Jump to content

Recommended Posts

Turnbridge (Nürnberg)

Classic Rock - das dürfte wohl die zutreffendste „Schublade“ sein, in die man diese Band einordnen kann. Tatsächlich ist das Programm der Band, bestehend ausschließlich aus Ei-genkompositionen, beeinflusst von Folk, Punk und Rockmusik der 60er bis 90er Jahre. Ob leise oder schneidende Gitarrenriffs, unterlegt von gefühl- oder druckvoller Schlagzeug- und Bassbegleitung, dazu die unverwechselbare Stimme der Lead-Vocals - der Sound von Turnbridge ist eigen. Die Band, 2009 durch deren musikalischen Kopf Volkmar del Piero ins Leben gerufen, erlebte aus musikalischen und persönlichen Gründen einige Umbesetzungen. Seit dem Frühjahr 2013 sind Turnbridge in ihrer aktuellen Besetzung zusammen. Einer Besetzung, die sowohl menschlich als auch musikalisch harmoniert, was sich natürlich im „musikalischen Output“ zeigt. Man muss sich nichts mehr beweisen, jeder der Musiker hat eine teilweise bewegte Karriere in diversen Bandprojekten hinter sich. Doch auch wenn es sich um eine Band mit Ecken und Kanten handelt, bei der die Lust einfach nur Songs zu „co-vern“ enorm gering ist: die Titel - so unterschiedlich sie auch sein mögen - sind eingängig und durchaus „airplay“-geeignet.

Homepage: www.turnbridge.de

 

Hype

Das Quintet "Hype" aus Serbien, wurde in 2009 gegründet. Sie spielen Alternative-Rock mit der Aufrichtigkeit und Energie einer Garage Band. Ihr musikalisches Erscheinungsbild ist nicht nur eine Sublimierung des klassischen Rock und Protopunk, sondern auch ein Echo der Rebellion der neunziger Jahre Szenen aus Seattle, Los Angeles und Detroit, mitgeteilt in einer kompromisslosen und frischen Rock and Roll Art des 21 Jahrhunderts. "Hype!" gehen mit Leichtigkeit durch Wände der Genres wobei sie alles der Musik unterordnen. Songs, befreit von starren Formen, wobei jeder seine eigene Geschichte, sein Leben führt. Die Band hat keine politische oder ideologische Agenda, aber rüttelt leidenschaftlich und sarkastisch am Grundstein der Massenkultur. Ein Gemisch aus kräftigen Gitarrensounds, groovigen Drum-Patterns, melodischen Bass-und Gesangspassagen im Bereich verheerender Subtilität, purer Aggression und in unbegrenzter Menge, konzipiert in einer immer willkommenen Subversion, lassen keinen gleichgültig. Dank der rohen Energie und der einzigartigen Verbindung zum Rock'n'Roll.

Homepage: www.hype-band.com

 

Dienstag, 18.03.2014

Einlass: 19.00h / Beginn: 19.30h

Eintritt: 10,- €

Reservierungen über [email protected]

Veranstalter: Turnbridge

Ort: MUZclub / Fürther Strasse 63 / 90429 Nürnberg

 

 

 

 

1888812_677198462323925_1954256341_o.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

http://www.princip.info/2014/03/20/dragana-mijatovic-pevacica-benda-hype/#

 

 

Dragana Mijatović, pevačica benda “HYPE”

Intervju

 

Dragana Mijatović, pevačica rock’n’roll benda HYPE, govori o premijernom albumu, svirkama, sceni i planovima.

 

Prvenac snimljen i objavljen. Gde može da se kupi? Jeste li zadovoljni? Kakve su reakcije medija?

