Jump to content

Van der Graaf Generator


Totamealand

Recommended Posts

Mislim da se vidi koliki sam trešer po tome što sam morao da proverim ime na wikipediji. Da mi je neko rekao da će se to ime naći na VdGG temi... :haha: Ništa loše, samo je iznenađenje. :bigblue:

 

Zanimljivo da se ne slažeš odakle i dokle traje Genesis niz, Igore, mislio sam da ćeš imati zamerku na moje uključivanje albuma World record u veliku VdGG petorku. Obično ga fanovi ne smatraju u rangu prethodnika.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za Baloffa mislim da nisam dobro preneo ono što sam hteo da kažem...ili vas dvojica mnogo to površno čitate :haha: Elem, mislio sam na pristup pevanju, svakako ne da su slični vokali, daleko od toga su naravno. Al si me Đomla razočarao za neprepoznavanje :no: 10 Hail satans & 20 Bonded By Bloods, what the vicar prescribes.

 

Za nizove je u pravu DS, više sam se na Genesis sablaznio :haha: Jeste mi mrša "World Record", skoro pa da ne poveruje čovek da je izašao u istoj godini kada i albumčina imena "Still Life"*.

 

 

* Opethovci, nije taj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mislim da sam lepo razumeo šta si hteo da kažeš sa Baloffom, nisam još pustio, al' pretpostavljam da neću da čujem Baloffa lično kako se dernja, nego tog tamo gospon Hammilla Skajvokera kako ga prlja na svoj način.

 

A posebno mi se sviđa što si pomenuo Baloffa, jerbo je to najbolji Exodus pevač, razume se.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dadoh Totamealand-u plus, jer sam i ja morala da guglam ko je Paul Baloff *thrash mi kao pravac uvek tesko drzao paznju* :haha:

 

Aj da se oglasim i ja a propo VDGG, prvi album koji sam preslusala bio je Pawn Hearts (koji mi je ponajvise Crimson-ish :haha: ovo stavljam samo zbog mozda nekih koji nisu slusali bend, jerbo su KC i VDGG bili savremenici) i ok tu su me kupili, a onda sam lagano krenula u odiseju... Hamilov glas mi nikad nije predstavljao problem, da se razumemo njegovi tekstovi su umetnost i muzika je tu da upotpuni pricu i cini mi se da je tako oduvek bilo, nema te neke pretencionosti koja moze da se oseti kod gorepomenutih bendova. Drzeci se jednog standardnog recepta, mislim da je ovo ekipa koja nije stvarala da bi razbijala neke nove granice u muzici, ovo je ekipa koja svo vreme fura svoj fazon koji je manje-vise isti, ali koji one vole da sviraju, bez razmisljanja da pomeraju granice u muzici... umetnost radi umetnosti :da:

 

Sve se to ogleda i kasnije u Hamilovom solo radovima, ta njegova "skromnost" u melodijama a opet ta liricka nadarenost koje me oduva iz stopa. Primer mi je njegov album "Over" i pesma "(On Tuesday she used to do) Yoga" jednostavno, mracno, iako je naslov zajebantski i tako pesma pocinje, gradi se postaje mracnije i tako se zavrsava :da:

 

Still Life <3

Smatra se da se Mikael odlucio na ovaj naziv albuma upravo zbog ovog albuma VDGG iz 1976, ne znam jeste li iscitali tekstove sa tog albuma... ali tekstovi The Pilgrims, Still Life i La rossa mogli su Miki da posluze za ideju koju je on razradio u jednu mracnu pricu... ono bacam odeje :bigblue:

 

Pesma La Rossa stih

"Take me, take me now and hold me

deep inside your ocean body,

wash me as some flotsam to the shore,

there leave me lying evermore!

Drown me, drown me now and hold me down

before your naked hunger,

burn me at the altar of the night -

give me life!"

 

Ladno mogu ovu strofu da zamislim u nekoj pesmi od Opeth-a :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta strofa je jedan od najboljih VdGG momenata ikada, i muzički i tekstualno, plus Peter zvuči prebrutalno na istoj. Odlična pesma u celini, kao i sam album, moj lični favorit od benda. Što jes' jes', World record nije u istom rangu, ali dovoljno je blizu ostalima da bih ga svrstao u veliku petorku. When she comes, Wondering, Masks...

