Jump to content

Heavy metal opšta diskusija


Demon Seed

Recommended Posts

U stvari mi se sve vreme provlači misao kako je apsurdno da pričamo o nekoj pevačkoj formi 35 godina kasnije i kako su to svakako događaji za fanove nostalgičare a ne za nabijanje maka na konac, nego me mrzelo da kenjam :haha:

S druge strane ako je Messiah u formi da otpeva slično kao na albumu, nek mu daju 10k eura :haha:

Ovo me podseti da mi je neverovatno kako niko ne pominje da su Nile digli ovaj rif za Unas, da nije možda neka treća kompozicija (tradicionalna egipatska? xD) iz koje su uzeli i jedni i drugi..?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baš će vidimo!

Gothic Kabbalah mi se nije ič dopala kad je izašla, ali sam voleo bukvalno sve Therion albume pre njega, evo vidim sad da je bio i na Lemuriji i Sirius B, definitivno mi se sviđao njegov rad tu haha

Evo pustih po jednu od At Vance i Another Time sa Ingvijem, super je, al' mi nekako zvuči standardnije, na King of the Grey Islands demou je baš otkinuo, biće da je zahrapavio, to je ipak 10god kasnije... :blek:

Slušaću svakako još, planiram odavno njega da ispoštujem, fantastičan gospodin čovek...

Sreća pa me ocd naterao da poslušam taj Doomology box set, demoi s Levenom su zlatni

Mislim da sam i ovaj Krux slušao zbog toga, ima tome jedno 6-7 godina, moram da se podsetim

A i ova Algebra mi zbog cele ove priče zvuči jako poznato :haha:

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

S obzirom na znanje da se vraća sezona lokdauna i da će i ono malo koncerta sad verovatno krenuti opet da se otkazuje, prava je jebena sreća što se i ovaj Keep It True "lite", iliti Rising kako ga zovu (šteta što nije bilo Arising pa da bude zanimljiv akronim) održao. S obzirom da su ga objavili pre tipa mesec i po dana, kapa dole za organizaciju, i u ova sušna koncertna vremena je bio takav metal dopamine rush da ne mogu sem da budem jako jebeno srećan. Tako da, i povremena kenjanja kojih će biti u narednim redovima uzeti (uglavnom) sa kamenčugom soli.

Prvi dan

The Night Eternal - Od svih novijih bendova na festu, ovi su me najviše interesovali. EP mi je bio dobar, novi album samo jednom stigao pred fest da čujem, ali bio jako obećavajući. Uživo odlični, među življim bendovima festa (što doduše imajući u vidu prosek godina ostalih bendova i nije neki težak uspeh :haha:). Crnjan vokal jako dobar, uživo me sa wail-om povremeno na Barlowa podsećao, iako studijski uopšte nisam imao to. Anyhow, pratiće se.

Century – Navodno prvi show ikad. I još su bili bez jedne gitare. Uredna heavy akcija sa kanda meh vokalom, ali ne među pamtljivim nastupima.

Seven Sisters - Dobri komunikativni zaebanti. Vidi se i čuje skok u performansu u odnosu kad sam ih prošli put gledao pre cca 3 godine. Setlista ceo novi album, low-key ekskluziva haha. Sasvim uredno. All-round quality metal nastup.

Velvet Viper - Jutta Weinhold trenutno izgleda kao Blackie Lawless pre jedno 15 godina. I mislim da vokalno još bolje zvuči haha. Lista već poznato samo prva dva ZY albuma, i iskreno šteta što su imali samo 45min set. Više vredi ovo da dobije sat vremena nego Acid. Jako lepa stvar za videti live, pogotovo što se Jutta stvarno šokantno dobro drži za godine.  Štaviše, stvarno suluda pomisao da je na ovom festu bilo dvoje frontmena od 70+ godina. I da, mogu da se zakunem da im je Micheal Ehre (Gamma Ray) bio na bubnjevima.

