Jump to content

2013.12.07. *Dom omladine, Beograd* Doghouse (reunion), Blankfile, Shoplifters


VoivodBG

Recommended Posts

DOGHOUSE, 07.Decembar 2013., Dom omladine Beograda

 

Blankfile

Shoplifters

Doghouse

 

Kultni beogradski pank-rok (“skejt pank”, kako smo voleli da kažemo) sastav se vraća na scenu, nakon 7 godina. Povratnički koncert bend, koji je svima nedostajao, će održati upravo na mestu svojih najvećih koncerata – u klubu Doma omladine.

 

O bendu Doghouse nema šta puno novog da se kaže. Svako ko je tih godina (period 2000-2006) vozio skejt/role/bajk, visio po parkovima u drugarskoj atmosferi, takmičio se da dobije vezu na “dvestadvojci” i u bilo kom obliku gurao alternativu pre pop-a, imao je bar nekoliko omiljenih pesama sa jednog od njihovih tri studijska izdanja (“Trax”, “In Promise Land”, “October”). Ali da ispoštujemo mlađe naraštaje, kojima je možda uspela da promakne tonu puta ispričana “back in the days” priča starije ekipe, Doghouse je bend koji se prvi odvažio da na našu alternativnu scenu unese muzički obrazac koji smo mogli samo da slušamo (u to vreme) na izlizanim VHS snimcima kalifornisjkih skejt filmova. I to pevajući na (satanizovanom) engleskom jeziku. Sve u svemu, hrabar potez za veoma konzervativnu Srbiju, ali više nego uspešan. Da li zbog zalaganja i kvaliteta samog benda, da li zbog ubadanja pravog trenutka za to, ali Doghouse je napravio revoluciju ne samo na alternativnoj, već na sveukupnoj muzičkoj sceni u Srbiji. Klinci su odlepili. Koncerti ovog beogradskog sastava su praćeni neviđenom atmosferom za beogradske prilike do tad, a nije bilo nijednog značajnijeg alternativnog benda, sa kojim ovaj bend nije podelio binu…ili je bilo obrnuto? Ostavićemo svedocima istih da “izaberu stranu”. Kad je sve išlo u smeru konstantnog progresa, niz nesrećnih okolnosti i život kao takav, doveli su bend do trenutka u kome je svako od momaka otišao svojim putem. Zvaničan kraj te “Doghouse” epizode se desio 2006.

Ipak, ova muzika nikad nije okupljala ljude koji bez emocije jure za slavom i “šuškama”, a ovaj potez benda je najveći dokaz za to - pamteći sve otpevane pesme i zajedničke trenutke sa 7 godina gomilanih emocija, nezavršenih pisama, momci su opet “ukrstili puteve”, sa jedinom željom da opet podele binu – jedni sa drugima. U jednom novom tenutku, sa jednom novom publikom, Doghouse će opet otpržiti kao u “stara (dobra) vremena”.

 

https://www.facebook.com/pages/Doghouse/130992254252

 

Upravo u vezi sa poslednje napisanim, kako ovaj koncert ne bi bio samo evociranje uspomena za stariju hc/pank ekipu, već nova “sezona” Doghouse šoua za sve ne ovoj sceni, momci iz benda su isti tendeciozno uklopili (ali ne podvrgnuli) trenutno aktuelnim okolnostima, te su u goste koncertu pozvali uslovno mlađe kolege iz bendova Shoplifters i Blankfile.

 

Shoplifters je, kako sebe zovu, “amerikana” pank-rok bend iz Novog Sada. U muzici ovog benda, koji je nastao 2002., preovlađuju uticaji bendova Descendents, Lemonheads, Husker Du, The Smiths, Ramones, ALL i sl. Bend je snimio nekoliko demo albuma, koje je izdala SKCNS etiketa, a njihove pesme pravile su društvo najboljim evropskim pank-rok imenima na kompilaciji “European pop punk virus”. Do danas su odsvirali gomilu koncerata, od kojih se nesumnjivo najviše ističe onaj sa Real Mckenzies.

 

https://www.facebook.com/shopliftersi

 

Blankfile je melodičan hardkor bend iz Beograda. Sad. A put koji su momci prešli do te “kvalifikacije” vodio je od kalifornijskih pankrokera preko najraznovrsnijih muzičkih obrazaca koji su ostavljali svoj “pečat” u mizici ovog benda. Bend je na tom putu, dva puta “zalutao” na turneje po Evropi, na desetine koncerata u Srbiji i (bliskom) inostarnstvu, delio binu sa bendovima A Wilhelm Scream, Defeater, Comeback Kid, Walls Of Jericho i sl.,a u tekućoj godini izbacio i, za mnoge, muzički neočekivan, EP sa četiri moderne hardkor-nešto numere.

 

https://www.facebook.com/blankfileband

 

Zajedničko za oba benda (Shoplifters i Blankfile) je to što svoje prve “korake” upravo prave u godinama najvećeg uspeha benda Doghouse. Pa, da se vratimo na početak – kome Doghouse u to vreme nije bio inspiracija?! Zato će ovaj koncert, osim nesumnjivog kvaliteta nositi oblake emocija i posebnu simboliku za sve na bini, a sve su šanse i za one ispred nje. Ovaj koncert predstavlja kontinuitet. Kontinuitet ideje koju će nadamo se prepoznatiposebno mlađa ekipa, te pomoći da ista nadživi i njih same. Jer ova scena je borba protiv zaglupljivanja i indiferentnosti, a ideje su, kako rekoše u jednom filmu, “otporne na metke”, pa koje god da je punjenje u pitanju. Hajde da 7.decembra u Domu to i dokažemo!

 

Karte za koncert će se prodavati od sutra u muzičkoj prodavnici "Felix" u Sremskoj i na samom ulazu na koncert, po ceni od 400RSD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Shoplifters bili ok, zvuk pristojan, i njihov nastup uvezban, bubnjar i basista se bas lozili na svirku. Blankfile, videh da je Danilo ponovo radio zvuk, i bili su jebeno preglasni, a nalazio sam se kod bara. Iskreno meni se njihov metalcore pravac ne dopada i smatram da je dosadan, Drugi pevac nije potreban, covek je skakutao po bini i uglavnom se krio iza zvucnika da pije vodu i uleti tu i tamo sa nekim scream-om. Doghouse sam propustio jer je mala sala bila prepuna, a i zato sto su najverovatnije poceli blizu 12. Inace ovo je prvi put da sam svojim ocima prisustvovao rasprodatom koncertu u maloj sali DOB-a. Isprva mi se cinilo da ce biti svega 100 ljudi, ali posle je sala bila krcata i mnogi su ostali po hodniku da cekaju svoju priliku da udju u salu.

Edited by VoivodBG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...