Jump to content

2013.05.24. *Dom Omladine, Beograd* Americana Night


VoivodBG

Recommended Posts

321394_371454456307693_971894589_n.jpg

 

 

Americana Night je festival koji je okupio četiri domaća benda čiji muzički izraz spada u sferu indi rocka i američkog folka. Bendovi Stray dogg, Wooden ambulance, On Tour i Ana Ćurčin 24. maja u Velikoj sali Doma omladine nastupiće u formi back to back i prirediće jedinstveni doživljaj svim ljubiteljima americane. Na sceni će se u svakom trenutku nalaziti po dva benda koji će naizmenično svirati svoje pesme i komunicirati sa publikom. Posetioci će imati mogućnost da učestvuju u sasvim drugačijem interaktivnom nastupu koncertne forme i da na potpuno netipičan način uživaju u dobrim vibracijama ove muzike.

 

Učesnici Americana Night festivala su bendovi koji pripadaju paralelnoj srpskoj sceni. To su četiri aktuelna benda koji pevaju na engleskom jeziku, bave se indi-folk muzikom, alternativnim rokom: Stray dogg, Wooden ambulance, On tour i Ana Ćurčin.

 

U okviru festivala bend Stray dogg će u toku juna i jula meseca posetiti deset gradova u Srbiji. Ovom prilikom lokalnom stanovništvu biće predstavljen novi muzički pravac baziran na melahoničkoj amerikani i pozitivnim emocijama.

 

Cena karte za Americana Night festival u pretprodaji je 500 dinara, a možete ih nabaviti u Pinball Wizard prodavnici (Makedonska 30, Eurocentar) i preko Eventima u Domu omladine.

 

 

AMERICANA NIGHT | Festival | Petak, 24 maj 2013 | Dom omladine

STRAY DOGG * ANA ĆURČIN * WOODEN AMBULANCE * ONTOUR

Početak u 20h | Cena 700 rsd (u pretprodaji 500 rsd)

 

Kontakt: [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pročitajte kratak (zajednički) intervju sa Dušanom Strajnićem (Stray Dogg), Goranom Grubišićem (Wooden Ambulance), Ivanom Smolović (On Tour) i Anom Ćurčin.

 

0d7a2ee53fd642ee62a71b487d058596_resized.jpg

 

Jednodnevni festival Americana Night na kojem će nastupiti Stray Dogg, Wooden Ambulance, On Tour i Ana Ćurčin održaće se 24. maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Bendovi će inače nastupati u formi back to back – svakog trenutka na bini će biti postavka za dva izvođača koji će uz razgovor sa publikom svirati naizmenično svoje pesme.

Pročitajte zajednički intervju sa Dušanom Strajnićem (Stray Dogg), Goranom Grubišićem (Wooden Ambulance), Ivanom Smolović (On Tour) i Anom Ćurčin.

 

Gde nalazite inspiraciju za svoju “amerikanu” u Srbiji?

Dušan Strajnić (Stray Dogg): Prvi nas album vrteo se isključivo oko ljubavi, i odnosa u jednoj konkretnoj vezi, dok se drugi pomalo udaljava od toliko isključive teme, ali i dalje pesme su prevashodno o ljubavi, koje srećom ima svuda gde god se nalazio.

Ana Ćurčin: Inspiraciju nalazim u svemu sto osećam, doduše kad je dozvolim ili zaslužim ili kad naiđe…Dakle, najpre u emocijama i njihovoj artikulaciji. Geografski kontekst je pretpostavaljam negde u drugom planu ali važan jer je onda “amerikana” nešto retko, svojevoljno izabrano.

Ivana Smolović (On Tour): Naše pesme su o prijateljstvima, bivšim i budućim ljubavnicima, kafani, zimi, skrivenim ulicama, putovanjima... o stvarima koje svakodnevno proživimo. Beograd je tako jednako dobra scenografija za sve naše priče, koliko i bilo koji drugi grad.

Goran Grubišić (Wooden Ambulance): Hmm... Podjednako površno i banalno bi zvučalo kada bih odgovorio da inspiraciju crpim iz svog života koji svakodnevno živim u svom gradu. U kući svojih roditelja, sa porodicom, prijateljima... Ali isto tako ne bi bilo netačno kada bih rekao da podjednako isti deo pesama smišljam dok vozim bicikl po svom gradu. Tako da koliko god i jedan i drugi odgovor bili banalni ili površni, oba su zacelo tačni.

Šta mislite o konceptu festivala (muzičkom i “back to back” načinu sviranja)?

Dušan Strajnić (Stray Dogg): Užasno sam uzbuđen oko toga, to će biti novo iskustvo i za publiku, ali i za nas izvođače, jer mi se čini da niko od nas nije svirao na taj način, ali imam osećaj da će biti sjajno. Mislim da je to pravi način da se ova naša scena učvrsti i pokaže u najboljem svetlu.