Ostrogoth - Drugi put gledao Ostrogoth ove godine :haha: Opet vrlo malo sa „Feelings of Fury“, i generalo mi nastup u Belgiji bio dosta bolji, ipak im je to i domaći teren, a i duži nastup bio, ali i ovo je bio sasvim zadovoljavajući set na kraju.

(Kate’s) Acid - Sećam se da sam u nekom trenutku kopanja ug metala po 80ima u srednjoj školi imao neki mini-fiksacija period Acidom. Sa te strane, drago mi da sam ovo video. Sa druge, Kate mi je bila apsolutno urnebesna uživo. Kao neka pekarka koja je upravo završila smenu, skinula mrežicu sa glave i ušla u neke random kožne stvari i došla na svirku. Sve zvučalo ok, ali čisti nostalgia trip. Usput, ako sam dobro video na KIT regularnom sledećem treba (non-Kate’s) Acid da svira :haha:

Triumph of Death - Niz bendova na satnici sa samo jednim originalnim članom završava se sa gloomy gospodarom isisavanja zabave, Tomom Vorijorom. Nisam gledao nijednom Celtic Frost, nisam gledao nijednom Tryptikon, ali bitno da sam jebeni Triumph of Death plays Hellhammer gledao 2x. Ne znam, ono, kul da se čuje jednom, ali da mi koncertni kalendar nije prazan kao što jeste, verovatno bih ovo iskulirao drugi put. Najbolji momenat kada je nakon Tom-ovog UGH publika nastavila do kraja koncerta između pesama da chant-uje UGH. Bar nešto memorabilno sa koncerta 😄

Candlemass - Najnesavršeniji savršeni koncert ikada. Stara doom garda je uveliko na izlaznim vratima, nije živa, ili je odavno izašla, i imati priliku uživo čuti EDM i Nightfall je nešto najbolje što svaki iole pošten fan dooma trenutno može da poželi. Zahvalnost za ovu mogućnost definitivno nadmašuje sva dlakojajenja koje imam u vezi ovog nastupa. A, realno, maltene sva se odnose na Johana. Lik jednostavno zvuči i izgleda zalutalo. Ako ne mrmlja lirike, menja ritam pevanja (At The Gallow’s End, jebemlitisemenenormalno), ispušta lirike (Under the Oak), ili se jednostavno ne čuje koliko tiho peva, onda se šeta neodređeno po bini i smejulji. Ne može niko da me ubedi da je Lowe sa čitanjem lirika gora opcija od ovoga. Ostatak benda apsolut kidanje, Mappe/Lasse kombo naklon do poda. Pičio prvo Nightfall, pa onda EDM, i onda „Bearer of Pain“, jako lepa pikanterija za kraj, doduše nekako možda bolje da je bila između albuma kao neki intermeco, A Sorcerer’s Pledge bi bila savršena za kraj. Ukupno 3x Cmass live za mene, svaki do sad bio na 8 godina :haha:Može neki Ancient/Tales set i pre 2029., hvala.

 

Drugi dan

Wheel - Drugi dan krenuo solidno kvalitetno kao i prvi. Uglavnom svirali novi koji je sasvim uredan SAeturnustički doom album. Frontmen lik me toliko podseća na vokal Fvneral Fvkka da sam se pitao pola koncerta da nije isti lik. 

Nestor - Hard pass retro rock.

Killer - Uglavnom odslušao sa CD štandova, malo odgledao kraj. Simpa belgijska OS heavy ekipica, ali me nisu ubedili da skinem diskografiju :]

Praying Mantis - Priznajem da sam speedrun-ovao diskografiju benda uoči festivala, i što je najgore dosta stvari mi se svidelo, pa nije nemoguće da se vratim nekad malo više albumima. Uživo jako super zvuče, štaviše možda i nekako najprofesionalniji bend festivala, zvuk, nastup, sve. BTW onaj originalni gitarista mi izgleda kao Hindu Wolf Hoffmann.