Album je sniman na tri različite lokacije, 99 odsto materijala je snimljeno u našem kućnom studiju u mestu Aradac, koji prozvasmo „TBC studio“, jer na skoro svakom snimku se čuje nečiji kašalj. Dve pesme su snimljene u studiju „B&B“ (bivši studio „Zana“) u Beogradu, gde se radio miks i postprodukcija. Vokali su snimljeni u studiju „Hertz“ u Novom Sadu, gde smo takođe radili miks i postprodukciju, tačnije, najveći deo posla je završen u tom studiju. Znači Aradac–Beograd–Novi Sad union. Ceo album se ne bi desio da se nije pojavio Ivan Kljajić, naš producent, koji nam je pomogao u ostvarenju našeg cilja. Hvala mu na tome. Album je objavljen za izdavačku kuću „Odličan hrčak“.

Zvanično je u prodaji od 1. marta 2013. godine i može da se kupi u prodavnici ploča Pinball Wizard Records (TC Eurocentar, Makedonska 30) i u Dallas Music Shopu (Sremska 2). Zadovoljni smo reakcijama ljudi, dobili smo ono što smo očekivali. Mediji nas furaju koliko je to u njihovoj želji i moći. Hvala svima koji su uz nas od samog početka.

 

Album zvuči vrlo grandž, a domaći uticaji se ne osete.

Nije da smo namerno to radili, kod nas nijedan sekund stvaranja nije izveštačen, mislim da se to i čuje, možda nismo pokazali koliko prljavi možemo biti, ali sigurna sam da na sledećem albumu hoćemo. Mi smo bend za živu svirku, tu se oseti naš pravi vajb. Postoje uticaji, naravno, ali slabo domaći. Džoni Štulić je jedini koji je istinski imao uticaj na mene, iako verovatno nikada neću pevati rok sevdalinke. Za sada ovako kod kuće pevušim njegove genijalne tekstove. Darko (bubnjar) već uveliko sam stvara istoriju svirajući sa „Partibrejkersima“ sedamnaest godina, a pre toga u „Oružjem protivu otmičara“, „Gluvim kučkama“ gde je svirao i njegov rođeni burazer (koji takođe svira drugu gitaru u HYPE-u), tačnije bio je jedan od najbitnijih članova benda. Da ne dužim priču, svakako mi smo ljubitelji dobrog grandža i voleli bismo da uvek nekako imamo taj vajb u svojoj mjuzi, mada ne opterećujemo se definisanjem pravca koji furamo, ono što izađe izašlo je i to je ono najbolje što tada možemo da damo.

 

Svirate velike festivale, a smeši vam se i turneja po Evropi. Za domaće uslove to je i više nego uspešno.

Ah, šta je uspeh danas, mit. U Srbiji uspeti, bolje da se momentalno rokneš ili stranački opredeliš. Nešto ne bih ni jedno ni drugo. U fazonu smo, stvaraj, sviraj i plivaj, pusti da te voda nosi, ali ne u zaborav, već tamo gde si samog sebe usmerio. Nekako mislim da je sve stvar vizije. Ako ja sumnjam u sebe i svi ostali će. To nijedan muzičar koji zna da vredi ne sme sebi dozvoliti, jer jednom kada padneš nema ti ustajanja. Slabost je čovekov najveći neprijatelj. Evo baš se pakujemo, sutra krećemo za Nemačku, imamo svirku, radujemo se tome, to je sasvim dovoljno.

 

Rokenrol publika u Srbiji danas. Može li od alternativne muzike da se (pre)živi?

Huh, šta reći a ne zaplakati. Publika je razmažena do bola, ne zna se više ko šta sluša. Nisam u fazonu treba da postoje klanovi, ali realno i sada postoje, samo nekako su nedefinisani. Narodnjaci se oblače kao pankeri, grandžeri kao metalci, metalci kao narodnjaci, pankeri su kvazihipster, svi su nešto matori i zajebani, osećam se podmlađeno u većini slučajeva, što nije loše za moj lični osećaj ali kada generalno kao muzičar gledam sliku, strah me je. Mogu neki da žive od muzike, a i oni sami imaju već pola banke. Nema zlatne sredine, dok ne dođeš do te cifre tipa dvadeset godina svirke niko te ne smatra posebno bitnim. Posle toga momentalno postaješ legenda, strašno nešto. Uništili su rokenrol, jesu, stvarno jesu. Mediji serviraju toj deci ono što im donosi novac, njihov novac. Mi nemamo više ni kulturu u tom nekom smislu reči. Nekada su postojali pravi rok kritičari, pravi rok novinari, prave rok emisije, rok novine, magazini. Svi nekako kopiraju jedni druge, najave su iste. Tako i u muzici. Nas istinski boli uvo što imamo taj vajb devedesetih. To smo mi, ja sam rasla uz to, ne želim da glumim modern age klinca, jer to nisam. Osetila sam i rat i slobodu, to mi je u krvi. Ne mogu negirati postojanje toga. Na kraju krajeva, ne želim da se prilagođavam.

