Jump to content

tema za pedere i dukatlije (random)


KRANG

Recommended Posts

Vrti se celo veče skoro :pivopije: Atmosferu bih mogao da uporedim sa Rosettom i njihovim Galilean Satellites u nekim trenucima. Inače retko slušam albume na slušalicama, ali kad čujem nešto ovako masivno, uključujem ovo zlo od AKG-a :mhihi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaboravih da spomenem, ali ovo je jedan od najraznovrsnijih albuma koje sam čuo u poslednje vreme. Pesme su toliko različite jedna u odnosu na drugu, skoro neverovatno. Kad opali ova Dark And Gray, pa sve čekaš kad će da se sruče gromoviti rifovi, a ono u noise ispari pesma na kraju, pa posle nje ova So It Feels Like Misunderstanding Then, u kojoj vokal UBIJA u centralnom delu pesme. Još jedno vrlo prijatno iznenađenje, čuo sam pesmu sa youtube, pomislih da će i ceo album biti sličan, a ono sutra malo, ogromne razlike između pesama, kao recimo i ona IRA koju preslušah pre par dana.

 

EDIT: Izvinjavam se na duplom postu, ali zanima me da li neko ima informaciju šta predstavlja ovaj datum u naslovu albuma? 27.2.2009.? Ako je suditi po spotu, onda je to datum nečije smrti, čini se utapanja :no:

 

EDIT: Ipak nije double post :bigblue:

Edited by Stolet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Priča je cela iz prvog lica, album se završava rečima

 

I fall into the sea of my own tears

Of my own tears

 

Affliction

 

I pray for your souls

 

Affliction

 

...tako da sumnjam da je nečija smrt u pitanju, jedino figurativna ili kao deo priče. Moja je pretpostavka da su sve reči napisane u jednom naletu i da je 27.02.2009. datum toga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko će ga znati, ponese me taj kraj pesme, zvuči vrlo emotivno i bitno za kompozitora. Nigde ne nalazim informacije o čemu se zapravo radi. Sličnu sam situaciju imao sa Katatonijom i njihovom pesmom Departer, u kojoj Renkse i Krister Linder 'tumače uloge' dva brata, od kojih je jedan preminuo (glas Kristera Lindera). Nije mi uspevalo da proniknem u eventualnu vezu te pesme sa stvarnošću nekog od članova benda, pa sam eto na youtube-u postavio pitanje vezano za tekst, i dobio odgovor da je Renkse izgubio brata pre nekoliko godina, ja bih rekao u mesecu julu, pa možda otud opsednutost tim mesecom koja se provlači kroz neke od njihovih pesama. Ovo je možda dobro poznata činjenica vezana za Katatoniju, ako jeste, izvinjavam se, nije da poznajem nešto dobro njihovu privatnu pozadinu. Inače, baš zbog tog osećaja stvarne tuge u pesmi Departer mi je ubedljivo omiljena pesma Katatonije, i jedna od omiljenih pesama uopšte, mada nešto posebno ne slušam bend koji je pesmu napravio.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa kako album pocinje, mozda je cela prica o postanku zivota, odnosno radjanju i na kraju smrti. A i cover ukazuje na rodjenje...

Omot meni ukazuje na regresiju, ali nazovimo to profesionalnom deformacijom. :D

 

Što se tiče Stoletove priče: pesma "July" ima veze sa Renkseovom depresijom, gde on suprotstavlja dve strane sebe i predstavlja to u obliku dijaloga, pa imamo Renksea koji želi da bude mentalno zdrav i srećan nasuprot onog koji uživa u nezadovoljstvu i depresiji. Otprilike rečeno. A ti sada poslušaj pesmu i reči, pa će ti biti jasnije. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A pa to se otprilike podrazumeva, mislim, da nije neka izlizana priča tipa tužan je zbog devojke :mrtav: Btw dosta efektan način za pisanje pesama, dijalog između više strana iste ličnosti, ili pak ličnosti u prošlom i sadašnjem vremenu, ili opet realne i idealističke, ili one koja on želi da bude. U Departer-u u jednom stihu kaže 'it's the month of July', taj mesec mu očito mnogo znači. Neobičan je to izbor meseca ako nema nekog temelja u stvarnosti. U depresivnoj muzici se obično koriste stari fazoni tipa nekih oktobara, novembara, decembara, kada je hladno/kišovito, pa kao, khm, simbolika, mada mi se od toga najčešće povraća koliko je dubokoumno.

 

Vidiš, zanimljivo je što se ta tema sa navodnim gubitkom voljene osobe polako 'otkriva', kroz albume su uglavnom mutni razlozi zašto bi čovek bio toliko naizgled uništen kao što je tekstopisac, a na kraju poslednjeg albuma ubaci pesmu koja kao da otkriva šta je razlog, ili jedan od razloga, ili je to možda još jedan dijalog između njegovih persona. Zanimljivo je to, vidi se da on želi da otkrije šta je njegov problem i šta želi da bude, ali ne na očit način, pa su tekstovi sigurno dobar materijal za tebe kao budućeg psihologa ili šta već studiraš :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovaj Blindead sahranjuje na slušalicama :opusteno:

 

"It is my... PARADISE ASYLUM!" Ouch :rockdevil:

 

EDIT: Hm, deca u pesmi All My Dreams Turn Into pričaju srpskim jezikom?

 

Da, to sam i ja izvalio odmah. Verovatno je to Havoc-ovo dete. Posto mi je drug koji ih poznaje pricao da je Havoc bio ozenjen sa hrvaticom nekom, imaju dete. Pa sad on slabo vidja dete i ostali problemi. Garant je to njegovo deteu pozadini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo posle par dana sabiranja utisaka, fantastičan album Blindead. Pored neviđeno teške atmosfere, jako mi se dopadaju deonice u kojima ostaje samo bubanj pored vokala, očigledno čovek vokalista puca od samopouzdanja. Ne uspevam da izdvojim omiljene pesme, što je još jedan razlog zašto mi se album toliko dopada. Ima da se prati ovaj bend ubuduće, nadam se da će ih malo krenuti i da će njihov trud biti nagrađen nekom evropskom turnejom, pa da se putuje da se to vidi i čuje uživo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...