Jump to content

Narodnjački metal


ÆSTROPHOBOS

Recommended Posts

Vec duze vreme postoji odredjena pojava u Srbiji vezana za "obradjivanje" narodnjak u metal fazonu. Ima par finih primera sigurno koje svi znamo. Ova tema ne bi trebala da bude H8, ali samo letimicnim pogledom na broj wieva na youtubu me je nateralo da se zapitam. Da li su metalci u sustini samo malo zlobniji oblik narodnjaka? Zasto? Ne verujem da bi obradjivanje nekog narodnjaka popularizovalo metal kod folkerske mase, posto oni su bas gadljivi na taj zvuk iz sebi svojstvenih razloga, tako da ostaje samo da se metalci na takve stvari zesce primaju i takvi potezi nailaze na masovnu podrsku. Recite mi sta mislite o tome. Hvala unapred.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se ne bi metalci primali na to, ako su narodnjačke pesme dobre, ne razumem? Zadržiš melodije i harmonije (kojih u narodnoj muzici ima fenomenalnih, daleko boljih nego u nekim podžanrovima metala), i samo obradiš u metalskom aranžmanu, da bi uklopio te melodije i harmonije u zvuk koji voliš. Tu se ipak radi o pesmama koje su popularne kod nas, koje lako ulaze u uši, na kojima su mnogi od nas odrasli - pa zašto ne praviti obrade, da to zvuči još zanimljivije, barem nama koji slušamo gitarsku muziku? Uostalom, zar i autorske metal pesme ne sadrže melodije i harmonije preuzete iz klasične i raznih izvornih vidova muzike, vrlo često i folka? Metal nije izvorna muzika, to je samo jedan savremeni muzički fazon u koji se bukvalno sve što je izvorno i klasično može uklopiti.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Metal je nadiskustven i apstraktan. Kako drugačije objasniti istraživanja po kojima su m(j)etalci i ljubitelji klasične muzike jako slični? Narodna predstavlja spuštanje u empirijsko, što je ok, ali muzika ne odgovara. Da bismo postigli sklad, uklopimo narodnjački tekst sa čvršćim zvukom. Zabavno je.

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...