Jump to content

Prog rock epovi


Novaliis

Recommended Posts

Zahvaljujem na tvom trudu da mi pojasnis ove stvari oko hriscanstva,ali kao sto si procitao u mom prethodnom postu u pitanju je bila sala,koja bi se,eto,trebala upravo odnositi na ljude koji imaju tu vrstu predrasuda.

Iako sam ja-da budem iskren,mada to ovdje nije ni vazno-grdni bezboznik ali daleko od toga da mi to smeta,narocito ne u ovom kontekstu,jer zasto bi mi smetala jedna poezija,sto reko Hamsun.Dakle,u pitanju je samo muzika,koja-kao sto gore napisah-ne odgovara mom senzibilitetu,u prvom redu mozda Morse-ovi posljednji radovi,sto opet ponavljam ne dovodim u nikakvu vezu sa svjetonazorima pomenutog.i naravno postujem tvoj stav,ukus itd...da sad ne padam u frazerstvo

Drugo,nemoj sto zamjerit,jer cesto puta kaka se napise nesto na ovom parcetu elektronskog papira zna se dozivjeti pogresno,a prethodni post je samo moja bezazlena konstatacija;fino je,ponekad,sa ljudima podijeliti sopstvene stavove,iskustava u vezi nekih stvari do kojih drzimo,u ovom slucaju muzike je li...a ovo mjestvo upravo tome sluzi.

izvinjavam se ako sam udavio temu i povrijedio pravilo kuce.

pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...

Pijem vino i slusam Karavan u to ime sledeca pesma:

 

"Life's too short to be sad, wishing things you'll never have

You're better off not dreaming of the things to come

Dreams are always ending far too soon

Sounds of a distant melody, once played, lost from memory

Funny how it's clearer now, you're close to me

We'll be together all the time"

http://www.youtube.com/watch?v=i7zcOlnEoRo

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Сад ћу да испаднем captain Obvious, али не пратим превише овај жанр, па бих да допринесем овим класиком. :bigblue:

 

Иначе, без обзира што не пратим прог рок, ово ми је сасвим сигурно омиљени бенд.

 

http://www.youtube.com/watch?v=HehcJaTyd-E

Share this post


Link to post
Share on other sites

како добар почетак, ко phillip glass или steve reich

 

U početku sam od njih slušao samo par pesama, sada generalno ne mogu da prestanem da ih slušam. Njihova muzika je specifična, ima tu određenu pozitivnu atmosferu i kada se jednom navučeš na to, TFK postaje nešto više od same muzike.

 

Nisam pronašao na youtubeu par mojih omiljenih pesama od njih, kao što je epska Big Puzzle, sa Back in the World of Adventures albuma (na mom avataru trenutno) iz 1995. što je zapravo prvi TFK album. Dodao bih i Monsters & Man sa Paradox Hotel albuma iz 2006.

Ko je zainteresovan neka ih pronađe i posluša, nema ih na youtubeu pa ne mogu da postujem ovde.

 

Ono što je zanimljivo za TFK je što su za 13 godina izdali 11 albuma od kojih su mnogi dvostruki, ukupno 18 sati muzike. Ovo je prvi put da su napravili dužu pauzu između albuma, 6. juna ako se ne varam izlazi novi album, nakon Sum of No Evil iz 2007.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, svi su mi nekako posebni. :haha:

Ta dva su mi omiljena, Back in the World of Adventures prosto zrači nekom pozitivnom, magičnom atmosferom, pre svega zbog uvodnog i završnog epa - World of Adventures i Bigg Puzzle.

 

Paradox Hotel je prepun dragulja, magičnih momenata, možda i moj naj album. Več sam spomenuo epsku Monster & Man, a dodao bih Blue Planet, What if God is Alone koja je jedna od mojih omiljenih pesama uopšte, neverovatna stvar, zatim Minor Giant Steps koju slušam svakodnevno, prava TFK himna, Life Will Kill You itd. Dakle savršen album.

 

Dodao bih album Stardust We Are makar zbog istoimene polusatne pesme koja važi za jednu od njihovih najboljih pesama, a ima tu još odličnih stvari poput uvodne In The Eyes Of The World.

 

Flower Power album ima pesmu Garden of Dreams koja traje 59 minuta i ako joj se da dovoljno vremena i usmeri dovoljno pažnje, zaista to i postaje, magični vrt snova koji se lagano otvara i prikazuje jedan lepši, bolji svet. To je uostalom i suština TFK muzike. Dodao bih i instrumental Astral Dog koji je odličan.

 

 

Svaki njihov album volim, i primetio sam da su mi uvek najomiljenije i najbolje epske numere. Valjda se u toj slobodi koju pružaju epske pesme ovi muzičari najbolje izražavaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A evo jednog dragulja, švedski bend Kaipa, veeeoma potcenjen čak i za prog rok bend (underground undergrounda). Razmišljao sam da otvorim temu o njima ali mislim da bi bilo uzaludno. Roine Stolt je počeo karijeru upravo u ovom bendu, kada je imao svega 17 godina.

 

Ova stvar je sa albuma Inget Nytt Under Solen iz 1976.

 

http://www.youtube.com/watch?v=UstmrgZaTfY&feature=related

 

Bend je ponovo aktivan od 2002. ne znam kakvo je trenutno stanje. Imam njihov poslednji album In the Wake of Evolution iz 2010. koji je prošao prilično nezapaženo. Solidan album po meni. Evo jedne stvari sa tog albuma, Roine nije učestvovao na njemu, koliko znam.

 

http://www.youtube.com/watch?v=XataBbpDloE&feature=related

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...