Jump to content

Opšta filmska tema


Lunar

Recommended Posts

Sinoc sam sanjao da sam betmen da imam slican kostim kao bejl ali da imam mala krilca i jako sporo i smesno letim i moram da masem rukama ko kreten da bi isao nesto brze od pesaka a usput me Arnold vijao i pretio i nije mi dao da idem sa njim i njegovim sledbenicima u neku utopiju koju su oni otkrili....

 

Elem, da se vratim na temu.

 

Ovo sam nekako i ocekivao da ce se desiti

 

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:423838-Iran-planira-tuzbu-protiv-Holivuda-zbog-filma-quotArgoquot

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Da li je neko gledao ovaj film?

"Bastagon und die Regenbogenprinzessin"

http://www.marc-schl...yled/index.html

 

Jedva ga pronadjoh na netu, jer sam odgledala nekih 10-ak minuta na eurochannel-u i bila u "wtf?!" fazonu... inace skontah da film relativno redovno barem jedanput u dve nedelje ide na ovom kanalu :haha:

Edited by Face Of Melinda

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sad sam pronasao neki moj stari esej na temu filma Pillow Book. Oh, kolko sam bio mlad i naivan i kolko se ne slazem u nekim stavkama sa samim sobom, ali interesantno sam ovo napisao pa mozda nekog zainteresuje nesto. XD

 

 

The Pillow book nije lak za razumevanje, film što vise teče postaje sve bizarniji. Film će vas ostaviti u čudu I naterati vas da vičete “šta mi ovo gledamo?”.

 

The Pillow Book možemo porediti sa 7 minutnim remiksom pesme od jedna minut “Son of Godzila”, gde prvih četri minuta čujemo Brazilkinju kako vrši naraciju za film Godzila na Portugalskom sa ambijentalnim zvucima u pozadini. Za ostala tri minuta mi čujemo usporenu verziju Son of Godzila sa tehno beats u pozadini. Kada sve ovo poslušamo samo možemo u čudu da se pitamo šta se ovde tačno dogodilo. Postoji nešto …. čudno sa prikazanom slikom, motivi vam nikako nisu jasni. Ali šta ako u tom delu nije ni namenjeno da razumete motive. Da kažem da Pillow Book ima dobru priču ne bi bila istina, zapravo cela priča je ko da vam je neko ispričao više za redom neumesnih viceva. Ali sama priča nije ni trebala da bude dobro konstruisana. Sama priroda post-modernizma je da napadne socijalnu dogmu koja postoji u filmovima od početka vremena,a to je da “Sve price moraju da imaju smisla, sve ljubavi moraju biti istinite, svi krajevi moraju da budu srećni I lako razumljivi”.

 

Mi imamo tendeciju da NE razmišljamo. Razmišljanje se javi tek onog trenutka kada mi se susretnemo sa nečim novim, po prvi put u životu, čak I ako je to neka repeticija dogadjaja koja se već dogodila. Moć umetništva/nauke/filozofije je baš ta da vas nateraju da ponovo razmišljate, tako što će terati vaš um da pravi NOVE konekcije(povezanosti). Inače mi imamo naviku da sprečimo razmišljanje. To je zato što razmišljanje je interval izmedju osećaja I delovanja, ne subjekat koji razmišlja svo vreme. Subjekat se stvara kada započnemo ovaj interval. Život je tok kreacije novog stvaranja.

 

Vreme je množina. Ne postoji jedno standardno (potrošivo vreme, koje se koristi u trenutnom interval) vreme. Svaka interakcija ima svoje trajanje, koja ima svoj tok. Naprimer, kolko je potrebno kocki šećera da se otopi u čaju ili vreme za koje smo budni protiv onog kada spavamo. Vreme nije deljivo , jer svaki novi momenat može da doprinese korišćenju već postojanih I novih čula, I samim tim ima potencijal da bude novo u svakom trenutku.

 

Specifična moć filmova je to da reprodukuje ljudsko oko , kao super ekstra ljudsko oko. Dozvoljava nam vid iznad ličnog vida. Vid I slike(prosto mislim objekti, jer sve što vidimo su objekti) su izdvojeni I postaju “nehumani” I dozvoljavjau nove konekcije-iskustva-razmišljanja. Razmišljajmo o David Lynchu na sekund, njegov Twin Peaks definitivno omogućavan novi način percepcije onoga što vidimo.

 

Velika umetnost , dakle, nije jednostavno ponavljanje dogadjaja koji su se već odigrali već stvara nove konekcije koje zahtevaju razmišljanje. Ne zahteva racionalno razmišljanje, jer svaka umetnost zahteva različitu forumu razmišljanja(slikanje,muzika,igre). Pravi nastavak naprimer Star Warsa neće biti Star Wars 2, već skroz nova stvar koja će samo imati originalnu koncepciju prvog dela. Velika umetnost nije uskraćena oko novca ili neke forme prikazivanja. U takvoj umetnosti ceni se otvorenost, novina, novi stil, način na koji posmatramo film i nove konekcije. Ono što se odbacuje je derivativnost, stare formule, standardni nastavci i linearno vreme toka filma.

