Jump to content

Najbolji albumi 2020


Grobodan

Recommended Posts

Mozda je rano za godisnje liste ali evo ja sam spakovao na 3 CD-a, kako sam ja vidio 2020-tu godinu. Znaci ovo nije neki best of, nego licno moji favoriti.

CD1: https://krakenfiles.com/view/4538c7d032/file.html

CD2: https://krakenfiles.com/view/70f7e43501/file.html

CD3: https://krakenfiles.com/view/bf5b523fae/file.html

Prijatan download svima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

16 minutes ago, azal said:

cekam listu tvojih omiljenih 100 potpuno prosecnih metal albuma pa cu do tad da radim na novim forama :haha:

pa cela poenta je da mene radi to sto je istripovano. mogu i da skinem majicu i pustim Manowar kad odgovara ali oduvek me lozilo kad cujem novo i istripovano.

realno gledano i albumi poput La Masquerade Infernale bez konteksta zvuce kao neki klinci na Bandcampu sto ne znaju sta zele

Vazi, bice kad bude lista tvoja bandcamp bendova koji zvuce kao serpa sljunka koja pada niz stepenice miksovana s novim i istripovanim bendovima kao Eternal champion i Pyramaze :haha:

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

S jedne strane, da nema eksperimentisanja, i dan danas bi slušali Bitlse (neki ne bi smo slušali ništa 😄). Kud ćeš eksperimentalniji album od DMDS (za ono vreme). Ali danasnmnogi odoše u drugu krajnost, pa od silnog eksperimentisanja zaboraviše da pišu pesme. A to onda više nije eksperimentisanje nego glupiranje.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jesu liste rehashevi, mrsko mi pola toka i da pustim, u pravu je azal...

Samo što ja mislim da su rehash i 95% tih "neobičnih, kreativnih", kao pomenuti Neptunian brutal prog, sve je kurac.  :haha:

 

Evo uleteo Miilos rekao baš to...

Sreća pa svake godine ima ponešto stvarno kreativno i kompoziciono kvalitetno, da piše pesme i spasi muziku od propasti. 😄

Izašao Abigor ispišao se po svemu, ne moram da slušam novi Dark Tranquility i ostalo da bih proverio. :blek:

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

On 12/11/2020 at 3:36 PM, azal said:

bukvalno ovo sto sam pricao, sve rehash do rehasha, nista novo nit interesantno. no offense, ako volis to though :haha: 

 

None taken 😄 Jbg, ako mi nije jedan od omiljenijih bendova, treba mi par godina da svarim album od nekog benda koji nisam pre slušao. Možda mi nešto što je izašlo ove godine bude najbolji album ove godine, ali to skapiram za jedno 5 godina.

 

Inače, playlista:

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najbolji

Vulkan - Technatura
Prilicno savrsen album po svakom kriterijumu. Groovy, moderan prog rock, svaki detalj na mestu, svaka pesma odlicna, cak su i pesme na svedskom pun pogodak (pozdrav za Opeth). 

Oranssi Pazuzu - Mestarin kynsi
Nastavljaju u ocekivanom smeru da se razvijaju, ovo je logican nastavak Waste of Space kolaboracije. Psych/kraut uticaji jasniji nego ikad. 

Lord Vigo - Danse de Noir
Nikad cuo za bend ranije, ali me ovaj album skroz kupio. Melodican doom u maniru Tony Martin era Sabbatha plus cyberpunk/blade runner atmosfera (koja me i cesto asocira na Rage for Order atmosferu), plus jasan nemacki pecat preko svega. 

Havukruunu - Unious Syomein Sota
Riffovi i samo riffovi. I atmosfera je odlicna i oni horski vokali su epic, i pesme su sjajne, ali ove godine nije izasao album sa boljim riffovima od ovog po meni. 

