Jump to content

Face Of Melinda

Recommended Posts

S telefonom imaju tvoju slike iz lične karte i ko zna gde još i porede ih sa snimkom. Bez tel nemaju šta da porede moraju od nule da sastavljaju lice.

Jednom sam čuo da je US vojska tako pripremila program da kamera prepozna tip vozila, i nije radilo jer su recimo slike koje su uneli u program slikane u podne a vozila kohe treba da prepozna su slikana u 17h ili u ponoć. I naravno samo drugo osvetljenje a bukvalno isto vozilo slabo prepoznaje a oće nečiju facu, o rasama, kosi i bradi da ne pričamo.

Jedan lik je bar bio iskren, Pedro Domingos mislim da se zove, listo sam njegovu knjigu i lepo čovek kaže to ako bude proradilo radiće krajem veka, nači pričamo za 50+ godina.

Facial recognition danas je primitivan i svodi se na treking pomagala poput telefonskog praćenja koje odradi 99% posla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Face rec sljaka u kini zato sto imaju pristup ogromnim data setovima iz kog mogu da pokrenu modele za ucenje i treniranje. Takodje, AI / ML industrija u Kini je lightyears ispred zapada, jer imaju ogroman broj naucnika koji je samo na to fokusiran, tako da me ne cudi da imaju funkcionalne stvari u tom polju.  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Расправе нема. Дечко ти лепо каже, ти једеш говна као и обично. 


Да појасним нормалнима како раде неуронске мреже тј. детекција + препознавање

1. Набави се одређени број слика. Што више то боље, минимум хиљаде, пожељно милиони. Део служи за тренирање мреже, део је маркиран као резултат ( нпр. ако хоћеш да препознаш Перу, узмеш Перине слике и додаш ручно тагове )

2. Мрежа се састоји из слојева. Свака дигитална слика је у суштини група пиксела, као мозаик, где резолуција показује колико тих пиксела има. Сваки од тих пиксела пролази кроз сваки од слојева мреже и мења јој структуру тако да буде ближе резултату ( тагованим сликама ). Сваки од слојева ради неки свој посао, нпр. детекција ивица, облика итд.

3. Свака слика се тако врти више пута кроз мрежу, да би на самом крају добили резултат са одређеним процентом успешности. Циљ је наравно 100%, али је то
тренутно немогуће, па се узима приближна вредност од рецимо 92,93+

4. Када је све завршено, ти можеш да узмеш било коју непознату слику, провртиш је кроз мрежу која ти покаже са којом вероватноћом мисли да је на слици Пера. Пошто је видео одређени број слика у секунди, све ради у реалном времену, преко камере.

 


Оно што је битно је следеће:

1. Струка ( из било које области ) зна да лаже. Нарочито они на врху хијерархије, јер су за то плаћени.

2. Војска је увек имала технологију која је пар генерација испред оне за јавну употребу. Разлог је очигледан.

3. Тачно је да је за добру мрежу потребна велика количина слика, милион+, али ствар је у следећем

  • Мреже могу да се надограђују уместо да се све ради од нуле. Значи, ако ти ради систем за Перу, за Мику ти треба пар слика, не нових милион.
  •  Гугл даје бесплатне моделе, трениране на милионима слика, који могу да се скину и надограде по жељи
  •  Слика имају колико хоће и то тагованих, јер их нарцисоидни морони каче сваких 5 секунди на социјалне мреже. Чак и да се не сликаш, опет можеш да се нађеш у некој маси која се слика и наћи ће се нека будала да те тагује. + камере на улицама.

4. Није битно што је проценат успешности 90%, јер са много мање систем може да те обележи као потенцијалну претњу, провери "ручно" и склони.

5. Боја коже, брада, коса, наочаре су небитни за машину. Неће да те препозна са фантомком, али мало је незгодно да тако улазиш у продавницу или банку.

6. Могуће је препознавати/скенирати не само лица него и тренутне емоције, расположење, грађу тела, говор тела, температуру итд. Додаш на то праћење
деловања, најчешће мобилни+интернет. Лако систем може да укључи аудио и евентуално видео присмотру, ако те процени као ризик.

