Jump to content

2013.05.16-27. *Beograd* Ring Ring festival


Lou
 Share

Recommended Posts

Ring+Ring+Festival+528320_595032760515512_7861822.jpg

 

Međunarodni festival nove muzike RING RING svoje "punoletstvo", tj. 18. izdanje, proslaviće od 16. do 27. maja, uz čak 15 koncerata, izložbu fotografija i niz pratećih manifestacija, na 7 lokacija u Beogradu.

 

Festival će ove godine imati dva fokusa, a onaj važniji usmeren je na predstavljanje žena autorki. Već niz godina, poneki festival u Evropi pokušava da ima svoje "žensko" izdanje, vraćajuci se kasnije standarnom programu u kome su dominantni muški autori i izvođači.

 

RING RING je od početaka pratio i podržavao žene autorke, ali pre svega imajući u vidu programsku konzistentnost i sopstvene mogućnosti. Ove godine je fokus pomeren na neke od najzanimljivijih autorki iz Srbije i sveta. Bečki duo Catch-Pop String-Strong otvara festival promo koncertom 16. maja u Kulturnom centru Rex, a iste večeri sa svojim ansamblom nastupa njujorška kompozitorka Annie Gosfield, koja se proslavila serijom albuma za izdavačku kuću Tzadik, John Zorna.

 

Sofia Jernberg, tamnoputa Šveđanka će nastupiti čak dva puta, najpre premijerno sa Igorom Čubrilovićem, otkrićem sezone u Beogradu, zatim i sa svojim kvartetom The New Songs. Od domaćih autorki svetske premijere svojih novih radova će imati Jasna Veličković, koja stiže iz Holandije sa performansom "Magnetik", te Anja Đorđević i Svetlana Maraš, koje će po prvi put izvesti uživo "Canzone distorte", po narudžbi festivala.

 

Muzičari koji dolaze iz Sjedinjenih Država su od samih početaka bili zastupljeni na festivalu, ali nikad kao ove godine, kada je drugi fokus, usmeren na njih. Jazz majstori kao što su Matthew Shipp, Sabir Mateen i Gerry Hemingway će nastupiti u nedelju 26. maja u Dvorani Kolarčeve zadužbine, a program u Rexu otvoriće njujorški duet The Home of Easy Credits. Posebna poslastica će biti obeležavanje 99. rođendana legendarnog Sun Ra, 22. maja. Njegovu muziku izvodi Heliocentric Counterblast, a njihov rođendanski koncert biće održan u Studiju 6 Radio Beograda, uz direktan prenos na talasima Trećeg programa Radio Beograda i RTS Digitala.

 

Ljubitelji elektronske muzike će najzad u Beogradu moći da čuju i vide francuskog genija eRikm, koji donosi novi program, kao i britanski dvojac Volcano the Bear, kojima će podrška biti domaći autor Lehnart Tapes. Domaća publika već dobro poznaje free jazz kvartet The Electrics, dok će festival biti otvoren izložbom fotografkinje Ivane Čuture "RR18", koja već nekoliko godina slika festival za jazzin.rs, a za festival je pripremila specijalnu izložbu, posvećenu punoletsvu festivala.

 

I u finansijski tmurnoj godini Ring Ring festival zbog publike ima i dalje neverovatne cene ulaznica. Za svako veče u Rexu treba izdvojiti po 350 dinara, za jazz spektakl na Kolarcu 400 dinara, za KC Dragstior 250 dinara, a u Muzeju nauke i tehnike ulaznica će koštati 200 dinara. Festivalski kompleti će koštati 1450 dinara. Prodaja ulaznica počinje od 8. maja.

 

 

PROGRAM:

 

16.05. Promo koncert, Kulturni centar REX, 20.00

+ otvaranje izložbe fotografija Ivane Čuture "RR 18″

> Catch-Pop String-Strong (A)

> Annie Gosfield Ensemble (USA)

 

22.05. Studio 6 Radio Beograda, 21.00

> Heliocentric Counterblast (D)

uz živi TV & Radio prenos

 

23.05. Savamala (Braće Krsmanović 2), 15.00

> ulični koncert Heliocentric Counterblast (D)

 

23.05. Kulturni Centar Rex, 20.00

> Sofia Jernberg & Igor Čubrilović (Swe/Srb)

> The Home of Easy Credits (DK!USA)

 

24.05. Kulturni centar Rex, 20.00

> Anja Djordjević/Svetlana Maraš (Srb)

> The New Songs (Swe/N/Fr)

 

24.05. Kulturni Centar Dragstor, 23.00

> Lenhart tapes (Srb)

> Volcano the Bear (UK)

 

25.05. Kulturni centar Rex, 20.00

> eRikm (Fr)

> The Electrics (Swe/D/USA)

 

26.05. Dvorana Kolarčeve zadužbine, 20.00

> SaMa - Sabir Mateen & Matthew Shipp (USA)

> WHO+ 2- Music for Quintet by Gerry Hemingway (USA/CH/Holl)

 

27.05. Muzej nauke i tehnike, 20.00

> Jasna Veličković/Nora Mulder/Clare Gallagher (Hoi/Aus/Srb) izvode "Magnetik"

 

 

http://ringring.rs/e...-festival-2013/

 

 

Last.fm event

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Matthew Shipp je mozda najbolji i najbitniji jazz pianista danas, a Volkano The Baear su poprilicno poznat improve bend. U The Electrics svira Axel Dorner koji je dosta bitna faca u improv/free jazzu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

improv/free jazzu

 

:P

 

Mada dobro, to je taj neki sleng vas koji slusate random jazz :D

 

 

Znam da je "free improvisation" "zanr", ne moras da mi pojasnjavas

Edited by Demon Seed

Share this post


Link to post
Share on other sites

Plus Ken Vandermark sto je bio desetak dana ranije (koi nije nastupio na RR, ali jeste dosao pod RR organizacijom) je mozda najbolji saksofonista danas.

Tako da, imali smo najboljeg zivog saksofonistu i najboljeg zivog pianistu, not bad ;)

 

Mada, u principu se slazem sa Voivodom, i moj utisak je slican, samo nije da nije bilo bitnih imena. I to su tek 2-3 imena, pri tom su ranije su bila dosta zvucnija.

Nekako mi se cini da RR postaje sve vishe okrenut tvrdokorom improveu, ako se u obzir uzmu poslednja dva izdanja festivala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fale nekako ta imena kao sto su Pere Ubu, The Ex, Cul De Sac, onda ceo taj folk deo koji je navodno dobi svoj zaseban festival (Todo Mundo) ali meni imena koja dolaze na Todo Mundo niti su zanimljiva kao folk imena koja su dolazila na RR, niti imaju taj opskurni zvuk, sve je nekako world music i razvodnjeno.

 

 

Za utehu, ovo je bio najeftinij RR u poslednjih par godina.

 

 

@Lou: pa da, ne pishe mi zato dzabe na karti od sinoc "pocasna". xD

mada mozda je i zbog neplaniranog prispeca na koncert in a last minute.

Edited by Uruk

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma radim za jazzin ponekad i pomalo, pa zato lol

 

a fazon, ono, nemas bas milion imena koja se bave improv muzikom ceo svoj vek, poprilicno je to mali svet pun zivih legendi za koje niko zivi ne naravno zna :D

Edited by Uruk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...