Jump to content

Ihsahn


ba+a.

Recommended Posts

Na tridesetoj sam sekundi i umesto Einara vidim nekog mladog deckica sa lepom kosuljicom i besprekornom frizuricom kako pokusava da impresionira Džej Lo, Stivena Tajlera i ko beše treći član žirija u X faktoru. Ne vidim kako sve što je Einar otpevao u ovoj pesmi odoudara od onoga što su najstereotipniji zahtevi pop estetike danas. Lep glas, lep izgled, i emocija je tu, nežna melodija... Ali nebitno. Kapiram da je ovo raskrsnica na kojoj se Ihsahn i ja rastajemo.

 

kako on peva je "pop" jedino ako si u zivotu samo black/death/thrash slusao.

 

ako je tako, onda je i Dio - Don't Talk to Strangers pederska pop pesma, osim ako on dobija metal pass jer je ruzan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pored toga što je bio ružan, Dio nikad nije ovako prenaglašeno afektirao u pesmama. I kao i drugi veliki HM pevači iz 80ih, imao je taj neki grit u glasu iako je pevao čisto. Uostalom, metal je tad bio subverzija koja je prvila otklon od masovne kulture, a ovakvi igrači kao Einar sada joj po mom mišljenju pružaju ruku pomirenja. To je, uostalom, moguće i eksperimentalno utvrditi - evo, smem da se kladim, navataj 10 random klinki u Knezu sa ovim novim modernim pocepanim farmerkicama i pusti im prvi deo pesme, pre nego što Ihsahn zareži, kladim se da će bar 8 reći kako im skroz super zvuči. Pritom ne pokušavam da kažem da to nije legitiman zvuk, ni da je loš - samo stavljam stvari u kontekst. A kontekst je taj da je ovo prijemčiva, likeable muzika koja promoviše estetiku lepog, a ne estetiku ružnog. Ja biram ružan metal, jer mi od metala to treba - da je gadan, agresivan i da predstavlja negativan šok za većinu raje koja baza Knezom. Što ne znači da neću svako malo da pustim i Smitse, Spandau Ballet, Depeche Mode, Suede, Tinderstikse i još milion nekih drugih stvari koje gotivim. Ali ne kada mi se sluša metal.

 

To each his own, neko okačio pesmu, neki ljudi rekli sviđa im se, ja rekao da mi se ne sviđa i idemo dalje, nemam nameru da debatujem.

  • Upvote 2
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pored toga što je bio ružan, Dio nikad nije ovako prenaglašeno afektirao u pesmama.

 

jeste na pocetku ovo pesme sto sam spomenuo i u drugim

 

http://www.youtube.com/watch?v=JOF0i4I8EcA

 

 

I kao i drugi veliki HM pevači iz 80ih, imao je taj neki grit u glasu iako je pevao čisto.

 

ima i Einar kad treba

 

 

1:04 ako to nije heavy metal pevanje ne znam sta je

 

Uostalom, metal je tad bio subverzija koja je prvila otklon od masovne kulture, a ovakvi igrači kao Einar sada joj po mom mišljenju pružaju ruku pomirenja.

 

kako moze bend koji ima 90 posto neparnih iseckanih riffova koje ne moze ni 80 posto metalaca da isprati, pesme od po 7-8 minuta, i skoro nikad ne koristi standardne pop aranzmane, da pruzi ruku pomirenja bilo kakvoj masovnoj kulturi? tako sto ima lep glas koji bi realno mogao da se nadje u pop bendu kad bi morao?

 

to mozes da kazes za vecinu prog metala onda.

 

mogu Jorn Lande i Russell Allen opusteno da pevaju u nekom Disney filmu po glasnovnim mogunostima. to znaci da nisu metal pevaci?

 

to sto ti govoris je klasicno "nisam se udubio u muziku, ali ne mogu lepi momci sa modernim frizurama i kosuljicama da budu metalaci"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam nekako najblizi brtu Jaretu u ovoj diskusiji (poyyy).

