Jump to content

The Best Of 2017


Grobodan

Recommended Posts

Gledam last.fm svoj, bukvalno stotine albuma proslo kroz plejlistu, dosta razočarenja od velikih imena ali i iznenađenja od novih, sve u svemu i nije tako loše. Pomenuo bih neke albume pre konačne top 20 liste koje iz razloga nedostatka vremena ili čega već nisam dovoljno obradio pa nisu uleteli, mozda se vremenom dignu ili padnu, ko zna...

Honorable mentions go to:

PAGAN ALTAR – The Room of Shadows, za definitivan odlazak u opskurnu legendu u kojoj su uvek živeli.

VULTURE INDUSTRIES – Stranger Times, za muda za doći u Bg da se promoviše ovaj zanimljiv album koji produžuje zvuk koji su našli na The Tower

CALIGULA’S HORSE – In Contact, za praćenje razvoja novih zvezda prog scene, i meni prošli bolji ali ne fali ništa ni ovom. CARACH ANGREN – Dance and Laugh amongst the Rotten, za promenu koja se u početku činila na ovom albumu kao uprošćavanje ali kasnije se ipak uspostavila kao dobitna kombinacija da se bend održi zanimljivim

MASTODON – Emperor of Sand I Cold Dark Place, za postepeni povratak u formu na ovim izdanjima

TRIAL – Motherless, RAM – Rod, PORTRAIT – Burn the World, Metal Blade trio HM Šveda koji pokazuju da je heavy metal mnogo više od valjanja po blatu i mlataranja plastičnim mačevima na festivalima, da je okultna forma umetnosti

BATTLE BEAST – Bringer of Pain, za drugu krajnost prethodne priče, dokaz da ako imaš hit imaš sve.

NOVEMBERS DOOM – Hamartia za zanatski odrađen ali odličan album death doom stila, dokaz da originalnost može kroz prozor ako je muzika dobra

DECAPITATED – Anticult, za prezabavan letnji album i sreću da ih vidim po prvi put bukvalno mesec dana pre tvorza

20. Vampire – With Primeval Force, misteriozni švedski death metal entitet je na ovom albumu ubrizgao sebi ravno u venu zdravu dozu Nifelheimizama i inih 80s uticaja i napravio pravo kultadžijsko izdanje puno kriptične atmosfere koje se guta u cugu. 19. Hallatar – No Stars Upon The Bridge, patnja jeste ogromna inspiracija za pravu umetnost i Juha Raivio je platio gigantsku cenu da smisli ovaj album, tuga za Aleah se prosto cedi iz svih pora ovog albuma, toliko da je nekad teško glasno disati dok se sluša da se ne bi prekinula monumentalna atmosfera ove sahrane.

18. Ovu godinu je između ostalog obeležio povratak mnogih starih death metal bendova na velika vrata, ono što smo svi najviše čekali je naravno Morbid Angel ali uzdržaću se još od komentara iako sam ga dosta islušao, ono što se meni najviše dopalo je povratak u formu Obituary sa istoimenim albumom, što zaista nisam očekivao u najluđim snovima – I dalje je to pećinski čovek DM aku ovog puta su imali inspiraciju za zarazne pesme, i Immolation – Atonement, posle slabašnog prethodnika ponovo odvalili, samo još da je zvuk na koncertu bio bolji.

17. Pyramaze – Contingent, usamljeni predstavnik power metal žanra na ovoj listi, ceo stil je nažalost na aparatima godinama I budućnost mu izgleda kao trenutna frizura Kai Hansena ali dok se dobije tu i tamo ovakav kvalitet držimo se nekako, najluđe što se meni jako hvaljeni prethodnik nije bogzna koliko svideo.

16. Što reče Miiloš ne znam na čemu je ova ekipa ali samo neka nastave ovako da štancaju kad im već ide, Nightbringer – Terra Damnata je meni ipak bolji jer je doneo aristokratski miris starog Emperora što je nažalost postala zaboravljena kategorija na današnoj pederskoj disonantnoj sceni ali i Bestia Arcana – Holókauston sa svojim crnjim pristupom nije za bacanje, a da ne zaboravim ni da pomenem fenomenalne omote za oba izdanja što je uvek plus.

15. Paradise Lost – Medusa, isprva mi se učinio malo suh ali se pokazao kao definicija grower izdanja, dok je tačku na i udario fenomenalan koncert.

14. Kreator – Gods of Violence, svi napljuvaše ovo kao melodično, cirkus, pederski tekstovi bla bla… meni se baš svideo album, Milašin ne greši. Zarazno u pm, jedva čekam koncert pa neka i konfete u duginim bojama cepaju.

