Jump to content

Regionalna metal scena


0gravity

Recommended Posts

Evo novajlija sam na forumu, pa me je zanimalo koliko pratite metal scene zemalja ex-YU, koji su vam najdraži bendovi, da li scene dobro sarađuju i te stvari. Mislim da je to potrebna tema, poprilično.

 

Evo ja cu da zapocnem, od sjevera:

 

Slovenija je sigurno najviše odmakla, to vjerovatno dokazuje i MetalDays i silni koncerti koje imaju tamo. Sviđa mi se bend LastDayHere, ali i Dickless Tracy i u svemu tome Laibach nekako se mora navesti jer je uticao dosta definitivno.

 

U Hrvatskoj je situacija je solidna, ima gomila dobrih bendova, ali ja mislim da su Omega Lithium i Cold Snap daleko najbolje rezultate ostvarili, a meni lično je najbolji Inciter. Hrvatska ima dobrih koncerata i naravno Burning Sea,

 

Srbija je tu negdje rame uz rame s Hrvatskom, samo što je velika prednost metropola kao što je to Beograd i tamo sam odlazio na koncerte i odlični su uslovi, a Belgrade Calling i ovako dosta lokalnih festivala uljepšavaju sliku. Najdraži bend Alitor, Kuga i kultni Bombarder.

 

U BiH scena je u ekspanziji zadnjih nekoliko godina, scena se solidna povezala koliko vidim. Ipak tri metal centra su Sarajevo, Banja Luka i Tuzla. I u svakom od ta tri grada ima zaista bendova iz svakakvih žanrova. Dobra stvar je da ima ovako festivala entuzijastičkih mada je malo publike. Najbolji bendovi po meni lično su nekadašnji Neon Knights (i njihov gitarista Emir Hot kao solo umjetnik), Aesthetic Empathy, HellRide, Tanker, Hetrem i Ormus. Od festivala SMF I ljetni SMF, Scream Fest Ljubuški, u Banja Luci DemoFest uvijek ima nekih metal bendova.

 

Crna Gora je tanka i znam samo za black metal Zaimus, osim komercijalnih koncerata po Budvi, koliko znam tamo je od metla bendova smao nastupila Arkona.

 

Makedonija ima solidnu scenu, samo manje slušam njihove bednove. Inače, Makedonija je možda u ex-Yu imala i najbolju ovako nekomercijalnu rock scenu od kojeg bi izdvojio Mizar koji je predobar bend. Mada nisam pretjerano oduševljen ovom njihovom simbiozom sa horom Harmosini.

 

Eto, sada vi, da čujem preporuke :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iako je danas nikad lakse doci do muzike i poslusati nesto novo, mogu reci da jako slabo pratim aktuelne ex-Yu metal bendove. Jedva stizem da ispratim novitete stranih bendova koji me zanimaju, pa onda nemam vremena, zivaca, a uglavnom ni volje da poslusam nesto domace, ponajvise sto povrsno posmatrajuci primjecujem da se tu radi ili o nekom totalno UG blacku ili o nekom metalu sa dosta modernih fora, pa u startu izgubim volju da to poslusam.

Od novijih hrvatskih bendova primjetio sam bend Innergate, poslusao par stvari na YT i to mi se onako dopalo, pomalo me podsjecaju na Nevermore sa zenskim vokalom. Od malo starijih bendova moram spomenuti prvi album Vege, "Iz sjene dubina", zaista sjajan heavy album.

 

Zahvaljujuci forumima cuo sam za masu novih BiH bendova, ali dzaba sve to, ja se i dalje kunem u "Deserted Land" od Neon Knights i "1999." od Southern Storm. :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

iz Slovenije su Noctiferia napravili najbolji posao dosad sveukupno, ako ne računamo Laibach i Siddhartu pošto oni nisu metal je li. valjaju još i Smargroth, Bleeding Fist, God Scard...

 

kod Hrvata Hesperian Death Horse su keva, Stonebride, Kryn, Omega Lithium, Father... i Đubrivo naravno :D

 

od Bosančerosa su mi Perishment dobri, + Krv, Silent Kingdom i tako ta ekipa. ove bendove iz RS računam kao naše jebiga

 

zbog Crnogoraca će vas jebati Kopitar što niko ne spominje Iguman i Bogalj :horns:

 

od makedonskog metala maltene nisam slušao ništa još otkako je REX izdao onu Siniac kasetu :haha: ali su oni zato imali Mizar i Anastaziju jbg. e da, Maras je simpatičan bendić

Edited by Talvi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma ovako to za RS bendove je baš zanimljiva situacija, neki se deklarišu kao pripadnici RS scene što bi značilo da su dio srpske scene, neki se deklarišu kao bosanski (Perishment), a neki i jedno i drugo. Meni je lično svejedeno, bitno je da se ruka, metal je iznad nacija. Ja mislim da scene dobro sarađuju. Evo npr. u Sarajevu rijetko prođe i jedan svirka da ne svira bend iz BiH ili Srbije, a da ne govorim o festivalima. Jedan od najboljih primjera saradnje je bila svirka Smak Svijeta koja je održana u decembru u Banja Luci kada je bio onaj famozni hype oko smaka svijeta, onda je Smak Svijeta održan i u Sarajevu.

