Jump to content

Recommended Posts

Osnivač i lider Saša Zorić (Čombe), osnovao je grupu u Knjaževcu pre 25 godina i za to vreme je snimio preko 2000 pesama.

 

Za etiketu “Slušaj najglasnije“, Zdenka Franjića, izdao je osam albuma.

 

U pitanju je autor za koga se jako malo zna, muzičar koji svakodnevo stvara kvalitetna dela za šta dobija priznanja širom sveta, a sa druge strane maksimalno izbegava nastupe uživo u želji da neprestano ostane fokusiran na kreativnost.

 

Muzika grupe Kodagain se može opisati kao kvalitetan pop sa izuzezno upečatljivim vokalom, koji je neka čudna mešavina Bryana Ferryja i Roya Orbisona.

 

 

Knjaževac pre oko 34 godine – znači 1978, ja sam pevač u bendu Pancreas, sviramo pank – više zamišljamo kako bi to trebalo da bude. Podrum u kome vežbamo više od 8h svakog dana, snimam poneke probe

i onda kod kuće na magnetofonu dvokanalnom koji je ćale doneo iz Rumunije pravim neke isečke i dodajem svakakve zvuke, pevanje… i to na kraju nema veze sa onim main streamom koji smo u suštini svirali. Ponešto od toga je na cd-u „I want to tg’d tg’d“ koji je objavio Zdenko.

 

Posle vojske, tamo 1983 nastavljam da pravim stvari, imam neku malečku gitaru i pesme pravim prateći se na po jednoj žici – nisam umeo da uhvatim ni jedan akord. Negde 1985 bend Koda dobija ime.

 

Tu smo Aneta Ja i Šime. Sve je nedefinisano, ali pesama uvek ima na stotine.1987 dolazi Vlada Pekar – gitara i malo kasnije Arči – bas. Uzori mnogi: Roxy Music, XTC, Pere Ubu, Residents, Dean Martin za mene, oni su slušali i jazz. Uglavnom svirali smo u kuli ovde u Knj. i bile su to dobre svirke, preko leta naravno, kad dodjemo sa studija.

 

Ja sam uvek radio nove stvari i onda bi ih snimali kod Vlade ili kod mene kući. Kasnije sam uzeo da malo naučim gitaru i sa tih nekoliko akorada su nastajale nove pesme. Sa pojavom interneta i sajtova tipa Myspace, kasnije Soundcloud, mogao sam da te pesmice stavim na net i proverim svidja li se to nekome. Ja Engleski ne govorim naročito, ali u pevanju je to manje primetno….i pevljiviji je brate od SERBIENA.

2005 je uradjen Kodagain - komercijalni pokušaj, mada meni nikad nije bilo to ono.

 

Nije loše zvučalo, stigli smo i do skc-a kao predgrupa izvrsnog Goribora. Negde 2007 počinje moja saradnja sa ENGLISH piscem Quentin S. Crisp-om i naša saradnja broji skoro 200 pesama, to mi je uvek bio san da imam svog pesnika sa Engleskog govornog područja. Šta ja znam, nekima se to i svidja, mada zvuči prilično sklepano i sve nekako štrči, ali moje mišljenje je da je greška u stvari ono što donosi napredak.

 

Uradio sam cd “VRANJE” koji je ceo od obrada vranjanskih izvornih pesama – mislim da je to naša najvrednija muzika, koja je totalno zanemarena, naročito posle smrti velikog Staniše.Takodje sam saradjivao, tj. pravio muziku na tekstove gomile poznatih – Šekspir, Safo, Breht, Doroti Parker itd. Tu su i James Aronhiota Stevens, Brendan Conell, Aldous Register, Vlada Skočajić, Slobodan Vujanović, Bid, Zograf i naravno Zdena…

 

 

 

http://youtu.be/TAqzN53OFWI

 

http://youtu.be/Cv4C5C7odY8

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 8 months later...

 

Never mind,

The cost of bread,

Never mind,

The wasps in your head.

 

Never mind,

That people are so cruel,

Never mind,

That God is a fool.

 

It's okay,

It's okay,

 

Give me your lips sister,

We're all octopuses now,

So let's just stick together.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 9 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...