Atlantean Kodex - Drugi dan je nekakodo ovog momenta bio sve neko lagano meze realno, i onda odjedared neko baca na astal metal pečenje od 100 kila u vidu Atlantean Kodexa. Od kad sam ih gledao prvi put pre cca dve godine na istoj lokaciji, bili su mi jedna od glavnih želja da ponovo gledam live. Gledati Kodex u Bavariji, a verovatno i bilo gde, bih preporučio da svaki metalac iole željan uživo svirke stavi na svoj metal bucketlist. U poređenju sa nastupom od pre dve godine, realno su još bolji. Tada se sećam da mi je ova nova gitaristkinja bila najslabija karika, a sad je i ona pokidala. Becker pustio kosicu i sad def više liči na metal frontmena :haha: I možda je i do kose, ali čini mi se da je bio daleko življi nego tad. Koliko sam još više zavoleo bend nakon gledanja live, toliko me je i on vokalno još više ubedio da im def ne treba drugi vokal. Publika opet fenomenalna, i uz Gardijane definitivno najbolja atmosfera festivala. Gledao sam sinoć malo posle festivala streaming snimak, i tužno je kako se publika ništa ne čuje. In saecula saeculorum, nadamo se ponovom susretu I lajv anihilaciji u Grčkoj u martu :rockdevil:

Demon - Apsolutno najsuludija stvar ovog festa je što je Demon ubačen u ovaj slot i imao čak i nekih 10min duže od Kodexa. A čak i to na stranu, polu-kriminalna lista gde su uprkos šaranju po dosta albuma, uspeli da ne sviraju ništa sa “Taking the World by Storm”, i samo jednu sa prvog. Kao i za Viper/Yago set, i ovde je glavna atrakcija Dave Hill kojeg je isto suludo gledati sa 74 godine, i koji se isto fenomenalno drži za godine. Toliko se dobro drži da je uzimao pivo ljudima iz publike jer nije imao svoje na bini :haha: Valjda taj što mu davao nije imao lažiran vakcina QR code. Deda je super između pesama sa komentarom, a verovatno ima I citat festa što se mene tiče sa “This album has been remastered, it’s bloody good”. Blago razočarenje što nisu imali nekog da gostuje iz Gardijana na “Don’t Break the Circle”, verovatno jako retka prilika da su em na istom festu, em sviraju JEDAN ZA DRUGIM. No, to nije prva Blind Guardian-related fantazija koja mi se nije ispunila te večeri :haha:

Blind Guardian - Sedmi rekordni put live BG iskustvo, i nadam se da ću ih gledati još toliko, ali velika senka na ovaj nastup je bačena blatantim kuliranjem reklame za „Old school set“ i davanjem manje-više standardnog BG seta. Da, čuo prvi put „Somewhere Far Beyond“, ATTWSilence prvi put posle Beograda 2006., ali to su samo pikanterije. Kada je krenuo koncert sa „Ninth Wave“ mislim da smo se svi toliko zbunjeno skenjali u sali da je vazduh mogao da se opipa. Ono, volim pesmu, ali džaba kada mi se u glavi vrte izrazi false marketing i sl. tokom iste :haha: Potom Hansi obećava da će ostatak seta biti pesme ne mlađe od 20godina, što je bio dodatni false marketing, jer su na pola nastupa odsvirali jebeni novi singl sa predstojećeg albuma :haha: A i, da se ne lažemo, ni ATTWS ne upada u definiciju „old school“. Ja lično ne bih ni Nightfall stavio u tu kategorju. Tu se vraćam na fantazije koje sam imao o setu (što su mislim imali svi koji su došli na ovaj „ekskluzivni“ BG set), a koje su samo potpirane znanjem da sam na koncertu u Krefeldu pre dva meseca dana čuo jebenu „Brian“, pesmu sa demoa, i posle toga sam samo mogao da zamišljam kakve li će me ovde još „old school“ pikanterije čekati. Štaviše, taj Krefeld koncert je skupa imao i više oldschool set nego ova sinoćna lista.