 

Poređenje sa Opethom potpuno na mestu. Ipak je Mikael pre neku godinu lično uručio Peteru the visionary award na nekog prog dodeli nagrada. :da:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 3 weeks later...
  • 5 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 3 weeks later...

...i to je poslednje što smo čuli od njega.

 

Čudan malo album. Kreće sa zvukom starog VDGG, što se mislim odavno nije desilo (možda i jeste poslednja ona dva su mi baš bleda bila, pa takvo i sećanje) dosta quirky i all over, i onda do kraja se pretvori u neki "The Final Cut", kanda dosadno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 5 years later...
  • 8 months later...

Jako sam bio naoštren pre par meseci da se nadovežem na ovaj post gore sa izveštajem sa VdGG koncerta, ali se onda naravno Hammillu slošilo tipa 3 dana pred koncert ovde i otkazan ostatak turneje (pa smo drugar i ja otišli na Ten Years After umesto toga :haha:)

Sad mu izgleda bolje

https://scontent-ams4-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/296839912_474087964723029_8170757036585090829_n.jpg?stp=cp1_dst-jpg&_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=kQlgoJ7uvS0AX-IoQ9E&_nc_oc=AQmOLjD7KM-v1ox7es8jyGmI0Ogo-ul7eEX9RsOqAmAgtZuLMrCE4qyU1rMjadK5-CdcHvrHDoavxuS4AdB43Toj&_nc_ht=scontent-ams4-1.xx&oh=00_AT_dDzDD04lXZtcUUJxTTLvMBlEGXmYkeR87z3QZiL61Hg&oe=62F265C8

ali koja crna pauza u 70ima, nešto mi je strah da je to to od turneja za njega...

No, htedoh da se nadovežem da sam od tad bar uzeo da ispravim jednu stvar u muzičkom obrazovanju, a to je da overim Hammillove solo radove. Za sad sam "samo" na prva 4 u vrćenju, ali već je jasno da je jako glupo što se ovome ranije nisam upustio. Nekako sam oduvek ignorisao solo radove progera, makar bili i iz 70iih, nemam neko objašnjenje što. Neverovatno kreativno i svestrano, i dodavši na to albume sa VdGG iz tog perioda, apsolutno je neverovatan opus muzike koju je lik napisao u periodu od samo 6-7 godina (računam '70-'76). 10 albuma koje mislim da za života neće moći da mi dosade, kapa dole.

ludilo

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebalo je da ih ulovim u Amsterdamu 2020. godine, pa svi znamo šta se desilo. Srećom sam još tada tražio refundaciju, jer da sam otišao ove godine na novi datum, poljubio bih vrata, jer je koncert bio otkazan na taj dan ako se dobro sećam, zbog Hammillovog zdravlja. I ja imam utisak da je gotovo. Hammill i VdGG mogu da ostanu neostvarena želja.

I gle slučajnosti, i ja sam se ove godine primio na njegove solo radove. Slažem se, Hammill je jedan od najdoslednijih kompozitora u toj eri. Pesme poput Modern, In the end, Red shift, Gog, Faint-heart and the sermon, itd, ništa lošije nego kultne VdGG stvari. Ja lično izdvajam prvih šest albuma, čak me dobro voze i direktniji momenti na Nadir's big chance. :da:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...

Razmišljam ovih dana o ovome što smo pričali pre neki mesec. Gledam sledeći niz albuma hronološki: The Least we can do is wave to each other, H to he, Fool's mate, Pawn hearts, Chameleon in the shadow of the night, The Silent corner and the empty stage, In camera, Nadir's big chance, Godbluff, Still life, World record, Over, The Quiet zone / The Pleasure dome. 

Trinaest albuma. Kad bih morao da biram koji album najmanje volim od svih ovih, i dalje je stvarno dobar album u pitanju. Došao sam do zaključka da niko, ali NIKO nikad nije imao ovoliko dobrih albuma u samo osam godina. I prilično sam uveren u to. Igi, šta ti misliš? 🙂 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogu samo da se složim, od kad sam ono napisao još uvek nisam "napredovao" hronološki sa solo albumima, onaj niz mi još uvek vredan konstantnog vraćanja. 

Za odnos vreme-broj albuma-minimum kvaliteta najbliže mi pada napamet, neizbežno za mene, Wilson sa PT 1999-2007 i još dva Blackfielda između. Ali kao što rekoh pre, slabo sam šarao po solo albumima progera, možda se krije još neki sličan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...