Odlicni 

Self Hypnosis - Contagion of Despair
Greg Chandler (Esoteric/Lychgate) i jos jedna potvrda da nema mnogo ljudi u metalu trenutno da su kreativniji od njega. Za fanove Esoterica i Lychgate, ali naravno ovo ide jos dalje od tih bendova sa ubacivanjem raznih electronic/industrial//prog/svasta nesto elemenata. 

Khthonik Cerviiks - Aequilzoiikum
Ne znam kako bih opisao ovo, Voivodian blackened death? Odlicno je. Bas se onako odrzava tenzija sve vreme. Nelagodno ti dok slusas.  

Imperial Triumphant - Alphaville
Disonanti death metal ali i mnogo vise od toga. Prava avantgard festa sa Zorn pedigreom. Nekad me bas dosta podseti na genijalni Ephel Duath - The Painter's Palette.  

Ulcerate - Stare Into Death and Be Still
Konacno Ulcerate album koji mozes da preslusas ceo odjednom bez da se preznojis. Bez kompromisa su uspeli da malo ublaze zvuk i dodaju veliku (za njihove standarde) dozu melodije. 

Bedsore - Hypnagogic Hallucinations
Ovaj album me bas fino iznenadio. Ne znam kako sam nagovorio sebe da pustim bend koji se ovako zove (mozda jer me podsetilo na slicno sjajne italijane sa uzasnim imenom Gory Blister). Jako interesantan death metal sa nekim super psych/ambient momentima. U isto vreme prog i caveman death metal, ako je to uopste moguce. 

Wytch Hazel - III: Pentecost
Sramota me sto mi se dopao ovaj album toliko. Prvo zato sto konstantno serem po ovakvim proto metal mustache/vest bendovima, a drugo jer su hriscani. Ali ne mozes reci "ne" ovim pesmama. Blue Oyster Cult/Thin Lizzy/Uriah Heep fazon, svaka pesma pun pogodak. 

Wobbler - Dwellers of the Deep
Mozda i najbolji retro/neo prog bend danasnjice. Iskusno sviraju 70s worship prog bez rip off momenata. Mogu da zalice na 10-15 raznih prog bendova u toku jedne pesme ali uvek ostaju svoji. 

Caligula's Horse - Rise Radiant
Nije najbolji, ali je opet odlican. Druga polovina je malo slabija od prve, sto je najbitnija razlika izmedju ovog albuma i In Contact, koji je sve bolji sto se vise blizi kraju. 

Conception - State of Deception
Meni je ovo predobar reunion. Uporedio bih sa Cynic - Traced in Air, u smislu da apsolutno zvuci kao isti bend ali je opet jasno da su dosta stariji sad da nisu isti ljudi. Khan je mozda izgubio malo visoki registar svoj ali nije izgubio magiju i harizmu. Hemija je idalje na mestu izmedju njih, kao da je proslo 5 god od Flow a ne 25. 

Dobri 

Quasarborn - A Pill Hard to Swallow
Meni najbolji album ikad snimljen u Srbiji. Ovo mi je iskreno vrhcina i album koji bih inace slusao i da ne znam ko su ljudi. Ovako moderan thrash metal treba da zvuci. Prog thrash riffovi da se useres, plus velika doza melodije i jasna zelja da napave nesto zanimljivo umesto da kopiraju jedno te iste thrash bendove iz 80ih. 

Protest the Hero - Palimpsest
Nista novo, ali najbolji njihov album od Scurillous verovatno. "From the Sky" u top 10 najboljih PtH pesama. 

Eternal Champion - Ravening Iron 
Jasno je da je ovo golden age re-trad metala. Ista prica kao kad je bio re-thrash talas, lepo je sve to, ali nista ne moze da prismrdi starim bendovima. Tako i u ovoj sceni. Sve je lepo, ali onda izadje Satan sa novim albumom i usere im se u zivot. Eternal Champion dobro rade to sto rade, ovaj album mi bolji dosta od prvog. Dosta catchy riffova, hiticnih pesama. Lik malo peva kao usran golub ali ima neki svoj fazon/duh koji mi je simpatican.  