Po meni najveci kvalitet metala i jeste sto u njemu mogu nadjem aposlutno svaku emociju koju zelim, metal moze da bude i ruzan i lep, i seljacki i moderan, i pop i prog strukture pesme, i pederskih i demonskih vokala, i prljav i cist, i tuzan i veseo... sa svim mogucim varijetetima izmedju. Uglavnom se slazem sa nekim opstim definicijama sta je taj "pravi" metal ali ne mislim da je manje vredan i "lazni", rado konzumiram oba. Ali mi je legit da neko voli samo prljavo i gadno, nemam nista protiv, mada se ja ni u ludilu ne bih lisio svih ovih svetova zbog nekih preconceived misljenja ali sta god se kome svidja, nemam nista protiv.

 

Btw nalazim da je simptomaticno da svi ucesnici ove diskusije imaju kratke kose :mhihi:

 

Sto se tice gospodina Vegard Tveitana, on je sam rekao da mu je glavni izazov i trip za ovaj album da vidi sta moze da u radi u okviru standardne strukture pesama, i za sad to dobro zvuci. Da li je nemetal sto se druzi sa Matt Heafy-jem i Einar-om umesto sa Fenrizom i King Diamondom? Meni je najveci metal modus po kom i sam guram cinjenica da covek radi sta hoce i izgleda kako hoce dok uziva u tom metalu.

 

I ne razumem sta je lose da se devojcicama sa pocepanim farmericama svidi metal pesma. Isto kao sto ne volim Sabaton ali im skidam kapu sto su 7 puta po Srbiji napunili koncerte recimo. Neko ce od tog naroda naci neke stvari koje mi stari gadovi volimo a do kojih nece doci preko Repetitora, Cece ili cega vec.

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

A kontekst je taj da je ovo prijemčiva, likeable muzika koja promoviše estetiku lepog, a ne estetiku ružnog.

za mene je sav ihsahn nakon emperora estetika lepog

kao što je to i enslaved, borknagar...

 

ne postoji niti jedan jedini žanr muzike koji se toliko osmelio da koketira sa drugim stilovima i iste implementira u svoje stvaralaštvo, kao što to metal radi

pa kada mu je osnova konzervativna i limitirana pa mora da se širi spolja.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije vise zajeban, uprostio ga brat, ne mogu da se naviknem na ovu promenu u stili aranziranja pesama, sve je nekako straightforward, nema vise mracnu estetiku to mi nekako najvise ne odgovara, jedinu Pressure lici na njegovu standard stvar, ovo ostalo da nema njegovog glasa nikad ne bih rekao da je njegova pesma. Definitivna promena u pristupu i vajbu na celom albumu... South Winds i Frail, ova poslednja pesma, koji kurac? Da li mi ne lezi ili ne mogu da se naviknem, ne mogu da se odlucim... mislim da ce pre biti ovo prvo. Osecam se kao da slusam Leprous, kul je sve to, lepo sviraju al ne radi me.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanimljiva anegdota sa Brutal Assault festivala. Pre neke 3-4 godine - cekamo mi Atari Teenage Riot i ekipa ode po pivo, ostanem ja solo i pridje mi neki lik, naglasak cudan, onako obojica tarzanski engleski pikali i raspricamo se mi o ATR i industrial rock bendovima i svemu, i to bome dobrih 20 minuta. Bas zanimljiv izbor bendova lik imao. Krenuo Atari, lik se izgubi, ekipa se vrnula, haos koncert ludilo, jedva zivi ostadosmo. Zavrsi se koncert, cekam ekipu da uzmu stvari koje su prebacili sa ograde, stojimo drugar i ja - tek eto ti lika i u prolazu mi doturi neki flajercic i kao - "Naleti sutra, sviramo u toliko i toliko, imam taj neki bend Ihsahn pa ono, mozda ti se svidi." Ode lik, ispricam ja drustvu posle i pokazem flajer - a ribe iz ekipe izvadile telefone i na googlu mi nasle lika i kao - jel to ovaj iz benda Emperor? reko - jeste to je taj lik. A one skoro umrle sto nisu bile prisutne da se slikaju. :D hahahaha..... Sutra sam bio ultra mamuran pa nisam ni otisao gledati bend, ali lik je ultra potkovan industrial rock bendovima, bas smo se ispricali o nekim raritetima posteno. A i fin cova skroz, na zemlji.

Edited by oNe
  • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Soul Wandering: Pa nisam izvalio jer ne slusam ni jedan ni drugi bend a vala ni ne znam kako izgledaju. Ali prijatan cova taj Ihsahn. Posle sam tek pogledao neke snimke, potpuno druga prica nego privatno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...