Jump to content

Presing


VoivodBG

Recommended Posts

 

https://www.facebook.com/events/548474255202755/?ref=3

 

 

Povratnicki koncert beogradskog benda Presing koje nismo dugo culi u Novom Sadu. Sa njima ce zajedno nastupiti i psihodelicni pop bend Ti u kom svira Ilija Duni iz sada vec bivseg Petrola.

 

Grupa Presing je nastala krajem 1990. godine. Sastav je od 1990. godine do danas preživeo mnoge personalne promene i nekoliko višegodišnjih pauza u radu, ali nikada nije zvanično prestao da postoji. Osnivači, predvodnici i jedini originalni članovi sastava kroz sve njegove postave su beogradski umetnik Zoran Radović Kiza i gitarista Vladimir Marković Kraka. Grupa Presing je tokom godina imala velikih poteškoća sa diskografskim kućama i Radovićevim zdravstvenim stanjem, što im je kočilo karijeru.

 

Zajedno sa sastavima Kanda, Kodža i Nebojša, Klajberi, Kazna za uši, Darkvud Dab i Euforija, Presing je definisao “NeoBeo” zvuk - autohtoni alternativni gitarski stil u rok muzici nastao u Beogradu početkom 90-tih. Radovićevi tekstovi visokih poetskih kvaliteta, pevani u rep maniru, savršeno su se uklopili sa Markovićevim snažnim, harmoničnim i donekle disonantnim gitarskim deonicama, stvarajući autentični beogradski post-rok zvuk.

 

Članovi Presinga bave se i drugim umetničkim formama - književnošću (Radović je objavio zbirku poezije “Ključ i lav”, a Marković, pod pseudonimom Vladimir Krakov, roman “Kralj komaraca”) i likovnom umetnošću (Radović je slikar, a Grubačić akademski vajar). Članovi Presinga imaju i brojne sporedne muzičke projekte (Tron, Stereo Ikar, Tornado ptice, Ki.mono, i druge).

Do sada su izdali albume

 

“Presing” (Slušaj Najglasnije!, 1992.)

“600 Nebo” (Skver, 2002.)

“Zanos bez snova” (Ammonite Records, 2006.)

 

U CK13 ce promovisati kompilacijski album “Skrivena planeta” a izdanje se ocekuje krajem maja.

 

Grupa Ti je psihodelični elektro pop duo iz Beograda koji čine Ilija Duni i Trajče Nikolovski.

Obojica rodom iz Makedonije, upoznali su se u Beogradu, u zgradi BIGZ-a, i u leto 2012. osnivaju grupu Ti. Probe imaju u dnevnoj sobi Ilijinog stana, gde Trajče svira elektronski bubanj, Ilija gitaru i bas sintisajzer, dok obojica pevaju. Ilija je prethodno svirao u grupama Petrol i Meatmarket, a Trajče u bendu White Noise in a White Room i Čistilište.

Muzika grupe Ti je puna pamtljivih i često sanjivih melodija Dunijeve gitare, punih i prijatnih bas deonica na sintu, sjajnog dvoglasa i jednostavnih hipnotičkih tekstova i Trajčetovih ritmova koji obuzimaju i stvaraju prijatnu atmosferu lenjeg kišnog popodneva provedenog sa suve strane prozora ili kasnog buđenja u danu bez mnogo obaveza.

 

 

ulaz 300rsd

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 6 months later...
  • 4 weeks later...
  • 1 month later...

Novi album Presinga "Neurokrem" izaći će na vinilu kada sakupimo 100 (sto) kupaca tog izdanja u pretprodaji. Verujemo da Presing ima dovoljno dugogodišnjih prijatelja benda koji će podržati ovu nameru, i verujemo da će album "Neurokrem" svojim kvalitetom s lakoćom privući prave diskofile.

U tu svrhu, Presing pokreće crowdfunding kampanju, koja će omogućiti svima zainteresovanima da naruče LP ploču Presing "Neurokrem" po pretplatničkoj ceni od

 

12 € / 15 $

 

Kupci iz Srbije mogu se javiti porukom u inboks stranicewww.facebook.com/grupa.presing, da dobiju uputstvo za uplatu u dinarima.

 

Kupci iz inostranstva mogu da uplate na PayPal nalog ili pomoću kartice u okviru crowdfunding kampanje https://www.indiegogo.com/projects/presing-new-album-on-vinyl/x/8932560#home.

 

Prijatelji benda koji ne žele da naruče ploču mogu učestvovati u kampanji prilozima već od 1 $ / 80 din naviše (za dinarske uplate javite se u inboxwww.facebook.com/grupa.presing za uputstvo) - za svaku visinu uplate možemo da ponudimo određeni poklon zauzvrat iz produkcije benda - novu knjigu poezije Kize Radovića "Morzeov dah", majcu Presinga, ranija izdanja na CD-u koja vam nedostaju ili ulaznice za predstojeće koncerte benda.

 

Kampanja traje do 29. novembra 2014 u ponoć, nakon čega ćemo saopštiti rezultat. Platforma Indiegogo preko koje smo pokrenuli kampanju prikupljeni novac šalje 15 dana nakon završetka kampanje na naš račun. Od tog trenutka nemački proizvođač Vinyl Manufacture staviće nas na svoju listu čekanja, gde obično treba 5-6 nedelja do završetka izdanja, zbog velike navale na štamparije gramofonskih ploča.

 

U slučaju da ne sakupimo dovoljno novca za štampanje ploče, uplaćeni novac ćemo vam vratiti u najkraćem roku.

 

Hvala na podršci!

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 8 months later...
  • 2 months later...
  • 6 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...