Pyramaze - Epitaph
Ako cu da slusam neki pederski metal, onda glasam za ovo. Vec izvaljeni "moderan" power/prog stil, napeglano sve do bola, ali brat bratu, hit do hita. 

Azusa - Loop of Yesterdays
Ova riba sto peva mi whatever sto se tice glasa, ponekad zna da bude zanimljiva, uglavnom ne toliko. Ali sta da radim kad mi se vrlo lako digne kurac od Extol-like riffova. 

Aktor - Placebo
Dobro zezanje. Zvuci kao kad bi Devo svirali metal, ali fazon bas tad, 80ih, kad su bili mladi. 

Nero Di Marte - Immoto
Kao sto Rade rece, nista novo od njih, ali su sve bolji i iskusniji. Dobro je sto idalje vole i Gorguts i Neurosis i Gojiru ali nikad ne odu skroz u jednom pravcu, dobro balansiraju.  

Huntsmen - Mandala of Fear
Uglavnom mi se sere od stoner bendova ovih dana ali ovi su bas kul. Shoutout za out of cuprija koji ubode preporuku jednom u 446 pokusaja. Catchy i proggy stoner, recimo kao kombinacija novijeg Mastodona i mozda Eldera, tako nesto. A i ceo koncept mi nekako vuce na neku Coheed pricu iz nekog razloga. 

Mare Cognitum/Spectral Lore - Wanderers: Astrology of the Nine
Mislim da bi viseo voleo ovo da je samo Mare Cognitum. Dobri su i Spectral Lore, nisu losi, ali mi MC mnogo vise odgovara. 

As Real - Marveless
Ja bas ne volim Deftones pa zamisljam da bi Deftones mozda bili dobar bend kad bi vise ovako zvucali. Shoegazey metal sa sporim cigle ti padaju na glavu riffovima i dreamy vokalima. Ponekad me podseca i na Failure pomalo. 

Drainbow - The Tower of Flints
Jedan od onih "trudi se decko" projekata. Klasicna one-man-band sa Bandcampa ludak, ali ima jako zanimljivih momenata i dosta potencijala, po meni. Skroz dobijam taj Norwaty90s avantgarde vajb od ovog. 

Akhlys - Melinoe
Dobra mi atmosfera, bas onako full evil, ali mi muzika previse monotona da bi zaista uzivao u ovom albumu do kraja bez da se smorim. 

Gargoyl - Gargoyl
Jos jedan dobar pokusaj. Dave iz Revocationa, ubica. Zvuci kao Virus i Voivod meets Alice in Chains jer je vokal tako malo 90s/grungy i voli te Layneovske harmonije. Ima par pesama ubica ali ima i dosadnih. Mozda bude nesto od njih za par albuma. 

Cryptic Shift - Visitations from Enceladus
Dobro je ovo isto, neki prog/tech thrash death. Cuje se Vektor, Athiest, svasta nesto.  

Razocarenja

Mekong Delta - Tales of Future Past
Trudio sam se, ali bas me smorio ovaj album. Zvuci mi kao Mirror Darkly b-sides. Zapravo nijednu pesmu sa tog albuma ne bih zamenio sa jednom sa ovog. Produkcija je takodje uzasna i naporna. Bubanj zvuci kao kucan a ceo snimak je toliko basovit da me zaboli glava kad se potrudim da cujem sta gitare i vokal rade. 

Enslaved - Utgard
Nije me kupio, jbg. A bas sam Enslaved fanboy a i prosli album mi je jedan od omiljenih. Cak su mi svi singlovi bili kul ali kad je stigao album nije uspeo do kraja da me kupi. Mozda mu se vratim za koji mesec. 

Frost* - Others EP
Konacno je ovaj bend izdao nesto lose. Oni su uvek lepo kombinovali neku elektroniku sa prog rock zvukom, ali ovde ga preterali bas. Glavobolja posle druge pesme. 