13. Artificial Brain – Infrared Horizon, god damn Haose zaista si mi ukrao recenicu iz mozga – ovaj album i meni dođe kao death metal odgovor na Vektor. Distopijanski, hladno, budućnost je crna, pametno… super album.

12. Inferno - Gnosis Kardias (Of Transcension and Involution), moram sad sam sebi da skočim u usta od malopre i vratim se na pljuvanje disonantnog black metala... Ovaj album je definicija trendi black metal izdanja, kao i razvojni put benda ali meni baš super odrađeno. Ceo album ima neku čudnu meditativnu, povremeno čak I mirnu atmosferu koju ne srećem baš često.

11. Slægt – Domus Mysterium, okultna mešavina black i heavy zvuka ili kako bi zvučalo da je Dissection napravio prirodniji prelaz sa Storm na Reinkaos, nekako me ovi HM uplivi podsetiše koliko je Mercyful Fate najbolji i najcrnji bend metala što je jedan sasvim legitiman kompliment za ove mlade zemljake King Diamonda.

10.Sorcerer - The Crowning of the Fire King, isprva mi se učinio slabijim od odličnog debija ali podrobnije slušanje je otkrilo da je reč možda i o moćnijem materijalu, razvijeniji epic osećaj a poseban vrh izdanja su refreni koji su zaista gigantsko moćni. Ne bih se bunio da Candlemass izda ovakav album a iskreno mislim da nemaju snage trenutno da priđu Sorcereru.

09. Wolves In The Throne Room - Thrice Woven, ovo je sasvim moguće iznenađenje godine… da nema albuma na drugom mestu. Posle onog skrndelj ambijent trendi smeća kojim su nas častili u poslednje vreme pravo niotkuda se vratiše vrhunskim melodičnim black metalom sa jakim uplivima Skandinavaca kao Emperor, Gorgoroth i Burzum, album ima fenomenalnu atmosferu koja prosto ne može da ne uvuče u svoj svet. Možda čak i njihov najbolji album.

08. Sun of the sleepless – To the Elements, svi živi iskuliraše ovaj album, možda zato što nema trouglova, kapa I disonanci… Sasvim lepo ide da se sluša u paru sa prethodnim albumom s liste, vrhunski 90s melodic black metal na kome je radio samo gospon Schwardorf iz Empyrium. Povratak niotkuda, neočekivano i na pravi način.

07. Venenum – Trance of Death, mnogo mi je drago što dosadni upeglani Dying Fetus Kataklysm death metal sve više umire i undergroundom vladaju horde koje su vratile zlo u DM, dugo iščekivani debi album ovih Švaba je pravi dokaz za to. Kome Tribulation nije dobro nastavio posle Formulas obavezno da čuje ovaj biser.

06. Sólstafir – Berdreyminn, jedno od najunikatnijih putovanja današnjice se nastavlja, ovaj put sa malo više gotik rok začina. Poseban plus što su rešili da nas posete dok još nisu mrtve prdonje.

05. Akecocke - Renaissance in Extremis, ovo je definicija kako jedan comeback album treba da zvuči, dovoljno blisko onom što su radili pre a opet nešto totalno novo I izazov za slušaoca. Jes da nema odela I Satane ali opet odvalili konkurenciju.

04. Enslaved – E, i pored uber retardiranog imena albuma i omota koji izgleda kao nešto što bi prosečan srpski ljakse istetovirao na biceps izvrstan album, I po ko zna koji put se pitanje rađa kako im uspeva da u ovoj tački karijere zvuče ovako.

03. Pallbearer – Heartless, konačno je ovaj bend po meni sustigao hajp koji ih prati i izdao album dostojan tolike priče, možda nije slučajno što su ubacili proga I 90s alt rocka da zaslade svoj doom zvuk. Dva plusa na omot koji meni izgleda kako album zvuči i opet što smo ih videli baš kad treba.

02. Helheim – landawarijaR, e ovo je definitivno iznenađenje godine, odakle Helheimu snaga da izbace ovakvu albumčinu zaista mi i dalje nije jasno. Još je ovaj led od albuma izašao u pravo zimsko vreme i obeležio mi to godišnje doba. Gospode oprosti mi ali meni ovo bolje zvuči od poslednjeg Enslaveda, eto rekao sam. Nikad neću prežaliti što nisam uspeo da ih uhvatim na BA ove godine.

Je li prirodno imati dva albuma godine? Mesecima se lomim koji izabrati od ova dva, kad god pustim jedan pomislim da je to taj, oba me perfektno gađaju ali u sasvim različite senzibilitete i mete pa hajde na kraju, neka bude da oba dele za sad prvo mesto pa možda nekad i odlučim.