Stavljajući to na stranu, nastup je bio "standardno odličan", još jedan srceispunjavajući live susret

sa fenomenalnom publikom, i listu samu po sebi bih nazvao odličnom da nije bilo one reklame. Reklama na stranu, stanje mog grla danas dovoljno govori o provodu na koncertu. Jebena je kombinacija Kodex pa Guardijani. I perverzna.

Dok se ne sretnemo ponovo, poštanska halo u Vircburgu.

  • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 1 month later...
Quote
We are extremely pleased to present you the Co-Headliner of KEEP IT TRUE RISING 2 Sundays.
Since we have actually bet almost exclusively on European bands so far, we want to risk a little more on this position. It's about time for us to get back to normal a little more and that's why we decided to book one of the best live bands in the USA to this position with RIOT V. With their late '70s classics, the band influenced NWOBHM sustainably and inspired a new generation of metal bands with "Thundersteel" in the late '80s. That's why we're happy that the band will give a special Thundersteel set plus all their other classics to the best.

cool-doge-doge.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 5 weeks later...

Može li ova stranica da podnese osvrt sa još jednog KIT(R)a? Aj da vidimo

Dan 0
Za početak osvrta, valja napomenuti da je izbor bendova ove godine bio težak niche, o vremenskoj distanci da ne pričamo. U principu mi se svidela ideja da da vidim 90% najznačajnijih NWOBHM imena, "spremanje" za fest me je baš bacilo u neki period srednje kad sam ponajviše otkrivao te bendove i voleo da kopam po DC++ i sl. za novim neotkrivenostima. Sa jedne strane, fest mi je sad čak i otkrio neka imena koje sam propustio ranije, ali sa druge strane je bilo i nekih naftalin dweller-a koje stvarno ne znam za koga su se okupili.
Elem, Kev Riddley's Baphomet (za mene) otvorio program. Ovo je Tytan koji svira Angel Witch pesme u principu, haha. I zvuče sasvim ok. Gitarista malo sjebao AW nažalost. Mythra je passable NWOBHM koji za razliku od ostalih ima i passable novi materijal. Ali zaboraviću na njih do kraja godine otprilike.
Saracen je ime koje me je ubedljivo najviše iznenadilo. Nikad čuo pre za njih, a sad sam već u fazonu da je prvi album klasik. Ko je propustio, izvol'te - https://www.youtube.com/watch?v=hA9onhedHL4
Noviji materijal im je uglavnom meh, ali srećom ionako pikali maltene samo prvenac. Zvuče sjajno, pogotovo pevač prijatno iznenadio kako se i dalje drži. U top 5 nastupa na festu lagano.
Holocaust će mi uvek više značiti zbog Gamma Ray-a haha, ali kad sam ih već gledao, jako kul što bila ova Nightcomers lista, bez osvrta na novije materijale koje ni majke članova benda nisu pustili više od jednom. Usviranost na nivou.
Grim Reaper - Moram da biram reči ovde :haha: Ali ovo mislim da ne bi bilo ni upola dobro da je Steve pevao. Gledao sam skoro neke snimke na tjubu pred fest i lik nije na DiAnno levelu sumnjivih vokala, ali teži ka tome. Slušajući jebenog Conklina kako satire one pesme je bilo stvarno uživanje. Olaf Enforcer isto do jaja, ne bi mi bio ni prvih 10 pikova da čujem GR pesme sa njim, ali svakako bolji od Grimmetovog sina koji je peva većinu nastupa i realno bio debelo najslabiji šraf tu. Sem toga, nepotrebno smaranje sa novim materijalom i apsolutno wtf odluka da se obrađuje Dio. Ali mimo toga, dobar celebration.