Ako razmišljamo o The Pillow Book, kao vrsti umetnosti, njegova vrednost se postiže uspehom kolko ono tera gledaoce da razmišljaju na novi način i u novom stilu, i da dovodi u život neka nova vrsta življenja. Znači dobar film, ne bi trebao da ponavlja već sličnu standardnu formulu filmova koja tera gledaoce da ne razmišljaju, već da otvara nova vrsta postojanja , da stvara nove stvari i svetove.

 

Ovo se veoma ralikuje od tipične vrednosti filmova, koje glasi da li su oni zabavni? ili da li predstavljaju nešto dobro? Već vrednost je postavljena na potencijal za njegove nove konekcije, novi način percepcije. Tako da novo pitanje može da glasi: Da li film može da promeni način na koji razmišljate? Da li vam otvara novi svet? Da li vam film pospešuje način na koji razmišljate? Da li može film da promeni način na koji vi živite? Da li ovako razmišljanje o filmovima menja vaš pogled na gledanje filmova?

 

Ovo su samo neka od pitanja koja sam izvukao dok sam razmišljao o the Pillow Book. Glavna stvar je to što me je film naterao da malo razmišljam i filozofiram o vrednosti umetničkih filmova i kako se one odslikavaju na nas i uopšte kako one mogu da utiču na ljudsku percepciju i način razmišljanja. Tako da sa otvorenim pitanjima završavam ovaj esej, i dozvoljavam dalji tok misli koji će da dovodi do nekih novih razmišljanja,saznanja i odgovora.

 

 

 

Edited by Lunar

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Dali ste Gledali Legendarne Domace Filmove?

Jeste.

Ispijunirali su mene i Snimali Mnogobrojne Filmove,Serije,TV Emisije,Realiti Showowe...

Jos Se pitaju Sta se bunim;

KOJ CE MI KURAC KAD JA NEMAM NISTA OD TOGA?!?!

Jos mi se uglavnom i Ne svidja kako je to ispalo,

ispade ja neki kriminalac,Cigan,prevarant,budala...

Evo ti Sivi dom,moja zgrada:Lausevic Drzi Stampariju,Lecic Se odselio...

Onaj Bolji Zivot su iamazdisali grdno Dva brata su

Micic [oni su se odselili odavno]

onaj Dragan Bjelogrlic Celu Karijeru gradi glumeci tog Micic Nenada,

Jebiga ja se sa njim nisam video od 2 Srednje Skole.

Ovaj dan danas Glumi.

Desavalo se da snime film,znaju sta ce se otprilike desiti

pa ja srecem ljude koji se ponasaju kao u filmu.

recimo onaj film sa likovima sto piju na krovu,i Sapicem.

imas i muzicke:

ko to tamo peva -je PUNK

Balkan Ekspres -Gothic industrial

Maratonci-jebes ga: onaj vrisak je Child in time,ostalo valjda Venom-Welcome to Hell

Kusturica je krao Zesce.

  • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas prepoznas Nesto ima karakteristicno,:

Onaj Vozac iz Ko to tamo peva je bas tipican panker,budala

Skrewdriver (Uvrnuti Vozac)

a ovo znaci Srafciger i najpoznatiji Skinheads punk band.

na omotima su neki vikinzi sa sekirama

ko sto onaj Čiča zove:Deco Deco,izlaze drvosece sa sekirama

iz Skrewdriver omota i seku Gume.Ta sekira mu dodje ko deo kukastog Krsta,

tako da su ovi uzeli kukastim da buse gume,umesto šrafcigerom ko sav svet.

Onaj deo kad idu da gledaju jebanje je po pesmi Exploiteda- SeX and Violence

"nismo dosli da se bijemo" (vec da se jebu)

-----

To je Star film Sad je Normalno da sve i svasta ubacuju u filmove i sve TV programe.

Mrzi me da vise pisem...jebiga..

  • Upvote 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za Novosađane i one koji se tamo zadese:

 

JAZZ CLUB WHEELS

UTORAK 28. MAJ

20h

 

PROJEKCIJA AUSTRIJSKOG IGRANOG FILMA

UNIVERSALOVE (2008.)

 

režija: Thomas Woschitz

sinopsis: Marsej, Luksemburg, Rio de Žaneiro, Tokio, Beograd Bruklin ... Film prati pojedince šest nepovezanih ljubavnih priča iz celog sveta, neki završavaju na sreću i nekom završava u tragediji.

 

uloge: Anica Dobra, Stefan Arsenijević, Dušan Asković, Dan Burkarth, Erom Cordeiro, Mona Rachel Dorfman

Edited by Lou

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

одгледао сам Mega Shark vs. Giant Octopus. :haha: укратко, гори филм, са гором глумом, ефектима, кадрирањем и свим осталим, нисам гледао. :haha:

 

иначе планирам да се наредних дана бацим на те монстер фајт филмове шкљ продукције. :D овај је следећи на реду: http://www.imdb.com/title/tt1680138/ :rockdevil:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...