7. Да би све ово било могуће, потребна је добра инфраструктура, где, гле чуда, уводе 5г. Дрвеће делимично омета сигнал, што је разлог зашто је у последњих
пар година масовно сечено по свим градовима.

8. 5г не само да омогућава све ово, него и разара имуни систем свега живог у близини. Може он још неке ствари, али нећу о томе, пошто ће да звучи као научна фантастика.

9. Дакле, прво је прављен култ личности, где појединци нису имали приватан живот. Потом је направљен систем ријалитија, како би се масе навикле на
константно посматрање. Следећи корак је постављање инфраструктуре за константно праћење целог света. Ако се то реши, онај ко буде на власти поставиће свој скуп правила. Ко се не придржава, биће једноставно искључен. Кина је пример где се тестирају почетне верзије новог глобалног система. За сада хватају оне са ситним прекршајима и ограничавају им коришћење јавних сервиса. Сутра могу да ухвате било кога и казне како хоће.

10. Све ово што се данас дешава је буквално битка за будућност човечанства. 

 

Бонус видео

https://www.facebook.com/thomas.marinkovic.397/videos/545580813031674/

Edited by jovan888
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

i dalje ne znam o čemu se raspravljamo. Opisao si kako to radi u teoriji i dodao da vojska možda nešto ima. A realno da li zaista radi, pa jel se mi razumemo? Napisao sam da je par američkih gradova koristilo tehnologiju i da ne šljaka. Umesto što drviš o tome kako radi u teoriji, dokaži da radi igde.

3 minutes ago, jovan888 said:

провртиш је кроз мрежу која ти покаже са којом вероватноћом мисли да је на слици Пера.

al eo, čisto radi zanimacije: odakle ti slika Pere? Pričamo o koroni ovde i kažnjavanju ljudi koji izađu na ulicu kad je policijski čas. Ti ne znaš ko će da izađe na ulicu, ne znaš koga tražiš. Sliku tog Pere nemaš. Imaš mrežu, možeš imati milijardu slika, al ne znaš koga tražiš. Izvoli, pokaži kako radi.

Sve je super, imaš piksele, algoritme, imaš osnovne facijalne karakteristike klasifikovane po raznim osnovama, ali Peru nemaš. Pera se pojavi, kamera ga uslika, ubaci ga u bazu facijalnih karakteristika koje nisu Perine i treba da ga rekonstruiše. Pod različitim osvetljenjem, verovatno usred noći, još nosi kačket, možda i masku i šeta čovek. Al kamera će da ga prepozna. Izvoli dokaži. Ali bez Perine slike, jer nju nemaš, da napomenem još jednom.

i naravno, ako pokažeš ovo u teoriji, onda sledeće što tražim je da pokažeš jedan grad u Evropi ili SAD koji tvrdi da mu isključivo FR (bez treking pomagala) radi poso. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slazem se sa Hamzom da by default, sam FR nece da odradi posao uvek, i u svim uslovima. Kombinacija mera donosi bolji rezultat, itd. Nisam od tih koji se loze na FR itd, iako radim sa big data setovima u poslednje vreme na poslu (Adobe Sensei sa Hadoop i Elastic Search) i sa ozbiljnim kolegama koji su predavaci na par univerziteta (Barselona, Minhen) vezani za to polje, nije magija i svemoguce, ali da moze ubrzati proces svega, moze. Pitanje je samo vreme i kombinacija tehnologija, nista vise. Druga strana je sto niko ne zna kako to sve zapravo sljaka i zasto sljaka (ili zasto ne), al to je druga prica .

Share this post


Link to post
Share on other sites

То што Америма наводно не шљака је тотално небитна ствар и вероватно није техничке него политичке природе.


Не причам ни о каквој теорији, него како ствари раде. Било ко може да скине претрениране моделе, обележене слике, да научи питон програмски језик и купи јачу графичку карту, што су предуслови за зезање са овим стварима. Не теорија, него ради.

