Jump to content

2019.07.26. *Sibiu, Romania* Artmania Festival: Wardruna, Myrkur, Dream Theater, Opeth, Alcest, Architects


Telcontar

Recommended Posts

  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Za sada idemo sigurno nas troje, mada biće verovatno više, tako da ako je neko još zainteresovan da organizujemo kobi, ili eventualno kola pa da se deli trošak, mada mislim da će nas biti previše za kola.... Ima vremena ali mogli bi polako da se sastavimo pa da vidimo neki kombi, minibus zavisno od toga koliko nas bude na kraju. Rekao bih ako se organizujemo lepo da će biti minibus sigurno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 4 weeks later...
On 1/12/2019 at 5:21 PM, yossarian said:

Ja sam oduševljem imenima. 
Da li je neko do sada išao na ovaj festival i kakva su iskustva?

Ja sam išao poslednje 3 godine (Poznatija imena: Katatonia 2016., Pain Of Salvation 2016., Lacuna Coil 2017., Tarja 2017., Devin Townsend 2017., Leprous 2018.,
Steven Wilson 2018.).
Smeštaj je jeftin ali na vreme rezervišite, sad već.
Problem je prevoz do tamo tako da savetujem kolima, iako se u širem centru plaća parking od prošle godine i sve bude zauzeto, ja sam se parkirao 15 minuta dalje peške u okolnim ulicama gde je besplatno.
Na obodu Sibinja postoji neko etno selo sa vetrenjačama i pored je zoo vrt, oba su nešto reda 2 do 5 evra tako da vredi obići.

Takođe, iskrsla mi je drugarova svadba taj vikend tako da teška srca prodajem 3 karte.:(
Karte su trenutno na sajtu 68e + bude par evra fee, ja prodajem za 60e komad ili 55e po komadu za sve tri...

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Za ovogodišnji festival su malo promenili konfiguraciju na Trgu, bina je pomerena i ove godine nije bilo štandova za hranu što je zaista sranje. Takođe, kako se poslednji nastup završi (oko 12h) tako više ne mogu da se iskoriste tokeni. To je isto sranje.

Ali to je sve manje bitno, bitnije je:

PRVI DAN

Malo smo zakasnili na nastup mladog nemačkog benda FJORT ali smo uhvatili barem 3 pesme, dovoljno za neki površni utisak. Oni sviraju neku modernu, metaliziranu i zamračenu verziju hardcorea, mene dosta podsećaju na Code Orange, što nije baš neka referenca al ajde. Bili su ok, ništa za pamćenje ali pristojno. WARDRUNA je nastupila u šestočlanom sastavu, zvuk je bio čist a publika je bila dovoljno tiha da napravi surogat kamerne atmosfere u kojoj ovaj bend najbolje dolazi do izražaja. Meni su na momente bili jako dobri i mogao sam da vizuelizujem u glavi vikinge i stara nordijska vremena, ali su na momente bili i dosta dosadni, suštinski - nordijski etno koji bi retko kome bio zanimljiv da nije, khm, nordijski. Podseća pomalo na krajiško zapevanje, iako i Einar Selvik i njegovi kompanjoni (naročito najstariji među njima) imaju moćne glasove. Antički instrumenti koje sviraju više deluju vizuelno atraktivno nego što imaju raskošan ili polivalentan zvuk. Sve u svemu dobar nastup, na BA prošle godine su mi bili ubeljiviji čemu je doprinela i noć (nekako mi nisu za dnevnu svetlost kao na Artmaniji), ali nikada od mene neki megafan. ARCHITECTS su imali scenski nastup i samopouzdanje na bini kao da su najveći bend na planeti. Ja sam svojevremeno pratio njihove rane mathcore radove, dok nisu previše otišli u neke komercijalnije vode, posle sam potpuno izgubio interesovanje za njih. Znam da su jako popularni među mlađarijom. Zvuk im je bio užasno ispeglan i propušten kroz ko zna koje sve filtere/procesore. Ipak, vrlo ubedljiv nastup, groove koji ubija na mestu, animirali su i indiferentnu publiku pa iako bi me smaralo da ovo slušam kod kuće ovih dana, bio sam zadovoljan što sam prisustvovao ovom događaju, maksimalno profesionalno su odradili svoje. Nisam znao da je solo gitaru preuzeo Josh Middleton iz Sylosis, to je svakako fina stvar za njih. Zvezde večeri su naravno bili DREAM THEATER. Ovo je moj prvi live susret sa njima i definitivno sam ostao zapanjen instrumentalnom dominacijom koju su isporučili, iako sam naravno to očekivao al nikako nisam mogao biti spreman. Petrucci je prednjačio svakako, ali i ostatak instrumentalista je potvrdio najvišu klasu. Ipak, James LaBrie je razlog zbog kojeg nikad nisam bio DT megafan, ja takve vokale jednostavno ne preferiram, nisam ga voleo ni u klasičnom periodu benda, a još manje danas kad je izgubio dosta moći. On je svoje odradio korektno, mada se ne mogu oteti utisku da se šlepa uz ostale dominatore. Setlista pristojna, imajući u vidu da promovišu aktuelni album koji zapravo nisam ni poslušao do danas, ali sada definitivno hoću. Obrni okreni, DT uživo jeste privilegija i dugo ću pamtiti ovaj nastup.

