Jump to content

2018.08.08-11. *Jaromer, Češka* Brutal Assault 23


Kumodraski Vo

Recommended Posts

I idemo dalje u nastavak sage...

 

DAN TREĆI

 

Podlegli umoru od drugoga dana, pojavili se na tvrđavi nedopustivo kasno oko 17h, to je samo znak da mora da se trenira više za sledeću godinu.

 

Propuštam nažalost Pestilence jer Grave Pleasures treba da dovrše svoj započeti nastup na Orient stejdžu, na svu sreću bilo oblačno taj dan, baš kako treba za njih (meteoropatija zauvek!) i još veća sreća da su opet bili sjajni, a najlepše što nisu ponavljali sve pesme od dana pre, sve u svemu carevi totalni i lično top 5 nastupa na festu.

 

Zatim štednja energije na brdu uz Misery Index koji bolje i prirodnije cepaju od sterilne sabraće Dying Fetus, ali posle nekog vremena i to se više manje izbluruje i postane sve isto što sviraju. Oh well.

 

Onda jedna velika žurka uz HC veterane Terror, em oni cepaju iz sve snage em totalna zabava u publici gde se dao u moshpitu videti plastični kurac od metar kako leti tamo ovamo, a lični favorit mi je T Rex koji je tukao sa indijanskim poglavicom, žao mi što nisam stigao da fotkam jer sam plakao od smeha.

 

Pred kraj Terrora je vreme da se siđe i uhvati savršena pozicija za At The Gates, tačno na ivici circle pita pa adrenalin dodaje i publika koja je baš vatremo prihvatila bend a bend hirurški savršeno cepa, Tompa baš dobro raspoložen i rastrčan po sceni, samo zameram što sa setlistom nisu išli niže od SotS (posebno mi falila Raped by the Light of Christ koju su cepali u poslednje vreme) ali sve ostalo baš po meri.

 

Pogledah neplanirano i pola Ministry koji me nisu zanimali ali u tom momentu odsviraše dosta hitova koje znam pa ispade na kraju i to dobro ali vreme je da se mrdam opet na Orient da uhvatim vreli islandski BM bend Misþyrming, oni se pojačali isto mnogo ali čepovi rešili situaciju, malo su smešni onako sa finim frizuricama i obučeni u bele košule obliveni krvlju ali kad su krenuli da krljaju smeha nije bilo, baš furiozno odradili to što su imali, čak mogu reći da su mi ubedljiviji uživo nego na snimku.

 

Vreme je za najveće zvezde ekstremnog metala trenutno Behemoth i dovoljno je pogledati ovaj nastup da se shvati zašto, bend izgleda i zvuči veće od života, vatre, scenografija, bina, svirka... ma sve je gigantsko. Wolves of Siberia tad prvi put čuo i deluje mi bolje od Goddog, ostatak liste best of, sve u svemu hejteri mogu da ga samo duvaju, po svemu sudeći Behemoth će još dugo da gazi iz sve snage i kraja im se ne vidi.

 

Onda sledi hladan tuš uz možda najveće razočarenje festivala Carpathian Forest, bilo mi uvek žao što nisam otišao u Bg 2005 da ih vidim a sad još i više posle ovog koncerta jer je kristalno jasno da do reuniona nije trebalo da dođe. Najgora karika benda je definitivno Nattefrost koji je deff bio na nečemu lošem, ''pevao'' nekim podvriskivačkim glasom kao da se uplašio miša i skočio na stolicu or stg, sve u svemu raspalo ali ne na njihov stari dobri način. Utisak još gri što su bili smešteni između dva brutalna teškaša.

 

Zatvaranje glavne bine pripada grčkim bogovima Dead Congregation i predvođeni impozantnim Anastasisom opet pokazuju da im trenutno njihovi idoli Immolation, Morbid Angel i Incantation ne mogu izaći na crtu ni sa kvalitetom pesama ni izvedbom. Brutalno ali ne na bezmudi Dying Fetus način, masno i atmosferično, ovaj bend ima sve što treba. Nažalost pre samog kraja moram da trčim u šator jer ne mogu da propustim nove favorite a DC sam na sreću već pogledao kod nas.

 

Malokarpatan u sitne sate zatvaraju šator i još jedna odlična izvedba, štrokavo baš kako treba, plašio sam se nešto da će zvuk biti sranje ali na svu sreću to ni najmanje nije bilo tako. Zvuk upotpunjuje i divni brkati Slovak sa naočarima za sunce jer zašto da ne na vokalu, ma sve izgleda i zvuči kako sam zamišljao, ovde je najbitnija atmosfera a momci iz benda su je preneli u šatoru. Svi ti divni stari albumi Eastern bloka iz starih dana su konačno dobili adekvatne nove predstavnike koji su opet dali neki originalan pečat celoj priči.

  • Upvote 2
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odlican je festival za te pare. Ali je Hellfest recimo 10 puta bolji.

Meni su i Hellfest i Wacken i svi ti ooogromni festivali uzasno neprivlacni. BA em je jeftin, em je idealnih dimenzija/kapaciteta, em na lepom mestu na tvrdjavi a ne na poljani.
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verujem, svako od festivala trazi drugacije stvari.

