlenih, prvi put je u svojoj preko 100 godina dugoj istoriji prestala da prodaje knjige.

 

Knjižara, koja je odlukom Vlade Srbije proglašena spomenikom kulture – ostala je u potpunom mraku. Knjižari u samom centru Beograda zbog neizmirenih dugovanja pored telefona ostala je i bez struje.

 

Za razliku od „Nolita“ i „Jugoslovenske knjige“ čije knjižare su pretvorene u butike i parfimerije - knjižara “Geca Kon” sačuvala je ime i namenu, ali uprkos tome što je dobila zaštitu države koja ju je proglasila za značajno kulturno dobro - završila je u mraku.

 

Skoro svi zaposleni u Prosveti u čijem sastavu je i najstarija domaća knjižara već 87 dana puno radno vreme provode u štrajku. Neisplaćene zaostale plate i doprinosi, nepoštovanje socijalnog programa odnosno privatizacija za koju misle da je loša, naterale ih da rade u daleko lošijim uslovima nego kada je knjižar i izdavač Geca Kon otvorio svoju knjižaru.

 

“Mi smo danas u mraku, nemamo telefon, nemamo internet. Mi jednostvno živimo u 19. veku. Kad se sećamo onih tužnih vremena kad nije bilo ni struje, mi smo isto tada radili pod fenjerima a sada i da hoćemo da radimo ne bi mogli jer postoje kase, fiskalizacija mi ne bi mogli ni da prodajemo”, kaže predsednica štrajkačkog odbora Mirjana Nardin.

 

“Gubici jesu sigurno zato što knjižare ne rade, ali mi nemamo drugog izbora. Mnogo je bolje odmah u startu kao što smo mi krenuli na vreme da se to preseče nego da ostanemo potpuno... da se ugasi preduzeće”, kaže potpredsednica štrajkačkog Ljubica Stjepanović-Muhić.

 

Kupovinom “Prosvete” novi vlasnik “IPS Medija II” dobio je i račun tog preduzeća u blokadi, milionske dugove, autore koji su napustili izdavačku kuću, većinu prodavnica u zakupu, a ne u vlasništvu.

 

Direktor Dejan Pantović tvrdi da su sve obaveze prema zaposlenima izmirene, uključujući i obaveze pre privatizacije. Pantović smatra da štrajk koji ulazi u četvrti mesec samo nanosi veću štetu.

 

“Iako smo uložili preko milion i po evra u projekat oporavka Prosvete, nažalost, mi smo sada zaustavljeni na svim kolosecima i moramo sada da se borimo bukvalno za egzistenciju Prosvete. Naš stav je da knjižare moraju da se otvore, da prosveta mora da ostvaruje prihode, da u izlozima treba da budu knjige a ne politički pamfleti, da knjižare treba da se renoviraju, posebno Geca Kon, ponuda treba da se unapredi, da izdavački program treba da se realizuje a za to je potreban novac. treba da se nađe i način za finansijsku sanaciju Prosveti a ne da se produbljuju njene dubioze ovim tromesečnim izostankom prihoda”, kaže Pantović.

 

Podršku zaposlenima u Prosveti dali su brojni pisci, oba udruženja pisaca, javne ličnosti i 15.000 potpisnika peticije. U rešenje problema uključio se i premijer Mirko Cvetković koji je od Ministarstva ekonomije i Agencije za privatizaciju zatražio podatke o privatizaciji Prosvete.

 

http://b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=04&dd=17&nav_category=12&nav_id=425131

 

Jebeni dinkic i ostala kopilad,idiotizacija se nastavlja sve dok se ne zatvori zadnja knjizara i biblioteka :violent:

Edited by Djilas Picka

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...