Jump to content

Rune


Thule

Recommended Posts

Naravno da rune nemaju nikakve veze sa Hriscanstvom...

Nemaju apsolutno nikakve dodirne tacke.

Rune su bile sveti simboli i u dalekoj proslosti, po njima je bio postavljen kompletan sistem filozofije i magije. Imale su obrednu funkciju, koristile su se za proricanje buducnosti i komunikaciju sa visim silama. Sam koren reci "Runa" znaci "tajna" ili "saputati". Runsko pismo je spoj alfabeta i simbola.

Spomenucu rune iz Starijeg Futharka, koji je baziran na 24 Rune. Svaka Runa ima svoj simbol, svoje znacenje i svoju magijsku upotrebu.

Sam naziv Stariji Futhark govori da se radi o jednom od prvobitnih setova Runa iz kojeg su, vremenom, nastale sve novije kombinacije.

Uostalom, evo ti link pa citaj i sam.

http://sunnyway.com/runes/meanings.html

Pa ti sad vidi mozes li se istovremeno naci i u Hriscanstvu i verovati runskim simbolima :blink:

Cisto sumnjam... ;)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa svejedno, to što si napisala je...pogrešno.

Možda očekujete da neko dođe i ispriča vam sve o Runama..zbog čega?

Koga interesuju, sam će krenuti da ih proučava, zna se kako se to radi i tada će saznati da li je to samo vrsta pisma.. za nezainteresovane to samo i jesu.

 

Zar ne primećujete da niko više ne dolazi na ovu temu da bi prosipao pamet, mislim na one koji se bave Runama..možete je slobodno zatvoriti :da:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzmi časopis "Jezik i kniževnost", mislim da je trobroj 7-8-9 u pitanju, nisam sigurna, ali proveriću, pa ću te obavestiti, imaš tamo sve o runama, naravno, sa naučne tačke gledišta, što tebe, izgeda, ne zanima!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uzmi časopis "Jezik i kniževnost", mislim da je trobroj 7-8-9 u pitanju, nisam sigurna, ali proveriću, pa ću te obavestiti, imaš tamo sve o runama, naravno, sa naučne tačke gledišta, što tebe, izgeda, ne zanima!

 

:)

 

Drago mi je što neke stvari stoje upravo onako kako i treba da stoje.

Verujem da tamo ima sve o Runama.poz

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

jah, moze AP i Rune, ako prolazish kroz neku od Njih...opasno?sve je opasno ako definishesh opasnost kao neshto shto izaziva strah i donosi negativne promene u tvoj zivot s tim shto se te negativne promene chine takvim samo na prvi pogled..he must have wings who loves the abyss...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Runsko pismo je najstarije pismo germanskih naroda. Dosad je nađeno oko 5 000 runskih zapisa na području od Crnog mora do Grenlanda i od Bosne (Breza, 6. vek) do Skandinavije. Najveći broj zapisa nađen je u južnim i centralnim delovima Skandinavije, odakle potiču i najstariji zapisi datirani u vreme oko 200. godine naše ere.

Etimologija reči runa je sporna. Posebno je korišćena da označi slova u staronordijskom i staroengleskom, a u runskim zapisima je potvđena počev od četvrtog stoleća. Može se pretpostaviti da je osnovno značenje reči runa "tajna".

Runsko pismo je uglavnom slovno, tj, jednom glasu odgovara uglavnom jedno slovo. Po početnim glasovima imena prvih šest glasova, runsko pismo je nazvano futhark. Njegov razvoj deli se u tri osnovne faze:

• starije runsko pismo iz perioda do oko 550. godine

• prelazno pismo iz perioda 550-750.

• mlađe pismo, nakon 750.

 

Poreklo runa još uvek nije raščišćeno iako se rasprave vode već više od 100 godina. Stvorene su verovatno u prvom veku nove ere, možda čak i u njegovoj prvoj polovini, ali je sve ostalo znatno nesigurnije.

 

Runsko pismo je ostalo u upotrebi praktično sve do početka primene papira i štamparstva, a u nekim zabitijim delovima Skandinavije (Telemarku u Norveškoj i Dalarna u Švedskoj) i do savremenog doba.

 

Osim za svetovne potrebe, runsko pismo je korišćeno i u magijske svrhe. Na to ukazuju pomenuto značenje reči runa (tajna), činjenica da je svako slovo moglo predstavljati reč po kojoj je imenovano, urezivanje runa u brojčanim odnosima u oružje, naznake na nadgrobnom kamenju da rune nisu uklesivane po suncu, čest slučaj da je ispisana strana okrenuta ka zemlji i podaci iz islandskih saga o korišćenju runa u čaranju.

 

Zanimanje za rune počinje u šesnaestom veku, a 1599. godine izlazi prvi priručnik runologije švedskog učenjaka Johana Tomasa Bureusa. Nakon toga, runski zapisi se sistematski prikupljaju, tumače i izdaju. Grana nauke koja se bavi njima se naziva runologija. Literatura o runama je obimna, a dobri, kratki uvodi su:

 

1. Düwel, Klaus: Runenkunde. Stuttgatrt, 1969.

2. Eliot, Ralf W.V: Runes. An introductio. Manchester, 1959.

3. Makaeв, Э. А: Язlк древнейштих рунических надписей. Москва, 1965.

4. Musset, Lucien: Introduction à la runologie. Paris, 1965.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...
Runsko pismo je najstarije pismo germanskih naroda.

 

 

Nisam, ovako autistican, ni procitao post cestito i znam da gresim dusu, videh spomiju se tamo i neGermani. Runsko pismo nije (samo) germansko. Mnogo je zajebanija materija. Postovanje i stovanje, svakako :rockdevil: .

 

 

Kazem, mrzelo me ladno da citam (ja sve ovo otkucam u realnom vremenu, 'sigma te' mi je 5.17 sekundi :da: ).

 

 

 

P.S. 'Rune je moj drug'.

 

 

 

P.P.S. Hari, sacu ti bacim pismo na islanCkim runama.

Edited by Dersu Uzala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prazna runa ne postoji, pošto su rune simboli, tako da je totalno suludo tvrditi da postoji tako nešto kao što je "nepostojeći simbol".

ako posmatramo rune kao pismo, onda ne postoji, jer je neupotrebljiva.

ako posmatramo rune kao magijske simbole, ako trazimo savet od njih, onda misticna prazna runa igra veoma bitnu ulogu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prazna runa ne postoji ni u kom slučaju. Ne znam gdje si saznao za to o čemu govoriš, ali mislim da su te pogrešno informisali. Postoji razlog zašto Futhark ima 24 rune, kao i zašto su podjeljene u 3x8 sistem, i tako dalje i tako bliže. To će reći svako ko iole poznaje rune.

Prazna runa je izmišljotina nekih new age kreatura.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...

Vaistinu, prazna Runa je otprilike nešto kao izmišljotina New Agera. Ona je navodno Odinova Runa, što je naravno čista glupost, i kaže se da ima otprilike značenje slično Runi Peord kada se u divinaciji koristi. Od New Agera uglavnom nema ljeba.

Edited by Sitch Boe

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...