Dan 1
Ovaj dan jednostavno krenuo prejako. I Riot City i Wytch Hazel zvuče bolje i utegnutije od bar pola ostalih bendova na festu, a bili kriminalno rano u danu. Na oba benda još i bilo više publike nego za neke kasnije bendove čini mi se, tako da nije da ljudi ne znaju ko su. Riot City apsolutni pokid. Gledao ih skoro u podrumu u Oberhauzenu što će mi ostati draži gig jelte, ali bilo i lepo videti ih dok se ne boriš za vazduh. I dalje nisam ubeđen sa novim pevačem, ne mogu da objasnim, ali lik kao da izbegava suglasnike dok peva. Previše fokusa na čisto vrištanje.
Wytch Hazel - šta reći sem da su imali toliko problema sa zvukom da sam se suzdržavao da se ne deerem "Where is your god now?" - možda ih neko sabotirao, jer ostatak festa sve šljakalo cakum pakum, 'de znam. Sve u svemu, baš me kupili live, fenomenalno zvuče. Velika očekivanja za neki dalji materijal.
Demon Pact - Naftalin Wave of British Heavy Metal perjanice.
Blitzkrieg - Brian legenda, drži se debelo dobro. Setlista mahom ATOC, očekivano, ali nekako smo uspeli da ostanemo bez Inferna. Sam satana će znati zašto.
Avenger - Dobar naftalinski blast from the past. Od svih tih starudija koji su manje aktivni, Ian (vokal) mi delovao najradosnije što je tu, dobra neka energija bila. Potajno sam se nadao da će da gostuje Blitzkrieg-u na "Pull the Trigger" kad već sviraju jedan za drugim, ali avaj, domen mašte.
Quartz - Interesantan bend više iz neke istorijske perspektive. Stalno sam im pre nailazio na ime ali vazda izbegavao zbog hard rock pretpostavki. I jeste tako, ali imaju dobre momente kad opale po koji Sabbath riff. Najmatoriji bend, što dosta govori s obzirom na prosek, pevač izgleda kao dobroćudni Alan Ford (glumac).
Tygers of Pan Tang - Iznenadio sam se koliko su dobri live. Nikad neki fan bio, ali svirali Gangland i Hellbound, ja zadovoljan.
DiAnno - Vokalno užasan nastup, ali bar zabavljao publiku između (viče nekoga sa strane da mu doda cigaru uz "oy Shakira"). Ne znam, nije mi ovo za festivalsku varijantu. Mislim, publici bilo super, Maiden pesme žurka zabava, ali bolje da su u ovom terminu nastupali Riot City ili Wytch Hazel.
Diamond Head - Vokalno iritantan nastup, lik bio preglasan u svakom smislu, više čujem njega nego jebene gitare. Ceo LttN, još jedna NWOBHM poslastica festivala, ali mi nekako ostalo u dražem sećanju Metallica uživo kad svirali Am I Evil nego ovo sad.
Saxon - Headliner sa razlogom, em zbog kilometraže, em zbog trenutne aktivnosti. Kakvi god da su zadnjih par albuma, ipak im odajem prizanje što se i dalje trude da izbace nešto "novo", održavaju taj working man's metal imidž uspešno. Takođe, sasvim razbijački live i dalje. Lista 90% prvih par albuma, s tim što sumnjivo preskočen Power and the Glory. Biff malo preterao sa nekim prevarantskim fazonima, sklanja sat sa bine sa fazonom "we don't need this, we play as much as we want", da bi onda završili nastup cca 10min ranije od najavljenog :haha: Ali ajde, stari ljudi, misle da su mangupi.

