Jump to content

2011.06.04. *Beogradska arena, Beograd* The Cult


crusader84

Recommended Posts

The Cult један од најпопуларнијих, али и најоспораванијих састава друге половине осамдесетих, одржаће концерт у Београдској арени, 4. јуна.

 

 

Мада под садашњим именом постоји од 1984. године, Cult је рођен 1981. године, када је Естбери (Ian Astbury) основао готик-рок бенд Southern Death Cult, назвавши га по индијанском племену које је у 14. и 15. веку насељавало делту Мисисипија.

 

Естбери је 1983. године основао нову групу Death Cult, којој се придружио гитариста Били Дафи, али је убрзо из имена избацио реч "death" (смрт), плашећи се лоших асоцијација.

 

Купећи мистику и опсесију Doors-a, гитарску оркестрацију Led Zeppelin-a и тро-акордске ударе AC/DC, додавајући елементе пост панк готик рока, Cult је добио следбенике у родној Британији половином осамдесетих са синглом као што је "She Sells Sanctuary" пре пробоја на америчко метал тржиште у касним осамдесетим песмом "Love Removal Machine".

 

Први албум "Dreamtime" објављен је на јесен 1984. који је, уз сингл "Спиритwалкер", био велики хит на независним топ листама.

 

"Love", објављен годину дана касније, наставља у хард року и долази до четврте позиције на листама у Британији.

 

За трећи албум, група мења свој састав - Стјуарт прелази на ритам гитару, придружују им се басиста Kid Chaos као и продуцент Rick Rubin. Као резултат, настаје албум "Electric" по многима најжешћи и најтежи до данас. Управо са њега се издваја сингл „Love Removal Machine" који бенду ствара фанове и у Америци а албум 1987. године, достиже међу топ 40.

 

Ипак, тензије међу члановима и даље трају тако да бенд поново мења свој састав 1988. године. Тада објављују и „Sonic Temple" најуспешнији албум CULT-a икада. Хит сингл „Fire Woman" нашао се међу топ 10 песама на америчкој листи а убрзо бенд почиње да наступа и са групама као што Motley Crue и Aerosmith и као предгрупа бенда Metallica на њиховој „Damaged Justice" турнеји. Проблеми са зависношћу и честе свађе и даље трају па бенд напушта Сорум који се придружује „Guns N' Roses" и Стјуарт. Замењени бубњарем Микијем Каријем и басистом Чарлијем Дрејтоном, објављују албум „Ceremony" 1991. године који добија јако слабе критике и разочаравајуће резултате. Након тога, бенд одлази на трогодишњу паузу да би 1993. године само за британско тржиште објавили компилацију хитова "Pure Cult" која се нашла на првој позицији топ листе најпродаванијих албума. Нови албум издају 1994. године који поново долази на лоше критике и продају тако да се у пролеће, 1995. године, разилазе.

 

Нови Cult са Метом Сорумом (Матт Сорум) и Мартајн Леноблом (Мартyн ЛеНобле) који се придружују Естубурију и Дафију, наступа на Tibetan Freedom festivalu 1999. године. Бенд у овом саставу објављује 2001. албум „Beyond Good and Evil" пре поновног повлачења. Естбери се придружује бившим члановима Дорса у бенду „Doors of the 21st Century" касније преименовом у „Rиders on the Storm".

 

2007. године Естбери најављује да се поново придружује Дафију у новој верзији Culta са басистом Крисом Вајсом и бубњаром Џоном Темпеста и објављују албум „Born Into This".

 

 

Концерт у Београдској арени 4. јуна, биће трећи наступ овог бенда у нашој земљи.

 

 

Улазнице по ценама од 2500, 2900 и 3500 динара биће у продаји од сутра, петка, 25. марта на следећим продајним местима: Београдска арена, Културни центар Београда, Евентим, „Ушће" шопинг центар, књижара Делфи (СКЦ), Гигстиx. Интернет продаја на: http://www.arenabeograd.com/, http://www.tickets,rs/, http://www.eventim.rs/.

 

http://www.arenabeograd.com/sr-ci/events/details/217/the-cult

 

 

:rockdevil::muzicar::opusteno::pivopije:

 

Prilika da se isprave prethodne greške (uspeo sam da ih propustim i na Exitu i na Tašu :udri: ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A u k**ac!! Pa kud bas u tom periodu, povrh svih troskova koji ce uslijediti za Sonisphere, Kreator i mozda za jos nesto. Propustio sam ih 2006. i 2007., a pitanje je da li cu otici i na ovaj koncert. :-/

 

Edit: Sad pogledah na sajtu Arene, za divno cudo nema fan-pita, nego je samo parter 2500 din, a tribine su ove skuplje. Ako nista, to je u redu.

Edited by Runner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Realno, da se ima kinte, ispratio bih svakog izvođača i svaki sastav ako znam makar par pesama. Sada bih pogledao i Santanu i Kokera i The Cult i Guano Apes, što se tiče Arene. Nažalost, situacija je daleko od tako nečega.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znaci te kao skuplje su za sedenje. 2500 i nije strasno, trebao bi da odem, nemam ekipu, iz mog grada nece niko da ide al uvek naletis na nekog i ispadne najbolje. Vidimo se tamo. I ja sam uspeo da propustim oba koncerta kod nas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Realno, da se ima kinte, ispratio bih svakog izvođača i svaki sastav ako znam makar par pesama. Sada bih pogledao i Santanu i Kokera i The Cult i Guano Apes, što se tiče Arene. Nažalost, situacija je daleko od tako nečega.

 

taj fazon, ja propustam ovo nazalost jer ipak nije >>prioritet<<

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Ne znam Lazo al ja ne mogu ni do Melenaca, kamo do Bg a danas petak. Ne znam dal da se

smejem il placem jebem li ga traktoristicku...

 

tj. cetvrtak il sta vec jebem ga ja

Edited by heavyervin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Voz.tj. sinobus Ervine,pruge nisu blokirane.

 

Malo da se podsetis kako je to klackati se sinobusom po Banatu :bigblue:

 

A i da vezbas/treniras putovanje sinobusom pred odlazak na Tarju,haha :smile:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa to mi preostaje, auto otpada, imam u pola 5 ujutru pa imam da zderem ceo dan,au ne znam tesko ce mi pasti nesto to..

.

 

nije ni bio fan pit sve je parter, ni ja nisam kupio jos haha, jebes blokade ako nema karata haha. fala bogu pa sam pijan pa sad serem

Edited by heavyervin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...