Sorcerer - Lamenting of the Innocent
Nisam ocekivao neki spektakl ali mi je mnogo slabiji od Fire Kinga. Bas mi deluje kao da se nisu mnogo trudili ni oko riffova, ni vokala. Sve onako "prvo sto ti padne na pamet, to snimi" fazon.  

Psychotic Waltz - The God-Shaped Void
Moj omiljeni bend svih vremena, ali jbg, this ain't it. Realno, bend zvuci odlicno i bas su nastavili gde su stali sa Bleeding, ali Buddy nije odradio svoj deo posla. Dobili smo naj-safe vokal od lika i benda koji su uvek bili poznati po tome da su sve sem safe. Dobar bi ovo bio Deadsoul Tribe album, ali PW album nikakav. 

spotify playlist bez Eternal Champion i Khthonik Cerviiks jer bojkotuju kapitalizam

napravicu Cutub plejlist ovih dana. 

Edited by azal
  • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.Panzerfaust-The Suns of Perdition - Chapter II: Render unto Eden

2.The True Werwolf-Devil Crisis

ostalo bez rangiranja:

Ordinance-In Purge There Is No Remission
Black Magick SS-Rainbow Nights
Lord Fist-Wilderness of Hearts
Lord Vigo-Danse de noir
Acherontas-Psychic Death - The Shattering of Perceptions
Dark Quarterer-Pompei
Cult of Fire-Moksha/Nirvana
The Spirit Cabinet-Bloodlines
Malokarpatan-Krupinské ohne
Havukruunu-Uinuos syömein sota
Kvaen-The Funeral Pyre
Ulcerate-Stare into Death and Be Still
Wake-Devouring Ruin
Katavasia-Magnus Venator
Anaal Nathrakh-Endarkenment
Konvent-Puritan Masochism
Graceless-Where Vultures Know Your Name
Fides Inversa-Historia Nocturna
Esoctrilihum-Eternity of Shaog
Internal Rot-Grieving Birth
Satan's Fall-Final Days
Hällas-CONUNDRUM
Rebel Wizard-Magickal Mystical Indifference
Temple of Void-The World That Was

 

  • Upvote 3
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da završavamo polako sa ovom godinom.

Honourable mentions, purely fucking alphabetical:

Akhlys – Melinoë [ne oduševljen, ali ima potencijala, def međ najboljim black izdanjima godine]

Conception – State of Deception

Cryptic Shift - Visitations From Enceladus [Vazda mi ovo u glavi ostalo tako Vizije iz Enčilade]

Falconer – From A Dying Ember

Hällas – Conundrum

Imperial Triumphant – Alphaville

Lord Vigo - Danse De Noir [Mislim da ne delim isto oduševljenje sa ostalima ovime, ali jes faktički naj doom izdanje godine]

Manticora - To Live to Kill to Live

Mekong Delta - Tales Of A Future Past

Sepultura – Quadra

Ulcerate - Stare Into Death And Be Still [Počasna nagrada za najbolji album za slušanje na slušalicama]

Unleash The Archers – Abyss

Wobbler - Dwellers of the Deep

Top 10
10. Eternal Champion - Ravening Iron
Svaka godina bez novog Atlantean Kodexa je teška, ali uz ovakve albume, izdržaćemo.

9. The Night Flight Orchestra – Aeromantic
Realno kao celina nije bogznašta, ali ovih par hitova koji me rade, rade me predobro.

8. Khthoniik Cerviiks  - Æequiizoiikum
Jedini bend kome moraš da kopiraš i ime benda i ime albuma kada ih pominješ. Ni za sam opis nije lakše, bilo je već više pokušaja na forumu, pa da ne dosipam i ja novo Voivod močvara poređenje.

