Jump to content

Zanimljivosti


Face Of Melinda

Recommended Posts

Pa u tome je fora - ne izgleda. U oba slučaja se posmatra jedna ista realnost samo iz dva potpuno različita ugla (smera kretanja). Samo od tvog karaktera i tvojih "afiniteta" zavisi koji će ti se više svideti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta znam, ova druga gloriously happy slika opisuje mene od pre nekoliko godina, kada sam gledao pozitivno na svet oko sebe. Možda neka egzistencijalna kriza govori iz mene, ali iako se slažem sa svime što je napisano u toj pro life motivacionoj sličci, deluje mi krajnje naivno, da ne upotrebim neku težu reč, da kažem jeste, tako je i da to promeni moj sadašnji pogled na svet. Moje subjektivno mišljenje je da ovom svetu više odgovara mračniji opis koji sam ja dao. To je realnost oko nas i ne mora biti odmah negativna. Šta više, ja ne vidim ništa negativno u prvom prikazu čoveka i njegove važnosti u ovom univerzumu. Za određen tip ljudi, taj melanholični stav se savršeno slaže sa crnom i hladnom saturnovskom sferom koja astralno dominira nad ovozemaljskim karakterom i rezultira spicifičnom genijalnošću koja se, recimo, ogleda u tkz. školi noći čiji su predstavnici, ti melanholični geniji i pesnici, hodali zemljom tokom više vekova ljudske istorije, od antike pa sve do romantičara.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kad citam Novalisove postove, odusevljavam se svaki put u pozitivnom smislu :D Crna i hladna Saturnovska sfera koja astralno dominira nad ovozemaljskim karakterom :rockdevil: Inace, i ja se slazem za ovo prvo. Nebitni smo u odnosu na univerzum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Njegov trenutni status je 'patuljasta planeta', i tu je u društvu nekih nebeskih tela tipa Ceresa, Erisa, Makemake i sličnih. Misija New Horizons bi mogla da promeni taj status, možda će Pluton dobiti opet status planete, misli se da ima atmosferu, pa čak i prstenove, pa, ono, možda :bigblue: Evo sad gledam, ovaj Eris je npr. veći od Plutona, pa nikad nije imao status planete. Nije da je nešto davno otkriven, ali eto ako ćemo po veličini, ako je Pluton planeta, onda je i Eris planeta :mhihi: Ali na kraju krajeva, sve je to relativno, pošto je definicija planete podložna promenama i samu definiciju regulišu neke internacionalne astronomske institucije, to kako oni kreiraju definiciju diktira koliko planeta u sistemu imamo :mhihi:

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

O, da. Imam hiljade slika i klipova Aurore Borealis, godinama sam već opsednut njima i proučavao sam njihov uticaj, simboliku i međusobnu povezanost u alhemiji, nordijskoj mitologiji, šamanizmu, staroj Kini, smaragdnoj kruni itd. sve do, recimo, Bauma autora Čarobnjaka iz Oza koji je bio okultista i član Teozofskoh društva.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ovom svetu više odgovara mračniji opis koji sam ja dao

Pazi, ovakvim razmišljanjem možeš da obesmisliš (aka "lišiš smisla") apsolutno svaku stvar koja postoji a ne samo Čoveka. Po tom principu onda ništa više ne bi imalo smisla niti razloga da postoji. Pomisli npr. na Sunce. Beskrajno veliko u odnosu na Zemlju i isto toliko važnije. A pomisli sad kad bi Sunce bilo svesno biće koje bi moglo da rezonuje: "Da, ja sam ogromno u odnosu na planete i izvor sam života ali šta to vredi kad u Kosmosu već postoji na milijarde važnijih i većih zvezda u odnosu na koje sam ja potpuno beznačajna trunka prašine". I šta ćemo sad?

 

Različite stvari obitavaju i vrše svoju ulogu na različitim nivoima postojanja i poređenje značajnosti tih nivoa nije baš umesno. U Univerzumu je sve na neki način povezano i uzročno-posledični lanac uvek postoji samo nije uvek tako očigledan.

 

To je realnost oko nas i ne mora biti odmah negativna

Pa i ona druga slika je ista ta realnost samo gledana sa drugačijim "filterom". Kao kad gledaš kroz prozor ujutru i uveče. Gledaš identičnu stvar ali utisak koji ta dva prizora ostavljaju na tebe se debelo razlikuju.

 

Zapravo, niti je tvoja slika negativna niti je moja pozitivna, ti sam im daješ određeni smisao sopstvenim tumačenjem. Ja pošto sam po prirodi optimista stvari gledam na jedan način ti na drugi.

 

ne vidim ništa negativno u prvom prikazu čoveka i njegove važnosti u ovom univerzumu

Čovek jeste važan u ovom Univerzumu samim tim što je deo njega. Dakle, ima određeni objektivni značaj. E sad, koliki je taj značaj to još ne znamo. Ako jednog dana definitivno utvrdimo da smo jedina svesna bića koja postoje onda Čovek zaista ima ogromnu važnost i posebnost u Univerzumu. Ali ako se utvrdi da samo u našoj galaksiji postoji još 100 miliona razvijenih civilizacija (postulat Fermijevog paradoksa) tada bi Čovek naglo izgubio na toj svojoj unikatnosti (koju smo za sada skloni sebi da pripisujemo bazirano na dosadašnjim saznanjima).

 

Ali možeš stvari gledati i u suprotnom smeru. Svaka ćelija koja čini tvoje telo je totalno beznačajna posmatrana na makro nivou ali na mikro nivou apsolutno svaka od njih je od neprocenjive važnosti za formiranja tkiva, organa itd. Dakle, samim tim što nešto postoji ima nekakvu važnost.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kendal, da ponovim još jednom slažem se sa svime što si napisao, lepo to zvuči i zanimljivo je kad se uneseš u sve to, stvara osećaj u čoveku da je važan i jedinstven. Ali bili mi i besmrtni bogovi, opet smo niko i ništa. Uvek postoji nešto više, nešto iznad, van našeg domašaja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kendall,dobar ti je ovaj primjer sa Suncem. A Mjesec,sta bi on pomislio da je svjesno bice?Jesi li razmisljao? mozda bi nesretnik proklinjao svoj zivot i krenuo da luta po svemiru,tuzan...eh,ko bi ga znao..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledao sam u jednom dokumentarcu, postoje ljudi npr. u SAD koji putuju po zemlji i traže ostatke meteora koje kasnije prodaju i od toga žive. Deluje kao da dosta dobro zarađuju, mada ne verujem baš da je kilogram meteora dvadeset puta skuplji od zlata. Cene nisu iste za sve komade, naravno da komadi koji su ređi, tj. čudnijeg sastava, koštaju više od komada meteora uobičajenog sastava. Manje-više vezano za to - otkriće novog asteroida nosi sa sobom nagradu od 500 dolara. Tako je jedan dekica, astronom amater, otkrio preko 1000 asteroida :mhihi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...