 

Ipak daleko su opet kažem bendovi iz BiH od Srbije i Hrvatske, ali je u ekspanziji scena. Runner svaka cast, za komentar o NN-u i SS-u. Scene dobro sarađuju, a u Bosni kao neki Laibach bio došao bend SCH samo on nije se dovoljno ispromovisao kao takav.

 

U Crnoj Gori sam zaboravio na KK Street Bangerse, ali strasan mi je i Concrete Sun iz Srbije koje sam zaboravio reci. Koji je bend najvise postigao od svih u regiji?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Ma ima ovog i kod nas, tipa Indira Radić i Alen Islamović sve to pod Grand naljepnicom, samo nije brate ovako krkanski i seljački ko što je ovo. Vidi se da su 90te kod Albanaca bile burne, samo sto se oni i zadržali tamo, muzički. Elita 5 je iz Tetova, Makedonija dok je ova ženska s Kosova. Na Metal Archives sam našao da postoji samo 7 zavedenih bendova iz Albanije dok nije tu naveden isto Alboys njihov najslavnij metal bend, osnovan od 5 albanskih studenata u Rimu.

 

Čisto radi usporedbe Srbija ima 302 zavedena benda i Metal Archives ne priznaje Kosovo, znači i albanski bendovi s Kosova, BiH ima 92 benda, naravno nekih nema poput Aesthetic Empathya, ovdje imamo sličan slučaj ko i sa kosovskim bendovima, Hrvatska ih ima 316 zavedenih, a nisam našao jedan Omega Lithium što znači da ih ima puno više, Crna Gora ih ima 6 zavednih i čisto sumnjam da ih u CG i postoji više, a u Sloveniji ima 212 zavedenih bendova u Metal Archivesu i oni su vjerovanto šampioni da na tako malom teritoriju imaju toliko bendova.

 

I jedna trivijalna informacija, ako je ovo stvarno snimljeno 96. ova Avelina je onda maloljetna na ovom videu jer piše da je rođena u Prištini 1979.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 year later...

Posljednjih par dana mi se nesto vrtilo po glavi da sastavim svoju listu najboljih ex-Yu heavy metal albuma, pa sam na kraju to i uradio. Evo kako bi to izgledalo iz mog ugla:

 

1. Southern Storm - "1999." (2002) Sto se mene tice sa svih aspekata besprijekoran album - pjesme i njihov hit potencijal, aranzmani, produkcija, tekstovi, pjevacev izgovor engleskog, sve je apsolutno bez mane i mislim da ce zadugo ovaj album ostati nedostizan za domace heavy bendove.

 

2. Neon Knights - "Deserted Land" (1998) Prosto je nevjerovatno da je grupa tinejdzera iz postratne tuzlanske mahale mogla da smisli i napravi ovako dobar i upecatljiv album. Kao nagrada za trud ukazana im je prilika da sviraju ispred Maidena u Parizu 1998. Prakticna nedostupnost ovog albuma u fizickom obliku, oskudne informacije o njemu i mp3 rip osrednjeg kvaliteta koji je ranije kruzio netom dodatno doprinose njegovom kultnom statusu.

 

3. Faust - "Olujni jahac" (1991) Odavno znam za Faust, ali sam se tek nedavno pozabavio ovim albumom i ostao prijatno zatecen. Ovo je sto se mene tice definitvno bio skriveni dragulj domaceg heavy metala. Originalno stampan samo na kaseti, album je 2002. reizdao One Records. By the book hevijana i pretjerano magloviti, cesto nepovezani i apstraktni tekstovi na srpskom stvaraju feeling kakav su vjerujem imali slusaoci engleskog govornog podrucja kad su pocetkom 80ih slusali NWOBHM bendove, na primjer.

 

"Mi smo deca laznog sveta,

Istina uvek boli,

To je bila crna strana,

Nikad vise, nikada...

 

Sve rusi se, sve odlazi..."

 

:rockdevil:

 

4. Tornado - "Triumph of the King" (2002) Kratko i jasno, ovo je za mene najkompletnije izdanje srpskog metal budjenja iz perioda 2000-2004.

 

5. Vega - "Iz sjene dubina" (2004) Sjajan album danas nespostojeceg splitskog benda. Nesto losija produkcija ne moze da umanji silinu i iskrenost koja izbija iz svake note ovog albuma. Ovaj bend je nesto kasnije izbacio jos jedan album koji nije bio ni blizu ovom koji spominjem, a onda su se razisli. Drazen Vega danas krstari po ex-Yu klubovima sa svojim novim bendom, ali to vise nije ta ista prica.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...