Ana Ćurčin: Mislim da je jako uzbudljiv kako publici tako i izvođačima i da može da se stvori jako lepa atmosfera u razmeni muzičara na sceni i kontaktu sa publikom ako se uspostavi tačna dinamika... isto tako može da bude i opasno :)

Ivana Smolović (On Tour): Americana Night će na bini okupiti ljude koji se inače sreću na koncertima. Neki od nas su svirali zajedno, a aplaudirali smo jedni drugima iz publike mnogo puta. Koncept nam je prvo bio zastrašujuć! Sad deluje kao neviđeno dobra zabava. Jedva čekamo!!

Goran Grubišić (Wooden Ambulance): Prva moja reakcija je bila: ne, ne , NE... :) ali sada mislim je to stvarno lepa ideja i super koncept. I nemam šta drugo da kažem sem svaka čast organizatorima.

Navedite omiljene domaće i strane (amerikana) izvođače.

Dušan Strajnić (Stray Dogg): Pored bendova koji učestvuju, koje sve jako volim, tu je i Ika, Lula Mae, Rebel Star ali i Dunja 'Dojo' koja ce tek izbaciti svoj materijal. Tu je dosta izvođača i iz regiona koji su sjajni - Felon, Nina Romić, Irena Žilić i Lovely Quinces, koja je pravi hit u poslednje vreme.

Ana Ćurčin: Sve je krenulo od Bruce Springsteena a slusaću i voleti razne... e sad, omiljene... tu su i Nick Drake i Tracy Chapman i Tom Waits i Bob, i Joni Mitchell nekad i Jeff Buckley ako se da smestiti tu… Domaće? Pa defitinitvno On tour, Stray Dogg i Wooden Ambulance.

Ivana Smolović (On Tour): Rebel Star, Wooden Ambulance, Stray Dogg, Ana Ćurčin je definitivno novi favorit :)

Ono što sam od Marka i Vlade naučila je da su za sve krivi Crosby, Stills, Nash i Young! Dalje su favoriti Calexico, Giant Sand, Wilco, Lucinda Williams, Iron & Wine, J. Tillman, Ryan Adams...

Goran Grubišić (Wooden Ambulance): Domaći "amerikana" izvođači: On Tour, Ventolin, Ika, The Mothership Orchestra, Stray Dogg...

Strani (amerikana) izvođači: imam ih pre-pre-previše... "Moj" Last fm kaže da sam ove najviše slušao, pa ajde onda neka za ovu priliku to bude po tom nekom redu: Lambchop, Elephant Micah, Arab Strap, Damien Jurado, Tindersticks, Giant Sand, Vic Chesnutt, Smog, Last Harbour, The Handsome Family, Mark Kozelek, Kathleen Edwards, Art of Fighting, Richmond Fontaine, Bob Dylan, Dolorean, Migala, Magnolia Electric Co, Dinosaur jr...

Ulaznice se mogu kupiti po ceni od 500 dinara u pretprodaji od srede, 8. maja, u prodavnici ploča Pinball Wizard (TC Eurocentar, Makedonska 30, lokal 15) i na blagajni Doma omladine, na dan koncerta cena ulaznice će iznositi 700 dinara. Broj ulaznica je ograničen s obzirom da će se ovom prilikom u Velikoj sali nalaziti sedišta.

 

Svojevrsni nastavak festivala Americana Night biće turneja benda Stray Dogg koja će tokom maja i juna obuhvatiti 10 gradova u Srbiji (Gornji Milanovac, Čacak, Kragujevac, Jagodina, Bor, Zaječar, Zrenjanin, Kikinda, Bečej, Senta).

 

Projekat Americana Night i turneju Stray Dogga podržala je Ambasada SAD u Srbiji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Festival će tačno u 21 čas otvoriti bend "On tour", čiji će nastup sa bendom "Wooden Ambulance" činiti prvu polovinu večeri, do 22 časa, kada će nastupiti pauza. Od 22.15 pa u sledećih sat vremena će na sceni biti Ana Ćurčin i bend "Stray Dogg".

 

Vrata Velike sale Doma omladine biće otvorena od 20.30, a najavljeno je da će koncert početi u 21 čas, bez kašnjenja, pa se posetioci mole da dođu na vreme kako bi se smestili, s obzirom na to da će u sali biti postavljene stolice.

 

 

Satnica festivala

 

 

21:00-22:00 – On tour / Wooden Ambulance

22:00-22:15 – pauza

22:15-23:15 – Ana Ćurčin / Stray Dogg

 

Ovaj jedinstveni festival specifičan je, osim po zanimljivoj "back to back" formi nastupa, o kojoj su članovi benda pričali u intervjuu, i po tome što predstavlja izvođače koji na originalan način tumače bogato američko nasleđe rok i folk muzike.

 

Festival "Americana Night" je organizovan pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Beogradu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...