 

Sledeći nastupi u Srbiji? Novi materijal?

Novi materijal nastaje stalno, tu nemamo nikakvih problema. Sledeći nastup u Srbiji još uvek se ne zna, čim saznamo javimo!

Edited by Zodiac Girl

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

10269343_10203283383501879_2686440232250272024_o.jpg

 

 

 

 

- Reklama mora da postoji, inače kako ljudi da čuju za bend? - zaključuje Andrea Baskin, PR benda HYPE!, koja je u razgovoru predstavila niz načina kojima se mladi, nezavisni i neafirmirani bendovi mogu predstaviti javnosti.

Kad je muzika u pitanju, medijska je pažnja usmjerena primarno na bendove (pri čemu je ta pažnja prilično neuravnotežena između mainstream muzike i alternative bez obzira na žanr), a rad onih koji bend promoviraju često ostaje u sjeni – bilo zato što PR-ovi i menadžeri to sami odaberu, bilo zato što njihov rad ostaje ispod medijskog radara. Prvi slučaj ipak nije s Andreom Baskin - književnicom, prevoditeljicom, amaterskom fotografkinjom, instruktoricom fitnessa koja uz to i pleše hip-hop i uči svirati gitaru (popis je dug, da) i PR-om benda HYPE! iz Zrenjanina - pa je zato, u razgovoru, održala svojevrsnu praktičnu lekciju o osnovama PR-a za mlade bendove.

 

Menadžerica je benda Dragana Mijatović Gaga, vokal HYPE!-a s kojom smo intervju imali uoči 9. INMusica a Andrea je PR postala igrom slučaja. - Bend mi se od starta veoma dopao, krenula sam da delim snimke i novosti po socijalnim mrežama i to je vremenom uzelo veći obim. Prijateljstvo sa Gagom je postajalo jače, a naša saradnja ozbiljnija. Što se posla tiče, komuniciram sa stranim bookerima, izdavačima, novinarima i potencijalnim fanovima. Usmerena sam pretežno na medije, ali inostrane.

 

Rad u PR-u počeo je na temelju ukazanog povjerenja, rezultirao je sve većim interesom stranaca za bend a, što se tiče profesionalnog osobnog napretka, njezin PR-ovski posao počeo se s vremenom shvaćati ozbiljnije – valjda, kako kaže u šali. A u šali je počeo i odgovor na pitanje o mogućnostima da se neki bend predstavi u novim medijima, prije svega društvenim mrežama i platformama. - Igrice su dobro mesto za pronalazak istomišljenika - smije se Andrea, ali nastavlja u ozbiljnom tonu. - Najsigurnije sem interneta je ipak face to face. Nema čoveka kome nisam spomenula HYPE!. SemArtist Signala, HYPE! je uspešno učestvovao na još dva takmičenja – Beat100 i Jam City America. Lakše je doći do strane publike preko interneta, iako često i dalje moraš vući ljude za rukav da bi nešto pogledali. S obzirom na to da je bend izvanredan, nije bilo teško steći nove slušaoce. Facebook, Reverbnation, Soundcloud, Youtube i Twitter su po meni najbolje platforme za promovisanje. Ne treba, napominje, zanemariti ni festivale kao što je banjalučki Jelen Demofest, kojih u Srbiji zasad nema dovoljno.