DRUGI DAN

Propustili smo prvi bend dana, MOBIUS, vidim da su neki doom-eri iz Slovačke. Oh well. ALCEST su bili super, meni lično bolji čak i nego u Beogradu kad su nastupili pred Anathemu. Fin miks novih i starih stvari, sjajna atmosfera, super prijem kod publike, baš fino za otvaranje dana. Zanimljiv mi je bio basista koji deluje kao da je poreklom iz Indokine ili možda sa Havaja, vidim na arhivama da je svirao live čak i za Peste Noire, tako da nije istina šta dušmani pričaju... 🙂 MADRUGADA mi je sela kao budali šamar sa svojim elegantnim art rock zvukom. No homo ali Sivert Hoyet je baš ozbiljan šmele i strašan frontmen. Njegov divan, prirodan bariton je vodio glavnu reč, dok su ostala gospoda uredno i svedeno pravila instrumentalnu podlogu. Kako drugarica @Face Of Melinda reče, norveška verzija Nick Cave and the Bad Seeds, sa blagim izletima u ćalački rock i po koji proggy začin. Sjajan nastup, preporuka da ih uhvatite negde ako možete, ko voli nešto slično - nema greške. Ipak, jednom kad su se momci iz OPETH popeli na binu, sve ostalo je otišlo u treći plan za mene. Predugo, zaista predugo sam čekao da prvi put vidim ovaj bend koji je vrlo značajan za moj muzički odgoj, ali bolje ikad nego nikad, konačno su se zvezde poklopile. 8 pesama sa 8 različitih albuma (od BWP na ovamo) je festivalska setlista sa kojom nemam nikakav problem (iako nema potrebe reći da sam se potajno nadao nečemu još malko starijem), posebno kad je izvedba ovako impresivna. Sipali su sa svih strana, Mika je bio raspoložen za zajebanciju i blage prozivke DT, publika je uzvratila ljubav u punoj meri i to je to. Sve je za mene trajalo kao sekund, ali sekund u kome postoje samo muzika koju stvara Opeth i ja koji je upijam. Dobro je ponekad se podsetiti koliko su dragoceni trenuci u kojima jedan od vaših top 5 omiljenih bendova objašnjava zašto je to tako i nema adekvatnih reči kojima bih opisao kako sam se osećao preksinoć. Uglavnom, mašina melje kao luda i ma koliko poslednja izdanja imala svojih props and cons, ja neću upadati u zamku da ih osuđujem pre nego što istražim svaki ton koji imaju da ponude. Vredi.

  • Like 2
  • Upvote 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odličan review. Ja sam više bio fokusiran na sadržaje u gradu i oko grada a manje na festival. Stvarno je prelep gradić, ima šta da se vidi. Centar je prelep i doprinosi samom ugođaju na koncertu, pogotovo što su efekti usmereni na okolne zgrade. Preko dana preporučujem istraživanje šireg centra i odlazak u muzej sela Astra. Muzej je na ulazu u grad, taksi je oko 4€, upad oko 5€. Postavka muzeja je u šumi koja okružuje jezero, stvarno prelepo. Ima par restorana u kojima su cene slične našim. 

Sam festival je skoz prijateljski, bar sam ja imao takav utisak. Nema nekih rigoroznih kontrola. Ja sam kasno ulazio tako da ne mogu da komentarišem uvodne bendove. Čuo sam svega par stvari od Architects i Mardrugada. Vidim da imaju dosta fanova, lepo to zvuči. Drugo veče sam uneo i aparat, nikakvih problema. Deca do 12g mogu doći besplatno u pratnji roditelja, samo se popuni neki formular kako Artmania ne snosi nikakvu odgovornost... Klinci dobijaju narukvice na kojima je upisan broj telefona u slučaju da se izgube i to je to. Svidelo mi se što nema gužve da čovek ne može da diše, ljudi čak i sede na 20ak metara od bine i gledaju koncert. Centralni deo je popunjen i tu je najžešće a okolo ima mesta. Zvuk mi je bio perfektan, stvarno namešten i za DT i za Opeth kako treba. Čak se i na mobilnom snimak čuje baš dobro.

Samo izvođenje....klasa. DT više glumataju, mada na svirku nemam ni jednu zamerku, u ton je sve tačno, kao i pre 10ak godina kad sam ih gledao. Labrie je nešto otekao, možda od koksa, ko zna. Njegov stil i pojava mi idu na živce, nosio je zvoncare i neku majicu sa štampom, gomilu prstenja i skakao kao kengur. O raspevavanju da ne pričam, mada nije imao divljanje kao što zna. Mangini samo menja naočare, na kraju sam mislio da će staviti i one za plivanje. Tu neke grimase itd. Da čovek žmuri-koncert perfektan. Potpuni respect za izvođenja "A Nightmare to Remember", "Dance of Eternity", "Peruvian skies", "As I am" i novih stvari, koje su dobre, pogotovo uživo.

Opeth....kraljevi. Od početka "Sorceress", "The Drapery Falls", "Heir Apparent".... Mika i kompanija uništavaju, sve tačno kao sat, growl pomera džigericu... stvarno koncert za pamćenje.

https://imgur.com/rKlq8dk

https://imgur.com/TjE3K3o

 

  • Like 1
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...