7. Paradise Lost – Obsidian
Pravi je dokaz tome koliko je ovo duga godina što se maltene osećam kao da je ovo izašlo prošle godine, a ne u maju. Jedan od onih albuma koji sam pustio maltene čim mi stigao disk.

6. Pyramaze  - Epitaph
Proggy power ili powerasti prog, kako bilo, naprosto lepota od albuma.

5. Ensiferum – Thalassic
Ubedljivo najveće iznenađenje godine za mene. Aj i što je i prvi Ensiferum album da mi se baš svideo posle cca. 10 godina, nego što mi se i toliko svideo da upadne međ
’ top10, i to na ovako solidno jaku godinu.

4. Vulkan – Technatura
O ovome je već isto mislim dovoljno rečeno i na ovoj temi i na progu, ali samo ću dodati i lični dojam da skontah vremenom da je ovo bend koji mi najviše ispunjava Porcupine Tree void.

3. Persuader – Necromancy
Ovo mi je prvo izguralo Mantikoru iz top10, a onda postalo i jedan od albuma godine. Faktički comeback, faktički najbolji power godine.

2. Anaal Nathrakh – Endarkenment
Vremenski verovatno ništa više nisam slušao nego ovaj album u 2020. Još ne da dosadi, one prve tri pesme uvek deluju kao dupli šot espresa da sam dobio.

1. Havukruunu
- Uinuos Syömein Sota
Riffovi od kojih padaš na kolena uz zakltevu da ćeš biti bolji čovek. Vokali i horovi od koji želiš da kreneš da učiš finski. By far najbolje otkrovenje godine, fenomenalna diskografija, ovaj album (za sada) definitivni vrhunac iste.
 

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo i moje

Top ten:

than1.jpg

10. Thanatos - Violent Death Rituals

 

9-Psychotic-Waltz.jpg

9. Psychotic Waltz - The God Shaped Void

 

8necro1.jpg

8. Necrophobic - Dawn of the Damned

 

7temple1.jpg

7. Temple of Void - The World That Was

 

6beds1.jpg

6. Bedsore - Hypnagogic Hallucinations

 

5bene1.jpg

5. Benediction - Scriptures

 

4akhy1.jpg

4. Akhlys - Melinoe

 

3cover.jpg

3. Necrot - Mortal

 

2skelet1.jpg

2. Skeletal Remains - The Entombment of Chaos

 

Honourable Mentions :

Soulburn - Noa's D'ark

Sodom - Genesis XIX

Napalm Death - Throes of Joy in the Jaws..

Heathen - Empire of the Blind

Abigor - Totsšlager

 

Najbolje ovogodišnje izdanje:

1engulf1.jpg

1. Engulfed - Vegeance of the Fallen (jeste da nije Full-Length, ali 25 minuta Death Metal savršenstva)

 

 

  • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. grafvitnir - death`s wings widespread
2. necrophobic - dawn of the damned
3. sodom - genesis XIX
4. testament - titans of creation
5. korgonthurus - kuolleestasyntynyt
6. naglfar - cerecloth
7.  mavorim - axis mundi
8. norrhem - koitos
9. svartsyn - requiem
10. häxanu - snare of all salvation

 

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Akhlys - Melinoe

2. Oranssi Pazuzu - Mestarin Kynsi

3. Armagedda - Svindeldjup Attestup

4. Svartsyn - Requiem

5. Fides Inversa - Historia Nocturna

6. Skeletal Remains - The Entombment Of Chaos

7. Incantation - Sect Of Vile Divinities

8. Khthoniik Cerviiks - Æquiizoiikum

9. Horna - Kuoleman Kirjo

10. Ondskapt - Grimoire Ordo Devus

 

Honourable Mentions:

1. Benediction - Scriptures

2. Abigor - Totschlager

3. Korgonthurus - Kuolleestasyntynyt

4. Nawaharjan - Lokabrenna

5. Engulfed - Vengeance Of The Fallen (EP)

 

 

  • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...