Meni je na BA prosle godine najvise smetao krsh od zvuka.

Sve ostalo manje-vise. Prostor je odlican, okolna mesta su lepa, cene su jeftine. Vredi otici.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je lepota eventa, kampa i duh celog festivala ono što pobeđuje.

U suštini, gledajući u gigante poput wackena i hellfesta, ovo mi je vrhunski događaj u smislu da ne moram da poginem kroz gužvu, ne moram da razmišljam da li mi je sve u redu sa stvarima, imam gde da se sklonim od vrućine, imam gde da se sklonim i od hladnoće, deluje mi kao da toga nema.

Sledeće godine ću isprobati jedan od festivala koji su potpuno zatvoreni, poput Roadburna.

Pretprošle godine sam imala prilike da posetim Haywire u Temišvaru, bilo je lepo i otkrila sam neke bendove tamo. U tom smislu su kul andergraund festivali, ali kad hoćeš nešto veliko, ideš na Brutal (što se mene tiče).

 

Zašto Brutal pre Wackena ili Hellfesta?

Prvi smatram za apsolutnu seljanu, preskupu za to što nudi. Ovde imamo gomilu ogromnih imena koja su nekada bila velika. Veličina imena po mom mišljenju ne može da opravda cenu. Pride nisam ljubitelj muzike koja se vrti i slaba je ponuda onoga što hoću. Što se Hellfesta tiče, postoje dve bine na kojima bih uživala, ali ne vredi troška puta i festivala jer ću 80% toga što želim da vidim tamo, videti i na Brutalu.

 

Konačno, Česi mi za sad od ovog sitnog što sam imala prilike da proputujem deluju kao najprijatniji ljudi da sa njima imaš posla. Jeste, malo su lenji i spori, ali nisu stoka.

 

Takođe, Brutal i dalje jako gura ug scenu gde to ne vidim ni na jednom od dva prethodno pomenuta.

 

I konačno, ostaje diverzitet koji Brutal nudi - ako odem na doom festival, slusaću doom; ako odem na grind festival, slusaću grind - u ovom trenutku mi ne deluje kao da postoji nešto u ovom cenovnom rangu gde mogu da vidim široku ponudu stvari koje čekam da čujem.

 

Zabava za celu porodicu!

 

 

  • Upvote 4
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Human Mnogo propustas brate.

 

Jedino ako misliš na čehinje :bigblue:

 

 

Zatvaranje glavne bine pripada grčkim bogovima Dead Congregation i predvođeni impozantnim Anastasisom opet pokazuju da im trenutno njihovi idoli Immolation, Morbid Angel i Incantation ne mogu izaći na crtu ni sa kvalitetom pesama ni izvedbom.

 

 

Hahahaaaa.. Bitno da Behemoth može :mhihi:

 

Bogme, 2007e e bilo osini po prasini, moi mozda prvi veliki koncert, razvalili su, u zivotu se nisam toliko oznio, coece bozii...jbg, odgledah par vecih imena posle njih, pa ne mogu reci da mie to naibolji koncert...ali svakako u dragom secanju...sacuvah i kartu...kvalitetan papir i posle 11 godina ko nov

 

Da, taj i onaj iz 2009 u SKCu bila jebanje boga oca, ovaj zadnji u DOBu bio za nijansu slabiji, ali meni inače tamo lošiji zvuk-ambijent, ali su CC svakako i tamo zvučali bolje od 99% bendova. Te karte što ih Frubi pravio bile ubedljivo najbolje (i na svet!!!), i ja ih naravno čuvam, jbg čuvam i ove Eventimove brisoguze.. Trude se i ovi naši Mjolniri, samo još da (konačno) dovedu neki kršten bend :P

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roadburn bas i nije zatvoren jer izmedju stejdzeva provedes vremena koliko i na svirkama. Najbolje od svega je sto je paralelno od ulice gde je fest jako fensi ulica poput laze teleckog u novom sadu. Seljana i metalci, recept za dobar provod.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Roadburn bas i nije zatvoren jer izmedju stejdzeva provedes vremena koliko i na svirkama.

Što se festivala tiče, znam samo da bih išla. Pretpostavljam da to znači da bine nisu u istoj zgradi? To je bila pretpostavka, sad kapiram da možda grešim :D

Ako imaš vremena, baci malo o iskustvu da si izvučem zaključke :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Roadburnu imas glavnu halu, crkvu i dve manje bine (ako se dobro secam).

Prosle godine su dodali jos jednu, jer su guzve bile ogromne (pa sam recimo propustio prve dve pesme Sumaca jer sam cekao u redu, a na Zaela nisam ni probao da udjem jer se cekalo 30-40 minuta). Nije bas lako naci smestaj, tako da sam bio smesten u Ajnhovenu (sto i nije tako lose jer Wizz leti na taj aerodrom).

Istina je da je grad u sluzbi festivala - u Tilburgu recimo nije dozvoljena prodaja vutre strancima, osim tokom festivala, ako imas kartu.

Odlican je festival, ali je potrebno dosta novca za troskove/prevoz/alkohol/drogu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...