Jump to content

Istorija Srba


Теша Тешановић

Recommended Posts

Definitivno bi istorija srpskog naroda bila drugacija da nije bilo puca i da smo ostali pri trojnom paktu,smatram da je to najveca greska drzave Srbije,tj.ondasnje Jugoslavije.Kao i samo stvaranje Jugoslavije 1918.takodje velika greska kralja Aleksandra.

Velika greota je pogibija Mite Ljotica i ne uspeli pokusaj da se formira nezavisna anti-komunisticka drzava Slovenija.

 

I Čerčilu i Staljinu je bilo u interesu da se desi rat na Balkanu. Sa jedne strane da se smanji pritisak Nemacke na Britaniju i da se deo trupa prebaci na Balkan a sa druge strane da se odlozi novi front i napad na Rusiju koji se ocekivao.

 

Naravno , da nije bilo Kralja Ujedinitelja ne verujem da bi do ovoga došlo, samo da smo se uvukli kao kornjača pod oklop i da smo bili konzervativni sve bi danas bilo mnogo drugačije.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Definitivno bi istorija srpskog naroda bila drugacija da nije bilo puca i da smo ostali pri trojnom paktu,smatram da je to najveca greska drzave Srbije,tj.ondasnje Jugoslavije.

 

I da nismo odbili ultimatum 1914. I da nismo zaratili na Bugare 1885. I da nije Karađorđe digao ustanak. I da nismo stali uz Austriju 1683-1699. I da nije Lazar izašao Turcima na megdan 1389. I da se nismo doselili na Balkan. Definitivno bi nam istorija izgledala drugačije.

 

Idi begaj.

  • Upvote 4
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma da, da je Ljota zavladao Srbijom, Nemci bi dobili rat, i bogato nagradili Srbe. :no:

 

Ljotic koliko ja znam nije imao nikakvu istorijsku ulogu,pre rata je bio predsednik Zbora i to je ostao i tokom rata,njegove aspiracije nisu bile da vlada.

On cak nije bio ni u vladi Milana Nedica i bio je covek iz senke,nije se uplitao mnogo ni u poslove dobrovoljaca,on je uglavnom pisao.

Pisao je lepo o svom narodu,ali njegove ideje su zastarele,neke cinjenice koje izneo tada su se preslikale i na nase vreme.Ali on je bio monarhista i jugosloven.

 

Kada je crvena armija pocela da nadire ka evropi.Ljotic je trebao da se prebaci zajedno sa SDK,SDS i agentima tajne policije u Sloveniju,gde su trebali da ga docekaju pripadncii

slovenacke plave i bele garde,u sloveniju su trebali da dodju i cetnici pa cak i oni drazini,jer su se pred kraj rata Draza i Mita "pomirili"

 

Ljotic je imao i dogovor sa ruskim generalom Vlasovim koji se borio zajedno sa nemcima portiv komunista da se i ruski odredi prebace u sloveniju ali to nije uspelo jer su nemci po naredbi Hitlera

prebacili Ruse i Cesku gde su ucestvovali u borbama protiv Crvene Armije,ipak jedan puk je dosao u Sloveniju.Plan je bio da se forimira anti-komunisticka vojska.Ali pogibija Ljotica i Ubistvo Djurisica i njegovih nekoliko hiljada cetnika u jasenovcu su poremetili ove planove.Stvarno steta sto se to nije dogodilo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ljota je imao maltene nikakvu podrsku pre rata medju stanovnistvom, a i tokom rata nije mnogo napredovao sto se popularnosti tice. A oko njegovog programa, ja ne vidim sta tu NIJE zastarelo (cak i za to vreme, ideje o korporativnoj drzavi itd, vec odavno nisu bile u duhu epohe), i iskreno, kakav god da je ishod WWII po stanovnistvo Jugoslavije, ovakav kakav je, drazi mi je takav ishod nego da je ideologija poput Ljoticeve pobedila (da ne pominjem sto bismo se onda i definitivno nasli na gubitnickoj strani na kraju celog rata).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Antikomunističke snage u Jugoslaviji nisu imale baš nikakvu šansu na kraju rata. Da su i imale neku brojnost, naoružanje i podršku, Rusi svakako ne bi dozvolili da zavladaju celom zemljom, jer je dogovor sa Čerčilom bio 50-50. Verovatno bi došlo do rasturanja Jugoslavije, pa bi se Slovenija i Hrvatska našle u zapadnom, a Srbija u istočnom bloku. Dakle - Srbija bi svejedno bila scijalistička, na ovaj ili onaj način. Ovaj način koji smo imali bio je mnogo, mnogo bolji od alternative.

Share this post


Link to post
Share on other sites

E da pre nego neko pocne da me "ispravlja",nek se malo edukuje i nek ne spaja Rasku i Duklju iliti Zetu u jedno.Znaci kada se govori o srpskoj zemlji i srpskom kralju misli se iskljucivo na Rasku.

 

Ма први српски краљ је Тито, а "српска земља" је АВНОЈевска Србија, без покрајина.

 

Иначе, Стефан се кад је тражио круну, позивао на круну његове дедовине, тј. на Дукљу. Основа на којој је тражио уздизање у краљевтсво је то што је исто већ постојало раније. Ерго, Михајло = први српски краљ.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...