Jump to content

Tema za ekipu


Baal

Da li je Kuruz Delija ili Grobar?  

66 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

  • 2 weeks later...

https://mondo.rs/Zabava/Zvezde-i-tracevi/a1489879/kristijan-golubovic-o-belivuku-arkanu-legiji.html

 

Da li je isitina da si udario Caneta iz Partibrejkersa?
"Jesam. On je poljubio moju pokojnu ženu Danijelu sa kojom je bio prijatelj. I ja se toliko naljutim i priđem:
- Što si poljubio moju buduću ženu?
- Ajde otkači se. Ko ti je ovaj?, pita on Danijelu.
I ja bam u glavu, Cane odleti u zvučnike, pala mu s noge patika. Ustaje čovek onako razvaljen i kaže - Kreni, kreni prema meni. Kad sam posle čuo pesmu "Kreni prema meni" pitao sam se da li je moguće da je čovek bio inspirisan onim udarcem... Ja inače mnogo volim Caneta, mnogo ga cenim."

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hrvati su nekad bili značajna nacionalna zajednica u Zemunu. Svojevremeno je imao četiri hrvatska nogometna kluba (HŠK Građanski, HŠK Zemun, HŠK Dunav i HŠK Hajduk), brojna kulturno-umjetnička društva hrvatskog predznaka, Hrvatsku čitaonicu, organizaciju Hrvatski sokol, a od gospodarskih se isticala Hrvatska štedionica. Brojni su Hrvati ostavili tragove u Zemunu koji se ne daju izbrisati, a dokaz su hrvatske baštine u tom gradu . . .

Share this post


Link to post
Share on other sites

15 hours ago, Srbin Hamza said:

Vojislav Šešelj, danas najpoznatiji Hrvat u Zemunu.

Ћетнићко копиле.

...više od 80 godina ne prestaje iseljavanje Hrvata iz Zemuna iz raznih razloga. God. 1921. Zemun je imao oko 20 000 žitelja - oko 70% bili su Hrvati.

Danas Zemun ima više od 200 000 žitelja, a procjenjuje se da Hrvata ima samo oko 5%. Iseljavanju Hrvata je uz političke pritiske pogodovalo ciljano ekonomsko slabljenje, kulturno izoliranje i zapostavljanje. Nakon Drugoga svjetskog rata svi gospodarski i kulturni objekti koje su Hrvati stoljećima podizali u Zemunu oduzeti su i postali su "narodna svojina". primjer gradske Bolnice ili Bolnice sestara milosrdnica, koje su sestre podigle za građane Zemuna, a koja im je oduzeta. Zatim Katolički dom, u kojem su radila kulturno-umjetnička društva, npr. Tomislav. Zatim Hrvatski sokolski dom, Hrvatska štedionica, tvornice. Oduzimanjem tih i drugih institucija intenzivirano je iseljavanje Hrvata iz Zemuna, onemogućena egzistencija i njihov opstanak. Velikosrpski uspon 1980-ih i ratni pohodi 1990-ih bili su novo zlo. Mnogi su Hrvati ostali bez svojih kuća, stanova, posla, otpremnina, dionica, s minimalnim mirovinama. Danas Hrvati u Zemunu nemaju svojih škola, ustanova, svojih medijskih emisija, svojih predstavnika u lokalnoj i državnoj vlasti. Tek 2003. je registrirana Zajednica Hrvata Zemuna. Knjižnica i čitaonica, koja nosi naziv »Ilija Okrugić«, obnovljena je uz pomoć članstva, Vlade Republike Hrvatske i župnika.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...