Jump to content

Sta volite ili ne volite da pijete, vol. 2


Јарослав

Recommended Posts

Ako želiš jednu od najboljih knjiga iz te grupacije koja je napisana, u kojoj se nalazi dobra analiza boja koja je primnjljiva danas i objašnjava kako to utiče na svet oko tebe, pročitaj envisioning information od Tuftea.

 

Što se tiče Getea i njegove Teorije boja, ja lično nikad nisam čitao u celosti samo delove, ali je to mnogo važna knjiga u krugovima stvaraoca. Nastala je kao anti-teza Opticks, i bavila se ljudskom percepcijom boja i svetlošću, a ne tehničkom prirodom istih, i to je napisano kroz prizme stvaraoca. Gete je bio inspirisan romantičarima, pogotovo Tarnerom, i dok je pisao stalno je imao njegove slike na umu. Knjiga kada je izašla bila je strašno opljuvana i odbačena, ali vremenom razni filozofi i psiholozi su počeli da govore o njenom značaju pa je tako opstala do dana današnjeg.

  • Upvote 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo si mu prepričao prva tri pasusa sa linka koji je ostavila Zen. :haha:

 

Verovatno si upravu, predpostavljam da ovo što sam ja napisao se nalzi sigurno negde na vikipediji, nije to neko inside znanje. Mada neverujem da je baš u prva tri reda, ali okej razumem tvoju poentu. Ja sam rekao da nisam čitao i ne mogu neka moja lična mišljenja da dam osim od onoga što sam čuo i negde pročitao. Ali da bi odbranio sebe, rećiću nešto, što je ne moguće da se nalazi u tom tekstu.

 

Kada sam čitao Sandamn - Brief Lives, tamo dosta davno, postoji jedna sekvenca koja je direktan omaž za ove dve knjige. U toj knjizi, Dilerijum i San odlaze da pronadju jednog od svog endlessa Destructiona. Dok su u Americi, postoji jedno celo poglavlje retrospekcije koje se bavi analizom svetlošću. U tom trenutku Uništenje i San se nalaze na univerzitetu gde radi Isak Njutn. Uništenje, zabrinut što su ljudi počeli da istražuju fizičku komponentu svetlosti, da će to jednog dana dovesti do razvoja nuklearne fizike i do velikog rata, daje retoriku iz Njutnovog Opticksa. Sa druge strane Sna to ni najmanje ne intersuje, i njega vise to interesuje kako ce poznavanje svetlosti uticati na ljudsku imaginaciju i kako će se to prenti na umetnost. Sada imatu još mnogo paralela sa istraživanjem svetlošću u tom poglavlju ali neću ići dalje. Kada sam pročitao to, otišao sam na net da malo više pročitam oko ovoga i da saznam više, i tu sam pročitao o opticksu i teoriji boja. Na jednom forumu je neko napisao kako da paralela izmedju unistenja i sna, funkcioniše kao paralela izmedju optics i teorija boja. Otud dolaze moja znanja o ovme što sam napisao.

 

Ah baš mi je bedak što sam morao ovako da se pravdam, ali jebiga... mada ni šta loše ne mislim što si ovo ti napisao, da sam i ja u pitanju verovatno bi i ja izvukao I call bullshit kartu, kada bi video ovo. Moj je problem što se nisam više potrudio oko mog posta. :da:

 

-----

 

Sada moram nešto da napišem da ne bi bio skroz offtopic, šta ja znam... Aperol lepo ide uz sve, pogotovo uz viski. Pio sam pre koju nedelju neki Godfather koktel, i nije bilo tolko loše.

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koje boje volite da su vam kakao ili bela kafa?

nisam siguran da sam razumeo pitanje :haha:

Potpuno razumem brata Jareta, pitanje je i meni isprva bilo u fazonu "Šta je brže ili voz?" :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 months later...
  • 4 weeks later...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...