Jump to content

Recommended Posts

Samhain 2012 – Dark Revolution sezona Treći talas

Samhain je već neko vreme spektakl koji obećava, što nije bilo drugačije ni ove godine. Na trećem danu festivala, 2.11.2012., trebala je da nastupi ekipa, „trio infernale“ rock-a, hard rock-a i metal muzike, čiji je najpoznatiji član promenio planove. Naime „Majke“ su otkazale nastup, ali to nije sprečilo „Hype!“, četvorku iz Zrenjanina, koja je nedavno dobila počasnog petog člana, Dalibora Kurjaka (član nekadašnjeg benda “Gluve Kučke”) i „Trigger“ iz Beograda, da pokažu šta umeju.

Nagla promena rasporeda sviranja nije predstavljala problem ni za jedan od ova dva benda. Zajednička misija – da muzikom zapale atmosferu kluba Ilegala, prkoseći kiši koja je sprečila veću navalu publike, uspešno je ispunjena.

Prvi su nastupali relativno „mladi” bend „Hype!“, čiji se album sa nestrpljenjem očekuje pre završetka ove godine. Iako smo ih mogli videti na festivalima kao što su Exit, InMusic, Kulpin fest, Koncert Godine i Warriors Dance festival, ovaj bend i dalje važi za novitet na sceni. Profesionalno prevazilazeći tehničke probleme nakon prve pesme malim funky jam session-om, bend je pokazao kako savršeno vlada instrumentima, dok pevačica raspolaže glasovnim mogućnostima koje imaju potencijal da zasene dometom i varijabilnošću iskusnog umetnika. Pored već pomenutog Dalibora Kurjaka, tu su: Darko Kurjak, odličan bubnjar koji svira u grupama „Partibrejkers“, „Memlah“ i „Hurricane Brothers“, Pavle Kirćanski, profesor gitare, Miloš Kralj, basista koji takođe svira u grupi „Memlah“ i pevačica Dragana Mijatović aka. Gaga Lee, koja pored grupe „The Spanks“ ima petnaestogodišnje iskustvo u bavljenju muzikom, zaista ne mogu nikako da se nazovu amaterima. Zahtevna publika ljubitelja hard core i metal zvukova, nije uspela da ostane ravnodušna prema energiji i vibe-u koji ovaj bend, čiji performans vapi za velikim binama, nesebično projektuje autentičnim nastupom izvođenja široke lepeze alternativnog zvuka. Posetioci kluba, koji su delom isključivo došli u nadi da će slušati „Majke“, oduševili su se repertoarom „Hype!“-a. Od „mekših“ pesama kao što su „Still Right Here“,„Same Stuff“ ili „What Do You Want?!“, preko žešćih „Soul Mates“ „Weird“, „Kill Em All“, „Simple Creature“, „Suicide“, naravno pored „Erase“, pesme za koji je snimljen prvi oficijalni spot, koji se trenutno nalazi na top listi Gruvanja, a do nedavno bio i na Jelen Top 10; vrhunac je svakako poslednja pesma, koja izaziva možda najdublju emociju u publici, jer je svaki put prezentovana sa neverovatnim žarom. Višnjica na šlagu torte – „Get Away“. Gaga Lee, osim što pleni pojavom, ima glas koji te jednostavno bezobzirno usisa, razdrma, uđe ti pod kožu, pravo do moždanih ćelija, gde se zatim zadržava.

Nakon „Hype!“-a, nastupala je grupa „Trigger“, koja je nedavno objavila obradu pesme „Spiritus“ od grupe Jakarta i koja je dobro poznata domaćim ljubiteljima tvrdog zvuka. Grupa je dobila priznanje “Otkriće godine” u okviru godišnje dodele nagrada TV Metropolis za 2007. godinu. U toku iste godine počevši sa gostovanjem na Beerfestu, Trigger je započeo i koncertnu promociju. Sastav koji predstavljaju: Dušan Svilokos, virtuoz gitare, tekstopisac i srce benda, zadužen za to da začarava slušaoce svojim „vratolomijama“ na nesvakidašnjem modelu žičanog instrumenta, dok ga prate legendarni Đavo (nekadašnji član grupe “Napred u prošlost”) za bubnjevima, Petar Popović na bass gitari i naravno dobro poznati četvrti član, čiji je karakterističan, individualni scenski nastup, savršeno podvučen vokalnim sposobnostima – pevačica Milena Branković, dala je sve od sebe da ponese već vidno dobro raspoloženu masu. Standardni repertoar pesama sa prvog albuma „Ljubav“, dopunjen je začinima obrada kultnih pesama kao što su „Ena“, „Kurvini Sinovi“, „Ona spava“, „Par Godina Za Nas“ i kao završnica – „Another Brick in the Wall“. Da li je riziko obrađivanja tolikih hitova dovoljno isplativ? Verujem da je zrelost članova ovog benda dovoljna da to sama proceni. Ostalo će vreme pokazati.