 


Питање је проценат успешности, о коме сам писао горе. 

1. Наравно да је теже да се препозна неко ако је сликан са стране или из неодговарајућег угла. Али пошто је план да камера има свуда, то није ни битно. Увек ће да буде нека која снима фронтално.

2. Мрак није проблем неуронских мрежа него хардверски, односно, могућности камере да сними слике са довољно контраста.

3. Маску можеш да носиш, али не 24/7 и свуда.

4. Што се Пере тиче, већ сам рекао да модел не мора да се тренира цео него да се надограђује. Ако је добар, онда није ни потребно много Периних слика. Ако је баш тотални анонимус и нема га нигде на интернету, увек могу да га сликају градске камере ( Лондон сам их има преко милион ) у убаце га ради касније обраде, где се упоређује са државним базама типа личне карта и сл. Проценат таквих људи је јако мали.

5. На све ово се додају и други методи идентификације, које сам исто поменуо. Нема бежања.

 

Ово што данас људи сматрају тоталитаризмом је цртани филм. Пробни балон и увертира за оно што следи. Али фазон је што сада више него икада имамо шансу да се решимо бандита и злотвора. Шта ће бити, видећемо. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 hours ago, jovan888 said:

8. 5г не само да омогућава све ово, него и разара имуни систем свега живог у близини. Може он још неке ствари, али нећу о томе, пошто ће да звучи као научна фантастика.

je l 5g korona?

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Није ми јасно питање. Различити алати који се користе истовремено за исти циљ.

Или је као нека прозивка, али ајде. Мислио сам на деловање електромагнетизма на човека, од подешавања расположења до изазивања ракова или убијања. Друга улога је да буде отприлике као сонар али са могућношћу проласка кроз ствари, нека врста 3д шпијунаже без камера. Но, ко хоће да се информише има интернет.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radi ali procenat uspešnosti, nedostatak hardvera, treniranje, skupljanje baze mesecima (pre godinama) unapred, sve u svemu, objasnio si da ne radi.

Pitanje je i da li za Kineze radi, gde su dokazi da radi? Kinezi moraju karticu da ubace kad uzimaju toalet papir u javnom wc (i to bukvalno ne metaforično), a mi pričamo da im FR radi. Pa dokažite da radi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 hours ago, jovan888 said:

Није ми јасно питање. Различити алати који се користе истовремено за исти циљ.

Или је као нека прозивка, али ајде. Мислио сам на деловање електромагнетизма на човека, од подешавања расположења до изазивања ракова или убијања. Друга улога је да буде отприлике као сонар али са могућношћу проласка кроз ствари, нека врста 3д шпијунаже без камера. Но, ко хоће да се информише има интернет.

gde, kod aleks džounsa?

  • Like 1
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam uvek imao stav, ako nekog ne smara da me prati - nek me prati, nemam ništa protiv. Mogu i na piće da odem sa njim/njom. 
Ako ih ne mrzi, nek' poskidaju sve moje slike, neka imaju uvid šta kupujem, gde idem, s' kim se družim - tačno mi se jebe. 

In other news: 

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=04&dd=12&nav_id=1674660

Bioskop ponovo radi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ti je logika ravnozemljaša.
Oni uopšte ne kapiraju koliko je praktično nemoguće napraviti zaveru na tolkom nivou, gde će baš svi koji rade na 5g mreži da ćute, i saglasni su sa svim tim užasima.
Pa lakše je isfejkovati celu ovu Korona situaciju, nego isfejkovati na tolikom nivou da je zemlja okrugla.
Al' ko te pita... video on na youtube, pa ponavlja ko papagaj
Nadam se da ima bar jedan takav, ali da ga inspiriše da dublje istraži, i možda i sam ode u tu oblast, pa napravi neku 6g... ali teško.
Lakše je gledati youtube klipove, nego ozbiljno i studiciozno istražiti materiju.

