Jump to content

Recommended Posts

Osnivač i lider Saša Zorić (Čombe), osnovao je grupu u Knjaževcu pre 25 godina i za to vreme je snimio preko 2000 pesama.

 

Za etiketu “Slušaj najglasnije“, Zdenka Franjića, izdao je osam albuma.

 

U pitanju je autor za koga se jako malo zna, muzičar koji svakodnevo stvara kvalitetna dela za šta dobija priznanja širom sveta, a sa druge strane maksimalno izbegava nastupe uživo u želji da neprestano ostane fokusiran na kreativnost.

 

Muzika grupe Kodagain se može opisati kao kvalitetan pop sa izuzezno upečatljivim vokalom, koji je neka čudna mešavina Bryana Ferryja i Roya Orbisona.

 

 

Knjaževac pre oko 34 godine – znači 1978, ja sam pevač u bendu Pancreas, sviramo pank – više zamišljamo kako bi to trebalo da bude. Podrum u kome vežbamo više od 8h svakog dana, snimam poneke probe

i onda kod kuće na magnetofonu dvokanalnom koji je ćale doneo iz Rumunije pravim neke isečke i dodajem svakakve zvuke, pevanje… i to na kraju nema veze sa onim main streamom koji smo u suštini svirali. Ponešto od toga je na cd-u „I want to tg’d tg’d“ koji je objavio Zdenko.

 

Posle vojske, tamo 1983 nastavljam da pravim stvari, imam neku malečku gitaru i pesme pravim prateći se na po jednoj žici – nisam umeo da uhvatim ni jedan akord. Negde 1985 bend Koda dobija ime.

 

Tu smo Aneta Ja i Šime. Sve je nedefinisano, ali pesama uvek ima na stotine.1987 dolazi Vlada Pekar – gitara i malo kasnije Arči – bas. Uzori mnogi: Roxy Music, XTC, Pere Ubu, Residents, Dean Martin za mene, oni su slušali i jazz. Uglavnom svirali smo u kuli ovde u Knj. i bile su to dobre svirke, preko leta naravno, kad dodjemo sa studija.

 

Ja sam uvek radio nove stvari i onda bi ih snimali kod Vlade ili kod mene kući. Kasnije sam uzeo da malo naučim gitaru i sa tih nekoliko akorada su nastajale nove pesme. Sa pojavom interneta i sajtova tipa Myspace, kasnije Soundcloud, mogao sam da te pesmice stavim na net i proverim svidja li se to nekome. Ja Engleski ne govorim naročito, ali u pevanju je to manje primetno….i pevljiviji je brate od SERBIENA.

2005 je uradjen Kodagain - komercijalni pokušaj, mada meni nikad nije bilo to ono.

 

Nije loše zvučalo, stigli smo i do skc-a kao predgrupa izvrsnog Goribora. Negde 2007 počinje moja saradnja sa ENGLISH piscem Quentin S. Crisp-om i naša saradnja broji skoro 200 pesama, to mi je uvek bio san da imam svog pesnika sa Engleskog govornog područja. Šta ja znam, nekima se to i svidja, mada zvuči prilično sklepano i sve nekako štrči, ali moje mišljenje je da je greška u stvari ono što donosi napredak.

 

Uradio sam cd “VRANJE” koji je ceo od obrada vranjanskih izvornih pesama – mislim da je to naša najvrednija muzika, koja je totalno zanemarena, naročito posle smrti velikog Staniše.Takodje sam saradjivao, tj. pravio muziku na tekstove gomile poznatih – Šekspir, Safo, Breht, Doroti Parker itd. Tu su i James Aronhiota Stevens, Brendan Conell, Aldous Register, Vlada Skočajić, Slobodan Vujanović, Bid, Zograf i naravno Zdena…

 

 

 

http://youtu.be/TAqzN53OFWI

 

http://youtu.be/Cv4C5C7odY8

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Never mind,

The cost of bread,

Never mind,

The wasps in your head.

 

Never mind,

That people are so cruel,

Never mind,

That God is a fool.

 

It's okay,

It's okay,

 

Give me your lips sister,

We're all octopuses now,

So let's just stick together.

Share this post


Link to post
Share on other sites

secam se kako mi se jednom na slsk zalio da ne zna da svira. mislim da sam mu objasnjavao kako se radi barre :bigblue:

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...