Jump to content

VoivodBG

Recommended Posts

1398341_558798020864444_1784112590_o.jpg

 

E-PLAY su: Biljana Todorovski, Maja Cvetković, Danilo Nikodinovski i Goran Ljuboja Trut.

Desetogodišnja karijera grupe E-Play poklapa se sa ključnim društveno-političkim događajima u Srbiji, što može biti izuzetno podsticajno za jedan rokenrol sastav, ali ne i ovde. U našem slučaju neosporan talenat bendova poput E-Play vazda ostaje po strani, pa se stiče utisak da svakom novom pločom Maja (Cvetković) i Biljana (Todorovski) praktično kreću od nule. Srećom pa su njihov entuzijazam i istrajnost doprineli da ime definitivno bude upamćeno.

Pre deset godina E-Play su debitovali na Urban Demo Festu , pobeda im je omogućila snimanje prvog albuma. Vrstu dinamike i fuzije mnogih uticaja savremene muzike nagovestio je singl "Zašto?". Izrazito energičan bas, vrišteće gitare, vrtoglavi efekti i bubanj u užasnoj žurbi prožimaju Biljanin znatno sporiji vokal. Nešto kasnije spot je i vizuelno, slično doživeo reditelj Milorad Milinković. U relativno širem vremenskom periodu usledio je debi album sa još nekoliko spotova/singlova koji su ga promovisali: "Pop", "Prvi pogled tvoj" (iskorišćen za film "Munje"), "Better Than You". Nakon iznenadnog poziva da nastupe u Bolonji (Italija) tokom festivala posvećenog našem gradu (BeoFest), pesma "Echo Tone" biva logičan izbor za zatvaranje kruga vezanog za ovo izdanje. Vrlo suptilnu i nežnu pesmu koja odiše atmosferom džez sešna, prate video snimci nastali tokom boravka u Italiji.

Kako je ceo proces oko promocije albuma bio prepušten upravo njima, E-Play preuzimaju stvari u svoje ruke rešeni da istraju u postavljanju benda u stabilne umetničke i profesionalne okvire.

"Jako je teško to uraditi, baviti se muzikom i odnositi se profesionalno u okruženju koje apsolutno to nije bar što se rokenrola tiče. To onda podrazumeva maksimalan lični angažman, energiju i živce da bi cela stvar ispala onako kako smo zamislili - sa dobrom produkcijom, dobrim spotovima, fotografijama, zvukom na koncertu." (Biljana Todorovski) Personalne izmene u bendu (dolazak Damjana Dašića - bubanj i Marka Milivojevića - groove box), učinile su da drugi album nazvan "Crime" iz 2005. godine zvuči kompaktnije, ali i kompleksnije. Činile su ga pesme bogate plesnim momentima i munjevitim transformacijama ritma. "In The Middle", "Prava stvar" ili "Wanted" kombinuju više takvih momenata prateći razvoj pesme i dinamiku teksta. E-Play pokušavaju da razbiju klasičnu formu pesme na nekoliko celina, ne držeći se strofa-refren forme. S toga imate utisak da je svaka ponovljena fraza tekstualno i muzički nova. Takve su numere "One Again" ili "Wish". Osveženje u vidu groove boxa doprinosi bogadstvu ploče "Crime", dajući joj potrebnu širinu, adekvatno upotpunjujući atmosferu raznolikim zvucima.

Izlazak novog albuma najavili su spot (reditelja Marka Sovilja) i singl za pesmu "Sramota". Potom, pod okriljem Exit-ovog filmskog festivala Cinema City, izlazi treći album spektakularnog naziva "Drago mi je da smo se upoznali".

"Drago nam je da smo se upoznali sa ljudima koji su na bilo koji način doprineli izlasku ovog albuma, a pre svega nam je drago što smo se mi međusobno upoznali i ostvarili deo sebe na ovakav način. Naziv ujedno podrazumeva da cenimo svakoga ko dođe u kontakt sa ovim diskom." (Maja Cvetković)

Novi album E-Playa je pronašao savršenu meru u izrazu i ovoga puta nadahnuto isproduciran od strane Nikole Vranjkovića. Bend zvuči rasterećenije, a minimalistički tekstovi sasvim su dovoljni da upotpune soničnost često psihodeličnih gitara u pozadini, na momente ekstremnijih ritam sekcija uz neizbežan elektronski "patos". Od gostiju tu su Aleksandar Petrović-Alek iz Eyesburna koji je odsvirao bubanj u dve pesme ("Loš dan", "Bez reči"), Bane (Sunshine) gostuje u pesmi "Vremeplov" i Dejan Hasečić na klavijaturama. Ploču "Drago mi je da smo se upoznali" pratiće nekolicina remiksa koji će se prvenstveno naći ovde na sajtu benda, onaj Marka Nastića za pesmu "Too Late" zastupljen je kao bonus na disku. Album će svakako zadovoljiti kako ljubitelje, tako i one koji su taman osetili zasićenje.

Prijatno iznenađenje i ponovno upoznavanje često doprinosi još čvršćem prijateljstvu.

 

http://www.eplaymusic.com/index.htm

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Lou, nisam toliko pridavao paznju na prethodnim albumima, jer sam E-Play prvenstveno slusao zbog muzike koju prave.

Ono sto mi najvise smeta sto se Majin vokal bas ubacio u prvi plan, procesiran pretpostavljan kroz kakav vokoder i nisam mogao da preslusam poslednji album ni 10-tak puta zbog toga. Da su ovo izbacili kao instrumentalni album, ferceralo bi me, ovako pisi kuci propalo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je album legao, mada mislim da se donekle slažemo po pitanju postavke vokala u miksu, jeste mogao na nekim mestima da bude malo uvučen. Kapiram kako je to uticalo na tvoje primećivanje reči. Ukusi, kao i uvek. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...