Jump to content

Caligula's Horse


azal

Recommended Posts

Meni se bas svidja nova stvar, a jedva cekam da cujem album u celosti. Cuo sam za njih relativno odavno i odmah su mi se svideli ali se do Bloom nisu previse izdvajali iz mora novijih prog bendova. Medjutim, taj album je cisto savrsenstvo modernog zvuka. Ovaj bend konstantno raste u svakom smislu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Je l' to neki top 3 novijih prog bendova? Vidim da ih svi živi porede po FB-u i YouTube komentarima i stavljaju u isti koš.

 

The Tide je odličan album, Bloom je dobar. Pesme koje su mi do sada posebno legle su A Gift to afterthought, Daughter of the mountain, All is quiet by the wall (deo od 6:10 je savršen), Water's edge, Turntail. Poslušao sam čak i prvi album, pati od onog sindroma gde ima finih razbacanih ideja ali nijedna cela pesma nije baš u fullu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pa to se ceka.

 

meni bi prijalo da malo batale djent riffove, ne mora skroz, ali bar malo.

 

kad bi nastavili u stilu te poslednje pesme Inmazes, to bi bilo to. ta pesma mi je bas bas ludnica.

Samo catchy dredg refreni e.g. Feed the creatures, Stray the skies, The Same war. :rockdevil:

 

Opet, Caligula mi je dosta druga priča u odnosu na Volu, nema toliko spuštenih gitara i ritmički izlomljenih rifova. Nisu ni u toj meri heavy, više me podsećaju na Haken iz Aquarius / Visions ere.

Share this post


Link to post
Share on other sites

svakako, svi ti bendovi su kul zato sto ne lice na standardni DT/FW/QR kao nekad, imaju svoje fazone. zato mi Haken zaostaje jer su ipak oni idalje u toj nekoj DT wanna-be sferi, iako su bolji od DT trenutno i lepo modernizovali fazon.

 

Caligula's Horse je zapravo ono sto bi onaj Soen zeleo da bude. Imaju dosta Opeth momenata ali uopste ne lice na Opeth sve u svemu, i kad ide Opeth riff, pevanje je uvek skroz neka druga prica. Ali generalno ima kod njih svega i svacega, vidi se da su naslusani, ali uspeli su neki svoj stil prepoznatljivi da utvrde bez da mnogo lici na ovaj ili onaj bend.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam generalno dugo imao problem sa novijim prog metal bendovima. Neko vreme je sve vrvelo od Queensryche/Dream Theater kopija, onda je trenuo talas Opeth/Porcupine Tree klonova. I mada i kod Caligule čujem malo Opetha a kod Hakena Dream, uspevaju da otvaraju neka nova vrata, kombinuju elemente i uticaje tako da ako jedna sekcija podseća na Opeth, liči samo u nekim instrumentima dok je ostatak priča za sebe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je recimo Haken dosta dosadan iako se paradoksalno svašta dešava u njihovim pesmama. Nema spora o tehničkom umeću ali su meni oni sa jedne strane suviše mlaki, bez ikakve agresije i oštrine, a sa druge strane premalo i catchy i atmosferični. Nekako, bez duše iako znam da je to glupo reći. Isti problem imam i sa još nekim "novijim" bendovima npr. onaj Native Construct i ovaj poslednji BTBAM koji mi je btw bio jedan od omiljenih bendova. Jednostavno, mnogo dobrih ideja ali realizacija slaba. Caligula's Horse obrnuto ima sve u skladu plus imaju taj nepretenciozni alternative rock vajb. Leprous je priča za sebe, drugačija vrsta proga, bez neke gitarske virtuoznosti ali sa izvanredno unikatnim stilom. Agent Fresco su zakon ali njih nešto i ne posmatram kao prog metal bend već neki moderni prog rock ala Coheed and Cambria, Rishloo, 3 ili Mars Volta. Meni je onaj Earthside jedan od najzanimljivijih i najboljih novijih prog projekata ali imaju samo jedan album tako da je rano za suditi o njima, ali odmah da se ogradim da ja ne podnosim power metal niti power i heavy uplive a naročito vokale koji su u tom fazonu tako da sam slabo istraživao sa te strane novije izvođače.

  • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...