Uostalom, da ponovim... šta se pa toliko boje i ako ih neko prati? Šta je tu toliki big deal, i ne znam zašto uobražavaju da su bilo kome zanimljivi da ih neko prati?
Jedino ako si pedofil, ili terorista, ili tako neki, pa da šiziš toliko na pomisao da te prate.
Ja da radim u nekoj državnoj službi, ne mogu da zamislim da mi daju gori posao, nego da pratim nekog ravnozemljaša.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kakvoj državnoj službi, prate te marketing firme i satiru od glupih reklama

prate te vučićđilas i ostali koji ti šalju poruke prilagođene tvom psihoprofilu

i što je najbitnije, baš zato što te prate šalju ti materijal za koji algoritam pretpostavlja da će te interesovati

tako ravnozemljašima šalje ravnozemljaške youtube video suggestions, i bukvalno ne dozvoljava da likovi izađu iz svog balona

neće ti slati materijal koji je protivrečiti tvojim stavovima već ti idu niz dlaku

a to je - opasno - ako imaš u vidu milijarde Srba na planeti

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 hours ago, Zen said:

Sve sve al kako tako mocnoj tehnologiji kao sto je 5G da smeta drvece a ovamo prolazi kroz zidove, e taj deo uopste ne kapiram. 

Не утиче исто на органско/неорганско. Свако ко има обичан вај-фај може да потврди проблеме са конекцијом и квалитетом везе ако му дрво блокира антену или киша или нешто треће. Сем тога, 5г није крај тог типа технологије, ограничења постоје. Нпр. морају да стављају предајнике на сваких 100 метара ( или колико год ). Али то опет не значи да не ради и да је бескорисно.

Као и за неуронске мреже, није то сијалица па да можеш да кажеш ради/не ради. Битно је у којој мери ( са којим процентом ) служи сврси, јер технологија напредује сулудо брзо. Лако се замени касније.

 

7 hours ago, Dark_Elf said:

Ja sam uvek imao stav, ako nekog ne smara da me prati - nek me prati, nemam ništa protiv. Mogu i na piće da odem sa njim/njom. 
Ako ih ne mrzi, nek' poskidaju sve moje slike, neka imaju uvid šta kupujem, gde idem, s' kim se družim - tačno mi se jebe. 

In other news: 

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=04&dd=12&nav_id=1674660

Bioskop ponovo radi. 

Битно је да ти је лепо и да ти одговара неуставан полицијски час, насељавање терориста, уништавање екосистема и све остале радости ових и претходних власти.  Ако ти наведено не одговара, значи да се буниш. А ако се буниш, запитај се шта би се десило да сутра не можеш. 

Како све то ради и где се креће може да се види на примеру западњака, где се све што није у склопу наказне идеологије брутално санкционише. Шта, нашалио си се на рачун црнаца у једном твиту? Прво отказ па малтретирање. Толико о демократији. Али фазон је што још увек имаш главу на раменима. У тоталитаризму немаш такав луксуз.

  • Downvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 hours ago, Srbin Hamza said:

kakvoj državnoj službi, prate te marketing firme i satiru od glupih reklama.....

Nešto im slabo ide procena mog psihoprofila, obzirom da stalno viđam reklame koje me ič ne interesuju, a nisam najsrećniji ni sa youtube algoritmom. 

 

@Jovan888

Nemoj meni da pričaš o nedostacima demokratije i kapitalizma, pa svi ovde koliko ja pozitivno mišljenje imam o svemu tome. 
Ali da me neko ubedi u nešto, potrebno je više odf youtube klipova, ili da mi kaže "keve mi, tako je". Evo i sam kažeš "uništavanje eko sistema".  Je l' misliš na 5g mrežu? Ako da, koji su onda dokazi? Pa ako i ima ikakav uticaj 5g mreža (u šta ne verujem), to je mačji kašalj koliko je industrijska revolucija (koja traje donekle i dan danas) razorila eko sistem. 
Tako da - ja mislim da bi praktičnije za eko sistem bilo da se ljudi pobune protiv nečeg mnogo konkretnijeg i dokazano ubojitijeg (na primer, kineske fabrike koje su razorne za ekologiju), neopravdane seče šuma i td.... i ne, nisam ljubitelj iritantne Grete... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...