 

U promoviranju benda Andrea je usmjerena primarno na internacionalnu razinu, a razloga je više. - Mislim da je HYPE!-u mesto u inostranstvu, prvenstveno zbog pesama na engleskom, a i vizuelno deluju kao da su iz Amerike ili Engleske. Ovo ne tvrdim samo ja, nego se dešavalo nebrojeno puta da me pitaju odakle je bend i začude se kada kažem da je u pitanju Srbija. Ali volim da komuniciram i sa domaćim fanovima, da čujem kakav je feedback, koje su im pesme omiljene i šta je ono što im se najviše dopada kod HYPE!-a. Također, važnu ulogu pritom igra Andreino višejezično porijeklo, koje joj predstavlja ulaznicu u internacionalni komunikacijski prostor. - Majka mi je Mađarica, a otac Rus. Govorim između ostalog: mađarski, engleski i nemački, što je svakako veliki plus u komunikaciji sa inostranstvom.

 

Kad je riječ o usporedbi starijih i novijih generacija, iz PR-ovske perspektive, barem njezine, unatoč tehnološkom jazu nema razlike među generacijama, već je ključna riječ i nekad i sad - upornost. - Teško svakako jeste, ali šta je u životu lako – zaključuje. Potvrda o tome koliko je teško stigla je i u razgovoru o domaćoj podršci među izvođačima. - Nažalost, moram reći da je domaća podrška slaba. Deluje mi da je prisutna ljubomora i frustracija sopstvenog neuspeha jača od volje da se pokaže poštovanje prema stvaralaštvu. Što se inostranstva tiče, to je sasvim druga priča, recimo baš na Artist Signalu na stotine bendova i izvođača je podržalo HYPE!.

 

Premda ima i onih koji promociju smatraju spamom, informacije koje nekome nisu zanimljive uvijek se mogu, smatra Andrea, izbjeći, no svakako treba i pripaziti pri odabiru platformi za promoviranje, a odabir zato nastaje zajedničkom odlukom Andree i Dragane, odnosno, PR-a i menadžerice. - Ja proveravam platforme i ponude, pa se dogovorimo šta bi bilo idealno za bend. Ipak ona najbolje zna šta želi da predstavlja, moj posao je samo prezentacija i širenje toga. Olakotna je okolnost svakako i što je menadžerica benda ujedno i njezina najbolja prijateljica pa se onda posao i ne doživljava kao posao.

 

Mnogi mladi bendovi ne znaju kako se promovirati ni kako pritom iskoristiti nove, virtualne medije. Upravo je zato bilo bitno čuti mišljenje o tome mogu li bendovi danas uopće uspjeti bez menadžera i PR-a, odakle krenuti i na koje zamke paziti. - Bez menadžera se može, ali bez PR-a teško. Reklama mora da postoji, inače kako ljudi da čuju za bend? Većina bendova to radi samostalno, ali ljudi reaguju loše na to, u smislu Vidi ovog što se pravi važan!. Što se zamki tiče, moraju jako da paze na obećanja koja zvuče savršeno, da sve što se dogovaraju sa nekim stave na papir, jer tužna suština jeste ta da mnogi žele da izrabljuju muzičare.

 

Uz gore spomenutu upornost, timski je rad jednako bitna stvar za vidljivost benda. Iako se ta sintagma može činiti banalnom, u HYPE!-u, za primjer, postoji na dvije razine -kad je riječ o velikim odlukama vezanima za promoviranje, u njima sudjeluju svi, a za sve ostalo zadužene su Andrea i Dragana.

 

Čak i ako se netko ne složi s Andreom i s mišljenjem da je muzička industrija u vremenu tehnološke eksplozije nevjerojatno kompetitivna, ne može poreći da je mali broj onih koji dospiju na pojedine ljestvice ili bar na playlistemuzikofila, a prilika za predstavljanje publici bez da se pritom čine kompromisi i mijenjaju muzički svjetonazori nesumnjivo su najveći izazovi i za izvođače i za PR-ove.

 

http://infozona.hr/n...u-bez-pr-a/7325

Edited by VoivodBG
format

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 months later...
  • 9 months later...
  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...