1a. Leprous – Malina, ovaj bend nema promašaja u karijeri i po meni se odavno ustoličili kao premijerni prog sastav današnjice što je ovaj album dokazao još jednom, malo više rock ali i dalje istovremeno zverski catchy i gospodski, prepun preludih caka da se pesme mogu mesecima analizirati i otkrivati nešto novo. Mnogo mi je drago što su I ostali prepoznali kvalitet ovog benda što pokazuje I pola rasprodate evropske turneje, mene razneli na komade u Budimpešti i zaokružili mi priču oko Maline na najlepši moguči način.

1b. Nokturnal Mortum – Істина, za razliku od Leprous verovatno ću pre videti Radovana Karadžića kako pije kafu na Cvetnom trgu nego Nokturnal Mortum kako uživo promovišu ovaj album ali nada umire poslednja… Ovaj album je zemlja, šuma i drveće, čist miris prirode se širi dok se sluša a sve upotpunjuje I genijalan Necrolordov cover. Dosta kompleksan album koji prosto proguta slušaoca svojom nebeskom atmosferom a istovremeno I prepun delova koji pune grudi ponosom i hvataju direktno za mozak, kulminacija naravno na poslednjoj Ніч богів koja ima refren za eone, moj omiljeni deo albuma ali bukvalno ceo je jedna nezaboravna priča.

  • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mojih Top 10 za 2017. godinu:

 

1. Avatarium - Hurricanes and Halos

 

2. Below - Upon a Pale Horse

 

3. Paradise Lost - Medusa

 

4. Ayreon - The Source

 

5. The Night Flight Orchestra - Amber Galactic

 

6. Kreator - Gods of Violence

 

7. Iced Earth - Incorruptible

 

8. Argus - From Fields of Fire

 

9. Sorcerer - The Crowning of the Fire King

 

10. Grave Digger - Healed by Metal

 

Link za download moje kompilacije pjesama za 2017: http://www55.zippysh...ghuot/file.html

 

Srećna vam svima Nova godina!

 

champagne-popping-smiley-emoticon.gif santa-flip-off.gif

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Jenner - To Live Is to Suffer

2. Portrait - Burn The World

3. Crystal Viper - Queen of the Witches

4. Attic - Sanctimonious

5. Accept - The Rise of Chaos

6. Satan's Hallow - Satan's Hallow

7. Kreator - Gods of Violence

8. Night - Raft of the World

9. Cloven Hoof - Who Mourns for the Morning Star

10. Air Raid - Across The Line

Edited by Divlji Tigar

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Imam bar 10 problema sa ovom listom

 

Gledam last.fm svoj, bukvalno stotine albuma proslo kroz plejlistu, dosta razočarenja od velikih imena ali i iznenađenja od novih, sve u svemu i nije tako loše. Pomenuo bih neke albume pre konačne top 20 liste koje iz razloga nedostatka vremena ili čega već nisam dovoljno obradio pa nisu uleteli, mozda se vremenom dignu ili padnu, ko zna...

....

 

Gledam ovu tvoju listu, i podsećam se koliko nyah godina bila. Ovo je baš stretch za ikakav best of, možda bih 5 komada zadržao, ostalo u neki honourable mentions i to je to.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Imam bar 10 problema sa ovom listom

 

Nije da se slažem sa Tigrovom listom (msm svako ima svoj jebeni ukus), ali ja ne znam šta si ti očekivao od metala u 2017-oj? Meni uopšte nije bilo tako loših albuma, pamtim i daleko sušnije godine.

 

Ništa, samo mogu da ti poželim da ti ova Nova bude puna iznenadjenja i vanvremenskih albuma, koji će u budućnosti postati istinski klasici!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nije da se slažem sa Tigrovom listom (msm svako ima svoj jebeni ukus), ali ja ne znam šta si ti očekivao od metala u 2017-oj? Meni uopšte nije bilo tako loših albuma, pamtim i daleko sušnije godine.

 

Ništa, samo mogu da ti poželim da ti ova Nova bude puna iznenadjenja i vanvremenskih albuma, koji će u budućnosti postati istinski klasici!

 

Nije ovde problem oko očekivanja, nego oko izbora :D

 

Da se razumemo, nije jedini ovde koji samo fura jedan i po žanr, blekeri se već naređali prethodno, samo mi je ipak šokantnije da prva tri budu Jenner, Portrait i Crystal Viper 'mesto neki random crno-beli albumi.

 

P.S. Takođe, sve najbolje :rockdevil:

Edited by Angelystor
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

To je jedan od onih albuma koji dodje niodakle, ne ocekujes nista i rasturi te.

 

Ja pratim Helheim bas dugo, imam diskografiju celu u kolekciji. Bas ih volem.

Posle tankog Raunijara ovaj novi me je oduvao. Ko nije slusao - topla preporuka (i prelepo izdanje na vinilu). Naslovna mi je omiljena:

 

http://www.youtube.com/watch?v=Blq0m-r5ajo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...