Jump to content

Zoroastrizam


Recommended Posts

Ma pisacu kasnije detaljnije na temi hinduizam - o levoj stazi i obozavanju zlih bogova/demona sta vec, mada sam ovde vec objasnio da nema zla onako kako prosecan covek misli, tako da ne znam sta vas to toliko cudi? :D

Obozavanje Cinmanasti je sasvim normalno u tantri, npr. Ili Kali..

 

 

Pisacu na hinduizmu i budizmu o tome cim nadjem vremena. Nemojte spamovati temu. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da to je zato što kao što je Varg ranije opisao, je pojam dobra i zla veštački razdvojen u nepostojeće apsolutno. Kali nije zla, a to što mi 'vidimo' boginju stvaranja i razaranja, boginju promene i vremena, boginju koja je crna (plava, tehnički) kao lošu - to je naša podsvest i 'vrednosti' utemeljene u nama.

 

On topic: počeh da čitam Avestu. Kaže 'Righteousness is the best good and it is happiness. '

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kali nije zla, a to što mi 'vidimo' boginju stvaranja i razaranja, boginju promene i vremena, boginju koja je crna (plava, tehnički) kao lošu

al niko je ne vidi kao zlu x) tj. nijedna hindu tradicija ne vidi bogove unishtenja kao zle, jer nikad ne unishtavaju nepravedno.

 

avesta je chudna, postoji milion vrsta prevoda, jer taj jezik bio mrtav i kad je zoroastijanizam bio shiroko prihvacjena religija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O bre Rogozube!!! Ljudi je vide kao zlu, Varg je napisao da je zla! Aman :D Sad će naravno Varg da se javi da napiše kako zlo i dobro ne treba razdvajati, to je neprirodno prisilno veštački stvoreno itd...

 

Ajde bre da ne spamujemo više?... :D

 

 

 

Čika koji je preveo deo Aveste prvi je ono, na samrti dao doprinos. Sreća pa je napredovanjem lingvistike, iako je jezik odavno mrtav, dosta toga prevedeno. Sad tih milion verzija se u stvari međusobno pročišćavaju, tumače i objašnjavaju dodatno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 months later...

Da se nadovezem malo na prethodni post..

 

Npr. Zahhak ili Zohak je smatran zlim kraljem u persijskoj istoriji, a zapravo je bio iniciran u magiju od strane Ahrimana. Nakon sto je Ahriman poljubio njegova ramena, zapoceo je transofrmaciju - izrasle su mu dve crne zmije (simboli mudrosti, tajnog znanja) i nastavio je da vlada citavih hiljadu godina. Nakon toga je postao jedan od najmocnijih demona u sluzbi Ahrimana.

 

I danas odem da guglam njegovo ime, cisto da proverim sta pise o njemu van strucnih knjiga i vidim kako ''zmije simbolisu zedj za ubijanjem'' itd itd. :haha:

Edited by Novaliis

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...