Verujem da je svirka ispunila, ako ne i premašila očekivanja publike. Ko želi reprizu, sa bonusom: 14.12 u Domu Omladine, ista ekipa plus „Majke“.

 

Andrea Baskin

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...

http://svetgitara.co...mijatovic-hype/

 

Intervju: Dragana Mijatović, HYPE!

 

 

Zrenjaninsko-pančevački bend HYPE! objavio je svoj album prvenac pod nazivom „HYPE!“ za izdavačku kuću Odličan hrčak, o čemu smo nedavno pisali. O novom albumu i planovima pričali smo sa Draganom Mijatović, pevačicom benda.

 

 

Zrenjaninsko-pančevački bend HYPE! objavio je svoj album prvenac pod nazivom „HYPE!“ za izdavačku kuću Odličan hrčak, o čemu smo nedavno pisali. O novom albumu i planovima pričali smo sa Draganom Mijatović, pevačicom benda.

 

Nedavno ste objavili prvi album pod nazivom „Hype“. Kako si zadovoljna reakcijama ljudi?

 

- Pravo da vam kažem reakcije su sjajne! Veoma sam zadovoljna samim rezultatom našeg dugogodišnjeg rada, koji smo konačno krunisali izdavanjem albuma.

 

Iako ste tek nedavno objavili album, imali ste dosta nastupa na velikim festivalima. Exit, Warrior’s Dance Festival, Koncert Godine i INmusic neki su od njih. Koje pesme najbolje prolaze kod publike?

 

- Objavili mi album sada, pre ili kasnije, svirati se mora. Tako je, svirali smo na tim festivalima i zahvalni smo svima onima koji su nas od početka podržavali u onome što radimo. Što se tiče pesama, nisam sigurna, mišljenja su različita. Mislim da niko nije konkretno rekao ova stvar vam je loša ili ova je najbolja, postoje favoriti, ali iskreno ne opterećujemo se tim stvarima. Bitno je da se ljudima dopada i da reaguju dobro na to što im mi pružamo.

 

Koja pesma je tvoj favorit sa albuma?

 

- Pesme su kao moja deca – sve ih podjednako volim. (smeh)

 

Da li je u planu koncertna promocija? Ima li nekih potvrđenih datuma?

 

- Za sada nemamo potvrđene datume, ali postoji mnogo planova koji tek treba da se realizuju. U svakom slučaju svi će biti obavešteni o novostima na vreme.

 

Za singl koji ste objavili kao najavu albuma, pesmu „Erase“, objavili ste i spot. Planirate li snimanje spota za još neku pesmu uskoro?

 

- Drugi spot baš sada snimamo za pesmu “Weird”. Držite nam fige!

 

Pratiš li domaću scenu? Koje bi bendove izdvojila?

 

- Iskreno i pratim i ne pratim, uvek sam bila više okrenuta stranim izvođačima. Svakako da ponekad pronjuškam po netu šta se dešava novo na našoj sceni i čim mi se neko dopadne ja se potrudim da čujem sve od tog benda. Konkretno od alternativne ekipe mi se dopadaju Straight Mickey and the Boyz, Nežni Dalibor, Repetitor, Grate, Etar… a od HC i metal ekipe naravno Downstroy, Trigger, Overdrive…

 

( Filip Andrejević)

Edited by Zodiac Girl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za singl koji ste objavili kao najavu albuma, pesmu „Erase“, objavili ste i spot. Planirate li snimanje spota za još neku pesmu uskoro?

 

- Drugi spot baš sada snimamo za pesmu “Weird”. Držite nam fige!

E, strava, ta pesma mi se svidela na prvo slusanje! :)

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Drugo mesto na takmičenju za "Music for Senegal" kompilaciju:

 

"Od 1:22 "Drugo mesto na takmičenju bendova osvojio je Hype, rok bend iz Srbije koji nam se jako dopao. Oni će se nalaziti na cd-u "Music for Senegal" i dobijaju kao nagradu 2 dana boravka u Agon Recording-u"

 

Edited by Zodiac Girl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...