Dan 2

Tentation - Uredni mladići, bolje mi legli live nego studijski, samo previše Francuzi.
Tytan - Jedan od bendova koje sam znao od ranije, ali mi je tek sad "Rough Justice" legao, izuzetan album. Valjda pre nisam imao živaca toliko za AORasti heavy. Ako još neko propuštao, debela old school preporuka -https://www.youtube.com/watch?v=s7MpQgTMTo0
Torch / Gravestone / Tyrant - Stavljam pod isti koš jer nema potrebe da trošim nekretninu ovog mega-posta na ove gluposti od bendova. Dobri bili da se presedi malo i dopuni kolekcija, eto.
Cloven Hoof - Low-key možda najdraži nastup festa za mene. Iako nisam nikad mega CH fan bio, manje-više mi se ljubav svodi na ASR i donekle prva dva, ali mi taj ASR više nego možda bilo šta drugo kači tu nostalgija crtu otkrivanja muzike pre beskonačnih torrent diskografija. Izuzetno dobri live, pevač ni blizu kvaliteta starog vokala (ali doduše retko ko mu je iz te generacije prineti), ali dovoljno dobar lik i imao je sve vreme vajb lika sa kojim sam nekad igrao Magic: The Gathering, plus liči na Nick Frosta. Astral Rider top5 pesama na festu, bucket list skraćen.
Satan - Ubio me hajp par dana gledanja Satana opet live, cca 7 godina kasnije konačno. Izgleda imali problema sa putem jer im kasnio nastup, ne znam 20ak minuta, svi sem Briana bukvalno uleteli na binu sa koferima. Namestili se tu i oprali za sve pare. Ne znam, stvarno mi i dalje suludo koliko je ovo dobar reunion, i koliko Brian može ovoliko dobro da zvuči u debeloj sedmoj deceniji života. Mislim da dovoljno govori o njima da su mislim jedini bend iz 80tih na celom spisku bendova festa koji je imao više novijih pesama na listi nego starih, i plus jedan od retkih koji nije imao naznačeno na plakatu "old school setlist" ili štaveć. Nuff said.
Riot V - I dalje najbolji tribute metal bend. Ceo Thundersteel poslastica za vrat i za grlo, još sam na strepsilsu. Sve što sam gore rekao za Briana isto donekle i za Todda važi. U idealnom svetu voleo bih da on pređe u Riot City nekad, to je moj Riot fan fiction :haha: Ispušili otprilike za jednu pesmu rekao bih na račun Satan-a (koji nisu skratili), jedino to šteta.
Venom Inc. - Video sam na plakatu da je "Return to Hammersmith" nastup, ali sam mislio da to znači da će samo prva tri albuma da budu, a ne i da će da ponove celu lista sa koncerta iz "84e :haha:Neloša fora moram priznati, kome god da je pala napamet, a verovatno onom ludaku koji organizacuje KIT. Elem, pokidali, kanda neočekivano. Posle Satan/Riot ubitačnog komboa sam već bio emocionalno istrošen, ali me Venom solidno radio da se još malo vrat natroši. Imaju nekog novog mlađeg bubnjara, hrane ga nečim za šta se diskvalifikuje u sportu, solidno kidanje. Ciničan sam bio što su oni iznad Satan i Riota, ali jeste jebiga bio "headliner" show za zatvaranje vrlo prigodan.

Sve u svemu, kad pomislim pravi metal, pomislim Würzburg.

 

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

16 minutes ago, Angelystor said:


Wytch Hazel - šta reći sem da su imali toliko problema sa zvukom da sam se suzdržavao da se ne deerem "Where is your god now?" - možda ih neko sabotirao, jer ostatak festa sve šljakalo cakum pakum, 'de znam. Sve u svemu, baš me kupili live, fenomenalno zvuče. Velika očekivanja za neki dalji materijal.
Demon Pact - Naftalin Wave of British Heavy Metal perjanice.

 

sto posto su Demon Pact bacili neki hex na hriscanane.

Kako si se snasao za smestaj tamo? Da nisam isao sa grkom koji je bio vec nekoliko puta ne znam da li bi nasao smestaj/ostao ziv tamo, jer smo imali neki bed n breakfast 20 minuta od festivala (gde je spavao i Matt iz Pharoah) i on je trezan vozio nazad svako vece. 

inace, za Cloven Hoof je pevao lik koji je producirao poslednja 2-3 albuma. I po live stream snimku zvuci bolji od lika koji je pevao na tim albumima. Ali da, OG pevac je keva. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...