Jump to content

Senke nad Balkanom (2017- )


imaginos

Recommended Posts

recimo da je ovo nesto najbolje sto je domaca kinematografija odavno proizvela.

 

srbija posle prvog svetskog rata + skandinavski noir (secenje glava i ostale brutalnosti) + detektivska prica + politicke smicalice + pravi ruski i makedonski glumci a ne neki sa fejk akcentima + (dobre) sise na sve strane + ima i okultnih fora posto je sad to moderno ;) + fore sa istorijiskim licnostima (tipa arcibald rajs) ali u izmisljenim dogadjajima, itd..

 

kamera je do jaja, ima par momenata (npr, masovni obracun i rokanje) koji su bas bas dobro snimnjeni.

 

skoro svi glumci (osim njih par, jbg) su odlicni. nenad jezdic je ili stvarno malo lud ili bog otac glume.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra je serija, ima dosta golotinje. :)

 

Ostala mi je još posljednja epizoda da je pogledam, imam je skinutu na kompu.

Moram priznati da sam, kako je serija odmicala, polako gubio entuzijazam za njeno praćenje. Mislim da su ipak pretjerali sa nekoliko "struja" u zapletu (policajci, Makedonci, Rusi, masoni, kriminalci), koje se međusobno prepliću oko jedne stvari. Nekako mi je tu previše aktera i zbivanja. Sav taj nazovimo "bućkuriš" mi je umanjio želju da se sa više pažnje posvetim seriji i da sam detaljnije razlučim ko tu koga i zbog čega. U jednom trenutku, negdje na pola sezone, kad su Bjelogrlić i onaj mladi policajac inspektor otišli da se konsultuju sa Arčibaldom Rajsom, doživio sam osjećaj kao da čitam neku osrednju epizodu Martija Misterije.

U scenama tu i tamo ima prenaglašenih žanrovskih klišea i opštih momenata, ali to mi i ne smeta puno, jer kapiram da je to namjerno stavljeno tako.

Gluma je onako, ima prolaz, ali isto tako ima momenata kad dijalozi previše djeluju kao da su uzeti iz nekog stripa.

Ono što mi se baš dopada u seriji je odlična kostimografija, scenografija, specijalni efekti i uopšte sav taj settings dešavanja i kolorit. Znači, sva ta prljavština, bijeda, golotinja, a sa druge strane uglancanost i raskalašnost visoke klase, to je sve urađeno za svaku pohvalu. Takođe specijalni efekti kojih nije da nema malo su odrađeni odlično i za mene dosta uvjerljivo.

Sve u svemu, serija drži pažnju i svakako je unikatno ostvarenje u domaćoj TV produkciji. Sa druge strane, ako bi se posmatrala u okvirima međunarodne produkcije, mislim da bi imala prosječan status. Često pomislim kako je sigurno ne bih ni pratio da nije domaća serija, ali ovako je ipak zanimljivo gledati, jer nismo navikli na ovakve zaplete u domaćim serijama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ne znam koja domaca serija ima bolju glumu od ove (verovatno ima, samo ja nisam gledao).. ali kad pomislim koliko me nervira gluma u "ubice mog oca", onda mi ovo deluje vrhunski. :haha:

 

po meni, ovi glumci su sjajni: nenad jezdic, srdjan todorovic, gvero!, mara (sve kurve su generalno odlicni likovi, scena kad jedu pored svinje na ulici je pobedila :)), zarko lausevic, gazda kiro, archibald rajs mi je isto dobar no-bullshit efikasan lik, onaj slovenac sto glumi gabriel mahta, gazda kafane "kod nisliju" je carski glumac, slikar je isto dobar. bjelogrlic je dobar. zena kraljevog doktora (na momente podseca na seku sablic).. malo li je za domacu seriju? :) marko nikolic se pojavljuje ukupno 3 minuta i svi zajedno mogu samo da mu se poklone, ne samo iz ove serije.

 

ostali glumci su ok. ima par losih ali dobro.

 

recimo da bi serija bila duplo bolja da je mladi inspektor bolji i da su napravili zanimljivijeg lika od njega. nema neku istoriju, ni sposobnosti (mogli su recimo da ukradu ideju iz "suits" i da mu daju fotografsko pamcenje ili tako nesto sto bi ga ucilino zanimljivijim).

 

glavni zenski lik mi je onako, nije ubedljiva ali ajde, bar me ne nervira. i dobro je sto nije prepicka.

 

gordana kicica je tako usrala ova uloga, ne znam da li ce mu se ponoviti. igra skorojevica koji se non stop proserava, lupeta i umislja da je mnogo pametan (recimo, citira latinsku izreku a kaze da je staroslovenska, jer nema pojma). da je ta uloga otisla boljem glumcu, ne bi bila tako uspesna. taj lik trazi takvu preteranu glumu. https://ocdn.eu/puls...qcGVnkZMCzQMmAA

 

 

rus koji se krevelji nije los, ima tu ulicarsku facu, vise bi mogao da igra nekog olosa nego oficira.

 

mara je super.

 

makedonka je bas zgodna. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

onaj slovenac sto glumi gabriel mahta,

Razočarah se što ga ubi usred posla, ovakav frajer ne zaslužuje da bude samo ubica (al aj, bar ubija go do pasa :haha: )

Ovo ostalo se slažem sve sem za doktorovu ženu, očajna je riba načisto i tog Rusa jer baš neprirodno priča, džaba mu psiho faca (ima je bar pola Rusa, mogli su duzmu nekog rendoma :D )

Maja očajno glumi i sva je njanjava al' su joj izgled pogodili, što kažeš nije prepička :haha: tj, ja bih rekla da je lepa po nekim 'bogataškim' standardima :D kao classy riba, aristocat :haha:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Razočarah se što ga ubi usred posla, ovakav frajer ne zaslužuje da bude samo ubica (al aj, bar ubija go do pasa :haha: )

Ovo ostalo se slažem sve sem za doktorovu ženu, očajna je riba načisto

 

tacno sam znao da ce lik sa bradom, go do pojasa da bude omiljen medju zenama :haha: :haha:

 

doktorova zena je (bar sam ja tako skapirao) sponzorusa iz tog vremena, kapiram da bi njen lik u danasnjem vremenu bio tijana ajfon ili tako nesto, pa i treba da bude katastrofa. :haha: e sad ne znam da li je to namerno tako, ili si ti u pravu da je ocajna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nisam gledao sve redom, na preskoke sam hvatao, ali meni kul serijica. poskidali su masu fora iz poznatijih stranih serija i filmova (Eyes Wide Shut jebeni :haha:), od muzike do dijaloga i svačega, ali simpatično je i bilo bi dobro da prave više serija na ovaj fazon što se mene tiče

 

kako su dobro našli lika da glumi Pavelića, original jebote. Jezdić sa onom frizurom i brkovima na tom "Hardi u Taboo" sranju :D

 

Mara :wub: ali bogami i ona glavna fuksa sa špagom >>>>>>>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...